Denne dagen har jeg med mange flere gledet seg til. For to år siden stilte en hel dugnadsgjeng opp for å sette i stand bekken i Korshavn. Et formidabelt arbeid ble gjort men vi hadde ikke midler til å få fikset det nederste strekket mot sjøen. Dette strekket har i mange år lignet mer på overvann en det har lignet på en bekk. Men i dag takket være en utrolig raus donasjon fra Korshavn velforening har bekken blitt gravd ut. Lykke 🙂

En liten men viktig bekk

Korshavnsbekken er en liten bekk men den har i alle år vist seg som potensiell meget produktiv. Som nevnt over så stilte en hel dugnadsgjeng opp for to år siden. Da ble det som en nødløsning gravd for hånd hele veien ned til sjøen. Vi ryddet hele bekkeløpet og vi la ut gytegrus. Jeg har holdt bekken vedlike det siste året pluss en del forefallende arbeid som bygging av noen små dammer og utlegging av større stein. Nedenfor kan dere se en liten film fra den dugnaden.

Så i dag kom gravemaskinen

På grunn av veldig mye nedbør og ikke minst gyting har dette latt vente på seg men i dag var altså dagen. Det viktige transport strekket fra sjøen og opp til dammene der yngelen bor har blitt gravd opp. Som dere vil se på bildene og videoen under så var det ikke mye til bekk igjen etter år med gjengroing.

Her ser man virkelig hvor liten bekken var før graving.
Her var det ikke en bekk men vann som rant igjennom gresset..

Enormt mye mer vann i bekken!

En litt uventet bi effekt i dag var den store mengden vann som ble tilført bekken. Siden bekken har hvert så gjengrodd og med det gått over sine bredder så har mye av vannet blitt borte. Vannet har rett og slett rent ut på et område der det tidligere var et jorde. At det var så mye vann som ble borte pga overvann overrasket meg stort.

Grønn markering viser området som i dag er gravd opp. Blå pil viser hvor bekken har rundt over sine bredder og med det tatt pant på mye av vannet. Blå pil viser dammene der sjøørret yngelen vokser opp. Vi har planlagt dette arbeidet slikt at vannstanden der yngelen vokser opp ikke blir påvirket eller vannstanden lavere. Bare på noen minutter etter gravingen steg vannstanden den nedre delen av bekken med nesten 10-15 cm. Det er aldeles fantastisk! På bildet under kan dere se hvor grunn bekken var før utgraving, her rant vannet alle veier.

Her er det ikke lett å være en sjøørret
Nå fungerer bekken som den skal. Vannet renner ned i bekken ikke ut.

Raskere vann hastighet gir bedre kvalitet

Jeg filmet et par små strekker som vi fikset for to år siden. På grunn av igjenngroing var disse områdene dekket med vegetasjon, sand og gjørme. I dag har bekken vasket seg selv, tilbake ligger det perfekt gytegrus. her har vi altså ikke lagt ut grus men et resultat av en høyere vannhastighet.

Om det legges til rette vil naturen selv ordne opp!

Økt nummer to

Etter gravingen har vi laget noen midlertidige løsninger som skal gi skjul til yngelen. I kanalen opp til gyteplassene har vi lagt ut en del trer som fungerer som skuleplass. Det skal legges ut stokker under vann, grus og steiner i forskjellige størrelser.

Fremtiden til korshavsbekken

Det er fremdeles en del arbeid igjen i bekken men vi er meget langt på vei. Fra en bekk der mange av fiskene ikke kommer opp er det nå fri passasje helt fra havet og opp til gyteplassene. Det er lagt ut gytegrus, det er ryddet i hele bekkeløpet, det er bygget små kulper der yngelen kan overleve. Fremover skal bekken utbedres enda mer. Det øverste strekket skal få mer gytegrus og det skal bygges noen gyte terskler. Det skal og legges ut noen store stein for å gi skjul og for å øke vann hastigheten. Jeg går også med en drøm om å få åpnet de helt øverste delene av bekken som nå ligger i rør. Men så langt er korshavnsbekken løftet opp til en nivå der den snart kan se sitt sanne potensiale 🙂

Mange må takkes!

Dette prosjektet har lykkes fordi frivillige har hjulpet til, engasjerte grunneiere som frøkengården, en stor takk til Kjell også som har kommet med gode historiske fakta. Hvaler jeger og fiskerforening og sist men ikke minst Korshavn velforening! Sistnevnte forening ga nemlig en donasjon som har dekket utgiftene til bruk av gravemaskin. Det at en velforening går inn med et slikt engasjement er rett og slett fantastisk, tusen tusen takk! Benytter anledningen til å takke Øyvind Nilsen for engasjement og hyggelige samtaler :). Vil og skryte litt av Andreas Fjellholt som har stått for gravingen. fantastisk dyktig kar som virkelig forstod hvordan en slik jobb skal gjøres.

Andreas N Fjellholt Graving & Transport

Mange bekker små!

Neste bekk ut blir Langekilbekken på Vesterøy. Her har jeg fått tillatelse fra fylkesmannen til å utføre den samme jobben som vist i denne artikkelen. Her skal en engasjert grunneier stå for gravingen. Dette gleder jeg meg til! Her er et bilde av bekken som skal graves ut om kort tid. Om ikke så lenge lanserer jeg enda en god nyhet. Et firma her på Hvaler og et innsamlings lag fra et bursdags selskap har gitt penger nok til innkjøp av et meget stilig verktøy 😉

Langekilbekken som nå skal få litt service

Sjøørreten trenger din hjelp!

Det er ikke til å stikke under en stol at arbeidet her på Hvaler er omfattende. Jeg har ikke sjans til å klare dette uten deres hjelp. Så meld dere på slik at vi får gjort dette arbeidet i samtlige sjøørretbekker.

02 januar 2020. Oppdatering etter lansering! Vil bruke anledningen til å takke alle dere som allerede har meldt dere på som medlemmer, fantastisk! Vil og sende en takk til ArticSilver for donasjonen på hele 6000kr! Dette beløpet er oversendt i sin helhet Hvaler jeger og fiskerforening. Pengene er øremerket til gytegrus 🙂 . Stor takk skal rettes til Jørn Erik som har brukt bursdagen sin til å samle inn kroner til dette prosjektet, hele 6000kr har kommet inn! Disse bursdagspengene pluss en gave på kr 1000 fra Johnny har blitt øremerket til en motorisert tipp. Dette verktøyet skal bli godt brukt. Mer om dette innkjøpet kommer i en senere artikkel. Så allerede nå den 3 januar 2020 kan jeg allerede si at dette prosjektet er en suksess 🙂 Arbeidet er allerede i gang!

Bli rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten og samtidig spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Nå er vi i gang!

Rosareke lanserer en nyhet.

Støtt Rosareke i arbeidet for sjøørreten

2 thoughts to “Korshavnsbekken

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.