Nyttige tips

Viktige verktøy og tips

Huggtabellen 2023-2024

Denne guiden har Asgeir Alvestad laget for sjøørretfiske, den viser hvilken farge som vanligvis fisker best i forhold til overflatevann temperaturen. Som Asgeir selv sier dette er ikke løsningen til fast fisk men et av mange verktøy på veien. Dette er et godt tips til sjøørret til valg av sluk.

fargeguide

Tips til sjøørret – Google kart over Hvaler. Dette er et fantastisk verktøy å bruke. Det er her jeg finner nye fiskeplasser.

Ytre Hvaler Nasjonalpark. Hvaler er en nasjonalpark og det er noen regler man bør få med seg.

Regler for fiske etter sjøørret i sjøen: Du kan fiske sjøørret i sjøen med stang og håndsnøre fra land, og fra båt  hele året. Det er imidlertid noen viktige unntak du bør kjenne til. 

To viktige apper

Begge disse appene burde alle ha installert. Med NJFF appen kan du sjekke tidevann, månefase, soloppgang/nedgang, kondisjonsfaktor og vekt. Ved siden av dette har den og en oversikt over båtramper i hele Norge. Den viser og hvor det er handicapvennlige fiskeplasser.

Meld fra om ulovlige garn! Det er veldig viktig at vi som fiskere rapporterer ulovligheter vi kommer over. Jo mer vi får registrert jo mer vil myndigheten se behovet for oppsyn. Her må vi alle bidra!

ulovlige garn

Gjeldfisk, støing og slips. Får du en sjøørret eller laks på kroken som minner om den på bildet nedenfor så slipp den tilbake igjen!  Den trenger å spise seg opp å få tilbake kreftene etter endt gytesesong. Dette er uansett ikke god mat for oss, og neste gang den biter på kjemper den dobbelt så hardt.

«Fang og slipp» skal utføres på en forsvarlig måte

Det er velferdsmessige utfordringer med «fang og slipp», men disse utfordringene kan reduseres ved bruk av egnet fiskeredskap og fiskemetode samt skånsom håndtering av fisken.

Det forutsettes at kun uskadet og levedyktig fisk settes tilbake. Her følger generelle råd for skånsom fangst og håndtering:

  1. Få fisken raskt til land, unngå å kjøre fisken lenge . 
  2. Bruk fangstredskap tilpasset fang og slipp, slik at fangsten blir mest mulig skånsom.
  3. Fjern kroken skånsomt.
  4. La fiske hvile litt i håven (under vann) før du løfter den ut i vannet.
  5. Hold fisken mest mulig vannrett.
  6. Se til at fisken er uskadet og levedyktig før den slippes løs.

Høye vanntemperaturer er en stressfaktor for fisken. Vis derfor økt varsomhet, la fisken få igjen pusten før du lar den svømme videre.

Fiskere  har et ansvar for å sørge for at «fang og slipp» utøves slik at fiskens velferd ivaretas så godt som mulig.

Bli Rosareke-medlem!

Støtt oss! Med et medlemskap støtter du foreningens arbeid med å restaurere sjøørretbekkene. Bidraget betales enkelt med VIPPS.

Skroll til toppen