Bombarda dupp og L – rigg – Dødelig effektivt!

L – Rigg- Danskene har kunnskap vi kan lære av!

Når det kommer til kystfiske etter sjøørret så har vi Nordmenn en god del å lære av våre naboer i Danmark. Jeg skal i dette innlegget gi dere en kort innføring i et oppsett som heter L – rigg. Med denne løsningen vil dere øke krokningsprosenten dramatisk og med det lande mye flere fisk!

Min boks med tubefluer og utstyr til L-rig

Bruk liten treblekrok!

Man øker krokningsprosenten dramatisk ved bruk av en liten treblekrok! Størrelse 12, 14 ,16, faktisk helt ned i str 20! Størrelse 14 er en grei start som dekker de fleste behov. De danske forfatteren av boka Havørred , Jens Bursell har forsket en del på dette og resultatene er oppsiktsvekkende!

Jeg skal her nevne noen av tallene gjort i undersøkelsen angående krokningsprosent med diverse redkap: Av 233 kontakt med sluk ble 94 sjøørreter landet, et resultat på 40%. Av 688 kontakter med tubeflue og L-rigg ble hele 628 fisk landet som gir et imponerende resultat på 91%! Dette er mer en dobbelt av den tradisjonelle sluken som er ganske så oppsiktsvekkende.  I boken er det nevnt de fleste former for fiske og de resultatene kan dere lese der. meget interessant.

Dette er fra i dag min foretrukne størrelse på treblekrok. Str 14

Når jeg leste dette så tenkte jeg med en gang…. herregud jeg har mistet mange flotte fisker! Det disse gutta har gjort er å ta røntgen bilder av kjeven til en sjøørret. Det de fant ut var at store  kroker ofte ikke har mulighet til å feste seg skikkelig. Små kroker setter seg fast ytterst i kjeven der det er hardt vev.

Fluefiskere kjenner seg nok igjen i dette. Sitter tilslaget godt så skal det mye til før flua løsner. Jeg har selv fått mange ørreter på over kiloen på kroker ned i str 20. Her har vi sluk og bombardafiskere mye å lære.

Illustrasjon hentet fra boken Havørred – Refleksioner på kysten

Hva er L-rigg?

Kort fortalt er L-rigg et oppsett der man bruker tubeflue eller et gjennomgående agn med en liten treblekrok i enden. Her er det mange forskjellige løsninger men jeg skal i dette innlegget fokusere på den som passer best til bombarda. Her er en tegning jeg fikk fra Martin som driver butiken bombardashop. Fest treblekroken med en rapalaknute, sena igjennom flue eller agnet og en duppstopper over. Enkelt å greit 🙂 Det som er helt sikkert er at disse tubefluene og skal testes på fluestanga!

Forskjellige agn og dupper

jeg bruker nesten utelukkende bombarda duppen som heter INNO, den kommer i flere utgaver som flyt, intermediate, slow intermediate og synk. Jeg har beskrevet denne duppen ved flere anledninger. Intermediate og slow intermediate er de jeg bruker mest.

L - Rigg er et fantastisk system som gjør at du øker din krikningsprosesnt dramatisk!
INNO Bombarda!

Mitt vanelige oppsett har hvert 2 til 3 meter fortom fra duppen og ned til flua. Men nå skal det bli andre boller! Har fått tilsendt noen danske tubefluer til sjøørret og noen meget snasne reker, dessverre ikke i rosa 🙂

Noen flotte og giftige sjøørretfluer!  Tubefluer til L- Rigg Levert av bombardashop.
Gummi reker 🙂

Disse rekene gleder jeg meg voldsomt til å teste! Flott størrelse og for en fantastisk farge, om disse ikke fisker godt så spiser jeg de selv pluss en hatt! De ser meget naturtro ut og har et smart design. Monterer man de slik at de svømmer meg hodet først så går de høyt i vannet, snur du reka så går den dypt. Lurt!

L – Rigg på reke. Denne flotte tegningen er laget av Martin ved bombardashop 🙂

Fang og slipp med treblekroker?

Mange som med meg setter tilbake en god del av fangsten de får. Min første tanke var skade på fisk når man fisker med treblekrok. Det er en årsak til at jeg bytter ut kroken på sluken til en enkeltkrok. Men så er det poenget med små kroker da, de fester seg som regel i munnviken / leppa til fisken. De er og meget små og gjør i så grad mye mindre skade. Et tips her er egnet verktøy til å fjerne kroken. Du kan bruke vanelig nebbtang men der er og fine løsninger til treblekrok. Se på dette bildet. Det gule og røde verktøyet brukes til å fjerne en treblekrok fra fisken.

Illustrasjon hentet fra boken Havørred – Refleksioner på kysten

Bombarda 2.0!

Neste innlegg på bloggen som skal omhandle bombarda blir på sjøen og en demonstrasjon i det praktiske fisket. Her skal jeg vise dere dette systemet, et variert utvalg av agn og et utvalg av fiske teknikker. Alt utstyret inkludert boken Havørred, refleksjoner på kysten får du kjøpt ved den Danske nettbutikken www.bombardashop.com.

Jeg har såvidt begynt å lese i boken, jeg klarer ikke å legge den fra meg! den kompetansen forfatterne sitter med er rett og slett helt utrolig! Er du interessert i sjøørret så kjøp denne, anbefales på det sterkeste!

Bildet hentet fra boken Havørred – Refleksioner på kysten

Les også:

Skroll til toppen