Sjøørret slik fisker du den!

Fiske etter sjøørret er utrolig spennende og blir stadig mer populært. Dette er og et fiske som blir bedre og bedre for hvert år som går. Kultivering av gytebekker, varmere klima og mer nedbør er gode nyheter for sjøørreten, ihvertfall her på Østlandet.

I denne artikkelen får du tips og råd om hvordan du kan fiske sjøørret.
Flott sjøørret tatt en varm sommerdag

Bli Rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten. Du kan støtte mitt arbeid her på bloggen og samtidig spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota 10% rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Andre steder i landet så er utfordringen bla oppdretts næringen. Her møter sjøørret vegger med lakselus som igjen ødelegger for hele bestander. Det er endelig satt litt lys på dette problemet men det er nok en lang vei å gå. Fokus ligger på laks mens sjøørreten mangler kommersiell interesse og blir da nedprioritert.Jeg syntes dette er en stor skam da dette type fiske virkelig er tilpasset oss alle. Sjøørreten er en fornybar og uerstattelig resurs som fortjener et bedre vern!!Se NRK sitt innslag I skyggen av laksenSjøørret fiske er en fantastisk hobby som byr på utrolige naturopplevelser.  Før så fisket jeg kun på våren. Det var helt til jeg fant ut at høstfisket er minst like bra om ikke bedre. Så ble høst til vinter og vinter til sommer..Det er sjøørret i havet hele året man må bare vite hvor. I denne artikkelen vil jeg vise dere mine erfaringer.

Noen av fiskene fanget i løpet av et år

Litt info!

 • Minstemål på sjøørret er 35 cm! Respekter dette og sett tilbake småfisken.
 • Det er fredet rundt gytebekker.  Grensen for fisket er satt til 100 meter. De fleste bekker mangler skilt så en tommelfinger regel er å respektere dette ved alle bekker.
 • Jeg praktiserer fang og slipp ( CR). Dvs jeg tar en og annen sjøørret med hjem men de fleste får svømme videre.  Jeg slipper og uten unntak tilbake stor fisk! Fisk over 1,5kg har en genebank som er av utrolig stor verdi.

Hva trenger du av utstyr til sjøørret?

Jeg bruker 5 typer stenger til mitt fiske. Men fluestanga er nok favoritt

 • Et par fluestenger i klasse 7 og klasse 5
 • En 10 til 13 fots haspelstang til bombarda (ørretbombe)
 • Haspelstang på 9 fot, slukvekt 5-20gr.
 • En 7,2 fots ultralett haspelstang.

Dette er selvfølgelig helt unødvendig med så mye utstyr men pass på du havner fort i samme felle, får samme sykdom 😉 . De fleste klarer seg med en enkel haspelstang, noen sluker og en god slump eventyrlyst. Mine anbefalinger angående utstyr finner dere her: Anbefalt fiskeutstyr

Hvordan fiske sjøørret? På min side rosareke hjelper jeg deg i gang. Rød , tips og fiskeplasser.

Hvor står sjøørreten?

Det er her du må bruke litt tid! Det å vite hvor fisken står er absolutt nødvendig for å lykkes med dette fisket. Du kan selvfølgelig bare høre med noen kjentfolk, dra dit og fiske. Det kan godt hende du får en og annen pinne men jeg kan samtidig love deg mange flotte kast 🙂 Så hvor står den? Svaret på det er litt overalt…Men fortvil ikke det er et mønster og en oppskrift.

Sjøørreten er en selektiv fisk, en smart fisk og den flytter seg hele tiden til de steder som byr på enkel tilgang til føde. Det er dette mønsteret vi kan følge. Det er nettopp dette mønsteret som gjør jakten så spennende og forutsigbar!

For å svare på spørsmålet må jeg dele det inn i sesonger, Vår, sommer, høst og vinter.

Hvordan fiske sjøørret om våren

Våren er et eventyr! Da våkner fisket for alvor! Er du på riktig plass kan du oppleve masse vak og stimer av bitevillig fisk. Tidlig vår er sen februar og  mars. På denne tiden av året må du jakte på varmt vann. Finn deg en lun kile eller vik hvor solen får tak og vannet blir litt varmere en havet rundt. Mitt tips er en kile som har en liten dyp kulp i midten og gjerne omringet av en marabakke.

Om det renner ut en bekk i nærheten så er dette bare positivt. Tilgang på ferskvann i den kalde tiden er bra for sjøørreten. Her er et bilde av en typisk bra vår plass!

Det er slike plasser en sjøørret liker, Kile med marabakke
Sjøørret plass

Her ser du et grunt område etterfulgt av en marabakke. Her vil vannet fort varmes opp og ørreten stimer inn på jakt etter føde. Man kan fort finne ørreten inne på 20 cm vann! Mitt beste tips på slike plasser blir allikevel i kanten ned mot dypet og innover! På dette bildet veldig godt synlig. Her er det 2 brygger som gir en utrolig flott posisjon.

Små kiler kan huse enorme mengder fisk. Minuset ved slike plasser er ofte småfallen fisk noe som ofte er typisk ved det tidlige vårfisket. Stort antall men småfallen. Husk minstemål som er 40cm! Bruk lett utstyr. Sluker på 6-10gr. Flyt eller intermediate dupp på 15gr om du bruker bombarda.  Av fluer på denne årstiden så bruker jeg ofte reke eller loppe imitasjoner. Se denne siden for gode valg av fluer. (Noen Essensielle Fluer til Sjøørret)

Fin sjøørret tatt den 8 april. Utstyr bombrada og tubeflue.

Se og denne siden for en guide innen bombarda fiske. Min beste erfaring er et par timer før høyvann til et par timer etter. Helst litt ut på dagen slik sola har fått tatt litt tak. Gulltid er den gylne time!  det er timen før sola går ned. Noen ganger så er det som å slå på en bryter. Helt dødt hele dagen til feks kl 16.. så tar det helt av, fantastisk 🙂

Et meget praktisk kart laget av Asgeir Alvestad som viser hvor sjøørreten står ved de forskjellige årstider.

Litt senere på våren fra sen mars til ut april så flytter sjøørreten litt på seg. Vannet har blitt litt varmere og sjøørreten finner nye områder med føde. Nå kan fisket være bra tidlig på en varm dag. Igjen så er det viker og områder med litt varmere vann som gjelder. Men vikene kan ligge lengre ut og de bør ikke være så lukket som på bildet over.

Et grunt område mellom 2 øyer er et godt tips. en plass som for eksempel  ser slik ut. Markert hot- spot med rød ring. Fra det grunne ut mot dypt vann. Selvfølgelig kan det være fisk over alt men erfaringen min tilsier at det er på disse plassene sjansen er størst. Bruk tiden på å finne dine egne plasser. Planlegg hjemme, bruk google maps og gule sider. Skattejakt!

Når tidevannet skaper litt strøm så kan fisket ta seg opp. Men på denne årstiden så er ikke det så utslagsgivende. Årsaken til at fisket er så bra på denne årstiden er tilgang på føde. Strandreker, lopper og børstemark gyter på denne tiden.

En typisk god plass hvor det kan stå fin sjøørret
Sjøørret plass

Sjøørreten har flyttet ut på holemæne!

Når den skikkelige vår varmen har stått på en liten stund så skjer det noe. Temperaturen i vannet nærmer seg 7-10 grader. Det er varm april eller mai. Nå har sjøørreten byttet taktikk, den er lengre ut. I sund, odder, strender, rundt holmer og skjær. Oppsøk gjerne plasser med litt strøm i vannet.  Som på bildet over, på en slik plass i tidevann strømmen er det mulighet for grov fisk!

Ørreten har byttet beite fra lopper, reker og børstemark i de grunne områdene til sild og jakt i mer åpen vann. Det er selvfølgelig en sannhet med moderasjoner men i hovedsak det som skjer på denne tiden. Gode plasser er litt mer tricky å finne, fisken er spredte over et større område. Men husk den som leter den finner, den som finner vinner! Her har et par bilder på typiske gode plasser ved denne årstiden.

mange flotte fiskeplasser. På slike områder kan du få mange. grunne områder og odder med strøm i vannet
Sjøørret plass

Jeg har markert hot-spots ved denne plassen. Dette for å gi et bilde av hvor jeg fokuserer fisket. Ved oddene når tidevannet står på, ved de litt grunne områdene som går mot dypt vann.  Tips! Jeg ser mange fiskere som går rett ut på en odde for så å kaste så langt som mulig ut i åpent hav, ikke gjør det!! Stopp noen meter før og fisk av odden før du beveger deg ut. Odden er en hot spot, går du rett ut så skremmer du bort din beste opplevelse!

Sjøørret fra Hvaler en dag i tidlig mai. 2 ble til middag og denne fikk svømme videre :) Hvordan fiske sjøørret i mai kan du lese om her.
Sjøørret fra Hvaler en dag i tidlig mai. 2 ble til middag og denne fikk svømme videre 🙂

Hvordan fiske sjøørret om sommeren

Mye av det som fascinerer meg med sjøørretfiske er den store variasjonen gjennom årstidene. Fra en hektisk vår der jakten etter sjøørret foregår i de grunne og varme viker til forflytningen ut til skjærgården i mai og juni. Men så kommer det en periode da vadebekledningen ofte blir byttet ut med badetøy, det er sommer! Vanntemperaturen har nå bikket 17/18 grader og makrellen dominerer med sin bitevillighet.  I denne perioden kan det være vanskeligere å fange sjøørret og mange velger å avslutte fisket for å vente til høstfisket. Men ikke gjør det for sommeren byr ofte på et meget spennende fiske og en sjøørret i fantastisk kondisjon! Det å fiske sjøørret om sommeren kan gi virkelig flotte opplevelser!

Det å fiske sjøørret om sommeren kan gi virkelig flotte opplevelser!
En flott Hvaler sjøørret fanget på en sommer ettermiddag.

Nyt dagen i badebukse, fisk sjøørret morgen og kveld!

Mange har sikkert hørt at nattfiske er løsningen om du skal fiske sjøørret om sommeren. Det ligger mye sannhet i dette men det er og med stor moderasjon.  Jeg har ofte godt sjøørretfiske om morgenen og på ettermiddagen / kveldingen sånn etter kl 20 en gang.  Når solen gir sakte slipp og skumringen gir trygghet kommer sjøørreten frem, opp fra de litt dypere vannlag for å jakte sild og brisling på grunna og i strømmene.  På morgenen er de predatorer inne i strandsonen hvor de jakter bland annet tobis. Sommeren er faktisk en fest for en sjøørret. Når sjøen nærmer seg badetemperatur kommer det store mengder av sild og brisling inn til kyst og fjord. Du har sikkert sett det ved brygga, store stimer av brisling. Sjøørreten vet dette og den utnytter festen til fulle!

Brisling

Tilgangen på mat styrer atferd!

Jeg har tidligere beskrevet at adferden til en sjøørret i stor grad påvirkes av 3 faktorer, vann temperatur, tidevann og føde. Klarer man å finne ut av disse faktorene vil du og finne sjøørret. Det er denne kunnskapen som er vår forutsigbare fordel i jakten etter sjøørret.

Sjøørreten er en opportunist og den spiser stort sett det den kommer over. Men den er også smart og beveger seg dit hvor den kan få mest mulig tilbake på minst mulig energi brukt.  Om sommeren så er det sild, brisling og tobis som er hovedføde til sjøørret. Småsild og brisling er ofte å se sammen om sommeren og de har stort sett den samme adferden. Tobis er en helt annen art med en helt egen adferd. Det er altså viktig å skille mellom disse artene slik at du velger riktig plass og riktig agn!

Tobis (småsil)

Tobis er et samlebegrep for flere arter innen silfamilien

På engelsk kalles denne fisken for “sandeel” ,sandål. Dette er et dekkende navn for denne spesielle fisken som og har en fascinerende atferd. Havsil er den viktigste arten for det kommersielle fisket og som navnet tilsier er dette en havgående art. For oss sjøørretfiskere er det derimot småsil  (ikke småsild, det er en annen art) som er mest aktuell.  Småsil skiller seg i utseende ikke så mye fra storsil eller havsil, og kan være lett å forveksle.  Småsilen kan bli opptil 20 cm lang, og finnes fra grunna ned mot ca. 30 meters dyp. Når Småsilen ikke jakter på mat graver den seg ned i sanden. Et annet navn for denne raringen er  derfor sandgrevling.

Småsilen tilbringer natten nedgravd i sanden og den kommer frem på dagen. Da kan de samle seg i store stimer på grunna hvor de jakter småkreps og forskjellige typer plankton. Det er lyset som styrer småsilen sin adferd. I juni og juli mnd graver den seg ned ved 22-24 tiden og “står opp” igjen en plass mellom kl 4 og 6 på morgenen.

MO Coast Tobis. En flott sluk om du skal fiske sjøørret om sommeren

Ta med frokostkaffen og stanga ned til badestranda!

Det flotte med sommeren er at vi ofte camper i nærheten av noen langgrunne badestrender. Disse strendene som yrer av badegjester kan by på et meget godt sjøørretfiske. Men for å få  sjøørret og unngå å sette kroken i baderinger og badenymfer vil jeg råde dere til å stå opp tidlig på morgenen. I det sola står opp kommer småsilen opp fra sanden og sjøørreten trekker inn på grunna for å jakte. Her på Østlandet står solen opp ca ved 4 tiden i juli mnd. Du har da meget godt fiske fra 4-5 tiden og frem til de første håndklær blir lagt ned i sanden ved 8 -9 tiden.

Du har med andre ord et paradis helt for deg selv og kan med dette overraske familien med nystekt sjøørret til sommer frokost :). Fisker du med sluk så velg noen lange og slanke tobis imitasjoner. MO Coast Tobis er et glimrende valg. Fisk de fort med spinnstopp! Er du ute med flua så velg de litt lengre imitasjonene, naturtro farger.  Grønn er et godt valg da småsilen er har en grønn rygg.  Er det langgrunt kan du vade ut og fiske i 360 grader. Se etter aktivitet i overflaten! Er det fisk som hopper eller havet koker så er det ofte sjøørreten som er synderen.

Før solen tar knekken på morgendisen er slike områder en yndet plass for sjøørret!

På sen ettermiddag, kveld og natt er sjøørreten på sildekjøret!

Om sommeren kommer som sagt silden og brislingen inn til kysten. Begge arter er pelagiske stimfisker og brisling og småsild er ganske like. De er også ofte å finne sammen.  Brislingen kjennes igjen med at ryggfinnene sitter litt lengre bak en hos småsilden. Brislingen har og en skarpere “kjøl” og større skjell en småsilden. Brisling, sild og småsild er natt aktive fisker. Om natten vandrer ofte voksne individer av sild rundt om i vannmassene. Disse store fiskene er et attraktivt måltid for sjøørreten. Dorge på natten med store wobblere er oppskriften for å finne de virkelig store sjøørretene!

Selvfølgelig kan du få sjøørret midt på dagen også men fra land blir det nok sporadiske fangster med mange makrell i mellom hver sjøørret. PS! Mindre sjøørret er enkle å fange, de har stort sett det samme tilholdssted som tidlig vår. Dette er fisk som stort sett er under minstemål og kommer du over en slik plass så fisker du på feil sted.  Skal du fiske på dagen så er mitt tips utaskjærs med medium til store sluker som går litt dypt. Et annet tips er å dorge. Dorg med ganske store wobblere i områder som ender mot dypt vann. Grenseland mellom grunna og dypet er ofte bra. 3 til 6 meters dybde er min erfaring.

Når solen gir litt slipp kan du ta frem slukstanga eller fluestanga. Ta kveldtimene ved et strømsund eller ved noen odder. Se etter liv i havet, finner du sild og brisling som koker vil du mest sannsynlig finne sjøørret. Husk bare at når det blir helt mørkt nattfiske så ta fem de mørke imitasjonene. Om natten så er silhuetten av de mørke imitasjonene  mye mer synlige. Om natten kan du og prøve GULP, trigg luktesansen når synet er begrenset!

Skal du fiske sjøørret på dagen så kan du prøve dette tipset.

På dagtid i varmen søker ofte sjøørreten ned i vannlaget eller mot plasser der det er strøm. I strømmende vann er det mer oksygen som er kjærkomment for en sjøørret i varmt vann.  Når tidevannet er på det raskeste kan du prøve i grunne sund.  som vist på dette bildet. På denne tiden av døgnet kan sjøørreten være vanskelig å få. Den er her for å hvile, etegildet er morgen og kveld. Så i slike sund som dette må du prøve en litt annen taktikk for å trigge fisken til hugg. Jeg har god erfaring med små reker i marabou, favoritt er størrelse 10 men gjerne helt ned i str 12.

Slike plasser ut mot havet kan by på flott sommerfiske etter sjøørret.

Disse rekene beveger seg meget fristedene i strømmen. Som en kjent gjeddefisker sa en gang. Når gjedda ikke er sulten må du friste med en liten karamell 🙂

Flott sjøørret tatt midt på degen i et grunt sund på en rosareke i str 10. Midt i juli 18,5 grader i vannet og 20 i lufta.

Praktiske fisketips på ettermiddag, kveld og natt

Velg deg ut noen relativt lette sluker i størrelse 10 til maks 20 gram. Mine favoritter er 10 og 12 gram. Nå er det de naturtro fargene som gjelder du skal imitere den naturlige føden. Sølv og blå, sølv og sort, dus grønn osv. Fisk relativt hurtig men variert og med spinnstopp. Ser du en silde / brisling stim som koker så kast ved siden av stimen eller godt over. Et godt tips er å ta spinnstoppen når sluken eller flua er midt i stimen, dette trigger sjøørreten til hugg!  Husk bare at fiske etter sjøørret på sommeren kan til tider være frustrerende. Sjøørreten følger agnet men den vil ikke ta! Årsaken til dette er i hovedsak to ting.

 1. Du fisker med feil imitasjon, bytt flue eller sluk.
 2. Sjøørreten er rett og slett mett. Tilgangen på føde er enorm på denne tiden og sjøørreten har bettperioder. Vent eller bytt plass.
Dette er tidspunkter når du bør starte fiske sjøørret om sommeren!

Fiske med agn er morsomt for store og små!

Sommeren er en flott tid for å inkludere barna med på fisket! På dagen ved stranda eller på brygga kan du ta med småfolket i jakten etter brisling eller stingsild i pyttene.  Ta med en finmasket håv og legg fangsten i en bøtte så barna kan studere og ta på. Kombiner dette med krabbefisket så har dere aktiviteter som er morsomme og lærerike. Ta vare på noe av fangsten og bruk dette senere på kvelden som agn. Min datter syntes det er veldig stas å få fisk på egen fanget agn 🙂 .

Det å fiske med dupp er utrolig spennende, kanskje den beste måten man kan inkludere et barn med på fisket. Sjøørret, makrell og småsei biter villig hele sommeren. Ta med noen fisk med hjem og lag kveldsmaten av det. Når det lille krypet har sovnet er tiden inne for å rigge stang og komme seg ut. En perfekt sommerdag spør du meg 🙂

Les: Hvordan fiske sjøørret med agn

Fiske sjøørret om sommeren oppsummert

 • Fisk ved de langgrunne strender tidlig på morgenen. Bruk tobis imitasjoner.
 • Midt på dagen så bruk litt større sluker utaskjærs eller dorg med wobbler.
 • Inkluder barna på stranda i jakten etter agnfisk, de elsker dette!
 • Oppsøk områder som har brisling og sild om kvelden og natten.
 • Om natten kan du og prøve GULP, trigg luktesansen når synet er begrenset!
 • Mørke imitasjoner når det er mørkt.
 • Fisk med tempo og husk spinnstopp!

Noen viktige linker og tips til sjøørret

 • Tidevann: Finn informasjon om observert og varslet vannstand, tidevann, landheving og framtidig havnivå.
 • Webcamera på Hvaler: Kjerringholmen ligger strategisk til på Hvaler. Nærmere bestemt mellom Asmaløy og Kirkøy.
 • Abu Garcia sin huggtabellHentet fra Napp og Nytt!

Hvordan fiske sjøørret om høsten

Jeg har nevnt det før og jeg sier det igjen, høsten er min favoritt tid! Nå har sjøørreten spist seg stor og fet, den samler seg i stimer men best av alt sjøørreten er på hugget!

Sjøørret fisket på Hvaler i august. Det å fiske sjøørret om høsten er utrolig morsomt.
Topp kondisjon og flotte farger!

De er store, de er sultne og de går nære land!

Høst fisket etter sjøørret her på Østlandet starter i sen august / september og fortsetter som regel til ut oktober og noen ganger helt til november.  Temperaturen i havet og mengde nedbør har en stor innvirkning på hvor lang eller kort sesongen blir. Etter en lang og varm sommer må vi vente til temperaturen i sjøen går ned, helst under 17 grader. Da siger sjøørreten inn fra de ytre områdene og inn til kysten. Skal du fiske sjøørret om høsten så snakker vi altså i hovedsak om de kystnære områder. I oktober / november er det gytetid, men før de går opp i bekk og elv samler de seg ofte i små stimer. Sjøørreten følger land og de stopper på veien for å spise. Sjøtemperaturen ved de grunne områdene er på denne tiden midt i sjøørreten sitt trivsel område. Det at matfatet på toppen av dette er rikt og variert gjør disse grunne områdene til en yndet sjøørret plass.

Lasse med en typisk høst sjøørret. Ca 1,8 kg. Flotte farger og en fantastisk kondisjon.

Hva slags habitat liker sjøørreten om høsten?

Det å dra til seg kunnskap om de forskjellige habitat er ofte make it ore break it innen sjøørretfiske. Alt for ofte bruker sjøørretfiskere for mye tid på å lete etter den riktige sluken eller den mest effektive flua. Skal du fiske sjøørret om høsten så må du legge dette litt til side. Frem med kart eller ut på tur,  let! Finner du det rette habitatet vil du mest sannsynlig finne sjøørret. Det hjelper ikke med verdens beste sjøørretsluk om du fisker på feil plass. Som nevnt er det et variert matfat på høsten og det gir ofte men ikke uten unntak en mindre selektiv sjøørret.  Her er et par eksempler på typiske høstplasser. Jeg viste frem dette eksemplene i artikkelen Forberedelser til høstfiske etter sjøørret

Skal du fiske sjøørret om høsten er slike områder et bra valg.
Skal du fiske sjøørret om høsten er slike områder et bra valg.

Slike plasser som dette er et yndet område. De grenser gjerne mot dypere vann. Sand, rullesten og lignende steder. Jo nærmere du kommer gytetid hvor lengre inn i kilene / innenskjærs må du gå. I oktober / november er de ofte helt inne i gøra som vi sier. Innerst i kilene. Her venter de en stund på nedbør slik de kan gå opp i bekken. I tiden rett før gyting er de litt mer sære i matfatet, de har et annet fokus. PS! Skaff deg informasjon om hvor gytebekkene befinner seg! Det er kun et fåtall som er merket. Respekter 100 meters regelen! Flott om du kan holde et ekstra øye oppe, se etter ulovlige garn. For meg så handler høstfisket om å fiske de områdene som er godt utenfor gytebekk. Det er ikke alle fiskene som går opp samtidig og gytingen varer kun en kort periode. De vender altså ganske fort tilbake til de områder nevnt her. Bruker du tiden på slike plasser er det helt unødvendig å oppsøke kilene eller områder med gytebekk.

Her et meget godt eksempel på et flott høst plass. Store grunne områder med masse stein og vegetasjon. PS! Ikke glem de små vikene. Disse huser ofte grov sjøørret!

Fiske sjøørret om høsten – Føde og valg av agn

Det er på de grunne områdene det skjer. Nå som temperaturen har falt litt så kommer det inn strandreker som har søkt ly i de litt kaldere vannlag. Hannfisken av svartkutlingen dør på denne tiden utmattet etter en lang gyteperiode, det er lopper, brisling, sandmark, krabber og ikke minst masse insekter! Dette er bare noe av det som skjer på grunna fra tidlig høst og utover. For en spinnfisker så gå for de lette slukene i naturlige farger og sakte synkende kyst wobblere som feks MO coast. Carolina og Texas metodene med soft bates og gulp fungerer godt. Høsten er en knalltid for bombardafiskere! Med noen lette dupper kan man fiske konsentrert helt inn på grunna og med bombarda har man et enormt arsenal av agn.

Noe av innholdet i 2 forskjellige sjøørreter tatt sent i august Den ene hadde over 50 maur i magen! Fisk og Bilde av maur er tatt av Emir Jaskic, www.vakvrak.no

Som bilde over tydelig viser har sjøørreten en meget variert meny på høsten. Sjøørreten er en opportunist som tar for seg av det den kan finne.  Når dette er sagt så kan du oppleve at sjøørreten tross det store og varierte matfatet er selektiv i valget. Sjøørret er en ørret og jeg ser de samme tendensene i sjøene som i elv og i vann. Er det feks ekstremt mye lopper tilstede så jakter sjøørreten dette og kun dette. Jeg pleier å titte litt i vannet før jeg starter fisket, se hva som er der og er det dominans av noe så prøver jeg dette først. Om fisken følger uten å ta så bytt agn! Bildet under viser flueboksene mine tatt med ut nå i august. Det skal nevnes at dette utvalget er håpløst stort og for de fleste helt unødvendig. men for en komplett nerd er dette nødvendig for meg. Imitasjonsfiske i havet 🙂

Bokser oppe til venstre inneholder reker i str 6 ned til str 10. Boksene nede til venstre er en loppefiske boks og den andre er til diverse snax som vaskebjørner, magnus mickey finn osv. Boksen til høyre er min tørrflueboks.

Sjøørret er en ørret som lever i havet!

De siste par årene har jeg fordypet meg i sjøørret med tørrflue. Jeg skal snart legge ut en artikkel om dette meget fascinerende fisket! Jeg har nesten alltid med meg 5 er stanga med flyteline ut på tur, særlig nå på høsten. Høsten er nemlig insektenes tid! Nå svermer mauren og mange arter veps synger på siste verset. Store mengder insekt havner på overflaten, dette er godsaker for en sjøørret! Nå i august har jeg fått flere sjøørret på godt over kiloen på tørrflue. Det er et mer tidkrevende fiske og jakten foregår på nøyaktig på samme måte som du ville gjort i et fjellvann.  Let etter vak, presenter pent og vent.. Et fiske som jeg anbefaler alle å prøve!

Et lite utvalg av insekter funnet på overflaten nå i august.

Noen tips om du vil prøve tørrflue etter sjøørret:

 • Når du ser et vak så ikke kast med en gang men se etter et mønster. Sjøørreten vaker ofte i sirkel eller en forutsigbar retning. Kast slik at din flue blir den neste på menyen.
 • Om sjøørreten vaker sporadisk så kaster du ut der du så vaket sist. Strip flua inn 20 til 30 cm og vent en liten stund, gjenta dette til flua er inne. Kast i vifteform så dekker du et større område.
 • Titt på vannflaten og se om det er overflod av et spesielt insekt. Om ikke så gå for noe bankers som maur eller ei lita skumbille.
 • Ei lita loppe i enden og en stor tørrflue som nappindikator fungerer!
Kilosfisk på maur!

Fiske sjøørret om høsten – Fiske teknikk

Jeg har nevnt dette før men det er greit å si det en gang til. En dyktig sjøørretfisker er den som klarer å få havet til å bli så lite som mulig.  Sjøørreten har sine favoritt plasser, lær deg å lese “terrenget” og fisk effektivt der sjansen er størst. Mye av interessen er å forstå adferden og habitatet. Når jeg ankommer en plass så bruker jeg god til til observasjon før fisket starter. Jeg ser etter vak og plasser der jeg mener sjøørreten kan holde til.

På høsten da sjøørreten ofte er på grunna så ser jeg etter dyprenner, vegetasjonsbelter, steiner eller andre mørke områder. En typisk feil mange gjør er å vade rett ut, husk at stor sjøørret kan stå på 20 cm vann! Ofte og særlig på kvelden er de helt inne i fjæra. Så gjør deg selv en tjeneste ved å fiske av det området du skal vade. En annen feil er at man vader ut til en sten eller en grunne. Man skal kaste laaangt for der ute er gresset så mye grønnere, ikke gjør det! Den steinen eller grunna er kanskje den beste plassen, fisk av først!

Denne sjøørreten på ca 2 kg tok jeg på ca 40 til 50 cm vann. heldigvis så fisket jeg av området før jeg vadet ut.

Steiner, grunner og områder med vegetasjon er som magneter for en sjøørret. Her finner de skjul og mat. På en stor strand plukk deg ut disse områdene og fisk disse først. På stille dager er det viktig å ta det med ro, lyd transporteres fort under vann. Klart vann og en høyreist fisker = skremt fisk.  Sjøørret om høsten dreier seg ofte om de små ting. Det er på denne tiden jeg tar frem de minste og mest naturtro fluene. På våren tar jeg ofte frem fargene, sluker og fluer som trigger til angrep. Men nå på høsten dyrker jeg imitasjonene. Min erfaring er at jo mindre jo bedre! På fluefiske så er det reker i str 10 som er favoritt etterfulgt av små lopper og mindre utgaver av vaskebjørn i str 8. Sluk og kystwobbler opp til maks 12 gram. Jeg fisker sakte meget sakte særlig med flue.

Fiske sjøørret om høsten – Fisketider og tidevann

Jeg har tidligere beskrevet hvor viktig tidevannet og månefaser er. Sommeren er et godt eksempel på dette. Da er det varmt i vannet, gjerne høyere en sjøørreten sin trivselstemperatur. Da oppsøker sjøørreten ofte plasser med strømmende vann, her får den mer oksygen og maten servert med strømmen. Men om høsten har sjøørreten energi nok og temperaturen er innenfor trivsel, tidevann blir mindre viktig. Husk bare at ingen regel er uten unntak. Er det en strømkant i nærheten så fisk den av! Men når det er sagt så er ofte tidspunkt avgjørende. Tidlig på høsten er det ofte et meget godt fiske tidlig på morgenen, da er det litt kaldere i vannet. Timene før solnedgang er også meget bra, de gylne timene. Skal du prøve tørrflue etter sjøørret så har du størst mulighet en stille morgen eller kanskje aller best en stille kveld. Ofte har jeg opplevd vakekalas rett før solen går ned for så å se “dødt” hav i det solen har tatt sitt siste sukk.

Sjøørret om høsten. Dette er en hann fisk med flotte farger!
Nydelig hannfisk tatt på morgenen sent i august.

Fiske sjøørret om høsten oppsummert

 • Høsten er tiden for naturtro imitasjoner.
 • Fisk sakte særlig med flue eller bombarda.
 • Sjøørreten står ofte på meget grunt vann!
 • Let opp de riktige plasser og fisk disse effektivt.
 • Om du kakker en sjøørret så se hva den har i magen.
 • Får du en fisk så er det stor sjanse for flere!

Jeg setter tilbake rognfete hunnfisk og all fisk over 1,5 kilo. Dette fordi bestandene her på Østlandet er sårbare og stor fisk er av enorm verdi for våre sjøørretbekker.  Matfisk for meg er gjerne fisk i str halvkilo til kiloen. Sjøørret er tross alt meget god mat :). Respekter fredningsområder og se etter ulovlige garn. Det er fremdeles varm i vannet så la sjøørreten hvile litt i håven før avkrokning og foto.

Fiskeutstyr til sjøørret, mine anbefalinger finner du her!

Nyhet! Anbefalt fiskeutstyr til sjøørret

Her en liten film som viser noen av fiskene jeg har fått nå i august. Dette er og en teaser på en film som kommer snart 😉

Hvordan fiske sjøørret om vinteren

Her presenteres vinterens muligheter og utfordringer. Fiskeplasser, teknikker, agn og bekleding. Det å fiske sjøørret på vinteren er en meget flott opplevelse. Du har fjorden for deg selv og du får oppleve en tid da havet er på det vakreste.

Winter is coming! Når starter vinterfisket?

Når jeg skal fiske sjøørret om vinteren så starter sesongen når hav temperaturen kryper under  5/6 grader. Sjøørreten er en skikkelig dyktig opportunist og har et stort vandringsmønster. Den har egne standplasser der tilgangen på føde er størst. Det er denne vandringen som gjør sjøørreten litt forutsigbar. Om sommeren er den natt aktiv ved strender og oppsøker strømsund dagtid, på våren er den ofte å finne inne i de varme kilene eller rett utenfor og på høsten liker de seg godt ved grunne områder vendt ut mot dypt vann. Vinteren skiller seg ut fra de andre årstidene. Nå er det ikke bare føde sjøørreten leter etter men varmere vann eller vann med et lavere saltnivå. Så istedet for å lete etter de plasser der sjøørreten finner maten sin må du på vinteren finne fiskeplasser som oppfyller to ekstra kriterier. Dette gjør vinterfisket litt mer vrient men desto mer morsomt!

Dette bildet er tatt i februar 2017. Typisk plass for sjøørretjakt vinterstid. Oppvaskhansker blir forklart lengre ned i artikkelen.

Hvor er sjøørreten?

Skal du fiske sjøørret om vinteren må du lete etter fiskeplasser som har flere elementer i seg.

 1. Tilgang på føde.
 2. Høyere vanntemperatur en omgivelsene.
 3. Lavere saltinnhold. (brakkvann)

Sjøørret i meget kald vann: Om det er veldig kald det vil si hav temperatur på under 4 grader så vil du finne sjøørret i områder med kun en eller to av disse tre elementer. Lavere saltnivå eller et område med litt høyere temperatur en omgivelsene, helst begge. Da søker ofte sjøørreten hit for å kvitte seg meg salt i en prosess som kalles for osmose. Bakdelen med slike plasser er ofte småfallen sjøørret. Det er nemlig de mindre eksemplarene som sliter mest når temperaturen kommer under 4 grader. Jeg har opplevd å finne masse sjøørret ved slike plasser og de er alle små og ofte under minstemål. Selv om de er mange er de vanskelige å få. Det jeg har lært er at de ikke spiser men oppholder seg her for å overleve. Jeg har og opplevd stor dødelighet med de få jeg har fått.

Klok av skade styrer jeg unna de grunneste områdene når temperaturen er under 4 grader. Finner jeg stimer med småfisk så går jeg videre til en annen plass. Her en film jeg tok ved en slik plass, alle fisk var under minstemål og jeg fant 3 døde fisk dagen etter. Det var denne opplevelsen som gjorde meg nysgjerrig for å finne ut av denne adferden. Legg merke til at det nærmest koker av fisk. Så fort lina lander på vannet blir de stresset. Igjen styr unna dette fisket. Jeg har lært etter denne opplevelsen.

De gode sjøørretplassene på vinteren

Så lenge det er isfritt kan du fiske sjøørret. Ofte er det faktisk meget bra rett etter at isen har gått eller ved iskanten. I all hovedsak har du to valg. utaskjærs på jakt etter de virkelig store eksemplarene som overspringere (gjelfisk, fisk som ikke gyter) eller innenskjærs på leting etter de som er ferdige med gyting.  Jeg foretrekker det siste da det ofte er mer komfortabelt og byr på et mer spennende fiske. Innenskjærs kan by på vakende sjøørret allerede i januar, kjempemorsomt og spennende, særlig  på lett utstyr.

Fiske sjøørret om vinteren er utfordrende men meget morsomt!
Typisk fin vinterfisk. Tatt i slutten av februar Kirkøy.

Når jeg jakter sjøørret innaskjærs om vinteren så leter jeg etter plasser som små viker, grunne kiler eller steder med litt ferskere vann. På grunn av Glomma er det her på Hvaler ofte godt fiske på nord og østsiden av øyene.  Ferskvannet går ut på de sidene og sola får tak i de vikene som vender litt østlig. Små viker eller viker som har et basseng er meget bra, jeg kaller denne formen for snikfiske. Det er små plasser og du må opptre varsomt for ikke å skremme. Ofte står jeg på knærne og har en god avstand til vannet før jeg tar første kast. Jeg starter nesten alltid fiske innerst i vika for så å jobbe meg utover. Det blir ikke mange fisk på en slik vik men om vinteren er all fisk en flott bonus.

Vrangbenet Kirkøy. 
Skal du fiske sjøørret om vinteren så er dette en meget god plass.
Fiske sjøørret om vinteren, valg av fiskeplass.

Bildene over viser noen fine plasser jeg ofte besøker vinterstid, det vi si så lenge det er isfritt. Her er det masse flotte små viker som perler på en snor. Det blir ikke mange kastene i vær vik men det er mange av de så her kan jeg holde på en hel dag. Ofte tar fisket seg opp sånn litt utover dagen, særlig om det er litt sol. Om det kommer regn etter en kuldeperiode er jeg og på plass ved steder som dette. Ps! sjøørreten kan gå meget grunt helt inn i gøra som vi sier her nede. Om det er en fordypning inne på grunna feks en plass de har mudret så kan du ta deg f på at den kulpen (badekaret) eller renna skjuler et par fine sjøørreter. Tips!  Fisker du med flue så ta i bruk de litt små fluene, gjerne lopper eller små mysis og bruk lang fortom. la kun fluen og fortommen lande i fordypningen. Fisker du med sluk så gå for en meget lett variant, gjerne ned i 3 til 7 gram. Kast over fordypningen ikke i. 

Fiske sjøørret om vinteren er utfordrende men meget morsomt. Her fra en tur rett før jul. Hvaler

Isløsning = meget godt fiske!

( ihvertfall noen ganger)

Isen kan komme å gå mange ganger i løpet av en vinter. Jeg drar ofte til mine faste plasser bare for å sjekke om isen er på vei bort eller om det nærmer seg. Isen sitt frafall betyr en økning av temperaturen og det er et tegn i riktig retning. På videoen nedenfor er jeg på befaring ved en av mine faste vinter plasser. Her har det vært kulde etterfulgt av noen milde dager og isen slipper endelig sitt grep. Her ble det aktivitet og godt fiske dagen etter 🙂

Rune Rudberg ut mot havet!

Jeg tror nok ikke sangen til Rudberg handlet om sjøørretfiske men tittelen er viktig. Når det er skikkelig kaldt og isen ligger de fleste steder så søk ut mot havet. Her er det ofte isfritt og du har en mulighet for de sølvblanke puddingene. Det kan fort bli en kald opplevelse og du bør ha en god dose tålmodighet. men er du fiskesyk og tester kan du og få en veldig fin belønning.  Områder med rullesten og varierende dybder er bra, typisk leopardbunn. Her på Hvaler er det områdene vendt mot vest som har de beste områdene. Vist på bildet under er fra Spjærøy og områdene rundt Herregårdsdammen. Legg merke til rullesten markert i blått og en flott “pool” markert i grønt. Slike områder har vi vest på alle de store øyene som vesterøy, spjærøy, Asmaløy og Kirkøy. Fisker jeg med flue eller bombarda  bruker jeg helst fluer som pattegrisen i str 4 eller 6 i farge oransje eller rosa.  Går jeg med sluken så velger jeg ofte de litt fargerike variantene med litt gult eller oransje, vekt ca 15 til 20 gram.

Fiske sjøørret om vinteren, valg av fiskeplass.
Fiske sjøørret om vinteren, valg av fiskeplass.

Utstyrs valg vinterstid

Fiske sjøørret om vinteren – Fluefiske: Som nevnt ovenfor så fisker jeg enten utaskjærs eller innaskjærs om vinteren og jeg tilpasser utstyret deretter. Går jeg innenskjærs er valget ofte en fluestang i klasse 5, gjerne med en flyteline eller slow intermediate. Små lopper, reker eller andre litt fargerike varianter. Her skal det fiskes i små områder og presentasjon er viktig for ikke å skremme sjøørreten. Jeg tar frem 7 er stanga om jeg beveger meg utaskjærs, intermediate eller fast intermediate line.  Setter gjerne på noen klassiske streamere eller noen store reker.

Fiske sjøørret om vinteren mitt valg av fluestenger.

Fiske sjøørret om vinteren – Slukfiske

Utaskjærs en 10 fots slukstang  med en anbefalt slukvekt på ca 10 til 30 gram . Denne bruker jeg til de litt større slukene, satser på rekkevidde fremfor presisjon. Innaskjærs bruker jeg ofte en mye lettere stang. 7 til 8 fot med en slukvekt på maks 10 gram.  Her bytter jeg ut rekkevidde med presisjon og følsomhet.  Slukvalget er fargerike varianter. Helst varianter som har god bevegelse i sakte fart.

Fiske sjøørret om vinteren . Mitt valg av stenger og sjøørretsluker.

Fiske sjøørret om vinteren – Bombarda 

Det å fiske med bombarda vinterstid er nok den mest effektive metoden for å fange sjøørret. Variasjonen du har med duppene, det enorme utvalget i agn og sinnssyk rekkevidde gir deg muligheter i nesten alle situasjoner. Jeg bruker flyt dupper eller slow intermediate på grunna og fast intermediate på dypet utaskjærs. Fluene varierer jeg som ved fluefiske, små innaskjærs og store ut mot havet. Tips! Skal du fiske etter sky fisk på grunna så gå for en lett dupp som du monterer en polyleader på. Dette er en tapert fortom som fluefiskere ofte bruker. Denne gjør det mulig å strekke ut en lang spiss. Kast ut og stopp duppen forsiktig slik at hele fortomen retter seg ut. Dette er litt spesialteknikk men effektivt under spesielle forhold.

Bombarda er meget effektivt om du skal fiske sjøørret om vinteren.

Fiske sjøørret om vinteren – Kle deg godt!

Om du skal trives ute på denne tiden så kle deg godt! Jeg bruker noe som heter core ins på mine Hodgman vadere. Dette er en “boble bukse” jeg knepper på innersiden av vadebuksene. Ekstra varme sokker og flere lag under jakka. Jeg har nesten alltid med meg sekk og det av flere grunner. Her har jeg med meg varm drikke og en plass til å legge skiftet.

Gode hansker og varm drikke gjør turen til en hyggelig opplevelse.

Blir det varmere utover dagen kan jeg ta av noen lag under jakka blir det kaldt har jeg på meg en ekstra genser. Husk mye av varmetapet går ut fra hodet så en god og varm lue er lurt. Angående hanskene så bruker jeg to forskjellige utgaver. Er det fra et par varmegrader til et par minus så har ABU garcia noen flotte fingerløse hansker i neopren. Er det virkelig kaldt bruker jeg fleece hansker med tynne oppvaskhansker på yttersiden. Oppvaskhanskene gjør det vanntett og de gir et godt grep på fluelina. 

For på innersiden av vadebuksene er meget komfortabelt vinterstid.

Tips triks og gode verktøy!

 • Planlegg fisket før du drar ut, sjekk vær og vind. Ta en avgjørelse om du vil dra ut mot havet eller fiske innaskjærs i noen lune isfrie viker.  Fralandsvind utaskjærs er ofte mer behagelig om vinteren.
 • Ta med deg en temperaturmåler, skaff deg en liten oversikt slik at du kan finne de litt varmere vannlag.
 • Det er ofte godt fiske om det kommer regn eller noen dager med varmere vær.
 • Er det kaldere en 2-3 grader  i vannet vil sjøørreten ofte søke mot dypere vann.
 • Fisk lite og konsentrert innaskjærs og med større agn utaskjærs.

Lowrance heat mapping

Skal du fiske sjøørret om vinteren er det en fordel å ha kontroll på temperaturen. Jeg bruker noen som heter heat map på min Lowrance enhet. Denne lager et spor på kartet som lager en  farget følgestrek avhengig av vanntemperatur. Så fort jeg treffer varmere vann forandrer streken seg fra grønn, gult, oransje til rød. Slik kan jeg kartlegge et stort område i jakten etter de varmere vannlag.

Nyttig vanndata

Fiskeutstyr til sjøørret, mine anbefalinger finner du her!

Innkjøps guide sluker og fluer

Diverse meget bra sluker. Kjøp noen lette i feks 7 til 10 gram og noen større i 18 til 25 gram

Diverse gode fluer

Her en liten video fra fisket nå i slutten av november. Test av ny leke 🙂

Fang og Slipp

Jeg som praktiserer fang og slipp bytter gjerne bort treblekroken med en enkeltkrok eller liten treblekrok i størrelse 14.   Vi som fisker sjøørret har et ansvar om å forvalte denne resursen på en fornuftig måte.  Det er da et ansvar om å sette fisken tilbake i en slik stand at den faktisk overlever. Med en enkelktok eller treblekrok så øker sjansen for overlevelse drastisk.

 • Ikke kjør fisken for lenge, slik at den blir helt utmattet
 • Vær rask, ikke la fisken være lenge oppe fra vannet
 • Ved bildetaking; Hold fisken forsiktig.
 • Ved utslipp; hold fisken forsiktig rundt sporen, støtt den opp under buken og forsøk å få vann til å strømme gjennom gjellene
 • Når fisken er klar, slipp den av gårde
 • Fang og Slipp-fiskere bruker ofte enkeltkroker, helst uten mothaker og finmasket håv, for å unngå skader på fisken.
Litt verktøy til bruk i fang og slipp

Varier ditt fiske

Ikke heng deg opp i bare en type fiske. Syntes du flue er vanskelig å komme i gang med  så start med bombarda. Prøv en opphenger foran sluken, det er ofte en trigger, ei lita reke er et godt tips. Får du ikke fisk i løpet av den første halvtimen så bytt plass. Følg med om det er sjøørret som følger etter. Følger den etter så bytt agn og varier tempoet. Under har jeg laget noe jeg kaller for sjøørrethjulet. Dette er en guide som viser hva du skal fiske med, når og hvor.

Et meget praktisk kart laget av Asgeir Alvestad som viser hvor sjøørreten står ved de forskjellige årstider.

Med dette så ønsker jeg dere en riktig god tur 🙂 Håper virkelig at noen av tipsene har gitt dere litt mer kunnskap og at kunnskapen gir resultat. Det er bare å komme med spørsmål så skal jeg svare så godt jeg kan. Skitt fiske!!

Fiskeutstyr til sjøørret, mine anbefalinger finner du her!

Nyhet! Anbefalt fiskeutstyr til sjøørret

Les også:

Bli Rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten. Du kan støtte mitt arbeid her på bloggen og samtidig spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota 10% rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Følg Rosareke på Facebook og YouTube

25 hendelser på “Hvordan fiske sjøørret – Tips – Guide”

 1. Tilbakeping: Dagens test – INNO Bombarda. | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!

 2. Tilbakeping: Sjøørret plasser Vesterøy- Hvaler | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!

 3. Heisann. Jeg er nybegynner i fluefiske etter SØ, men dreven fluefisker i innlandet :-). Takker for en meget detaljert og forklarende WEB. Knallbra 🙂

  1. Bjørn Tore Kjølholt

   Hei Tor,

   Så hyggelig tilbakemelding. Prøver å få til en blog tilpasset nybegynnere men som og kan passe til viderekommende.
   Er det noen spørsmål du har ang SØ så ikke nøl med å ta kontakt 🙂

  2. Bjørn Tore Kjølholt

   Hei Tor,

   Så hyggelig tilbakemelding. Prøver å få til en blog tilpasset nybegynnere men som og kan passe til viderekommende.
   Er det noen spørsmål du har ang SØ så ikke nøl med å ta kontakt 🙂

 4. Tilbakeping: Sjøørret plasser Spjærøy – Hvaler | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!

 5. Tilbakeping: Sjøørret plasser Asmaløy – Hvaler | Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt

 6. Tilbakeping: Sjøørret guide på Hvaler! | Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt

 7. Tilbakeping: Hvordan fiske Sjøørret med sluk | RosaReke.no – Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt

 8. Tilbakeping: Sjøørret plasser Ytre Hvaler – Østfold | RosaReke.no – Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt

  1. Bjørn Tore Kjølholt

   Tusen takk Thomas, det var veldig hyggelig 🙂 Du får ha en riktig fin sommer!

 9. Tilbakeping: Hvordan fiske Sjøørret med sluk – Fishguide

 10. Tilbakeping: Sjøørret plasser Vesterøy – Hvaler – Østfold

 11. Tilbakeping: Hvordan fiske Sjøørret med sluk

 12. Tilbakeping: Sjøørrettips til en nybegynner – Rosareke

 13. Tilbakeping: Dorge etter sjøørret - Tips og triks – Rosareke

 14. Tilbakeping: Fiske sjøørret om sommeren – Rosareke

 15. Tilbakeping: Forberedelser til høstfisket etter sjøørret – Rosareke

 16. Tusen takk for fin side og nyttig informasjon. Jeg har nettopp begynt med sjøørret fiske og her var det mye nyttig. Igjen takk skal du ha:)

 17. Tusen takk for spennende lesning og gode tips! Skal satse alt på sjøørretten fremover nå! Helt topp artikkel!

 18. Hei! Bjørn Tore!
  Har flyttet til Holmestrand, og trenger
  info om gode lokale fiskeplasser nå i februar
  og utover. Imponert over allkunnskapen du deler villig. Mvh. Terje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen