Loppefiske etter sjøørret

Fiske sjøørret med småsaker og flyteline

Loppefiske er når man imiterer tanglopper, marfluer, mysis, reker og andre småsaker. Dette er imitasjonsfiske på sitt morsomste! Det å snike seg innpå sjøørreten, presentere pent, kjenne et lite napp og et perfekt tilslag er essensen i dette utrolige spennende fisket. I denne artikkelen vil jeg vise frem hvordan jeg gjør det, utstyr og teknikker.

Loppefiske etter sjøørret. Det å bruke lopper som agn til sjøørreten er meget spennende og til tider meget effektivt.
Mitt utvalgte utstyr til dagens loppefiske 🙂

Hvorfor i alle dager gjøre det så vanskelig?

Man kan faktisk fiske sjøørret hele året kun utrustet med en pattegris og synkeline. Med det i tankene så er det fort gjort å tenke at easy does it,  jeg er klar over det men gud så kjedelig! Sjøørret fiske for meg handler om mer en å få fisk. Det ligger i utfordringen,  jakten etter nye plasser, agn og teknikker, hele tiden lære mer om denne flotte skapningen. Det å legge bort det du vet fungerer kan fort gi deg flotte opplevelser du ikke var klar over. Loppefiske etter sjøørret er i hovedsak morsomt og en annerledes utfordring men noen ganger, om du treffer rett skremmende effektivt! Loppefiske etter sjøørret kan redde dagen og sikre deg fangst!

Loppefiske etter sjøørret. Denne lille loppe kaller jeg for toreloppa. En liten effektiv flue som imiterer en liten reke eller tangloppe.
Liten sjøørret på en håpløs vanskelig dag. Toreloppa var løsningen 🙂

Hva er lopper og loppefiske?

Lopper er som nevnt over Tanglopper, marfluer, mysis, reker og andre småsaker som svømmer rundt i havet. Det er et utall små arter som lever inne på grunna og de er alle en del av matfatet til en sjøørret. Når silda er borte, kutlingene har gjemt seg og rekene har søkt mot dypet sitter vi igjen med småsakene, sjøørreten vet dette. Det er på en måte smågodtet til en små fysen sjøørret. Alle disse artene er og en meget viktig næringkilde for sjøørret i oppvekstfasen. Når vi er inne på dette må jeg bruke anledningen til å nevne en “skjult” trussel og det er den stadige utbyggingen av strandsonen.  Oslofjorden og Østlandet generelt sliter med å få tilbake tapte bestander av torsk, sei, lyr, flatfisk og en hel del andre arter. Mye av årsaken ligger i mangelen på de grunne områdene. Det er i disse områdene fiskeyngel har sine oppvekstområder. Det er også på disse plassene småsaker som reker, mysis og tanglopper lever. Vi fjerner ikke bare skjulesteder som tang og ålegress men vi tar og matfatet fra småfisken.  Se bare på før og etter bilde fra Skjærhalden under. Samme område men ganske annerledes fauna.

Tangloppene sine oppvekstområder er truet.

Jeg håper og krysser fingrene for at kommune og stat etterhvert våkner opp og ser den enorme verdien disse områdene har. Men nå tilbake til det morsomme lopper 🙂 Som nevnt er dette småsaker og vi snakker i hovedsak om fiske i de grunne områdene. Fluene til dette fisket er da små og de varierer i form og farge. På dette bildet har jeg satt sammen en liten samling som viser størrelsen i forhold til en “vanlig” sjøørretflue i #6. De er små men tro meg de fanger grov sjøørret!

Et bilde som viser diverse imitasjoner av tanglopper. Dette er effektive sjøørret fluer.
Her en liten samling småfluer vist med en Kody’s shrimp i #6 laget av Anastasios Papadopoulos.

Utstyr til loppefiske

Du kan selvfølgelig bruke din vanlige klasse 6 eller 7 fluestang og intermediate line. Pass da bare på presentasjonen slik du ikke skremmer alt for mye. Er det grunt må du og være rask i inn trekket slik at flua ikke setter seg fast i bunnen. Har du kun denne klassen er det lurt å gå til innkjøp av ei flyteline til sjøørretstanga di. Jeg har ei flyteline til 7 er stanga men jeg foretrekker å bruke 5 er stanga med flyteline. Angående fortom så bruker jeg fra 0,14 opp til ca 0,18 avhengig av størrelsen på flua jeg fisker med. Tynnest fortom på de minste fluene. Tynn fortom gir en bedre bevegelse.

Har du en ørretstang i #4 eller#5 er du faktisk i mål. Ta med deg ørretstanga til sjøs 🙂 Fordelen med flyteline er at du kan fiske sakte og konsentrert. Kastelengde er sekundert til dette fisket, her er det presentasjon, riktig agn og teknikk som gjelder. Du kan bruke marflo fluer eller andre nymfer fra ørretfiske til sjøørret, montana er faktisk meget bra til dette fisket. Størrelse på fluene er ca #16 og opp til #10. Fisker du med bombarda så velg en liten flytedupp på 10 til 15 gram. Her er mitt loppeskrin til sjøørret.

Her er min flueboks til sjøørret. Dette er skrinet med tanglopper.
Mitt utvalg til loppefiske.

Fiskeplasser og teknikk.

Grunne små viker, inne i kiler eller strender er gode plasser, min favoritt er de grunne små vikene. Jeg får ikke mange fisk på disse små plassene men det er en morsom utfordring. Husk bare å planlegg ditt fiske før du starter! Jeg setter meg alltid ned en liten stund for så å kartlegge området. Her et bilde fra en av mine loppe viker.

Typisk plass der loppefiske kommer til sin rett.

Om du ikke kan se bunnen så sjekk karter på mobilen din. Se etter “badekar” det er fordypninger inne på grunna. Slike badekar er ofte et tilholdssted for sjøørret. Se og etter de mørke områdene som er stein, tanklaser eller blåskjellbanker.  Buk laaang fortom, jo lengre jo bedre! Lang fortom er fort en utfordring men et lite tips er en liten men litt tung flue, den vil strekke bruket ut. Kast slik at det er fluen og ikke lina som lander i hotspoten. Jeg liker best korte og litt seige inntrekk ofte med en langt stopp slik flua synker til bunnen. Her en liten video fra i dag den 15 de desember. Liten fisk men dette er og dagen etter en kuldeperiode og fisk en bonus sånn jeg ser det.

Når skal man fiske med lopper?

Vinteren og tidlig vår er min favoritt tid for loppefiske. På litt varme og gode dager trekker jeg ut til plasser som vist over. Jeg pleier å vente til vanntemperaturen er over 3 grader. Om våren kan du virkelig oppleve et fantastisk fiske inne i disse små vikene, særlig i timen før sola går ned. Om du opplever vakende fisk som ikke vil ta så kan disse små loppene gjøre susen! Jeg har nesten alltid med meg 5 er stanga på tur. Alt for mange ganger har jeg opplevd vakekalas og sjøørret som ikke vil på land. En annen fordel med en 5 er stang og flyteline er muligheten til å bruke tørrflue. Dette fisket skal jeg komme tilbake til i en senere artikkel.

Her er jeg ute for å teste fiske med tangloppe. Loppefiske på sitt beste.
En kald men meget trivelig desember morgen.

Jeg håper at dette kan inspirerer til å prøve dette fantastiske fisket. Sjøørretfiske kan fort bli en litt monoton tilværelse med kraftig utstyr og synkeline. Med dette fisket får du mer kontakt med elementene og et mer synlig fiske.

Loppefiske oppsummert:

  • Fluestang helst i klasse #4 til #6 med flyteline.
  • Lang fortom, minst en stang lende spiss, helst 2!
  • Fisker du med bombarda så velg en lett flytedupp på 10 til 15 gram.
  • Fisk grundig av det området du har plukket deg ut.
  • Sakte inntrekk gjerne med lange stopp.
  • Små fluer, gjerne med litt tyngde.

Her en flott bindebeskrivelse av en super mysis imitasjon. Presentert av Morten Pettersen

Les også:

Fiske etter sjøørret. Her bruker jeg en liten mysis som sjøørretflue.
Flott fisk på en bitte liten mysis.
Skroll til toppen