Fang og slipp skal utføres på en forsvarlig måte!

Det er velferdsmessige utfordringer med fang og slipp, men disse utfordringene kan reduseres ved bruk av egnet fiskeredskap og fiskemetode samt skånsom håndtering av fisken. Det forutsettes at kun uskadet og levedyktig fisk settes tilbake. For å få dette til vil jeg anbefale noen enkle råd og kjøreregler.

orret

Fang & Slipp. Veiledning og gode råd.

  • Få fisken raskt til land, unngå å kjøre fisken lenge.Husk samtidig at for hard kjøring av fisk kan fort gi store krokskader også.
  • Bruk fangstredskap tilpasset fang og slipp, slik at fangsten blir mest mulig skånsom. Finmasket håv og kirurgtang er et must!
  • Fjern kroken raskt og skånsomt.
  • Hold fisken mest mulig vannrett. Ikke klem hardt på den!
  • Se til at fisken er uskadet og levedyktig før den slippes løs. Blør den så dør den sier mange. Dette er en sannhet med moderasjoner. Skader i feks øyer, gjeller, avrevet kjeve osv er fisk som bør avlives. Små stikkskader osv tåler den. Er du i tvil så la den svømme mener jeg.
  • Når du bruker håv så vent med å løfte fisken opp av vannet. Prøv selv, løp 500 meter alt du kan så holder du pusten!

Høye vanntemperaturer er en stressfaktor for fisken. Vis derfor økt varsomhet ved fang og slipp ved høye temperaturer. Ved høyere temp så mener jeg fra 17 grader og oppover. Har du kjørt fisken hard så bruk god tid før du lar fisken svømme. Beveg fisken forsiktig frem og tilbake i vannet til du kjenner den er klar.Min erfaring er at ørret og sjøørret tåler mer en du tror.

1406566519

Hvordan se forskjell på Hunnfisk og Hannfisk?

Det er mange som har spurt meg om hvordan jeg kan se forskjell på en hannfisk og hunnfisk. jeg skal her gi dere noen gode tips og enkle signalmang. Men hvorfor skal man vite forskjell? Enkelt å greit fordi noen fisker er mer “verdifulle” en andre. Store hunner 1,5 kilo og oppover er for meg en NO KILL sone! Disse fiskene har en enorm verdi for videre generasjoner. Ikke bare legger de utrolig mange egg men de er og bærere av en viktig gen masse. Please la de leve! Mange mener at de store hannfiskene er av mindre verdi. Jeg er ikke enig, de har og et fantastisk genetisk mønster.

1: Se på munnen

En av de beste måtene å skille kjønn på en ørret / sjøørret er å undersøke munnen. Hunnørret har en kort avrundet nese / overkjeven, mens hann fisken har en mer langstrakt snute. Hvis ørreten har en underkjeve med en krok så er det med stor sikkerhet en hann. Munnen til en hunn vil vokse seg større med alder og størrelse men den vil aldri utvikle en krok i underkjeven.  Når en hann fisk blir kjønnsmoden vil den utvikle en krok i underkjeven. Hos en ungfisk vil kroken bare være et avslørende tegn, men hvor eldre den blir jo mer markant blir kroken. Det er viktig å påpeke at selv for ørret som ikke er kjønnsmodne kan man se tegnene. Hunnen sin snute er rund mens hannen sin snute er litt mer langstrakt og underkjeven ofte lengre en overkjeven. særlig hos eldre hannfisk. En hunnfisk er som regel litt rundere i formene enn en hannfisk. Enkelt forklart så er kjeven/munnen lengre og kraftigere på hannfisken, med klare maskuline trekk!

hannhunn
Eksempel på hann til venstre og hunn til høyre. Uten markant krok på hann fisken.
2: Se på gattfinnen

Kjønnsmoden hanne og hunnfiskt har ofte litt ulik form på gattfinnen. En hanne vil ha en svak konveks finne mens en hunn fisk sin gatt finne vil være litt konkav .

finne
Hannfisk til venstre Hunnfisk til høyre

Lek med liv og dyreplageri?

Ja den uendelige diskusjonen. Om du ikke fisker for å spise så leker du med liv og da kan du finne noe annet å gjøre. Ja jeg har fått den slengt i trynet.  Men mitt svar er: Jeg leker ikke med liv jeg respekterer det! For å ha det på det rene jeg spiser sjøørret og ørret, fantastisk god mat! Men jeg spiser ikke alt jeg får på kroken. Jeg er en bevist fisker som vet hvor sårbar bestander kan være og med den kunnskapen utøver jeg moderasjon. I noen vann på fjellet tar jeg opp alt jeg får av tusenbrødere. I noen vassdrag med en sårbar stamme så setter jeg tilbake alt og i andre sammenhenger som ved sjøørretfiske så bruker jeg min kunnskap for å sortere mitt uttak.  Når det gjelder sjøørret så setter jeg tilbake og det uten unntak all stor fisk fra 1,5 kilo og oppover.  Selvfølgelig ikke skadet fisk. Jeg plukker ut det jeg kaller for god matfisk. Helst en hannfisk fra 600gr opp til rett over kiloen.  Målet med denne artikkelen er ikke å peke finger eller være en moralens vokter. Jeg bare håper at dere som fisker sjøørret viser moderasjon og med det respekterer denne fantastiske fisken.

syklus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen