Et lite knipe sjøørret jeg har fanget på Hvaler.

Finn de hemmelige sjøørret plassene! 

En av mine favoritt sysler de kalde vinterdager er sofaen en kopp kaffe og laptopen på fanget. Her saumfarer jeg terrenget i jakten på nye steder å fiske sjøørret. Det å bruke diverse karttjenester er faktisk et helt uvurdelig verktøy! Her kommer en guide som viser hvilke tjenester jeg bruker og hvordan jeg bruker de. 

Finn de beste satellitt bildene

Norge i bilder, google maps og gule sider er alle gode tjenester. Mange har sin favoritt, jeg bruker alle! Kartene har faktisk noen “skjulte” funksjoner, lærer deg disse vil du kunne utnytte dette potensialet.  Google maps og gule sider vil gi deg ok satellitt bilder men dessverre av meget varierende kvalitet. Min favoritt side er Norge i Bilder. Her ligger det mange forskjellige satellitt bilder som går flere år tilbake i tid.  Ved å gå fremover eller tilbake i tid vil du stort sett finne et årstall da det var vindstille og god sikt i vannet. Med andre ord her vil du finne bilder som viser deg de skjulte fiskeplassen!

Skal du jakte sjøørret er det viktig å bruke de riktige karter.
Gule sider
Skal du jakte sjøørret er det viktig å bruke de riktige karter.
Google maps
Skal du jakte sjøørret er det viktig å bruke de riktige karter.
Norge i bilder

Her har dere tre eksempler fra det samme området. Det øverste bildet er fra gule sider, nummer to er google maps og det tredje er Norge i bilder med et skråfoto fra 2017. Her hersker det lite tvil om hvilket bilde som gir det beste resultatet. Se de markerte grønne områdene så sammenligner dere med de to servert over. Det å kunne finne marbakkene, grunnene og undervannsskjær er ofte avgjørende for å finne sjøørret. Nå skal det nevnes at på feks gule sider vil du og kunne finne bilder av like god kvalitet som dette presentert her. Utfordringen er at bildene på gule sider varierer i kvalitet avhengig av lokasjon, bruker du Norge i bilder bestemmer du selv.  Her følger tre nye eksempler.

Skal du jakte sjøørret er det viktig å bruke de riktige karter.
Gule sider
Google maps
Norge i bilder

Her er det ingen tvil Norge i bilder med et utsnitt fra 2012 gir det beste resultat. Legg  merke til pilen til venstre, her ligger det et skjær rett under vannflaten. Pilen til høyre viser en meget god renne og buen til venstre viser et flott grunt område. Ingen av disse detaljene er synlige ved de andre tjenestene. 

Eksempelvideo – Norge i bilder

Her kan dere se hvordan kvaliteten varierer utifra årstallene. Trykk på kartlag i menyen til høye og kryss av på ønsket årstall. 

Navionics ChartViewer – Sjøkart

Sjøkart er et essensielt verktøy! Ved å studere sjøkartet vil du kunne finne potensielle fiskeplasser. Jeg bruker Navionics ChartViewer. Denne tjenesten gir deg de beste og mest oppdaterte sjø kartene. Her ser jeg for eksempel etter grunner, marbakker eller interessante strømsund. En meget fiffig funksjon er SonarCharts. Her kan du se bunnen nesten som et typisk fjellkjart. Meget nyttig for å se om marbakken bratt eller om den drar seg langsomt ut. Det er jo akuratt i kanten fra det grunne til dypet man vil presentere sitt agn 🙂 

Sjøkart er et nyttig verktøy om du vil finne sjøørret.
Standard sjøkart
Navionics Sonar Chart

Finne veien til fiskeplassen

Man har plukket ut noen potensielle fiskeplasser, pakket sekken og satt seg i bilen. Nå skal man fiske ingen tid på miste! En funksjon jeg bruker ofte er google maps og kjøreanvisninger. Om du høyreklikker destinasjonen vil google finne nemmeste vei. Jeg har erfart at denne tjenesten er meget nøyaktig. Veldig mange ganger har google funnet frem til små skogsveier som ikke vises på den vanlige kartet, de kommer først frem når du aktiverer ruten. Her en liten eksempelvideo.

Måleverktøy!

Det å kunne måle avstand i kartet er av stor verdi. Det å finne en fiskeplass uten å nå frem med ditt agn er jo litt unødvendig.. Denne funksjonen vil du finne på Gule sider og google maps, jeg bruker stort sett den sistnevnte. Her i eksempelvideoen viser jeg frem et flott lite sund. Legg merke til bredden på dette sundet, her vil jeg nå over med fluestanga- nyttig 🙂 

Få en fordel bruk kart 🙂 

Håper dette er til nytte og til inspirasjon i jakten! Det å finne sin egen hemmelige plass som leverer sjøørret er faktisk noe av det beste som fintes. Ønsker dere alle en riktig god jakt og skitt fiske 🙂 

Les også!

Meld deg på rosareke sitt Nyhetsbrev. Da får du en E-post når jeg legger ut nye blogginnlegg.

Følg Rosareke på Facebook og YouTube

Facebook
Rosareke YouTube

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.