Fiske sjøørret om vinteren-Del 2

Hvordan fiske sjøørret om vinteren del 2.

Det å fiske sjøørret om vinteren er utfordrende men meget spennende.

De flotteste sjøørretene får du ofte i kulda!

Frosten har lagt seg på bakken, det ligger litt is innerst i kilene, det biter litt i kinna, da er det sjøørret fiske som gjelder! Fra novemder til februar ligger alt til rette for den virkelig store opplevelsen.  Bare så det er sagt sjøørretfiske vinterstid er ingen enkel oppgave. Sjøørreten er ikke så glad i kulde og i perioder kan vinterfisket være en tålmodighetsprøve. Men om du prøver, følger disse tipsene er sjansen så absolutt tilstede. Motivasjonen bør ikke være antall fisk i håven men sjansen for å dulte borti de virkelig grove eksemplarene. Det er nå på vinteren du har muligheten til å fange en virkelig stort sjøørret! Jeg laget en artikkel om dette fisket i fjor, den kan du lese her: Fiske sjøørret om vinteren del 1.

Det å fiske sjøørret om vinteren er utfordrende men meget spennende.

Vinterfiske – Sjøørret fiskeplasser 

Varier dine fiskeplasser etter vær og vind! Her på østlandet kan det være kaldt men det kan og by på rene vårværet midtvinters. Noen dager / uker med kuldegrader og snø kan fort snu til varmt vær og regn. Det er da viktig at du som fisker tilpasser deg etter været og velger de riktige plasser som passer dagens forhold. 

Sjøørretfiske på hvaler.
Kaldt, vind, overskyet-perfekt!

Fiske sjøørret om vinteren – Kuldegrader

 Når det er kald eller har vært kaldt en stund søker jeg utaskjærs. De grunne områdene innaskjærs er ofte dekket med is eller vannet er for kaldt, kanskje så lite som 2 til 3 grader. Utaskjærs er det ofte isfritt og i den kalde perioden som regel litt varmere vann. De plassene jeg leter etter i kulda er grunne områder med variert bunn, helst et sted som grenser mot dypt vann. Strender med klaser av blåskjell og store steiner er en favoritt. Min erfaring er at tidspunkt på døgnet er av mindre betydning, dagtid har fungert godt. Her et bilde som viser en typisk god område vinterstid i minusgrader.

Fiske sjøørret om vinteren, dette er en flott fiskeplass.

Om vi skal se litt vitenskapelig på hvorfor slike plasser er bra i kulden må vi  se litt på de forskjellige parametere.  Vanntemperatur vinterstid varierer stort men om vi tar et utgangspunkt i forholdsvis rolige dager med kuldegrader så vil vannet være vesentlig kaldere på overflaten en i dypet. Så på disse dagene vil sjøørreten bruke den samme teknikken den gjør på sommeren og det er å dykke i vannlagene. Den dykker ned i dybden for å justere sin kroppsvarme etterfulgt av korte etapper i overflaten for å spise. Jeg har beskrevet om denne atferden i denne artikkelen: Sjøørreten sine hemmeligheter.

Sjøørretfiske Hvaler.
Utaskjærs Hvaler i desember. 

På bildet under vil dere se temperaturen i havet (Arendal) på henoldsvis 1, 19 og 75 meter nå i november. Legg merke til perioden rundt den 29 de november. Her er det knappe 4 grader i overflaten og nesten 10 grader ved 19 meter. Det er altså på grensen til hva en sjøørret kan takle på overflaten men nesten optimal trivselstemperatur på 19 meter. Er det varmt vann i dybden og kaldt i overflaten vil sjøørreten kun ta noen korte besøk oppe ved grunna. Jo varmere overflatevannet er jo lengre vil den bli. Skal vi oppsummere dette til praktisk fiske så er det tålmodighet som gjelder! Finn deg en god plass så venter du! Det er stor sjanse for at sjøørreten vil komme tilbake  gjentatte ganger i løpet av en dag. 

Sjøørret sin trivsels temperatur liggen en plass mellom 8 og 14 grader.

I en viss grad reguleres temperaturen på overflatevannet av lufttemperatur, det som er viktig å merke seg er at dette dette er en prosess som tar litt tid. Grafene nedenfor som viser tempen nå i november og desember gir et godt bilde. Legg merke til kuldeperioden som varer fra 25 november til temperaturen igjen stiger fra den 28 november, kaldest er det rett rundt 27/ 28 november. Tross at det blir vesentlig varmere i luften 28/29 november fortsetter vanntemperaturen i overflaten å synke faktisk helt frem til 29/30 november. Det tar altså litt tid før overflatevannet blir kjølt ned eller temperaturen stiger om situasjonen er motsatt.  Om vi tar høyere luft temperatur og plusser på vind så går prosessen straks fortere.  Det er ikke meningen at du som fisker bør studere havforsk sine sider men det å ha en litt dypere forståelse for vær, vind og sjø temperatur vil hjelpe deg. Det viktigste å vite er at temperaturen ved overflaten varierer stort på denne tiden men i dybden er den nesten konstant.  Husk at det er her ved slike utaskjærs de virkelige store sjøørretene holder til! 

Sjøørret sin trivsels temperatur liggen en plass mellom 8 og 14 grader.
Sjøørret sin trivsels temperatur liggen en plass mellom 8 og 14 grader.
Sjøørret sin trivsels temperatur liggen en plass mellom 8 og 14 grader.
Om det kommer plussgrader og vind etter en kuldeperiode vil temperaturen ved overflaten stige fort. 
Sjøørret fisket om vinteren. Denne sjøørreten tok en grønn sluk.
Her en flott sjøørret tatt rett rundt juletider. En fiskeplass som beskrevet over, variert bunn som grenser mot dypet. 

Fiske sjøørret om vinteren – Varmegrader

Er det perioder vinterstid med plussgrader over tid så åpner det seg straks noen andre alternativer, om vi plusser på litt regn kan det fort by på et meget godt fiske! Stedene utaskjærs er fremdeles aktuelle men ved slike perioder kan du godt utforske noen andre spennende muligheter. 

Sjøørret Hvaler. Denne sjøørreten tok jeg på vinteren.
Tatt den andre desember 2018.

Perioder med varmegrader – Tidevann 

Om det har vært varmt i været en liten stund kan du godt oppsøke plasser innaskjærs. Det kan være noen grunne kiler helst med mudderbunn eller noen områder der det er litt strøm / tidevann. Fisken på bildet over tok innaskjærs men på en plass der tidevannet skaper god gjennomstrømming i vannet.  Jeg skal her prøve så godt jeg kan vise dere hvordan slike plasser ser ut på kartet, jeg starter med de plassene som er påvirket av tidevannet. Tiden dere skal bruke ved disse plassene er altså da vannet strømmer som mest, ert par timer før og etter tidevanns skille. 

Fiske sjøørret om vinteren, dette er en flott fiskeplass.
Her beiter sjøørreten i tidevans strømmen.

Altså på vinterstid i perioder med plussgrader kan slike steder som dette gi et godt fiske i tidevannet. Sjøørreten patruljerer da på grensen mellom dypt og grunt vann, marbakken. Selv om vanntemperaturen er lav så husk at sjøørreten går ned i dypet så opp for å beite, den velger da beiteperiode når tidevannet står på som mest. Jeg skal ikke påstå at dette er en fast oppskrift men mine erfaringer viser at det virker. Selv om det er varmt i været er det kaldt i vannet og sjøørreten velger den perioden som gir mest mat for tid brukt, Det er egentlig ganske logisk.

Perioder med varmegrader / regn  – Kilæne

Om vinteren kan du faktisk se sjøørret vake.
Her vaker sjøørreten en varm vinterdag. En grunn kile med mudderbunn.

Litt sent på dagen når solen virkelig har tatt litt tak, eller ved nedbør bør du oppsøke de grunne kilene. Regnet, høyere vanntemperatur eller begge i kombinasjon er som en gavepakke til en sjøørret. Fordi forholdene ligger til rette kan sjøørreten tilbringe timesvis ved plasser som dette. Det er ikke bare tilgangen på føde sjøørreten leter etter her, det er og en plass der den kan regulere sin saltbalanse (osmose). Ofte vil du kunne finne en del småfisk på slike plasser men tro meg en og annen små pen sjøørret er også på plass.  Jeg har her tatt utgangspunkt i samme område som vist over (tidevannet) men som dere ser har jeg satt en sirkel ved den grunne kilen til venstre for sundet. Poenget er at dere kan plukke ut et område som har begge deler. Her er det kun få meter fra tidevanns fiske til området der småfisken vaker på grunna.   Vinteren har korte dager men med litt planlegging kan de bli effektive.

Fiske sjøørret om vinteren, dette er en flott fiskeplass.

Utstyr og teknikker på vinteren

Det å fiske sjøørret handler ofte om å ha marginene på din side. Man kan ha litt flaks, la tilfeldighetene rulle terningen eller så legger man ting til rette slik at sjansene blir så store som mulig. Her skal dere her få noen råd om hvilke teknikker og typen agn som fungerer best om vinteren. Fisketeknikk, det å forske litt på hva sjøørreten tar og hvorfor er for meg noe av det beste jeg kan drive med. Til tider et meget nerdete tema men og fantastisk lærerikt. Det skal nevnes at mine teknikker og agn er valgt ut i fra personlige preferanser og erfaringer. Det er viktig at du som fisker varierer, tester og finner din egen favoritt. Jeg har kun skrapet overflaten i dette emnet, resten er opp til deg og dere å finne ut av 🙂

Sjøørret fisket på vinteren. Hvaler.

Fisketeknikk til sjøørret utaskjærs – Minusgrader

Sluk, flue eller bombarda det er en rød tråd som gjelder for de alle.  Farger og riktig valg av hastighet er et nøkkelord. Tommelfingerregel er litt streke farger uansett hvilken type utstyr du fisker med.  Selv om sjøørreten er sulten etter en strabasiøs gytetid så betyr det ikke det at den spiser alt den kommer over. Hvorfor de sterke fargene fungerer så godt på vinteren har jeg dessverre ikke en logisk forklaring på. Men ett eller annet er det som gjør at sjøørreten velger å bruke sin beskjedne energi på å fange en fargeklatt.  Men her er det også ingen regel uten unntak. Sjøørreten på bildet under tok en flue med en relativt “kjedelig” farget  (vaskebjørn) en kald vinterdag. Denne dagen så jeg reker i vannet og min tanke var rett og slett å imitere en reke med farge, størrelse og ikke minst bevegelse.  Om fisken hadde tatt for eksempel en fargerik flue som Mickey finn er umulig å vite 🙂 

Sjøørret fiske på Hvaler.

Om jeg ser hva sjøørreten spiser så imiterer jeg det, er ganske sikker på at det er beste vei å gå. Utfordringen vintertid er at det ofte er beskjedne mengder byttedyr derfor vanskelig å forutse hva den spiser. Fisker jeg med sluk så setter jeg nesten alltid på en fargerik variant som fisker godt i sakte tempo. Tyngde på slukene ligger på ca 10 til 18 gram.

Her en samling av noen meget gode sjøørretfluer.
Zigge og Lill ligge. Dette er en fantastisk sjøørretsluk!

Siden fisket foregår med lite tempo er det viktig å ha på riktig krok! Jeg fisker stort sett med sylskarpe små treblekroker, gjerne i størrelse 10 til 16, de kroker nesten av seg selv. De samme små treblekrokene går igjen i mitt bombardafiske. Fisker jeg med flue så starter jeg nesten alltid med en litt grov rosa eller oransje reke, Str 4 eller 6. Det er viktig at du velger ut et agn som beveger seg godt i liten hastighet!

Fluefiske etter sjøørret på Hvaler.

Fisketeknikk til sjøørret innaskjærs

Det er selvfølgelig utrolig morsomt å fiske etter de store sjøørretene utaskjærs men om jeg kan velge så tar jeg helst turen innover til noen små viker, odder eller små strømsund. Dette er som regel mindre områder som krever planlegging, bruk av litt list og en forsiktig indianerfot. Lette sluker, små fluer og små dupper er ofte riktig fremgangsmåte. Denne type sjøørretfiske er nesten som å fiske ørret ved et lite fjellvann. Dette nære fisket gir en helt spesiell opplevelse. 

Her er jeg ute med 5 er stanga med ei lita loppe i enden. 

På stille vinterdager som på bildet over tyr jeg ofte til det lette utstyret, her er fluestanga favoritten. Ofte tar jeg frem 5 er stanga men og 3 er stanga får luftet seg om vinteren. Av flueline går det i slow intermediate eller flyt. Det å fiske med små lopper sakte med flyteline må bare oppleves! Ofte kan man kaste ut, la loppa synke så vil du se nappet i fluelina. Av sluker er mitt valg ca 5 til maks 10 gram. Et godt tips når man fisker små områder med sluk er å kaste så langt du kan over der du tror fisken er.  Lar du sluken lande i nærheten av sjøørreten vil den fort bli skremt. På bildet under har jeg tegnet inn hva jeg mener. 

Sjøørret fiskeplass om vinteren.

I en grunn kile som dette vil sjøørreten mest sannsynlig svømme midt i, der det er dypest eller langs kanten mot dypet. Kast da sluken om mulig hele veien over til den grunne siden. Start med noen meget raske innsveivninger akkurat i det sluken treffer vannet. Om du gjør dette riktig vil sluken plane på overflaten. Når sluken kommer til grensen fra grunt til dypt så roer du bare ned tempoet slik at sluken går rett under overflaten. Fisker du på denne måten kan du ta mange kast uten å skremme sjøørreten.  Om du fisker med bombarda så velg en saktesynkende dupp, 10 til 15 gram og følg samme fremgangsmåte. Bombarda ved slike plasser er giftig! 

Sjøørret fluen Toreloppa. Dette er en flue jeg bruker mye om vinteren når jeg fisker sjøørret.
Min personlige favoritt når jeg fisker på små plasser. Klasse 5 fluestang med ei toreloppe i enden. 

Fiske sjøørret om vinteren – Oppsummert 

  • Er det kuldeperioder så fisk utaskjærs.
  • Er det varme eller nedbør kan du fiske innaskjærs.
  • Finn en god plass og ha tålmodighet! 
  • Skaff deg et bilde av sjøtemperaturen gjerne noen dager i forveien.
  • Fiske sjøørret om vinteren = sakte fiske.
  • Fiske sjøørret om vinteren, tenk 80 tallet og knæsje farger.
  • Prøv å forutse hvor sjøørreten står, kast da godt over.
  • Bruk værmeldingen, sjøtemperatur og karter. Planlegg ditt fiske.
Bjørn Tore fisker sjøørret på Hvaler.

Fiske sjøørret om vinteren – Fiskeutstyr

Jeg skal her liste opp noen sluker, fluer og kroker som bør ligge i fiskeveska denne vinteren. Til alle dere som vil prøve fiskelykken denne vinteren. Kos dere med opplevelsene, frisk luft, litt trim og kanskje en sjøørret som bonus 🙂 Skitt Fiske!

Sjøørretsluker vinter

Bjørn Tore fisker sjøørret på Hvaler.

Sjøørretfluer vinter

Les også disse artiklene

Skroll til toppen