Fiske sjøørret om høsten

Hvordan fiske sjøørret om høsten-Tips og gode råd

Jeg har nevnt det før og jeg sier det igjen, høsten er min favoritt tid! Nå har sjøørreten spist seg stor og fet, den samler seg i stimer men best av alt sjøørreten er på hugget!

Det å fiske sjøørret om høsten kan by på virkelig flotte opplevelser!
Det å fiske sjøørret om høsten kan by på virkelig flotte opplevelser!

De er store, de er sultne og de går nære land!

Høst fisket etter sjøørret her på Østlandet starter i sen august / september og fortsetter som regel til ut oktober og noen ganger langt ut i november.  Temperaturen i havet og mengde nedbør har en stor innvirkning på hvor lang eller kort sesongen blir. Etter en lang og varm sommer må vi vente til temperaturen i sjøen går ned, helst under 17 grader. Da siger sjøørreten inn fra de ytre områdene og inn til kysten. Skal du fiske sjøørret om høsten så snakker vi altså i hovedsak om de kystnære områder.

I oktober / november er det gytetid, men før de går opp i bekk og elv samler de seg ofte i små stimer. Sjøørreten følger land og de stopper på veien for å spise. Sjøtemperaturen ved de grunne områdene er på denne tiden midt i sjøørreten sitt trivsel område. Det at matfatet på toppen av dette er rikt og variert gjør disse grunne områdene til en yndet sjøørret plass.

Bjørn Tore Kjølholt fisker sjøørret på høsten. Denne sjøørreten fanget jeg på Hvaler.
Flott sjøørret tatt en på en aldeles nydelig høst dag.

Hva slags habitat liker sjøørreten om høsten?

Det å dra til seg kunnskap om de forskjellige habitat er ofte brake it or make it innen sjøørretfiske. Alt for ofte bruker sjøørretfiskere for mye tid på å lete etter den riktige sluken eller den mest effektive flua. Skal du fiske sjøørret om høsten så må du legge dette litt til side. Frem med kart eller ut på tur,  let og du vil finne! Finner du det rette habitatet vil du mest sannsynlig finne sjøørret. Det hjelper ikke med verdens beste sjøørretsluk om du fisker på feil plass. Som nevnt er det et variert matfat på høsten og det gir ofte men ikke uten unntak en mindre selektiv sjøørret.  Her er et par eksempler på typiske høstplasser. Jeg viste frem dette eksemplene i artikkelen Forberedelser til høstfiske etter sjøørret Her en video som viser et godt tips om riktig bruk av karter.

Skal du fiske sjøørret om høsten er slike områder et bra valg.
Skal du fiske sjøørret om høsten er slike områder et bra valg.

Slike plasser som dette er et yndet område. De grenser gjerne mot dypere vann. Sand, rullesten og lignende steder. Jo nærmere du kommer gytetid hvor lengre inn i kilene / innenskjærs må du gå. I oktober / november er de ofte helt inne i gøra som vi sier. Innerst i kilene. Her venter de en stund på nedbør slik de kan gå opp i bekken. I tiden rett før gyting er de litt mer sære i matfatet, de har et annet fokus. PS! Skaff deg informasjon om hvor gytebekkene befinner seg! Det er kun et fåtall som er merket.

Respekter 100 meters regelen! Flott om du kan holde et ekstra øye oppe, se etter ulovlige garn. For meg så handler høstfisket om å fiske de områdene som er godt utenfor gytebekk. Det er ikke alle fiskene som går opp samtidig og gytingen varer kun en kort periode. De vender altså ganske fort tilbake til de områder nevnt her. Bruker du tiden på slike plasser er det helt unødvendig å oppsøke kilene eller områder med gytebekk.

Skal du fiske sjøørret om høsten er slike områder et bra valg.
Her et meget godt eksempel på et flott høst plass. Store grunne områder med masse stein og vegetasjon. PS! Ikke glem de små vikene. Disse huser ofte grov sjøørret!

Fiske sjøørret om høsten – Føde og valg av agn

Det er på de grunne områdene det skjer. Nå som temperaturen har falt litt så kommer det inn strandreker som har søkt ly i de litt kaldere vannlag. Hannfisken av svartkutlingen dør på denne tiden utmattet etter en lang gyteperiode, det er lopper, brisling, sandmark, krabber og ikke minst masse insekter! Dette er bare noe av det som skjer på grunna fra tidlig høst og utover. For en spinnfisker så gå for de lette slukene i naturlige farger og sakte synkende kyst wobblere som feks MO coast. Carolina og Texas metodene med soft bates og gulp fungerer godt. Høsten er en knalltid for bombardafiskere! Med noen lette dupper kan man fiske konsentrert helt inn på grunna og med bombarda har man et enormt arsenal av agn.

På høsten har sjøørreten en variert meny. Her har den spist maur. Man kan faktisk fiske sjøørret med tørrflue.
Noe av innholdet i 2 forskjellige sjøørreter tatt sent i august Den ene hadde over 50 maur i magen! Fisk og Bilde av maur er tatt av Emir Jaskic, www.vakvrak.no

Som bilde over tydelig viser har sjøørreten en meget variert meny på høsten. Sjøørreten er en opportunist som tar for seg av det den kan finne.  Når dette er sagt så kan du oppleve at sjøørreten tross det store og varierte matfatet er selektiv i valget.

Sjøørret er en ørret og jeg ser de samme tendensene i sjøene som i elv og i vann. Er det feks ekstremt mye lopper tilstede så jakter sjøørreten dette og kun dette. Jeg pleier å titte litt i vannet før jeg starter fisket, se hva som er der og er det dominans av noe så prøver jeg dette først. Om fisken følger uten å ta så bytt agn! Bildet under viser flueboksene mine tatt med ut nå i august. Det skal nevnes at dette utvalget er håpløst stort og for de fleste helt unødvendig. men for en komplett nerd er dette nødvendig for meg. Imitasjonsfiske i havet 🙂

Bjørn Tore Kjølholt sine sjøørretfluer.
Bokser oppe til venstre inneholder reker og lopper i str 6 ned til str 10. Så følger min tørrflueboks. Til venstre to bokser med diverse atraktorfluer og baitfishfluer.

Sjøørret er en ørret som lever i havet!

De siste par årene har jeg fordypet meg i sjøørret med tørrflue. Jeg skal snart legge ut en artikkel om dette meget fascinerende fisket! Jeg har nesten alltid med meg 5 er stanga med flyteline ut på tur, særlig nå på høsten. Høsten er nemlig insektenes tid! Nå svermer mauren og mange arter veps synger på siste verset. Store mengder insekt havner på overflaten, dette er godsaker for en sjøørret! Nå i august har jeg fått flere sjøørret på godt over kiloen på tørrflue. Det er et mer tidkrevende fiske og jakten foregår på nøyaktig på samme måte som du ville gjort i et fjellvann.  Let etter vak, presenter pent og vent.. Et fiske som jeg anbefaler alle å prøve!

Fiske sjøørret med tørrflue. Man kan faktisk fiske sjøørret med tørrflue.
Et lite utvalg av insekter funnet på overflaten nå i august.

Noen tips om du vil prøve tørrflue etter sjøørret

  • Når du ser et vak så ikke kast med en gang men se etter et mønster. Sjøørreten vaker ofte i sirkel eller en forutsigbar retning. Kast slik at din flue blir den neste på menyen.
  • Om sjøørreten vaker sporadisk så kaster du ut der du så vaket sist. Strip flua inn 20 til 30 cm og vent en liten stund, gjenta dette til flua er inne. Kast i vifteform så dekker du et større område.
  • Titt på vannflaten og se om det er overflod av et spesielt insekt. Om ikke så gå for noe bankers som maur eller ei lita skumbille.
  • Ei lita loppe i enden og en stor tørrflue som nappindikator fungerer!
Bjørn Tore Kjølholt fisker sjøørret med tørrflue.
Høst sjøørret tatt på tørrflue! Kilosfisk på maur 🙂

Fiske sjøørret om høsten – Fiske teknikk

Jeg har nevnt dette før men det er greit å si det en gang til. En dyktig sjøørretfisker er den som klarer å få havet til å bli så lite som mulig.  Sjøørreten har sine favoritt plasser, lær deg å lese “terrenget” og fisk effektivt der sjansen er størst. Mye av interessen er å forstå adferden og habitatet. Når jeg ankommer en plass så bruker jeg god til til observasjon før fisket starter. Jeg ser etter vak og plasser der jeg mener sjøørreten kan holde til.

Rosareke fiske sjøørret på Hvaler.
sjøørret som tok en vaskebjørn

På høsten da sjøørreten ofte er på grunna så ser jeg etter dyprenner, vegetasjonsbelter, steiner eller andre mørke områder. En typisk feil mange gjør er å vade rett ut, husk at stor sjøørret kan stå på 20 cm vann! Ofte og særlig på kvelden er de helt inne i fjæra. Så gjør deg selv en tjeneste ved å fiske av det området du skal vade. En annen feil er at man vader ut til en sten eller en grunne. Man skal kaste laaangt for der ute er gresset så mye grønnere, ikke gjør det! Den steinen eller grunna er kanskje den beste plassen, fisk av først!

Sjøørret på Hvaler.
Jon -Anders sitt første besøk på Hvaler. Fornøyd fisker med en flott sjøørret. Oktober 2019.

Steiner, grunner og områder med vegetasjon er som magneter for en sjøørret. Her finner de skjul og mat. På en stor strand plukk deg ut disse områdene og fisk disse først. På stille dager er det viktig å ta det med ro, lyd transporteres fort under vann. Klart vann og en høyreist fisker = skremt fisk.  Sjøørret om høsten dreier seg ofte om de små ting. Det er på denne tiden jeg tar frem de minste og mest naturtro fluene. På våren tar jeg ofte frem fargene, sluker og fluer som trigger til angrep. Men nå på høsten dyrker jeg imitasjonene. Min erfaring er at jo mindre jo bedre! På fluefiske så er det reker i str 10 som er favoritt etterfulgt av små lopper og mindre utgaver av vaskebjørn i str 8. Sluk og kystwobbler opp til maks 12 gram. Jeg fisker sakte meget sakte særlig med flue.

Greys GR70 en flott fluestang til sjøørret.
Sjøørreten viser frem sine flotte høst farger

Fiske sjøørret om høsten – Fisketider og tidevann

Jeg har tidligere beskrevet hvor viktig tidevannet og månefaser er. Sommeren er et godt eksempel på dette. Da er det varmt i vannet, gjerne høyere en sjøørreten sin trivselstemperatur. Da oppsøker sjøørreten ofte plasser med strømmende vann, her får den mer oksygen og maten servert med strømmen. Men om høsten har sjøørreten energi nok og temperaturen er innenfor trivsel, tidevann blir mindre viktig.

Her har jeg fisket sjøørret på hvaler. Høsten 2018.
Rosareke svikter aldri 🙂

Husk bare at ingen regel er uten unntak. Er det en strømkant i nærheten så fisk den av! Men når det er sagt så er ofte tidspunkt avgjørende. Tidlig på høsten er det ofte et meget godt fiske tidlig på morgenen, da er det litt kaldere i vannet. Timene før solnedgang er også meget bra, de gylne timene. Skal du prøve tørrflue etter sjøørret så har du størst mulighet en stille morgen eller kanskje aller best en stille kveld. Ofte har jeg opplevd vakekalas rett før solen går ned for så å se “dødt” hav i det solen har tatt sitt siste sukk.

Bjørn Tore Kjølholt fisker sjøørret på Hvaler. Dette bildet er da jeg fisker sjøørret om høsten.
Høst er sjøørret tid!

Fiske sjøørret om høsten oppsummert

  • Høsten er tiden for naturtro imitasjoner.
  • Fisk sakte særlig med flue eller bombarda.
  • Sjøørreten står ofte på meget grunt vann!
  • Let opp de riktige plasser og fisk disse effektivt.
  • Om du kakker en sjøørret så se hva den har i magen.
  • Får du en fisk så er det stor sjanse for flere!

Jeg setter tilbake rognfete hunnfisk og all fisk over kiloen. Dette fordi bestandene her på Østlandet er sårbare og stor fisk er av enorm verdi for våre sjøørretbekker.  Matfisk for meg er gjerne fisk i str halvkilo til kiloen. Sjøørret er tross alt meget god mat :). Respekter fredningsområder og se etter ulovlige garn. Det er fremdeles varm i vannet så la sjøørreten hvile litt i håven før avkrokning og foto.

Høst er fisketid men og en tid der vi gir tilbake

Høsten er fantastisk for sjøørretfiskerne. Dette er også tiden for å gi noe tilbake til naturen. Det er snart gytetid og hva er vel mer givende enn å gi sin favorittfisk en hjelpende hånd? Les en artikkel om dette her: Vi kan alle bidra til et bedre sjøørretfiske.

Litt håndmakt, en rake og en spade kan gjøre underverker for en sjøørretbekk.

Med dette ønsker jeg dere alle et riktig godt høstfiske!

Les også

Skroll til toppen