Valg av fluesnøre / flueline til Sjøørret
Det er mange som vil lære seg å fiske sjøørret med flue. I den sammenheng dukker det ofte opp følgende spørsmål: Hvilken flueline skal jeg velge? Jeg skal her prøve å guide dere igjennom jungelen av liner og samtidig presentere noen enkle tips og råd.
Innledning: Forskjellige typer fluesnører / flueline
Vektklasse for fluesnøre. AFTM .
Vektklasse for ei flueline og fluestang kategoriseres i noe som heter AFTM . Man velger klasse ut fra hvilket type fiske du skal bedrive. Jeg bruker klasse #4 og #5 til tørrfluefiske etter ørret. Til sjøørret er det vanlig å bruke klasse #6 til #8, min favoritt er klasse #7. Her får jeg en god kombinasjon av semi lett utstyr men samtidig kraft nok i vind og vekt til å kaste de litt større fluene. Jeg bruker og klasse #5 til sjøørret da til mindre fluer og når jeg skal fiske sjøørret med tørrflue.
Vektfordeling/snøreprofil
Vektfordeling, eller «tapering» på engelsk, beskriver egentlig snørets profil. Det er i hovedsak tre hovedtyper Weight forward (WF), Double Tapered (DT) og Shooting head/Shooting taper (SH/ST).
Snøretyper
Også her finnes det to hovedtyper: Flytesnøre (F=floating) og Synkesnøre (S=Sinking). Gruppen synkesnører er igjen delt inn i forskjellige klasser. (Se bilde)
Intermediate er en sakte synkende line som ofte foretrekkes av sjøørretfiskere. Denne kommer i hovedsak i 2 forskjellige typer, slow og fast intermediate. (synk 1 til 3 på bildet.) Jeg bruker begge. Kommer tilbake til dette valget senere i denne artikkel.
Med denne informasjonen bør du nå vite hva dette er: FAST INT WF7 🙂
Hva slags fluesnøre bør jeg velge til sjøørret?
Om du kun vil ha en flueline til sjøørret så er min anbefaling intermediate . Dette er et sikkert valg og passer til de aller fleste situasjoner. Det er denne typen jeg bruker aller mest.
Har meget god erfaring med Guideline Coastal. Dette er ei line som kaster meget godt og presenterer flua på en elegant måte. (ps den er litt tung). I år har jeg derimot gått over til Greys platinum extreme. Dette er ei knall line som virkelig fortjener mer oppmerksomhet!
Guideline Coastal et annet bombesikkert valg.
Snowbee XS- WF intermediate. Favoritt hos mange sjøørretfiskere
Flueline til sjøørret – Mine valg.
Du klarer deg fint med en line men jeg bruker i hovedsak 3 typer fluesnører til sjøørret.
- Slow intermediate i klase 7 og 5. Klasse 7 er den jeg bruker mest.
- Fast intermediate (synk 3) i klasse 7 . Flott å ha når jeg skal litt lengre ned i vannlaget feks på sommeren.
- Flyteline i klasse 5. Denne lina bruker jeg til tørrflue fiske etter ørret og sjøørret. Er og fin når man skal fiske på stille dager med små lopper og andre små fluer til sjøørret.
Flueline & fortom
Når det kommer til valg av fortom så er det nok like mange meninger som det er fiskere. Her er det viktig å skille mellom tappert fortom og spiss. I enden av ei flueline så må du feste på en tappert fortom på ca 8 til 10 fot. Det er denne delen som skal forflytte energien fra fluelina og ut til flua. Det er viktig å ha en balanse på dette slik at det hele strekker seg ut og flua blir riktig presentert.
Jeg har brukt mange forskjellige løsninger men vender alltid tilbake til polyleader. Denne fortommen har de samme egenskapene som ei flueline, presenterer flua på en elegant måte. Til sjøørret så bruker jeg en 8 fots utgave i intermediate og en i flyt til tørrfluene.
Valg av spiss
I enden av en polyleader skal du feste på det vi kaller en spiss. En god all round tykkelse til sjøørret er feks 0,27. Lengde ca en stanglengde. Alt i alt så har du da ca 2 stanglengder fra fluelina og ut til flua. Spissmateriale kommer i mange utgaver, jeg liker disse rullene fra Berkley.
Jeg har i mange år brukt strømper som jeg har limt på fluelina og polyleader. Man kan og bruke løkke i løkke men jeg syntes det gir en dårlig overføring og det blir fort litt klumpete. Det å lime på en strømpe har gitt en mer sømløs overgang. Løsningen ser slik ut.
Den siste tiden har jeg forkastet strømpe og gått over til et genialt produkt som heter Cast connetctor. Dette er en briljant liten plast sak som skjøter begge elementene på en genial måte! Her drar du bare fluelina inn i den ene enden og polyleaderen inn i den andre. Kjerringknute i endene og stram til. For sikkerhetskyld så tar jeg en dråpe superlim i skjøten. Har brukt disse i noen måneder nå og det kommer jeg til å fortsette med. Bra holdbarhet, glir sømløst i stangringene og de er enkle og montere. Anbefales!
Jeg kjøper mine fra Stonelfy.no. rask levering og flott service! Cast connetctor
Vedlikehold av ei flueline / fluesnøre
Om du tar godt vare på lina di så vil du ha den i mange år. Selvfølgelig avhengig av hvor mye du fisker. Etter endt økt så pleier jeg å skylle linene mine i kaldt vann fra springen. Saltvann tørker fort ut en flueline noe som gjør at den blir stiv, glir tregt og den tørker ut. Kjøp en god flueline dressing! jeg behandler alle mine line med denne ca en gang i uken. Behandler du fluelinene med dette så flyr de mye lettere igjennom stangringene. Vi som fisker sjøørret liker liner som skyter godt. En behandlet line skyter vesentlig bedre en ei som er tørr og skitten.
Velg riktig vektklasse til din stang!
Som en hovedregel er det greit å holde seg til AFTM klassen som står på din fluestang. Da er du sikker på at du får ei line som passer godt til stangen. Men det er ingen regel uten unntak. Har du ei litt “vag” stang så kan det hende at du må ned en klasse og motsatt om stangen er litt stiv eller rask så kan du gå en klasse opp. Her er det viktig at du forhører deg litt rundt før du velger line. Alle flueliner har en spesifisert vekt i forhold til hvilken klasse de tilhører.
Dette er litt nerdete men samtidig viktig å forstå. En flueline måles i gram / grains på de ytterste 30 fot (9,15meter). Det er denne vekten som bestemmer i hvilken aftm klasse linen skal tilhøre. Her er det en nedre og en øvre vekt grense. Feks ei flueline i klasse #7 kan veie så lite som 11,5 gram og så mye som 12,5. Ei line i klasse #6 har en øvre grense på 10,9 gram. Så en tung klasse 6 line er da kun marginalt lettere en ei lett klasse 7 line. Igjen her er det viktig å snakke med de som kan det eller prøve deg frem. Men som tommelfinger regel så hold deg til den klassen som står på fluestanga di 🙂
Håper dere har blitt litt klokere i valget og forståelsen av flueliner. Når du har valgt deg ut ei line så er neste skritt fortom
Da er det bare å ønske skitt fiske! 🙂