Fortom til sjøørret – Guide

Valg av Fortom til sjøørret og ørret.

-Nybegynner guide fortom til sjøørret-

For å ta dette først her er det fryktelig mange som slurver. Du kan ha den dyreste stanga og den beste flueline men uten riktig valg av fortom så vil du ikke lykkes! Flua hektes i lina, lander som en klump i enden, grisehale, knuter og løkker på fortommen. Kjenner du deg igjen 😉

cast-leader
Eksempel A: Fortom for kort eller for lett, B: Fortom for lang eller for tung C: Riktig lengde og tyngde

Hva er en fortom og hva gjør den?

Fortom er en forlengelse av fluelina.  Det er denne delen som transporterer energien i fluelina og ut til flua. En slik fortom er tapert noe som betyr at den er tykk i den ene delen og tynn i den andre. Den taperte delen er festet til fluelina. Spiss er den biten av sene som flua er festet i.  Det er altså viktig å forstå forskjellen på en fortom og en spiss.

tapering
Fortom til sjøørret

Det som er meget viktig i fluefiske er å velge en fortom som passer til din lineklasse (aftm).  Dette kan virke litt forvirrende å vanskelig men heldigvis så fintes det enkle løsninger man kan bruke.  Jeg bruker nesten uten unntak ferdige fortommer. Jeg vil anbefale alle nybegynnere om å gjøre det samme.  I jungelen av merker og forskjellige typer har jeg falt ned på noe som heter Polyleader.

POLYLEADER er bygget opp med kjerne og coating, etter samme prinsipp som et fluesnøre.
Den fungerer som en forlengelse av fluesnøret og har ca. samme diameter som enden på fluesnøret.   De ser slikt ut og du får kjøpt dette i de fleste butikker som har fiskeutstyr.

Fortom til sjøørret. Polyleader en enkel og meget bra løsning.
Poly leader

Velg riktig type fortom til sjøørret !

En slik Polyleader kommer i forskjellige lengder og i forskjellige synkegrader. Skal man fiske tørt så velger man selvfølgelig en som flyter, skal man ned så velger man synk. Enkelt å greit :).  Her en liten guide:

Light Trout
Passer godt til det lette ørretfiske. Snøreklasse 2-5. Tynn, smidig og lettkastet.  Ikke velg denne om du er helt ny. Gå heller for Trout.

Trout
Allroundfortom. Slår over og strekker fint større tørrfluer, nymfer og streamere. Kommer i 5, 8 og 10 fot.  Den på 8 fot er en grei start. Passer godt snøreklasse 4 og 5.

Saltwater
Fortom til sjøørret. Laget for å tåle saltvann, UV-stråling og tøffe forhold.  Denne er glimrende til sjøørret klasse 6-8.   8 og 10 fots utgave et sikkert valg. Er du fersk så velg den på 8 fot.

Salmon/Steelhead
Fortommen har en mer progressiv tapering som slår over fluene meget bra.  Lengde 8 fot.  Et sikkert valg som fortom til sjøørret og passer godt for den ferske fluefisker.  Passer godt til line klasse 6-8.

Som nevnt over så kommer denne i flyt og flere utgaver av synk. Jeg bruker stort sett kun flyt og intermediate. Fisker du sjøørret så gå for intermediate.

poly2

Standard løkke i løkke

Det er flere måter å feste en slik fortom til ei flueline på.  Den enkleste og beste løsningen for en fersk fluefisker er løkke i løkke. Noen flueliner kommer med ei løkke i enden. Da kan du bare ta en ferdig tapert fortom for så å hekte den på. Om ikke fluelina har ei løkke så kan du bare sette på det vi kaller for en braided loop. den på bildet passer de fleste lineklasser.

braided

Fra fortom til spiss!

Når du har satt på din polyleader så er det på tide med spiss. Denne delen er en forbruksvare. Byttes ut flere ganger i løpet av en fiskedag.  Til ørretfiske bruker man tykkelser som 0,10 til 0,18. Til sjøørret 0,18 til 0,30.  Kjøp kvalitets fortom! Kommer ofte i ruller på 30 til 50 meter.

Så til noe veldig viktig og det er lengde på spiss. Her er faktisk lenge helt avgjørende 😉 . Vi tar utgangspunkt i en polyleader som har en lengde på 8-10 fot altså ca  en stanglengde.

En erfaren fisker kan fort sette på alt fra en til to stanglengde spiss. jeg anbefaler ikke dette til en nybegynner. Sett på 1,5 til 2 meter maks!   Med en slik lengde på spiss så får du bedre kontroll. Fortommen + spiss vil strekke seg helt ut. Etterhvert vil du justere lengden på spiss utifra forhold og type flue du bruker.

Min løsning på fortom til sjøørret

Nevnt over er en standard løsning. Den fungerer ok men for meg så er den ikke optimal. Med løkke i løkke så får jeg et ledd i fluelina som igjen påvirker de egenskaper jeg er på jakt etter.  Men en liten modifikasjon vil du få en løsning som presenterer flua bedre og som glir uhindret gjennom stang ringene.  Materialene / produktene er de samme men med bruk av saks og super lim.

  1. Kutt løkka av en braided loop. (den blir ca 10cm)
  2. Tre 4-5 cm av strømpa inn på fluelina.
  3. Klipp av ca 3 cm av medfølgende gummi rør og tre den inn over flueline og strømpe. Pass på at du ikke trer den for langt inn på strømpa da du skal få den tilbake til skjøten etterpå.
  4.  Klipp av løkke på poly leader.
  5. Tre poly leader inn i strømpa til den møter fluelina.
  6. Ta en dråpe med super lim i skjøten og tre gummi røret slik den står midt i mellom fortom og flueline. Vær rask 🙂
  7. Ta en dråpe med super lim på  hver ende av gummi rør.
  8. Når limet har tørket så trim bort resterende av strømpa. Den får da en totallengde på 5-6 cm.
Skjøt
DSC_0482
Resultat. En fin overgang fra flueline til fortom.

Jeg kutter en En 10 fots polyleader ned til ca 9 fot. Bort med løkke og den meteren med mono line i enden. her lager jeg ei lita knute som jeg fester spissen på. Ca en stanglenge eller to med 0,18 til 0,22

DSC_0483
Knute i enden av poly leader (en dråpe superlim her). Løkke på spiss som jeg fester med et 8 tall på knuten. Meget enkelt å bytte spiss.

Oppdatering!

Jeg har i år gått over til en løsning som heter Cast connetctor. Dette er en briljant liten plast sak som skjøter begge elementene på en genial måte! Her drar du bare fluelina inn i den ene enden og polyleaderen inn i den andre. Kjerringknute i endene og stram til. For sikkerhetskyld så tar jeg en dråpe superlim i skjøten. Har brukt disse i noen måneder nå og det kommer jeg til å fortsette med. Bra holdbarhet, glir sømløst i stangringene og de er enkle og montere. Anbefales!

Slik er den ferdig montert. Utrolig flott overgang fra flueline til polyleader.

Les også:

Skroll til toppen