Dorge etter sjøørret – Tips og triks

Dorge etter sjøørret – Effektivt om det gjøres riktig!

Et sikkert vårtegn her ute på hvaler er når jeg ser småbåtene tøffe rundt skjæra. Dorge etter sjøørret har lange tradisjoner og er til tider meget innbringende. Selv så dorger jeg ofte i jakten på nye plasser og i forflytning fra en plass til en annen. Hva er vel bedre en å tøffe rundt med et par stenger ute og en rykende kaffekopp i hånda. Men dorging er ikke bare å slepe en sluk eller wobbler etter båten. Det å dorge på den riktige måten vil mangedoble fangsten din! Jeg vil nå gi noen tips om hvordan teknologien kan brukes for å oppnå et bedre resultat.

Her er jeg ute for å dorge etter sjøørret. Samtidig så oppdaterer jeg mine karter. Raymarine SonarChart Live.
Her er jeg ute for å dorge etter sjøørret. Samtidig så oppdaterer jeg mine karter. Raymarine & SonarChart Live.

Det er marginene som er viktige, teknologi er til god hjelp!

Som ved alt annet fiske etter sjøørret så er lokasjon det viktigste, det hjelper ikke med verdens beste wobbler om du dorger på feil plass!

Ofte ser jeg folk som dorger sjømil etter sjømil på feil plass. De er riktignok i et godt område men de beveger seg ofte rett utenfor der sjøørreten faktisk er.  I dette innlegget vil jeg gi noen tips til dorging innaskjærs mellom holmer og skjær. Lengre ut i havet i jakten etter de virkelig store så bruker man ofte helt andre teknikker og utstyr. Dette skal jeg komme tilbake til ved en senere anledning.

Tilbake til marginene… Som de fleste vet så går sjøørreten ofte inne på grunna eller akkurat i grensen på en marbakke. Særlig nå på våren. Det er slike områder man bør finne og konsentrere fisket rundt.  Jeg bruker ofte google maps i satellitt utgave i leten etter plasser. Når jeg har funnet et område med potensiale så går turen til mine Navionics karter på telefon eller nettbrett.

Dorge etter sjøørret. dette er et typisk bra område!
Utsnitt av samme område.

På bildet over så ser dere et utsnitt av et område jeg skal sjekke ut til helgen. Gul strek markerer grensen på et habitat jeg vet er foretrukket av sjøørret. Hele dette strekket har et godt potensiale. Grenseland fra grunt til dypt vann. Marginene her er kun et par meter! Dorger du noen meter på yttersiden så vil du mest sannsynlig kjøre rett forbi fisken! For langt inn og du kjører på grunn, begge deler er dårlig nytt.. Her må du enten være veldig godt kjent eller bruke de riktige verktøy. Gode sjøkart, en bra plotter med ekkolodd er gull verdt!

Verktøy må brukes riktig.  Som dere ser på bildet over, det med to forskjellige utsnitt av samme plass så er det ikke så lett å se på kartet hvor den grunne (hotspot) grensen går. Heldigvis så har teknologien tatt et syvmilsteg i riktig retning. Navionics Sonar Chart Live er gull verdt. Med en Raymarine plotter som feks Dragonfly pro kan du lage dine / oppdatere dine egne karter med 100% nøyaktighet. Da kan du kartlegge akkurat der marbakken går. På bildet under et eksempel. Til venstre originalkart, til høyre oppdatert Sonar chart live. Som dere ser det er en stor forskjell.

Her er jeg ute for å kartlegge noen marbakker i et område jeg kjenner godt. Men selv om jeg er godt kjent er det alltid vanskelig å vite akkurat hvor grensen går. Greit er det klart vann så kan jeg ofte se grensen men er det feks høyvann og farge i vannet er jeg snart på villspor. Men med oppdaterte karter kan jeg bare plotte inn ruten og følge streken. Det sparer og propeller og undervannshus  🙂

Strålende verktøy til dorging!

Planlegg hjemme fisk når du er på sjøen!

Med utstyret vist over  kan du planlegge turen hjemme. Da sparer du masse tid som du heller kan bruke på å fange fisk. Mitt kommende prosjekt blir å kartlegge en øy som heter Singløya. Med riktig innstilling på Navionics kartene mine så vet jeg at dette kommer til å ta ca 2,5 timer i dorgefart. Da får jeg en tur rundt øya og samtidig får jeg oppdatert mine karter. På runde nummer to runde kan jeg altså lage en ny rute med pinlig god nøyaktighet. Jeg lager rutene hjemme på nettbrett eller telefon og overører de trådløst til min Dragonfly.

Teknologi er bra men du må fremdeles kunne fiske!

Du kan selvfølgelig dorge sjøørret helt uten karter og lodd. Litt av meningen er å vise dere hvordan man kan utnytte slik teknologi til å få flere fisk.

Og som du sikkert har skjønt til nå så er det viktig å dorge i rett område. For å dorge i rett område så er det greit med litt kunnskap. Sjøørreten flytter på seg i løpet av året, det må du som fisker gjøre også. Les disse artiklene så lærer du litt mer om hvor sjøørreten står på de forskjellige årstider:

Hvordan fiske sjøørret – Tips – Guide

Hvordan fiske sjøørret med sluk

Neste skritt ut er agn og fart. Her er det heldigvis ikke noe hokus pokus. Velg deg ut noen gode wobblere og fine sluker. jeg liker wobblere på ca 5 til 8 cm i fargen sølv og bå, sølv og sort osv. Er det veldig grumsete vann eller kaldt så tar jeg frem noen mer glorete farger som gult og oransje. Liker wobbler som flyter og som går et par meter ned i ca 2 knops fart.

Se på agnet for å finne hastighet!  Alle sluker og wobblere har en sweat spot på hastighet. Se på agnet i sjøen og tilpass hastigheten deretter.

Tips! Bruk gjerne to stenger. På den innerste stanga kjører du en lett sluk på ca 10 – 15 gram, ytterste stanga så har du på en wobbler.  Da vil du fiske de grunne området med sluken og du vil nå frem til fisk som står litt dypere med wobbleren. Jeg kjører agnet alt fra 10 til ca 30 meter etter båten. Bruk multifilament line med noen meter med fluorcarbon fortom. Viktig med en line som er stum, da kroker fisken mye bedre. En god stang og en litt lang fortom vil ta opp kreftene når fisken hugger.

Det er agnet som skal følge fiskbart område!

Det å dorge blir litt som å kjøre en bil men en tilhenger som er 20 meter bak! Ha dette i tankene når du for eksempel skal runde en odde. Har du agnet 20 meter bak båten så må du kjøre båten like langt forbi før du svinger. I kupert område som vist på bildet under er det lurt med litt kortere avstand fra båt til agn. Da blir det lettere å følge terrenget. Eller stopp opp ved sirkel og ta noen kast 🙂

Dorge etter sjøørret – Ikke glem å stoppe ved gode områder!

Det er ikke ofte jeg er ute å dorger etter sjøørret uten å bruke dregg mange ganger i løpet av en tur. I gode viker og andre typer områder så ankrer jeg opp og fisker fra båten. Ofte er dette mye mer innbringende en selve dorgingen. Ta hensyn til det området du skal fiske og legg båten i rett posisjon.På bildet under har jeg markert noen typiske plasser hvor jeg hiver anker og kaster fra båten.

Oppsummert: 

  • Dorg der sjøørreten holder til.
  • Bruk gjerne moderne teknologi, det er morsomt og effektivt.
  • Naviger båten slik at agnet følger land.
  • Tilpass hastighet etter agnet!
  • Stopp opp ved plasser der dorging er vanskelig. Kast fra båt eller land.
  • To stenger er dobbelt så effektivt!

Med dette så ønsker jeg dere alle en riktig god tur og jeg håper at tipsene vil gi dere litt kortreist og sunn mat mellom alt påskesnadderet 🙂

Skal du dorge etter sjøørret så ta med barna, min datter på 5 elsker å følge med på stangtuppen og gleden er stor når det havner en fisk i håven!

Les mer om Sonar Chart live her: Navionics

Skroll til toppen