Valg av Fortom til sjøørret og ørret.
-Nybegynner guide fortom til sjøørret-
For å ta dette først her er det fryktelig mange som slurver. Du kan ha den dyreste stanga og den beste flueline men uten riktig valg av fortom så vil du ikke lykkes! Flua hektes i lina, lander som en klump i enden, grisehale, knuter og løkker på fortommen. Kjenner du deg igjen 😉

Bli rosareke medlem!
Du kan nå hjelpe sjøørreten. Du kan støtte mitt arbeid her på bloggen og samtidig spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota 10% rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Hva er en fortom og hva gjør den?
Fortom er en forlengelse av fluelina. Det er denne delen som transporterer energien i fluelina og ut til flua. En slik fortom er tapert noe som betyr at den er tykk i den ene delen og tynn i den andre. Den taperte delen er festet til fluelina. Spiss er den biten av sene som flua er festet i. Det er altså viktig å forstå forskjellen på en fortom og en spiss.

Det som er meget viktig i fluefiske er å velge en fortom som passer til din lineklasse (aftm). Dette kan virke litt forvirrende å vanskelig men heldigvis så fintes det enkle løsninger man kan bruke. Jeg bruker nesten uten unntak ferdige fortommer. Jeg vil anbefale alle nybegynnere om å gjøre det samme. I jungelen av merker og forskjellige typer har jeg falt ned på noe som heter Polyleader.
POLYLEADER er bygget opp med kjerne og coating, etter samme prinsipp som et fluesnøre.
Den fungerer som en forlengelse av fluesnøret og har ca. samme diameter som enden på fluesnøret. De ser slikt ut og du får kjøpt dette i de fleste butikker som har fiskeutstyr.

Velg riktig type fortom til sjøørret !
En slik Polyleader kommer i forskjellige lengder og i forskjellige synkegrader. Skal man fiske tørt så velger man selvfølgelig en som flyter, skal man ned så velger man synk. Enkelt å greit :). Her en liten guide:
Light Trout
Passer godt til det lette ørretfiske. Snøreklasse 2-5. Tynn, smidig og lettkastet. Ikke velg denne om du er helt ny. Gå heller for Trout.
Trout
Allroundfortom. Slår over og strekker fint større tørrfluer, nymfer og streamere. Kommer i 5, 8 og 10 fot. Den på 8 fot er en grei start. Passer godt snøreklasse 4 og 5.
Saltwater
Fortom til sjøørret. Laget for å tåle saltvann, UV-stråling og tøffe forhold. Denne er glimrende til sjøørret klasse 6-8. 8 og 10 fots utgave et sikkert valg. Er du fersk så velg den på 8 fot.
Salmon/Steelhead
Fortommen har en mer progressiv tapering som slår over fluene meget bra. Lengde 8 fot. Et sikkert valg som fortom til sjøørret og passer godt for den ferske fluefisker. Passer godt til line klasse 6-8.
Som nevnt over så kommer denne i flyt og flere utgaver av synk. Jeg bruker stort sett kun flyt og intermediate. Fisker du sjøørret så gå for intermediate.

Standard løkke i løkke
Det er flere måter å feste en slik fortom til ei flueline på. Den enkleste og beste løsningen for en fersk fluefisker er løkke i løkke. Noen flueliner kommer med ei løkke i enden. Da kan du bare ta en ferdig tapert fortom for så å hekte den på. Om ikke fluelina har ei løkke så kan du bare sette på det vi kaller for en braided loop. den på bildet passer de fleste lineklasser.

Fra fortom til spiss!
Når du har satt på din polyleader så er det på tide med spiss. Denne delen er en forbruksvare. Byttes ut flere ganger i løpet av en fiskedag. Til ørretfiske bruker man tykkelser som 0,10 til 0,18. Til sjøørret 0,18 til 0,30. Kjøp kvalitets fortom! Kommer ofte i ruller på 30 til 50 meter.
Så til noe veldig viktig og det er lengde på spiss. Her er faktisk lenge helt avgjørende 😉 . Vi tar utgangspunkt i en polyleader som har en lengde på 8-10 fot altså ca en stanglengde.
En erfaren fisker kan fort sette på alt fra en til to stanglengde spiss. jeg anbefaler ikke dette til en nybegynner. Sett på 1,5 til 2 meter maks! Med en slik lengde på spiss så får du bedre kontroll. Fortommen + spiss vil strekke seg helt ut. Etterhvert vil du justere lengden på spiss utifra forhold og type flue du bruker.
Min løsning på fortom til sjøørret
Nevnt over er en standard løsning. Den fungerer ok men for meg så er den ikke optimal. Med løkke i løkke så får jeg et ledd i fluelina som igjen påvirker de egenskaper jeg er på jakt etter. Men en liten modifikasjon vil du få en løsning som presenterer flua bedre og som glir uhindret gjennom stang ringene. Materialene / produktene er de samme men med bruk av saks og super lim.
- Kutt løkka av en braided loop. (den blir ca 10cm)
- Tre 4-5 cm av strømpa inn på fluelina.
- Klipp av ca 3 cm av medfølgende gummi rør og tre den inn over flueline og strømpe. Pass på at du ikke trer den for langt inn på strømpa da du skal få den tilbake til skjøten etterpå.
- Klipp av løkke på poly leader.
- Tre poly leader inn i strømpa til den møter fluelina.
- Ta en dråpe med super lim i skjøten og tre gummi røret slik den står midt i mellom fortom og flueline. Vær rask 🙂
- Ta en dråpe med super lim på hver ende av gummi rør.
- Når limet har tørket så trim bort resterende av strømpa. Den får da en totallengde på 5-6 cm.


Jeg kutter en En 10 fots polyleader ned til ca 9 fot. Bort med løkke og den meteren med mono line i enden. her lager jeg ei lita knute som jeg fester spissen på. Ca en stanglenge eller to med 0,18 til 0,22

Oppdatering!
Jeg har i år gått over til en løsning som heter Cast connetctor. Dette er en briljant liten plast sak som skjøter begge elementene på en genial måte! Her drar du bare fluelina inn i den ene enden og polyleaderen inn i den andre. Kjerringknute i endene og stram til. For sikkerhetskyld så tar jeg en dråpe superlim i skjøten. Har brukt disse i noen måneder nå og det kommer jeg til å fortsette med. Bra holdbarhet, glir sømløst i stangringene og de er enkle og montere. Anbefales!


Les også:
Les også min test av fluestang
Innkjøpsguide til sjøørret
Tilbakeping: Sjøørret plasser Vesterøy- Hvaler | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!
Tilbakeping: Sjøørret guide på Hvaler! | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!
Tilbakeping: Sjøørret plasser Kirkøy – Hvaler | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!
Tilbakeping: Sjøørret plasser Asmaløy – Hvaler | Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt
Tilbakeping: Sjøørret plasser Spjærøy – Hvaler | Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt -Rosa reke blogg
Hei.
Jeg har akkurat kjøpt meg fluefiske stang #7 som jeg skal bruke etter sjøørett. Når det gjelder sener så kommer jo de i flyt, synk og intermediate, og fortom kommer i flyt, synk og intermediate.
Lurer litt på om du kan si noe generelt om hvilken kombinasjon av sene og fortom det er lurt å bruke under hvilke forhold?
Kjøp deg en flueline i slow intermediate eller fast intermediate. Om du er helt fersk i gamet så gå for slow intermediate. Da kjøper du også en intermediate tapert fortom. Tilpass slik at den er ca 1/2 stanglengde. På denne fester du på spissen i ønsket lengde. Totalt 1 stang lengde er en ok start. Se denne artikkel : https://www.rosareke.no/?p=941
Betyr det at til en 9″ stang så kutter jeg fortom ned til 4,5″ og legger på 4,5″ med spiss slik at den totalt lengden blir 9″?
Hei Henrik. Om du skal bruke feks en polyleader så lag den med en lengde på 7 til 9 fot om du har en 9 fots stang. Løkke i løkke fungerer godt. På denne fester du spiss 0,23 eller grovere. Ca 1,5 meter til stanglengde. Total lengde med poly leader og spiss blir da fra en og en halv stanglengde til 2 stanglengder.
Tilbakeping: Sjøørret plasser Ytre Hvaler – Østfold | RosaReke.no – Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt
Hei.
Velger du tykkelse på spiss etter hvor stor kroken på flua er?
Vil du noen ganger tapere en spiss på en poly fortom eller bruker du bare en størrelse på spissen?
Hei,
Til sjøørret så bruker jeg stort sett 0,23 eller 0,26. Fluor på den varme årstiden vanlig mono når det er litt kaldt. Bruker spiss utifra type fiske ikke flue.
På den taperte fortommen så lager jeg en knute i enden som jeg fester ca en stanglengde spiss på. Så for å svare på spørsmålet så taperer jeg ikke inn på spiss.
Hei. Forstod ikke helt hvordan du fester spissen til fortom. Kan du forklare?
Hei Marcus,
Jeg ser jo nå at det kan være vanskelig å se.Om du ser litt ned i denne artikkelen så har jeg forklart det litt nærmere. Først en knute på spissen av poly eller tapert fortom løkke på spiss og bøy denne til et 8 tall.. Har brukt dette i alle år på til ørret og sjøørret. Fungerer utmerket.
Se her: https://www.rosareke.no/?p=211
Hei! Finn ikkje din anbefaling om cast connectors hos Skitt fiske. no, sitt assortement, så mitt spørsmål er; kem markedsfører og selger dette produktet?
På forhånd, takk for svar.
Kurt Brattetaule.
Jeg kjøper mine hos Stonefly: https://www.stonefly.no/produkt/fortom-og-lokker/stonfo-cast-connectors-1
Hei. Kan en bruke cast conectors melom fortom og spiss og ?
Hei Pål. Nei der blir den for grov. Microring vil være et bedre alternativ.