Gjeddefiske ga mersmak!
IMG_3054
ca 6 kg. Satt pent tilbake.

Etter noen hektiske mnd med sjøørret fiske var det på tide å prøve noe nytt. Bor i Fredrikstad så valget falt ganske naturlig på gjedde. Har prøvd sporadisk etter gjedde før og fått et par stk men denne gangen har jeg gått inn for å finne ut om dette virkelig er noe for meg.

IMG_2989
Flotte Visterflo

Første dagen hev jeg på meg vadere og rasket sammen en passende stang og et par av de største ørret-wobblerene jeg hadde liggende. Fant meg en fin spot nede ved visterflo. Var litt spent om det lot seg gjøre å vade rundt i sivet her men det gikk aldeles utmerket. fast og fin bunn. Allerede på første kast så smalt det til! Ei lita gjedde tok med stor aggresjon agnet,fulgte opp med med et par fine hopp. Ikke store fisken men hjertet i halsen! Det ble et par minigjedder denne kvelden men feberen var kommet. Dette var moro!

IMG_2980
Visterflo Fredrikstad

Tilbake etter en “vellykket” test bar veien inn på google. Her skulle det googles utstyr, huggtider, sesonger og andres sine erfaringer.  Som vanlig er det mye info der ute, tipset blir å gjøre det enkelt. Finne de rådene som de fleste er enige om.

Jeg har valgt å bruke stenger og sneller som jeg allerede har liggende. 1 stk haspelstang på 10 fot med slukvekt opp til 50 gr. Har og ei 8 fots stang som jeg bruker til dorging med som og passer sluker opp til en vekt på 150gr. På denne satt jeg på min ambassadeur pro max low profile.(Trykk på tekst så finner dere testen av denne snella).

Valget av agn ble en 4 delt løsning. Standard woblere på ca 10-15 cm, et par savage gear 3D trout på 12 cm, en overflatewobler og et par jerk på ca 100gr.

3d jerk overflate

Først ut ble en test av den nederste varianten. En wobber som beveger seg i overflaten. Dette er virkelig et fiske som fort setter hjertet i halsen. Man kaster den rett og slett rett inn i sivet eller i sivkanten og sveiver sakte inn. Gjedda tar som regel hard og brutalt, synlig og veldig morsomt! Her brukes det en hel del forskjellige varianter. Frosker, poppere osv.  Dette type fisket skal jeg bruke tid på!

Her en liten video jeg fant på nett.

Etter testen i Visterflo gikk turen til Sverige. Jeg har en fiskegal kollega som viste om et lite men meget godt gjeddevann.  Her brukte vi båt og dorget langs sivkanten. Det tok nok ikke mer en 10 minutter før den første gjedda satt på kroken. Ca 4 kg.  Vi prøvde med forskjellige wobblere og jerk, kast og dorg. Men det agnet som uten tvil funket best var 3D trout fra savage gear. Jeg har ikke mye erfaring med gjeddefiske men skal jeg gi et råd om valg av agn så gå for den! For det første så er den grei å kaste med, utmerket til dorging og så kommer den ferdig med stålfortom. 15 cm veier 40gr og 20 cm veier 98gr. Jeg bruker den varianten på 15 cm. Har en fantastisk gange! Her er et bilde som viser 3 gjedder som tok denne iløpet av en kort time.

IMG_3062

Her er en video som presenterer produktet.

Etter en del turer kan jeg nå si at fiske etter gjedde virkelig har satt seg. Varierende og utrolig spennende! Sesong er mars til mai og august og september. Den siste passer godt for oss som venter på høst fisket etter sjøørret. Her har vi alle en meget flott syssel i ventetiden :)Jeg setter tilbake alle gjedder som jeg får bortsett fra de som er skadet.

Er du som meg helt fersk så har sølvkroken laget denne enkle guiden:

Slik får du gjedda på kroken!

Sølvkrokens fiske- og utstyrstips til det spennende gjeddefisket.

Gjedda er den største rovfisken i ferskvann. I hovedsak finnes den i to områder i Norge; på Øst- og Sørlandet, og i Indre Troms og Finnmark.

Fryktet og elsket

Gjedda er en uberegnelig, glups og fryktinngytende fisk! Om den er en god matfisk og attraktiv sportsfisk er det også delte meninger om, for gjedda er både fryktet og elsket. Fisken vokser rakst og kan bli over 20 kilo. Som oftest finner du den i store og små vann, men også i sakteflytende elver. Et ideelt gjeddevann er næringsrikt med mye vegetasjon av siv og vannliljer langs bredden.

Gjeddejakt

Gjeddas liv følger også en bestemt årsrytme, noe som er greit å vite når du vil på “gjeddejakt”. Den skifter tilholdssted mange ganger i året, noe som gjør at du i store innsjøer kan streve med å nå den fra land. Derimot treffer du nesten alltid gjedda på grunna i mindre vann. På våren gyter gjedda også på grunt vann. I perioden etter gyting hugger fisken på nesten hva det skal være! Generelt sier vi at den beste fisketiden er i august og september.

Gode fiskeplasser

Der det er naturlig beskyttelse og rikelig med næring er altså gjeddas favorittplass, og standplasser er ofte rundt siv, nøkkeroser og annen vegetasjon. Grunner og undervannskjær er også steder der fisken ofte står. Den er ikke så glad i varmt vann, og søker derfor mot dypere steder om sommeren og sent på høsten. I elva står gjedda ofte i bakevjer, dype høler og ved breddens yttersvinger.

Fiskeutstyr

Når du skal fiske etter gjedda, kreves det kraftig redskap! Det skal tåle like mye som utstyret som brukes ved kyst- og sjøfiske. Du kan fiske etter gjedda både med sluk og wobblere – fra land eller fra båt. Meitefiske er også veldig spennende! Men uansett hvordan du fisker, husk å forsterke snøret foran agnet! Mang en gjedde er mistet fordi de skarpe gjeddetennene har klippet over selv tykke sener! Bruk derfor stålfortom eller fortomswire (bildet ovenfor) mellom agnet og sena.

Gjeddefiske fra land

Tradisjonelt sett fiskes gjedda med store, tunge og brede skjesluker eller spinnere.Storauren er et hett tips, bruk 45 gramsversjonen. Fisk nær bunnen, pass på at ikke sluken går for fort. Ofte følger gjedda etter uten å ta, da kan en liten akselerasjon eller bråstopp trigge en glupsk gjedde til å hugge! Wobbler er svært populært til gjeddefiske. Fisker du fra land anbefales en flytende type. Også her er variasjon viktig, og et tips er å fiske slik: Stans innsveivningen slik at wobbleren flyter opp, la den ligge helt stille noen sekunder. Deretter rister du litt på stangtuppen og sveiver raskt inn igjen.  Mepps Aglia i 13 gram er et smart spinnertips, det samme er Mepps Long Salmon, og ikke minst Sølvkrokens Spinnerbait Flashtail og Spinnerbait Bucktail. Du kan også friste gjeddelykken med softbaitet Sølvkroken frosk.

Gjeddefiske fra båt

Fra båt kan du både dorge eller kaste inn mot land. Et hett tips når du dorger, er å fiske forholdsvis nærme båten; la rett og slett agnet gå i skumhvirvlene etter motoren! Spesielt effektivt er dorging på sommeren og sen høst, da står gjedda på dypt vann. Kaster du mot land er det viktig å være tålmodig og rett og slett sta! Kaster du mot samme området der det står en gjedde lenge nok, blir den til slutt så provosert at den hugger til! Klassiske wobblertips er Lax Wobbler, Salmo Pike og Salmo Minnow. Vi har også et wobblersett med tre Salmo-favoritter, spesielt satt sammen for nordiske forhold. Vil du teste det, har det Nordic Outdoor varenr. 100272 (bildet nedenfor).

Meitefiske etter gjedda

Dette er et fiske som er veldig spennende! Du trenger heller ikke så mye utstyr, her er vårt forslag: Sølvkroken fortomswire, treblekrok i str. 2/0 (eventuelt kan du også kjøpe ferdig kroksett med to treblekroker og påmontert fortomswire), noen splitthagl, en kastedupp (ca størrelse 30 gram), en kraftig stang og snelle, sene med minimumstykkelse 0, 35 mm… og agn! Død abbor er et veldig godt agn, alternativt et stykke død fisk av annet slag. Fest treblekrokene godt i abborens rygg. For å få abboren til å synke, kan du punktere fiskens luftblære ved å stikke en spiss gjenstand gjennom halsen eller buken, ellers er det også lurt å bruke splitthagl til å vekte agnet.

Fisketips for meitefisket

Slik fisker du: Kast ut agnet og la det synke til bunns. Vil du fiskere høyere opp; bruk kasteduppen mellom fortomsena og wirefortommen. Nå er det rett og slett bare å sitte i spenning og vente på at noe skjer! Bruker du vanlig haspelsnelle må du ha så løs brems at gjedda, når den hugger til, lett kan dra ut de første sekundene. Når du føler at gjedda har tatt et godt tak, strammer du bremsen og begynner å kjøre fisken, garantert en heftig opplevelse!

Jeg kommer nok til å legge ut mer om fiske etter gjedde i tiden fremover. Neste skritt blir fluefiske etter gjedde!

Lykke til i jakten 🙂

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.