Jeg er ikke sint, jeg er bare veldig veldig skuffet

Kan jeg komme med en liten oppfordring angående marin søppel ?

Jeg syntes miljøagentene sitt slogan beskriver god den følelsen jeg sitter med. Jeg er ikke sint, jeg er bare veldig veldig skuffet.  Ønsker med dette å komme med litt informasjon og kanskje en bitteliten pekefinger til oss fiskere. Eller som Atle Antonsen sier Ta deg sammen a! Alle bilder presentert her er tatt på samme dag på en kjent sjøørretplass på Hvaler.

Rydd opp etter deg!

Det er nok mange der ute som har registrert den uendelige mengden marin søppel som driver i land.  Verden bruker havet som søppeldunk. Dette er et globalt problem men i dette innlegget skal jeg ta fokus bort fra det og over til noe helt annet. Jeg vil med dette sette et fokus på oss, fiskere og andre brukere av vår flotte skjærgård.

Det som skuffer meg mest når jeg rydder strender er ikke søppel fra verdenshavet men søppel fra deg og meg som faktisk nyter vår skjærgård. Jeg finner til stadig fiske sene, kroker, matpakke i plastposer, ølbokser, brusflasker, engangsgriller, bæreposer  og hundeposer. Ja faktisk hundeposer! Tenk at noen bruker tid på å plukke opp hundedritt, legge det i en plastpose for så å kaste den fra seg. What!!

Slike poser finner jeg til støtt og stadig. Gjerne kastet inn i et kratt eller i en bergsprekk.

Så er det den berømte fiske senen da. Her er det dessverre veldig mange som synder. Folk får floke på lina, drar av en haug med meter, kutter og hiver fra seg nøstet. Dette tar vinden tak i og nøstet blåser da til havs eller fester seg i et kratt.  Resultat er et garn som fungerer som en fuglefanger.  Putt det i lomma og kast det i søpla. Er det så fryktelig vanskelig?

marin søppel , Slike “reder” finner jeg overalt.

Noen tar seg bryet med å rulle sammen sena for så å kaste den fra seg.. Ølboksen ligger godt plassert i bergsprekken.

Rester fra fiskeutstyr er dessverre et helt vanlig syn..

På bildet over er det representanter fra Kystlotteriet, miljøvernforbundet og skjærgårdtjenesten som gjør en formidabel innsats. På kun noen timer var denne bilen fylt til randen med søppel.  Det meste fra havet men og en god søppel har en adresse fra de som er brukere av området.

Det er altså sistnevnte som gjør meg så forbannet og skuffet.  Feie foran egen dør er det noe som heter. Jeg håper at flere der ute tar et ansvar om å ta vare på de områdene vi er så fryktelig glad i! Presset på vår kyst er allerede stort, la oss gjøre ting bedre ikke verre… Med denne litt frustrerte pekefinger ønsker jeg dere alle en riktig god tur og skitt fiske 🙂

Besøk gjerne disse sidene. Her er det masse nyttig informasjon!

Skroll til toppen