Høsten er min favoritt tid med unntak av mai 🙂
Våren er alltid fin, da våkner alt til liv. Sjøørreten biter villig, fuglene kvitrer , det vokser og gror. Fra å fiske i kiler og grunne områder i mars / april så kan man i mai bevege seg ut, ut på holmene. Mai byr på en fin kombinasjon av sommer temperatur på land og havet har en behagelig temperatur på 10 – 15 grader. Silda siger inn, masse yngel og sjøørreten begynner å legge på seg. Mai er telttid og jakt etter vakende sjøørret!
Alene på en holme er det beste jeg vet!
Selv om jeg bor på Kirkøy med fiskeplasser rett utenfor stuedøra med båten nedi i gata så vil jeg ut. Ut på en holme og bli der et par dager. Slå opp teltet en plass nede ved vannkanten. Fiske dagen lang og nyte kvelden med teltduken åpen. Koke en kopp kaffe og bare nyte utsikten. Vaske hjernen, digg!
Tidevannet er min rytme!
Denne helgen har jeg viet til tidevannet og kun det. Har på forhånd sett meg ut to lokasjoner med potensiale for godt fiske. Jeg bestemte meg for å bruke en hel dag på hver plass. Bruke tid og observere hva som skjer / ikke skjer i tidevannet sine forskjellige faser. Det er når man bruker lang tid på en liten plass man virkelig legger merke til detaljene. Man ser etterhvert hvordan sjøørreten oppfører seg, det blir et forutsigbart mønster. Utrolig lærerikt og meget fascinerende! Her er et kartutsnitt av hvor jeg slo opp camp og tilbragte helgen. Tidevannet i sundet var det jeg hadde som studie.
Tålmodighet gir resultater!
Riktig tid og riktig plass er ofte nøkkelen til godt fiske. I helgen så var tidevannet ca slik. Lavvann kl 8, høyvann kl 14 og lavvann kl 20. Det er tydelig mer fart i vannet et par timer før bunn og topp. I dette sundet er det faktisk rene elven når det står på som verst. Må innrømme at jeg ikke sto så tidlig opp, morgenfisket fristet men madrassen og utsikten var for god.
Ca kl 10 dro jeg ut og da var strømmen i sundet på et medium nivå. Det vaket godt men den var vanskelig å få, vakingen var og sporadisk. Prøvde masse forskjellige fluer og tok noen drag med sluken men det store resultatet uteble. Det er fort gjort å bli frustrert i en slik sammenheng. Men denne gangen så hadde jeg en plan og jeg har sett dette før, tålmodighet er en dyd og den som venter på noe godt venter sjeldent forgjeves.
En to tre før tidevann skal det skje!
Ca kl 12 så økte strømmen i vannet vesentlig. Vakingen forandret seg fra sporadisk til et forutsigbart mønster. Jeg kunne tydelig se stimer på flere fisk jage i overflaten. De begynte et stykke utenfor sundet (innløpet) og stimen vandret forbi innløpet og så ut igjen. Det var bare å sitte å vente til de kom innom rekkevidde så pang! Nå var den og tydelig mer i bettet. Tidligere på dagen var sjøørreten kresen og den tok kun på en liten mysis som jeg fisket sakte i vaket. Men nå var det andre boller, prøvde flere fluer og alle fungerte godt. Så lenge jeg traff riktig i forkant av stimen så satt den. Morsomt!
To timer kaos etterfulgt av dødt hav!
Kl 14 når vannet var på topp og strømmen i vannet var borte så sa det brått stopp. Igjen så vaket den sporadisk og var i det vanskelige hjørnet. Tid for lunsj, kaffe og vente på neste økt. Med lavvann kl 20 så var forventningene store, dette kan by på et flott kveldsfiske. Ca kl 17 så begynte det igjen, sjøørreten samlet seg på nytt og igjen kunne jeg se at de sporadiske vakene forandre seg til et mønster. Igjen så kom bettet og aggressiviteten fra sjøørreten, ved 18 tiden var det igjen kaos 🙂
Et par kast med slukstanga og kveldmaten er i boks
Det er alltid givende når en plan fungerer og når man flytter teori ut til praktisk fiske. Det å bruke tidevannet som en verktøy gir resultater. Min erfaring er at dette fisket fungerer meget godt når vannet er fra ca 10-15 grader. Da bruker sjøørreten strømmen til sin fordel. Nyklekte fiskeyngel er enkle å fange i strømmen, sjøørreten vet dette og den venter på det rette tidspunkt. En annen ting jeg har merket meg er innløp og utløp. Som regel er fisket best i utløpet men her er det store lokale variasjoner. Noen sund er faktisk best i innløpet, se og observer før du setter igang fisket.
De fleste fiskene ble satt pent tilbake med unntak av en fet og fin halvkilos. Denne fikk surret seg i litt sølvpapir på grillen etterfulgt med litt rømme og en dæsj sitron. Namm, namm 🙂
Les også: