Hvordan fiske sjøørret med agn

Hvordan fiske sjøørret med agn

Min interesse for å  fiske sjøørret med agn har jeg hatt siden barndommen. Det startet med å fiske flyndrer, torsk, hvitting og sjøørret her på Hvaler, har derifra utviklet seg til store kveiter og sei i nord Norge. Spenningen ved å servere fisken dens naturlige føde for så å vente på napp er noe helt spesielt. Jeg har litt erfaring når det kommer til meite etter Sjøørret og jeg vet av erfaring hvor sinnssykt effektivt dette fisket er! Men som alt annet er det alltid noen der ute som virkelig har fordypet seg i emnet. Rosareke fått hjelp av en fantastisk dyktig meite fisker, Bjørn Andre Olsen.  Her følger en meget detaljert guide og oppskrift til dette utrolige fisket 🙂

Fiske sjøørret med agn!

Etter av ha gått litt lei fluefiske ønsket jeg å utvide fisket mitt, presentere fisken den naturlige varen. Det startet først i ferskvann, videre derifra til sjøen og fiske etter sjøørret. Som ved alt annet fiske kreves det litt forarbeid og ved meite går det også på det å skaffe agnet som sjøørreten liker.

Begynner systematisk fra starten av sesongen.

1.Kutling. Jan-feb.  (mars)

img_1722
Her er en kutling som faktisk tok flua mi tidlig en vår. Foto og fisker Bjørn Tore

I de kaldeste mnd er sjøørreten ofte å finne inne i brakkvann eller lune plasser med litt høyere vanntemperatur.  Jeg har jeg gjennom utprøving kommet frem til en metode som ikke bare funker men som er ytterst morsom 🙂

Jeg bruker jigghoder med lang krok og 7 fot stang og helt ned i 0.20mm mono sene. Ultralett sjøørretfiske skal det være!!

05cc15f102f02a76ea1a23e843b64776-image
5 til 15gr. Tre bare kutlingen på jiggen

Om man har studert hvordan en kutling naturlig oppfører seg ved bunn, vet man hvordan den skal fiskes. Den er en liten luring som holder til mellom tang, steiner og mudder.  Kutlingen er ingen rask fisk så den er avhengig av sin kamuflasje og evne til å gjemme seg.  Før man starter dette fisket anbefaler jeg som sagt å bruke litt tid på å studere denne raringen.

Agnet slippes ned til bunnen og der kan den gjerne få ligge lenge før jeg begynner å sveive inn. Gjerne 1 til 3 minutter.

Fisk da rykkvis inn 10-15cm rykk om gangen til agnet har beveget seg fra 0.5- til maks 2 meter.  Da drar du opp og kaster igjen ved en annen plass. Fisk effektivt slik du dekker hele området!

De beste fiske plassene har vist seg og være ekstremt langgrunne stein strender og mudder strender med lite eller ingen bunn vegetasjon og ved full flo sjø!

Mange av fiskene jeg har tatt skjer på veldig grunt vann( 20cm) . Tipset er å gjøre seg liten eller finne ett eller annet form for skjul er viktig, det samme er tålmodighet. La agnet ligge og fisk sakte! Ofte kommer sjøørreten som en plog etter agnet og det er da viktig med enten en bråstopp i innsveivingen eller raskere innsveiving ellers skjønner fisken “lunta” og snur. Du må trigge sjøørreten!

Jeg fanger kutlingen med bruk av små kroker str. 18-20 agnet med snegler og ett lite splitt hagel. Har du en liten brygge du kan gå ut på med strandbunn rundt så er de ikke så vanskelige og få tak i.

blogstrtfdsticklebacktiny
Illustrasjonsfoto. Liten krok og splitt haggel.

2. Strandreker. Feb-mars-april.

Jeg har to forskjellige oppsett på dette, hvor det ene er mer effektivt men dog også mer problematisk.  Sjøørret fisket foregår utelukkende på leopard bunn, noe som er litt utfordrende ved meite .Har prøvd utallige ganger og fiske i vannlaget med reke men uten særlige resultater. Her er det andre agn som gjelder. Kommer tilbake til dette lengre ned i artikkel.

20160819_123051-01
Strandreker. Foto Bjørn Tore Kjølholt

Oppsettet på bomber`n er likt for begge. Jeg bruker float skyteline gjennom uten svivel i forkant, dette er fordi jeg ønsker og få pinnen opp og unngå og sette seg fast i bunn. Henger på et lite kulesøkke for å holde alt nede, og float lina etter svivel hjelper til og holde agnet opp fra bunn. (her har jeg ikke fått bilde fra Bjørn enda men jeg viser noen oppsett dere kan bruke med INNO sin bombarda dupp)

2
INNO synk bombarda. Dere kan feks feste på litt flyte skum eller en liten flyte perle rett ved krokhodet. Da vil reka danse litt opp over bunnen. Bjørn bruker ca 2 til 3 meter fortom.
1
Her en metode for å fiske litt over bunnen.

Denne type fiske krever litt av deg som fisker, ikke bare er du nødt til og beherske presisjons kasting men du må også ta høyde for evt strømninger i vannet. Man må rett og slett finne en rett linje på bunn mellom alle tangklaser til og føre ang og dupp. Fisket skjer da med konstant sakte innsveiv. Det er den mest effektive måten for å holde kontroll på så lang fortom ved bunnen. Dette er en prøvelse og regn med at agnet setter seg lett fast og gjerne på helt feil tidspunkt!!

Oppsett to er så enkelt som at fortommen kun er 30-40cm lang.

Dette gir en langt bedre kontroll. Ikke vær redd for at fisken blir skremt av duppen!! Ikke bli sjokkert at fisken prøver og ta duppen heller!! Ved bruk av kort fortom kan man også ta korte eller lengre “pauser” ute i vannet i “lommene” mellom tangen.

Strandreker fanges enkelt med en sommerfugl håv inntil svaberg i tang og tare.

20160819_122620-01
Her har jeg satt jentungen i gang med å skaffe pappa litt agn 🙂 Slike små pytter kan huse masse strandrek! Foto Bjørn Tore Kjølholt

Jeg bruker små og mellom store reker. De store stikker bare sjøørret av med 🙂 Husk boks med lokk på for de hopper nemlig ut!! Jeg bruker lette og små sirkelkroker i str 8- 10 . PS! Sjekk fortommen etter vært kast for tvinn. Hvordan anget settes på er også viktig!! Her noen gode eksempler.

o6b18p

3.Børstemark. Mars-april.

Ved fiske på dagtid (når det er lyst) bruker jeg synkende bomber, fortom på 1.5-2meter. Fisket funger i alle vannlag og like godt ved leopard bunn og ute over dypt vann. Jeg bruker små curved fluekroker i str 12-14 da jeg har funnet ut at dette funker best og gir best presentasjon av agnet. Her er vist to eksempler for fiske ved bunnen og litt over. Får du ikke tak i børstemark så vil gulp fungere aldeles utmerket!

2
1

PS! Levende børstemark festes i hodet der det er best hold.

Fisket gjøres ved særdeles urytmiske inn trekk (små rykk og napp) ved bruk av kun stang og ikke sveiving. Når jeg har vinkel på 45* mot land gir jeg etter og sveiver inn litt slakk og lar agnet få litt tid til og synke. Fisken har en tendens til og ta nettopp da så det er utrolig viktig og være forberedt på å sette ett veldig kort men konsist tilslag. Dette er viktig!

bk-gulp-sw-lg

Jeg benytter også børstemark til silhuett fiske disse mnd rundt fullmåne tider. Det er vanvittig givende men krever litt trening.

Fisket/teknikk er lik på dag tid men skifter til en intermediate bomber( fortomen kan også med fordel forlenges men det går litt ut over hvordan børstemarken oppfører seg) Det er om og gjøre å fiske så tett oppunder overflaten som mulig UTEN og bryte overflaten. Dette krever litt trening og “feeling”. Jeg finner børstemarkene inne i blåskjell klaser, enten fra bunn eller fra tauvirke fra brygger. 

En viktig ting: DE BITER, så vær forbredt 🙂

Børstemarken spiser også hverandre, så oppbevare de i en boks sammen funker ikke. Personlig bruker jeg en gammel sluk boks med mange kammer. Kan være en fordel og samle inn ganske mange med en gang fordi det går med en del.

4.Brisling. Feb-mars-april-mai

Det absolutt beste og enkleste agnet og bruke!!

Enten du er en erfaren fisker eller helt amatør innen sjøørret fiske så er dette teknikken for og løfte fisket ditt til helt nye høyder. Jeg garanter fisk!! Også stor fisk…..

39115_862

Brisling fås kjøpt i div sportsfiske butikker og bensinstasjoner rundt omkring. Ikke kjøp for store, de små/middels er de beste til meite. Du kan og med enkelhet fiske de selv med en finmasket hov ved flytebrygger og lignende. Den sitter og godt på kroken fersk fra havet.

Kjøper du brisling / sild er det UTROLIG viktig og for behandle den litt før fiske tur, da tåler den mye mer. Fremgangs metoden er fryktelig enkel. Tin boksen med brisling, finn frem steke brett fra komfyren og bakepapir. Brislingen fordeles på bakepapiret og tørkes enten ved bruk av kaldluft på hår føner, eller i stekeovn ved og bruke vifte funksjon og med døren oppe. Pass på at man ikke tørker for mye, da revner nemlig brislingen i buken. Jeg pakker om brislingen i flere bokser når jeg er ferdig, i lag med matpapir i mellom, ca 30 stk pr boks holder, så puttes de i fryseren klar til tur.

Fiske med stille liggende dupp.

Brisling str. 4-8cm. Jeg bruker plast dupper som kan fylles med vann. Her er det mange varianter å velge imellom. Velg en størrelse som passer din stang og type fiske. 15 til 30gr.

db45c26b126cebfed87d8baca48b723b-image
De mest vanlige måtene å fiske på med disse duppene kan deles inn i 3 kategorier; stillevann fisking med låst snøre, glidende oppsett for å fiske på forskjellige dybder eller med vannfylling.

Jeg har to metoder og feste agnet på. Den første brukes når det er lite strømninger i vannet og duppen ligger bom stille på samme plass.  Jeg bruker to kroker. Kroken nærmest duppen festes i hodet på brislingen og  den andre kroken ved halen. Metode to benytter jeg når duppen driver ganske fort, hvor kroken nærmest duppen festes i halen og den andre i hodet. De største fiskene foretrekker dette oppsettet 😉

Man kan kanskje lure på hvorfor jeg benytter to kroker og ikke bare en midt på ryggen av fisken? Enkelt å greit da kroker du fler fisk. Napp er morsomt det men fast fisk er bedre. Du tror kanskje at igjenutsetting blir et problem? Fortvil ikke, som regel sitter kun en av krokene i munnen på sjøørreten. Jeg bruker også veldig små kroker str 12 så de er lette og få ut. Kirurg tang er must å ha med!!

sierra_forceps_krogloser_tang_1-p

Dette fisket passer godt på samtlige plasser der det fintes sjøørret. dere kan finne mer informasjon angående dette ved å lese denne artikkelen: Hvordan fiske sjøørret med sluk.

20160318_161858

Aktivt fiske med flytende dupp.

Brisling str 8-12cm. Bruker enkelt og greit samme oppsett som over, jeg bare øker lengden på fortomen og setter på ett lite splitt hagel. Merkelig funker det best med flytende dupp? Ikke spør meg hvorfor..Agnet sveives inn så sakte som det går an og gjerne med ett par korte pauser på vei inn. Følg med på napp, gi tilslag! Ha tålmodighet brislingen går fort i oppløsning så skifte av agn må gjøres hele tiden

5 Meitemark. Mars-april-mai-juni-juli-aug

Meitemark etter sjøørret funker!!

5754-1

Fisk gjerne aktivt med  synkende bomber dupp. På våren er aktivt fiske det beste. Aktivt fiske med mark på sommeren har jeg ikke så god erfaring med. Da får jeg alt annet en sjøørret. Men vil du absolutt prøve så bruk stille liggende fiske med flytende dupp.

I resten av sesongen fisk da det strømmer en del i vannet slik at duppen forflytter seg.  Må sies at vanlig meite mark og stokk mark ikke tåler sjøvann godt, så hyppig skifte av agn må gjøres ofte.

berkley-gulp-meitemark-10-cm_product_image_big
Alternativ fra Gulp. Fisker kanskje ikke like godt men sitter bra på kroken 🙂

Har nå vist frem de teknikkerjeg benytter. Det er fortsatt noen varianter jeg ikke har prøvd ut enda f.eks tanglopper men regner med at det også kan være verdt og prøve 🙂

Anbefaler heller bruk av mono enn multi!! Når du fisker sjøørret med agn er presentasjon viktigere en kastelengde. Bruk tiden på riktig tilnærming ned mot vannet og valg av fiskeplass. Da er det bare å ønske dere et riktig godt fiske 🙂

Hilsen Bjørn Andre og Bjørn Tore!

Skroll til toppen