Ekkolodd og kart en fiskers beste venn!

Raymarine Dragonfly 7Pro med Navionics Plus
Raymarine Dragonfly-7 Pro & Navionics Plus!

Raymarine Dragonfly – 7 Pro og Navionics Plus

Det var egentlig et produkt som heter Dragonfly WI-Fish jeg hadde tenkt meg men skjebnen ville det annerledes.  Jeg har nå installert en Dragonfly 7 Pro med Navionics plus karter i båten! Jeg skal her vise dere noen funksjoner og komme med et førsteinntrykk av produktene.  Hatt store forventninger, klarer de å innfri?

Raymarine dragonfly 7 pro

Navionics plus

Hva er i pakken -Montering

I pakken finner man en enkel monteringsanvisning, hekksvinger, kabel og noen poser med skruer og tilbehør. Selve monteringen er veldig enkel. Liker spesielt godt festet til hekksvingeren (transducer). Raymarine har laget den slik at du kan justere vinkelen på sjøen og vippe den helt opp når den ikke er i bruk.

Raymarine Dragonfly 7 pro
I esken til Raymarine Dragonfly 7 pro

Kabelen som følger med er på ca 3m. Strøm til enheten og til svingeren er i en og samme kabel, tommel opp for det! Alle skruer, skiver og muttere i syrefast materiale.  En smart detalj på selve festet til enheten er en liten gummikopp som kulehodet på enheten hviler på. Denne gummikoppen gjør det enkelt å justere vinkelen på enheten uten å måtte løsne på mutteren. Smart!

Raymarine Dragonfly 7 pro
Det følger med klistremerker i pakken som viser detaljer angående wifi tilkoblingen. (Du kan endre til personlig passord om du ønsker det)
Raymarine Dragonfly 7 Pro
Veldig enkel og grei tilkobling. En hette i gummi som beskytter kontakten når enheten ikke er i bruk.
Raymarine Dragonfly 7 pro
Husk å bruk feks sikaflex i skruehullene når du monterer svinger i skroget!
Raymarine Dragonfly 7 pro
Båten trenger en vask snart 🙂

Plasseringen av svingeren er viktig! Følg anvisningene i bruksanvisningen. På min båt ble riktig plassering på babord side. Når svingeren er i nede posisjon så flukter den nøyaktig med skroget. Den blanke lille prikken på svingeren er temperatur føleren.

Raymarine Dragonfly 7 pro
Montert og første test 🙂

Første oppstart og noen enkle innstillinger

Raymarine Dragonfly Pro støtter flere typer kart blant annet C-map og Navionics. Mitt valg er helt klart Navionics! Jeg har brukt Navionics på telefon og nettbrett i en årrekke. Dette er ikke bare kart men en genial miks av utrolig nyttige verktøy til navigasjon og fiske .  Jeg har nevnt dette ved en tidligere anledning her:

Appen er for meg helt essensiell om jeg skal ut med båt for å finne frem eller ut for å fiske. terningkast 6!!  terningkast_6_large

Før du setter kartbrikken inn i plotteren så bør du oppdatere kartene. Denne prosessen er utrolig enkel! I pakken står det lett forklart. Plugg inn medfølgende USB pinne og følg anvisningen, enklere kan det ikke bli 🙂

Navionics plus
Oppdatering av kartbrikke er en lek 🙂
boating
Last ned til nettbrett eller mobil her!

Etter du har oppdatert dine kart, koblet opp og montert Dragonfly er det på tide med første oppstart. Trykk bare på power og følg anvisning på skjerm.  Alt fungerer rett ut av boksen og automatiske innstillinger fungerer godt.  Men vil du dra full nytte av plotter og kart så anbefaler jeg  å sette seg litt inn i de manuelle innstillingene på plotter og kart.  (Jeg skal komme tilbake med mer detaljer angående avanserte innstillinger ved en senere anledning.)  Her er noen tips til noen enkle innstillinger, mitt oppsett.

Raymarine Dragonfly 7 pro
Jeg liker å ha dypvannskontur på 2meter. Da blir de grunne områdene på kartet lyseblå i fargen og hvitt der det er trygt å kjøre. Enkelt å greit 🙂
Raymarine Dragonfly 7 pro
Ut av esken er den stilt inn på nord opp. Jeg liker kurs opp men dette er en vane sak. Fartøyets posisjon har jeg forandret fra senter til offset. Da havner båten lengre ned i kart bildet. Det er jo fremover man trenger kart informasjon ikke bakover 🙂
Raymarine dragonfly 7 pro
Denne er super for en sjøørretfisker! her kan du stille inn ønsket vanntemperatur. Feks på våren i jakten på varmere vann så er denne funksjonen genial!
Raymarine Dragonfly 7 pro
Her har jeg delt skjermen. Ekkolodd over og DownVision nederst . De 3 strekene er bøyer og under er det klaser med sjøgress.

Tips! På ekkolodd og DownVision kan du ha automatiske innstillinger på effekt, kontrast og støyfilter. Dette fungere ok men jeg anbefaler dere å prøve ut innstillingene manuelt. Jeg har kontrast og støyfilter på auto men effekten stiller jeg inn manuelt for best mulig resultat. Som sjøørretfisker er jeg ofte inne på de grunne områder og her fungerer ikke auto funksjonen optimalt. Ned til ca 15 meter så har jeg styrken på ekkolodd på ca 35% og DownVision på ca 30%. Prøv deg frem!  Dette er mitt første møte med DownVision og jeg kan bare si det med en gang, det er fett!! Som bildet over viser så får man et helt annet bilde av strukturene på bunn, særlig områder med stein og kupert landskap. Det er nok ikke noe enten eller men ja takk begge deler. Det er bildene i kombinasjon som gjør dette til et meget effektivt verktøy!

Koble til og del trådløst!

Dragonfly pro har innebygd Wi-Fi. Her kan du strømme sonardata fra Dragonfly rett til en smarttelefon eller et nettbrett. Denne funksjonen er rett og slett genial og en av mine ankerpunkter i valget av plotter og kart!

Navionics boating sonar Charts

Her er en skjermdump fra min telefon etter jeg har koblet mobilen opp mot Dragonflyen.  Med Navionics boating app har jeg all den informasjonen jeg trenger rett inn på telefonen.  Flott om man feks er flere ombord i båten.  Genialt :). Etter du har koblet sammen enheten og telefonen så følger du bare et enkelt oppsett.

Navionics boating sonar Charts

Navionics boating sonar Charts

screenshot_20161027-165405

Navionics boating sonar Charts

Navionics boating sonar Charts

Navionics boating sonar Charts

Så selve rosinen i pølsa!

Med en Dragonfly Pro og Navionics boating app kan oppdatere dine egne karter! Navionics har noe som heter SonarChart. For å beskrive dette enkelt så er det som topiske karter under vann.

Navionics boating sonar Charts

Fordelen med dette er at der er mye lettere å finne akkurat den bunnstrukturen du er på jakt etter.  Den eneste utfordringen her er nøyaktigheten. Dette er i hovedsak animert design. Min erfaring er at detaljene stemmer godt men ikke forvent 100% nøyaktighet.  Det er her den berømte rosinen kommer inn. ved å koble sammen Navionics boating app med Raymarine Dragonfly kan du selv logge dine egne dybder! jeg har vedlagt 2 bilder her som viser min prosess med å lage mine egne karter. Et par runder til her så har jeg loggført dybder med 100% nøyaktighet. Jeg har altså kontroll over mine egne favoritt spots. Bør ikke vente på noen oppdatering eller klage over manglende dybder i kartet, jeg lager det selv 🙂

Navionics boating sonar Charts
Her vises SonarChart slik de er uten påvirkning.
Navionics boating sonar Charts
Her har jeg startet prosessen med å logge mine egne dybder. Morsomt :). Et par runder til så er hele området kartlagt.

Her skal jeg vise et eksempel på hvor effektivt et verktøy som dette er.  For en sjøørretfisker er nøyaktighet i valget av fiskeplass helt essensielt. Skal jeg for eksempel dorge så vil jeg treffe nøyaktig i kanten fra grunna til dypere vann, feks en marbakke. Kartbildet over viser et “standard” kart. her er det nesten håpløst å treffe marbakken eller kanten der fisken ofte er. Nederst er et oppdatert sonar kart. Her kan jeg bare plotte en rute langs kanten og følge streken med båten. Dette er effektivt!!

Navionics boating sonar Charts
Ikke mulig å treffe nøyktig her.
Navionics boating sonar Charts
Nøyaktig navigasjon!

Oppsummering og erfaring

Det å lete etter hot spots og nye fiske plasser er alfa omega for en sportsfisker. Man skal og komme frem til plassene trygt og raskt. Et annet viktig element er nøyaktighet. Raymarine sin nye Dragonfly Pro er meget enkel å bruke, den er av utmerket kvalitet og et stappet med alle de funksjoner en sportsfisker kan drømme om. Navionics karter er mye mer en kart, det er et navigasjon og et fiske verktøy.  Dragonfly Pro i kombinasjon med Navionics karter og  Navionics boating app er rett og slett en forbaska bra pakke!!

Jeg skal etterhvert komme med et innlegg som viser mer om hvordan jeg bruker denne teknologien i det praktiske fiske etter sjøørret. Til da en stor takk til Raymarine Norge og Navionics som har stil produktene til disposisjon!

Hold deg oppdatert!Trykk LIKE på Rosareke sin Facebook side.

Rosareke Facebook
Rosareke YouTube
Rosareke Instagram

nav573_nav_upper_939x202_final-1 maxresdefault

3 thoughts to “Førsteinntrykk – Raymarine Dragonfly 7 Pro med Navionics Plus

 • Pingback: Den perfekte båt til sjøørretfiske – Rosareke

 • Willy Haug

  Hei, fin omtale av Raymarine Dragonfly 7 PRO. Har tenkt å gå til innkjøp av dette (virker imponerende) men er usikker siden jeg i flere tester leser at det ikke fungere optimalt på dypere vann samt at det da ikke viser fisk like godt som et mere tradisjonelt ekkolodd 80/200?. Har du også testet ekkoloddet på dypere vann og da tenker jeg på 100m+ eller bare brukt til sjøørretjakt på grunnere vann? Optimale er å ha et lodd som fungerer godt i begge situasjoner (dorging nært land og havfiske på dypere vann)

  Svar
  • Bjørn Tore Kjølholt

   Hei Willy.
   Takk for det. Du er inne på noe.. Jeg fisker stort sett sjøørret men en gang iblant er jeg og på jakt etter torsk eller flatfisk. Begrensningene ligger i dybder på rundt 100 meter og da mener jeg ekkolodd delen. DownVision ned til ca 50 meter om jeg husker rett.. Det er jo en relativt rimelig sak og i den prisklassen er Dragonfly et meget godt valg. Utfordringene er begrensinger som bla dybde. Til ditt fiske ville jeg nok valgt å legge litt mer kroner i det feks en Axiom eller HOOK² fra Lowrance er et godt valg. Lowrance Elite-7 Ti er og et glimrende valg. Det jeg elsker med Lowrance er StructureScan som lar meg scanne bunnen minst 30 til hver side. Utrolig praktisk under dorging.

   Svar

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.