Utstyr til sjøørret – Linekurv – må ha det, bare må ha det!
Du har sikkert lagt merke til det, den rare skurebøtta sjøørretfiskere ofte har hengende rundt hofta. Dette heter en linekurv. For de som ikke vet hva dette er så er det en kurv som samler opp fluelina. Fordelen med en linekurv er å hindre fluelina i å havne på vannet eller på bakken. En sjøørretfisker er ofte opptatt av de lange kast og ei line på bakken kan fort henge seg fast.
En sjøørretfisker bruker ofte synkeliner og når man står i vann vil fluelina synke til bunns når du tar den inn. En linekurv vil altså spare deg for mye frustrasjon, gi deg lengre kast, den vil og hindre slitasje på fluelina. Du kan og bruke linekurven som en stol eller som en bøtte til å avkroke fisken din mi. I bunnen av disse kurvene vil du se en rekke pinner eller kjegler. Disse er der for å spre linen rundt slik at den ikke skal få knuter på seg. Linekurv er rett og slett et meget praktisk tilbehør til sjøørretfiske.
Forskjellige typer og egenskaper
Linekurver kommer i flere forskjellige farger, størrelser og ikke minst egenskaper. Jeg skal her presentere de vanligste og si noen ord om hva jeg syntes om de forskjellige. Jeg vektlegger følgende egenskaper i en linekurv.
- Passform.
- Vekt.
- Belte.
- Funksjon og kvalitet.
Førstemann ut er den klassiske grønne bøtta designet av den Danske fiskeren Lars Matthiessen. Jeg har brukt denne kurven i flere år og den er like genial som den er enkel. Er laget av et meget slitesterkt materiale. Belte som følger med har en god kvalitet. Kurven tåler kulde og sol meget godt.
Dette er nok markedets billigste linekurv men pris gjenspeiler ikke kvalitet bare så det er nevnt, denne kurven er seiglivet! Det er 2 fordypninger på hver side av kurven, disse fungerer som en stangholder. Kjeglene har en meget god plassering som gir en god plassering av linen. Ikke ofte jeg får knuter på linen med denne kurven. Det eneste jeg savner på denne kurven er et elastisk belte men det kan du kjøpe ved siden av. Rett og slett en meget god linekurv! Pris 299kr.
Den andre kurven jeg har testet er nok et produkt fra Danmark. Baskette stripping basket fra kettegear. Dette er en linekurv som skjuler en hel del praktiske funksjoner. Kurven har elastisk belte og er litt mindre en en del andre, dvs den er litt smalere sistnevnte ser jeg som en fordel og for meg perfekt. En ting som skiller denne fra den grønne over er drenerings hull i bunnen. Kurver uten hull er fine så lenge det ikke fyller seg vann. De uten hull kan dessuten flyte på vannet uten at de fyller seg med vann.
Dette er praktisk om du feks vader dypt i stille vann. Da har du en tørr kurv som fungerer optimalt. Ulempen er når den fyller seg og du må stadig snu og tømme den. Baskette har huller som drenerer godt om du skal vade i litt sjø, den flyter selv om det er hull i bunn. Jeg har fisket med begge deler og jeg foretrekker kurver som drenerer bort vannet. Når det er sagt kan du bare bore noen hull i de som ikke har det.
Baskette har flere artige funksjoner som magnet i den ene kjeglen ( midten bak) praktisk ved feks fluebytte. I front finner man et cm mål som går opp til 25 cm, kurven måler 40 cm innvendig. Synd de ikke har tatt høyde for Norsk minstemål og forlenget dette målet opp til 35. Kvaliteten på kurven er bra, meget solid. Noen har påpekt at denne kurven er litt tung, tja sier jeg til det. Den er ikke så tung men den er heller ikke noen lettvekter.
Jeg har merket meg at du må stramme beltet relativt hard om du skal ha den hengende på hofta under gange. Jeg liker å ha kurven litt ned og løsningen for meg er da å ta det elastiske beltet rundt vade beltet. Da kan jeg senke kurven uten at den detter ned. Kurven har som de fleste spor til stangen. Denne har i tillegg et spor i gummi hvor du kan feste fortommen eller fluelinen til. Denne fungerer meget bra og er en funksjon jeg satt u bruk fra dag en. Dette er den dyreste kurven men etter min mening og den beste. kr 999,-
Den tredje kurven ut er Coastal Stripping Basket fra FutureFly. Dette er en litt annerledes kurv produsert i skum. Denne kommer i to forskjellige størrelser standard og mini. Jeg har testet mini en stund og det er en kurv jeg var tildels fornøyd med. Den er liten og passer nok bedre til det litt lettere fisket som feks på fjellet etter ørret en til sjøørret langs kysten. Den store varianten har mange tilhengere.
Dette er nok markedets letteste kurv. Beltet er elastisk og er festet med borrelås. Angående borrelås så mistet jeg faktisk min kurv fordi den datt av… Så et tips om du kjøper en kurv som dette er å passe litt på. Kurven har pinner av plastikk fremfor kjegler. Min erfaring er at disse fungerer ok men ikke så bra som de kurvene som har kjegler. Alt i alt en ok kurv men ikke helt min kopp te. Pris ca 699,-
Fjerde kurv ut i rekken er Xstream fra seeberg. Dettte er som den første kurven en kurv i al sin enkelhet. Den er relativt lett og leveres med et godt belte. Den har en god passform og sitter godt. Kjeglene har en fin plassering som fordeler fluelinen på en bra måte. Denne kurven har overrasket meg positivt med god kvalitet, funkjon og passform. Virker en del lettere en den grønne servert først i artikkelen. Jeg har testet denne en stund og jeg gir kurven en stor tommel opp! Flott blanding av kvalitet, funksjon og pris. Pris ca 599,-
Siste kurv ut er Orvis Stripping Basket. Som det meste servert fra dette merket kan du forvente deg et produkt av god kvalitet. Jeg har ikke fått testet kurven selv men rapport fra de som bruker den sier at det er en lett kurv med en god passform. Mange dyktige fiskere sverger til denne enkle men meget gode kurven. Jeg liker at Orvis har brukt litt tynn men solid plastikk. For å holde den så stiv som mulig har de støpt en kant rundt på topp. Kvalitet som koster, pris 899,-
En ting som er helt sikkert er at linekurv er et produkt jeg ikke klarer meg uten. Etter å ha brukt linekurv noen år så går jeg ikke tilbake. Ja de er ofte i veien men fordelene er så mange at dette er noe jeg lett kan leve med. Men som mye annet så alt til sitt bruk. Skal jeg feks fiske med flytesnøre i sjøen eller i elv så har jeg ikke behov for linekurv men skal jeg fiske fra land, i båt eller til sjøs med synkeline er dette et absolutt must have!
Les også: