Lørdag 4.mai – 10:00 – 16:00

Søndag 5.mai – Fullbooket

Sted: HVALER

Lørdag 4 og søndag 5 ,mai arrangerer fluekasteksperten Mathias Lilleheim og meg, sjøørretnerden Bjørn Tore Kjølholt (undertegnede), et kombinert kurs for de som ønsker å lære seg å kaste med fluestang og å fiske sjøørret med flue! Her skal Mathias stå for fluekastekurset og Bjørn Tore skal lære bort praktiske fisketips. Begge oss gutta er selvfølgelig med gjennom hele kurset. Selve kurset går over 6 timer. Dette kombinerte kurset passer like godt for en nybegynner som for den erfarne fisker! Her har alle noe å lære, inkludert oss to 🙂

Videre i denne artikkelen finner dere en nærmere presentasjon av Mathias Lilleheim og detaljert informasjon om dette Kaste- / Fiskekurset rettet mot kystfiske etter sjøørret. For de som ikke vet hvem jeg er så er det bare å bla seg igjennom bloggen 🙂 Personlig vil jeg kort si at jeg syntes det er superstas at Mathias tar seg tid til å besøke eventyrlandet Hvaler. Jeg vet det er mange der ute som vil lære seg å fiske sjøørret med flue. Det er en stor glede å kunne presentere dette kurset 🙂

Vi starter med kastekurset
Så skal vi ut i felt for lære praktiske fisketips
Kanskje fisken er I det bitevelvillige hjørnet 🙂

Hvem er Mathias Lilleheim?

 • Mathias har fisket med flue gjennom mesteparten av mitt liv.
 • Fra Internasjonal Spydkaster til Internasjonal Fluekaster
 • Gjennom de siste 25 årene har jan holdt FLUEKASTEDEMOER over hele verden.
 • Norges Jeger og Fiskerforbund bruker Mathias sitt konsept for utdannelse og autorisering av Fluekasteinstruktører 
 • KURS I FLUEKASTING: Han holder kurs i alle former for fluekasting tilpasset alle kategorier av fluefiske.
 • Har de siste 15 årene designet fluestenger og fluesnører for LTS, Zpey og Scierra.
 • Forfatter av to bøker: “Det Perfekte Kastet” (mitt liv med fiskestang) og “zzzzaP” (en litt annerledes bok om det å LÆRE seg å kaste med flue.
 • Mathias har jobbet 28 år på Olympiatoppen med fokus på det å trene kroppen sin til å utføre idrettstekniske bevegelser (for eksempel det å kaste langt med fluestang).
En “Supersonisk” baksleng

En anerkjent fluekasteinstruktør

Konseptet Mathias har utviklet er fremdeles i bruk hos Norges jeger og fiskerforbund.

 1. For å utdanne og autorisere offisielle Fluekasteinstruktører
 2. Som arbeidsredskap for de samme instruktørene når de holder kurs for andre

Et annerledes konsept for Fluekasteinstruksjon. To og to kursdeltakere jobber sammen som et team og hjelper hverandre underveis. Ulike “spesialøvelser” som bidrar til effektiv “direkte feedback”.

Ingen “My way or the Highway” – Fluekasting SKAL handle om individets frihet til å velge SIN personlige stil (basert på noen uunngåelige prinsipper….).

Et eksempel ¨på en øvelse basert på “direkte feedback”. Det er en ring mellom armbåndet på høyre arm og tauet. Hver gang jeg synder mot prinsippet om “rette linjer” vil friksjonen mellom tauet og ringen øke og “be” meg skjerpe meg og fokusere på en mer “friksjonsløs” fremtid.

Forfatter av to bøker om Fluefiske

En om FlueFISKE: “Det Perfekte Kastet”Og den andre om effektiv læring av FlueKASTING: “zzzzzzAP”Begge var populære bøker som ble utsolgt fra forlaget I løpet av et par år.

Mathias – Fluekastefilosofi Essensen

 • Et optimalt grep: Avslappet i innledende fase, litt fastere gjennom overbrekket, men aldri mer enn nødvendig.
 • Et “tålmodig” håndledd: Åpent og avslappet i starten – Vent så lenge som mulig før du brekker det over.
 • En tilstrekkelig åpen fluestang: Hold en tilpasset åpen stangvinkel i startfasen og brekk over sent.
 • Helkroppsfokus: La bevegelsen starte fra beina og gradvis forplante seg gjennom kroppen, inntil håndleddet brekkes over. Lengden på arbeidsbevegelsen må selvfølgelig tilpasses lengden på snøret du skal kaste og situasjonen du befinner deg i.
 • Kraftminimalisering: Aldri bruke mer kraft enn du trenger for å plassere flua der du vil ha den.
 • Rette linjer: Jo nærmere du kommer det 2-dimensjonalt perfekte, jo mer effektiv vil kastingen din bli.
 • Tjuvstarten: For å oppnå optimal kontakt mellom stang og snøre, MÅ du starte en ny sleng like før snøret fra forrige sleng har rullet helt ut. Myk og forsiktig start, men likevel focus på ubønnhørlig akselerasjon.
 • Myke overganger: Etter den allerede nevnte tjuvstarten, må bevegelsen akselereres mykt og  jevnt.

Jeg er på konstant leting etter mer effektive måter å kaste flue på (…. og etter enda bedre undervisningsmetoder – Mathias Lilleheim).

Fisketeknikk presentert av Bjørn Tore

Fluefiske handler i hovedsak om to ting. Det ene er fluekastet som presenterer agnet det andre er fisketeknikk. Et langt og perfekt kast er kun et langt og perfekt kast om det ikke gir fisk. Jeg er ikke en eminent fluekaster men jeg er livlig opptatt av fisketeknikk. Det overordnende målet er så mange fisk som mulig på så få kast som mulig :). Om jeg kan klare å fange fisk på et kort kast enda bedre. For å få dette til må man kunne fiske og det er nettopp dette jeg vil lære dere. På kurset vil jeg lære dere følgende.

 • Valg av fiskeplass: Hvor skal dere fiske og hvorfor. Vær, vind og sesong.
 • Valg av flue: Loppe, streamer, reke, vaskebjørn, pattegris, farge og størrelse. Når skal man bruke hva?
 • Riktig rigging av utstyr: Tapert fortom, valg av spiss og montering.
 • Inntrekket: Inntrekket er ofte nøkkelen til fast fisk. Inntrekket kan brukes til å imitere en bevegelse eller trigge sjøørreten til hugg.
 • Hvordan effektivt fiske av en god plass: Lære dere å lese en fiskeplass, vade riktig for ikke å skremme.
 • Valg av flueline: Flyt, fast intermediate, sink tip, hover, lengde på klump og vekt. Det er en jungel av varianter. Jeg skal vise dere hva som fungerer og forklare hvorfor.
 • Kjøring og landing: Når du får fisken hva nå? Skal vise dere teknikker som øker sjansene for å få fisken i håven.
Om du vet hva sjøørreten spiser så vet du også hvilken flue du skal bruke. Om du klarer å kombinere riktig flue med riktig bevegelse (inntrekk) så øker du sjansene for fast fisk!
Gleder meg til å lære dere å fiske 🙂

KombinertKurset sine hoved ingredienser

 1. Kurset starter med FLUEKASTINGEN. Mathias tar utgangspunkt i de viktigste prinsippene for god fluekasting, men også på deltakernes individuelle forskjeller og ønsker
 2. Vi tar med oss kastekurset til det miljøet vi skal fiske i etterpå, for å tilnærme oss kasteutfordringene disse fiskeplassene har å by på. Bare en liten halvtime her, for å skape en bedre overgang mellom kastingen og fisket.
 3. Vi “skifter til skarpt” og nå er det tid for å fiske. Hvordan kan vi optimalisere kasteteknikkene inn mot selve fisket og hvordan fisker vi mest mulig effektivt? Her er det Bjørn Tore som er “sjefen”, men Mathias er med hele veien.
 4. Vi vil hele tiden være til stede for å kommentere både kasting og fisking.
 5. Midtveis; før vi starter selve FISKET, tar vi en liten matpause, samtidig som vi diskuterer / viser / forklarer litt mer om ulike typer stenger, aksjoner, snører, fortommer, fluer, vading og fisketeknikker.

Praktisk info

Obs! Søndagen er nå fullbooket.

Kurs 1: Lørdag 4.mai Klokka 10.00 – 16.00

Kurs 2: Søndag 5.mai Klokka 10.00 – 16.00- Fullbooket

 Pris: 1500,- . Påmelding er bindende. Vipps beløpet til tlf: 419 00 355 (Mathias Lilleheim)

Når kursavgiften er betalt så meld deg på arrangemanget her: Kombinert kurs i fluekasting og fluefiske

Viktig! Velg “skal” på riktig dag. Altså om du vil delta på kurset på lørdagen eller søndagen.

PS velg riktig dag!

Oppmøtested fluekastekurset: Rove fotballbane på Kirkøy

Sted for kurs i praktisk fiske: Området rundt Vikerkilen Asmaløy. Parkeringsplass til venstre i enden av veien som heter Madamhaven. Jeg viser veien dit etter fluekastekurset. Blå ring viser parkering, grønt markerer området vi skal fiske.

Ta med: Fiskeutstyr, vadere om du har, matpakke pluss drikke. Om du ikke har fiskeutsyr så kan du låne av oss.B

Fluekasting og fluefiske kombinert

Mathias og jeg har snakket masse om dette kurset og vi gleder oss som små guttevalper til å sette i gang 🙂 Det å kombinere riktig kasteteknikk med effektiv fisketeknikk er ofte nøkkelen for å lykkes med dette fisket. Det hjelper lite å være verdens beste fluekaster om du ikke vet hvordan du skal fiske, det hjelper ikke å være en god fisker om du ikke får ut fluelina. Mathias og jeg sitter på hvert vårt “fagfelt”, det er denne kombinasjonen vi ønsker å dele med dere. To eksentriske nerder skal dele på det vi har lært 🙂

Vi ønsker alle velkomne! Hilsen Mathias Lilleheim og Bjørn Tore Kjølholt.

Mathias Lilleheim. Fluekastenerden
Bjørn Tore Kjølholt. Sjøørretnerden

Les også disse artiklene

Følg Rosareke på Facebook og YouTube

2 hendelser på “Kombinert Kurs i FlueFiske og FlueKasting rettet mot kystfiske etter sjøørret”

  1. Hei Morgan. Ja det skal vi 🙂 Har ikke satt av dato enda men det blir nok et kurs ila sommeren eller tidlig høst. Bare følg med her eller på rosareke sin Facebook side og gruppe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen