Den perfekte båt til sjøørretfiske

Eventyret starter i åpen båt!

For meg så er båten et uvurderlig verktøy i jakten etter sjøørret. Med båt så åpner det seg bokstavelig talt et hav med muligheter. Jeg skal i denne artikkelen dele noen tanker og erfaringer jeg har med en båt tilpasset sjøørretfiske.

Dette er min litt eldre Ryds 440GT. Med noen moderasjoner en utmerket båt til sjøørretfiske.

Hva er den perfekte båt til sjøørretfiske?

Det er selvfølgelig veldig individuelt om hva man foretrekker men jeg skal her gi mine erfaringer om hva jeg ser etter i en praktisk båt til sjøørretfiske. En slik sjøørret båt skiller seg ganske mye fra de vanlige “fiskebåtene” som Rana 17 fisk, Øien 530 fisk og Hansvik fisker. Dette er båter som er fantastiske til garn, teiner og havfiske. Stødige med høyt fribord.  Til mitt fiske skal det fiskes med stang og flue. Denne båten bør ha noen helt spesielle egenskaper.

Det viktigste er at utformingen og layouten passer til stangfiske og fluefiske. Det bør være mulig å fiske foran og bak i båten, kastedekk foran er en forutsetning. Inneha god kjøreposisjon og plenty med opbevaringssystem. Passende størrelse etter min mening er 13 til maks 16 fot.  Når man fisker sjøørret skal man ofte innom de grunne områdene, mellom holmer og skjær. En liten båt som går grunt og er lett å navigere er etter mitt syn veldig viktig. Den bør heller ikke være større en at 2 pers fisker samtidig, flere fiskere blir uansett kaos og meget upraktisk. Motor størrelse 25 til 50 hk er mer en nok, helt el start og el tilt.  selvlensende er en fordel. Flott om båten går fint i litt grov sjø. Jeg har en Ryds 440GT som jeg fikk tak i ved en ren tilfeldighet. Dette var en båt som hadde slitt seg fra fortøyningen og fått slått en del hull i bunnen. En runde på land og ei bøtte med epoxy var det som skulle til. Lite viste jeg da at denne båten er nesten perfekt til formålet. Jeg skal nå bygge meg et kastedekk foran og med det er båten nær komplett. Fra før har jeg brukt masse forskjellige små joller og de har fungert helt greit men en stødig og  spesial tilpasset båt er så utrolig mye bedre.

Jeg er fornøyd med min Ryds. Som alenefar har jeg ei heller mulighet til å kjøpe en ny. Men så går man med drømmene da. Det er i denne forbindelsen tankene om å finne drømmebåten har dukket opp. Jeg har trålet markedet i jakten på den perfekte sjøørretbåten og  jeg er ganske sikker på at jeg har funnet den!

En sjøøretbåt skal fungere optimalt til fluefiske, haspelfiske og til dorging.

Her er noen gode båter egnet til sjøørretfiske.

For å gi dere en komplett oversikt så deler jeg båtene inn i tre forskjellige alternativer. Alle godt egnet men de har litt forskjellige bruksområder og egenskaper.

 1. Spesialbåter laget av aluminium.
 2. Landstedsbåt tilpasset stangfiske.
 3. Skjærgårdsjeep med de riktige egenskapene.

Spesialbåtene er ofte konstruert i aluminium. Dette er båter spesial designet til formålet. Her er det store kastedekk, plass til fiskestoler integrerte stangholdere, vann tank til agnfisk og mange andre detaljer tilpasset sportsfiske. Disse båtene er populære i våre naboland som Sverige og Finnland. I USA kaller de disse båtene for bass boat.  Over dammen er disse båtene big buisniss. Med unntak av Anytec er disse båtene ofte er litt flatbunnet. Dette for å kunne ha lav planingsterskel gå høyt i vannet og til enkel transport. Om jeg skulle valgt en båt kun til stangfiske så  hadde nok denne typen vært mitt valg. En perfekt båt å ha med seg på tur og til innlandsfiske. Ulempen som jeg ser det er mindre gode egenskaper i litt grov sjø (ikke Anytec), lavt fribord og begrensede bruksområder.  Jeg ønsker meg et mer kinderegg av en båt.

Landstedsbåter tilpasset stangfiske. Dette er et segment jeg mener er sterkt undervurdert i Norge. Fantastiske båter som innehar gode sjøegenskaper, flere bruksområder og tilpasset det moderne stangfisket.  Disse båtene har som spesialbåtene ofte kastedekk. En flott egenskap er at kastedekket i noen tilfeller kan stues bort slik at båten har flere bruksområder.  Disse båtene har og et høyere fribord en spesialbåtene.  Som jeg nevnte har garn og teine fiskere satt sin elsk på Rana 17 fisk, Øien 530 fisk og Hansvik fisker. Dette er altså båter for oss som liker å fiske med haspel og fluestang.

Skjærgårdsjeep med de riktige egenskapene. Det er en jungel av skjærgårdsjeeper der ute, de finnes i alle fasonger størrelser og prisklasser. Jeg har funnet et par alternativer som passer meget godt til stangfiske og skal nederst i artikkelen vise frem min favoritt. Det flotte med disse båtene er meget gode sjøegenskaper og mange forskjellige bruksområder. Man får en skjærgårdsjeep, landstedsbåt og fiskebåt i en og samme pakke.  Prismessig ligger de i samme gate som de som er nevnt over. Her finner man flotte alternativer til rett under 100 000,-inkludert motor.

Spesialbåt – Linder sportsman 445 catch

Tekniske data:

 • Lengde: 451 cm
 • Bredde: 175 cm
 • Vekt: 230 Kg (uten motor)
 • Antall personer: maks 5
 • Motor str: maks 30 HK
 • Pris fra: 120 000,- inkludert motor.
445 Catch er på mange måter drømmebåten!

445 Sportsman Catch er en ren sport fiskebåt med et kastedekk forut og god plass i akterendenfor å stå og fiske i. Båten kan utstyres med to sammenleggbare fiskeseter. Linder 445 CATCH er en utmerket transportbåt . En lettplanende båtmodell, best egnet for sjø og innland men kan fint brukes i sjø ved litt rolige forhold.  Den har styrekonsoll, fiskestangboks, stor lagringsplass (til for eksempel batterier , fiskeutstyr og drivstoff ), badestige , automatisk lensepumpe, flere stikkontakter , kraftig griperekke med pulpit og elektriske systemer .Linder har hatt hjelp av erfarne sportsfiskere når de designet 445 CATCH . Båten er forberedt for en elektrisk påhengsmotor i baugen. Mange andre små og store detaljer myntet på den ivrige sportsfisker. Om jeg skulle hatt en aluminiums båt så hadde dette vært mitt valg.

Flott layout og mange praktiske detaljer.

Spesialbåt – Anytec 530 SPF

Tekniske data:

 • Lengde: 574 cm
 • Bredde: 210 cm
 • Vekt: 680 Kg (uten motor)
 • Antall personer: 5
 • Motor str: maks 60 til 115 HK
 • Pris fra:  ca 350 000,- inkludert motor
Anytec 530 SPF. For de som vil ha det beste!

Denne er egentlig ikke med i drømmen min men jeg tar den med fordi den er så forbaska tøff! Dette er en spesialbåt i aluminium som tåler grov sjø. Er du på jakt etter det beste så er det denne du skal ha. Her er det ikke spart på noe, men så koster der deretter også 🙂

Hele fordekket er opphøyd med store drenerte stuverom på 600 liter med godt med plass for både utstyr og fisk. I front på Anytec 530 SPF er det et skikkelig feste for elmotorer. Fremskipet har en mengde spennende finesser. Den inneholder blandt annet et flertall smarte stuverom med plass til klær, draft og annet utstyr samt spesielle reoler for opp til 3 stk Planobokser. Fribordet har plass for totalt 8 fiskestenger, 4 på hver side av båten. Bak den akterbenken finner man stuverom og 8 riktig solide stangholdere til bruk under transport. På begge sider av akterbenken finner man monteringsplass for dyprigger til trollingfiske. Dette er en råtass!

Tøft design, fantastiske egenskaper og meget godt fartspotensiale.

Landstedsbåt – Sandstrøm classic 495 sportfish

Tekniske data:

 • Lengde: 495 cm
 • Bredde: 195 cm
 • Vekt: 375 Kg (uten motor)
 • Antall personer: maks 5
 • Motor str: maks 50 hk.
 • Pris fra:  80 000,- eks motor
Sandstrøm classic 495 sportfish

Sandstrøm Sportfish er spesielt designet for å være en båt til det moderne stangfisket. Et fint kastedekk og en størrelse som er godt egnet til transport. Jeg liker veldig godt lauouten til denne båten, fint og praktisk design. Kjølen gjør at båten går meget stabilt i vannet, dette er et stort pluss!  495 Sportfish er også utstyrt med anti skli materiale på dørk, justerbar stol, stikkontakt (20 A) til  plotter eller annet utstyr. I baugen er det plass for en elektrisk motor.

Sandstrøm classic 495 sportfish. Her med styreposisjonen flyttet bak.

Flotte rom til oppbevaring.  På den ene siden av båten er det konstruert en renne. Her kan man legge fisken for avkrokning og eventuelt bilde. En anen veldig fin detalj er styreposisjonen, man kan velge å flytte den bakover slik at du blir sittende på aktertoften eller ved siden eller sentrert. Dette er ikke mindre en briljant. Det å ha en styreposisjon i senter gjør det komfortabelt med å stå bak i båten å fiske. Dette er særlig viktig ved fluefiske. Den medfølgende stolen kan da brukes i festene bak eller foran på kastedekket.  Rekkestøtter langs hele båten som gir utallige muligheter for ekstra utstyr. Jeg kan tydelig se at det er sporstfiskere som har designet denne fantastiske båten.  Relativt lavt fribord og et flott skrog. Rett og slett en meget spennende båt! Tommel opp Sandstrøm 🙂

Sandstrøm classic 495 sportfish

Landstedsbåt – Ryds 438 BF

Tekniske data:

 • Lengde: 435 cm
 • Bredde: 186 cm
 • Vekt: 230 Kg (uten motor)
 • Antall personer: maks 5
 • Motor str: maks 25 hk.
 • Pris fra:  80 000,- inkludert motor
Ryds 438 BF. Demontert kastedekk. Det er plass til delene inne i den store senterkonsollen. Bra Ryds!

Ryds 438 BF er en liten landstedsbåt med midtmontert styrekonsoll for fiske og transport. Modellen kan kompletteres med bl.a. helt kastedekk forut og fiskestol. Praktisk og smart ekstrautstyr som universalholder og fiskestol . Modellen kan utstyres med en rekke forskjellig smarte og praktiske løsninger. Det jeg liker godt med denne båten er at kastedekket kan fjernes og stues bort. Tofta plassert i midten gjør at man kan bevege seg fritt langs nesten båten sin hele lengde, strålende båt til fluefiske!

Veldig clean layout!

Universal holderen ved senterkonsollen er meget smart. Her kan du feste på bøtte, stangholder, fendere eller hva som en måtte passe. Meget smart! Denne båten liker jeg veldig godt og jeg kan se at den er designet av og for fiskere.  Om jeg skulle pekt på en mange så er det sparsomt med rekkestøtter. Men de som er der er riktig plassert. Jeg gir en stor tommel opp for denne fantastiske båten. Det er utrolig morsomt å se at Ryds har brukt tid på å designe en båt til oss stangfiskere.

Legg merke til det praktiske multifestet. I dette tilfellet en bøtte montert.

Landstedsbåt – HR 460

Tekniske data:

 • Lengde: 465 cm
 • Bredde: 188 cm
 • Vekt: 310 Kg (uten motor)
 • Antall personer: maks 5
 • Motor str: maks 50 hk.
 • Pris fra:  100 000,- inkludert motor
HR 460 . Flotte linjer på denne båten.

Denne båten kjenner jeg igjen! Jeg tror HR 460 er videreutviklet fra samme mal som den båten jeg har i dag, en Ryds 440. De har lagt på litt ekstra i nesa slik at lengden nå er 460 cm. Dette er en båt med mange funksjoner. Denne båten har alt det jeg mangler på min gamle Ryds. Jeg kjenner skroget som meget sjødyktig og solid.

HR 460 Fishing har store åpne områder gjør båten ideell for både fiske og transport, men også sol og badeutflukter der hele fem personer kan sitte i båten. Den har høyt fribord, selvlensende dørk, pullerter og langsgående, rustfrie rekker. Med 3 oppbevaringsrom i hekken gir det god plass for to drivstofftanker.

HR 460 . Ryddig og gjennomtenkt layout. Her vil du trives ombord.

I baugen er det en lagringsplass tilgjengelig for et ekstra batteri for frontmontert elektrisk motor. Utstyrt med badestige, brannslukningsapparat, non feedback styring, luke i baugen for enkel installasjon av utstyr og en praktisk igloobox du lett kan ta med deg.For fiske kan det utstyres med seter, frontmontert motor, og fiskedørk. (kasteplattform). For Trolling har de satt på forsterkede punkter for dorgefeste, kan utstyres med et feste for ekstra motor bak. Ekstra utstyr som: Kalesje, presenning over styreposisjon, puter, putetrekk, fiskedekk med eller uten lagring, stoler som kan monteres på hekken eller baugen / feste for montering av hjelpemotor på hekken.

Denne båten kan jeg trygt anbefale! jeg har en 25 hk (32 uten plombe) montert på min båt. Dette går helt fint alene eller 2 ombord. Båten har da en toppfart på ca 25 knop, fin marshastighet rundt 20 knop. Men kunne jeg valgt ny motor ville jeg satt på en 40 eller 50 hk. Flott med baugspyd, dette gjør ilandsetting på holmene lettere.  Dette er en knallbåt!

HR 460. Påmontert det meste av utstyr!

Skjærgårdsjeep – Compass 150cc. Min favoritt!

Tekniske data:

 • Lengde: 455 cm
 • Bredde: 197 cm
 • Vekt: 350 Kg (uten motor)
 • Antall personer: maks 5
 • Motor str: 30 – 60HK
 • Pris fra: 99 000,- inkludert motor.

Samouhs Marine begynte produksjonen av Compass Boats i glassfiber allerede for 45 år siden. Alle nye Compass modeller produsert etter 2009 er laget etter en ny teknologi som heter S4 (Second Skin String System). Denne produksjonsmetoden gjør at båtene er lettere, svært sjødyktige, synker ikke, og svært holdbare.

Moderne linjer , masse plass og bra fartspotensiale.

Jeg fant faktisk denne båten ved en ren tilfeldighet ved et oppdrag i fiskeavdelingen til Stokken båt og motor her på Hvaler.  I etterkant har jeg lest meg litt opp og funnet ut at dette er denne passer meget godt til mitt bruk.

Compass 150cc er en moderne skjærgårdsjeep men den har faktisk alle de elementer jeg som fisker og familiefar er på jakt etter. En båt som passer godt til familietur og som en meget habil fiskebåt. Bordet i front kan legges ned og blir da et meget flott kastedekk. Styreposisjonen er sentrert i båten med et sete som gjør at man kan sitte og stå samtidig. Dette er meget anvendelig og gir god oversikt, det gir og god balanse i båten. Med vekten litt fremover vil den gå lett i plan.

Meget praktisk bord!

Compass har virkelig lagt ned et stort fokus på praktiske detaljer. Her er det enormt med stuerom og båten kan utstyres med masse nyttig ekstrautstyr. Standard utstyr er:

– Isboks

– Senter konsoll med vindskjerm og rustfri bøyle

– Lanterner og hovedstrømsbryter

– Syrefast badestige, griperekker forut, pullere og baugrulle

Grunnen til at Compass 150 CCer mitt drømmevalg er at de kan brukes til alt! Her har jeg en flott båt perfekt til fiske men og en båt som er super til kos i skjærgården. Med et kastedekk eller solseng har jeg boltreplass for jentungen. Her kan hun kose seg, den perfekte plassen til krabbefiske og lek.

Kinderegg av en båt!

I mine øyne er Compass 150CC et meget fornuftig valg.  Forholdsvis rimelige, god kvalitet og stappfull av praktiske løsninger. Det å overtale en eventuel kone til å kjøpe en ren fiskebåt vil nok for de fleste by på en utfordring. Men her har dere andre gode argumenter å servere. Selg den inn til kona som det den faktisk er, den perfekt familiebåt.  Da blir alle fornøyde inkludert deg som nå har den perfekte båt til sjøørretfiske 🙂

Solseng eller kastedekk.

Det å ha en mindre båt som dette til fiske er nok et lurt alternativ for mange. Jeg tenker særlig på de som har store og dyre skjærgådsjeeper. Kjøp en båt som dette så kan ungdommen på hytta ha et alternativ, ungene kose seg med fiske og holme turer og du kan fiske sjøørret.  Så dette er altså min drømmebåt! Det eneste mot argumentet jeg har mot Compass er at den er litt for fin 🙂

Compass har også en modell som heter 165CC. Denne er en og en halv fot større og har alle de gode kvalitetene som 150CC.  Perfekt om man ønsker litt mer plass eller større motor.

Storebror Compass 165CC

Håper dere har blitt litt klokere i valget av båt tilpasset det fisket vi liker aller best. I neste båt relatert innlegg skal jeg ta for meg frontmontert el motor med GPS. Elektronisk anker fra Minn Kota!

Skroll til toppen