Dette har skjedd siden lansering

Først vil jeg rette en stor takk til de som har meldt seg inn og som nå er med på dette fantastiske prosjektet! Her står vi sammen for en bedre fremtid ikke bare for oss fiskere men for sjøørreten. Dette lover meget godt og det gir meg virkelig motivasjon og håp om at dette vil lykkes!

For de som ikke har fått det med seg..

Rosareke lanserte for snart to uker siden en nyhet. Et prosjekt som innebærer en løsning for sjøørreten her på Hvaler men og til hjelp for sjøørreten utenfor denne kommunegrensa. Les mer om dette prosjektet her: Rosareke lanserer en nyhet!

Oprettelse av firmaform

Jo fler medlemmer som melder seg på jo mer annsvar har man for å forvalte verdiene som kommer inn. Greit medlemmene får kundefordel hos SkittFiske og medlemmene bidrar til denne siden men jeg har også forpliktet meg til må gjøre noe mer. Jeg har lovet dere alle et arbeid i sjøørretbekkene. Etter å ha rådført meg med de som kan det har jeg altså landet på å opprette en stiftelse. Dette er en for så vidt kostbar affære men jeg er sikker på at dette er det riktige å gjøre. Det er viktig for meg at fremtiden er 100 % gjennomsiktig. Alle medlemer skal følge et eierskap og med det få et innsyn. Det er og viktig at avgjørelser blir tatt av et styre fremfor meg alene. Det er en vei å gå før vi når dette målet. Jeg sier i fra så fort opprettelsen er i gang.

En stiftelse er riktig for dette prosjektet

Arbeidet starter med regulering

Mange har spurt meg om hvilken bekk / hvilke bekker som skal habitatforbedres. Det korte svaret på dette er altså alle bekkene på Hvaler. Les mer om Hvaler bekkene her: Sjøørretbekkene på Hvaler. For å få dette til så må man ha en handlingsplan og den starter faktisk med kommunen, reguleringer og lovverk. Det første som må til er altså et utvidet vern av kantsonene ved sjøørretbekkene. Kommunen har myndighet til å selv fastsette bredden av en slik kant/vernesone.

Jeg er en helt ny politiker her på Hvaler, er MDG sin eneste representant i kommunestyret. Dette er et verv jeg har gledet meg til og et verv der jeg blir hørt. Politikere her på Hvaler lytter med stor interesse når jeg snakker om sjøørreten og sjøørreten sine utfordringer. De har ikke hatt noe spesielt forhold til dette fra før så min første jobb har hvert å sette sjøørretbekkene på agendaen, få sjøørretbekkene synlige nede på rådhuset.

Her er plassen min i kommunestyret. Rett ved kaffen 🙂

Så nå jobber jeg med et forslag som snart skal presenteres til kommune, etater og kommunestyret. Dette forslaget er altså et utvidet vern av våre kantoner / vernesoner langs bekkene. Her er det veldig mange hensyn å ta. Flere forskjellige lovverk og kanskje viktigst hensynet til grunneier. Så nå om dagen leser jeg alt det jeg kan komme over innen dette teamet. Det hjelper så lite å bruke masse tid å penger på å redde bekker om ikke de er vernet for fremtiden. Så derfor blir dette den første store oppgave og mål. Planen / forslaget til kommunen blir lagt ut her så snart den er ferdig utarbeidet. Les mer om kantsoner her: Vegetasjonspleie

Tilbake på skolebenken!

Har allerede en del erfaring innen dette “faget” men jeg er tørst etter ny kunnskap. Skal man kunne leve av å restaurere sjøørretbekker så er det greit å ha denne kompetansen på et papir. Så nå har jeg tatt kontakt med Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet. Her skal jeg melde meg på studie: NATF240 Fiskeforvaltning. Mulig jeg må ta opp noen fag. Om ikke så starter studiene allerede til våren. Uansett så skal denne godt voksne kroppen tilbake på skolebenken 🙂 Takk til Randy og Stian som kom med tipset og med det satt meg i riktig retning!

Kompetanse til alle!

Mye av tanken bak et studie er at jeg kan brukes som et verktøy i andre bekker utenfor Hvaler. At feks lag, foreninger eller privatpersoner i hele hele viken fylke kan sende en henvendelse til meg om en bekk feks skal kartlegges. At en privat person med riktig utdannelse kan fungere som et ekstra ledd / resurs der fylkesmannen sitt kontor ikke får tid vil være av stor verdi. Dette hadde aldri hvert mulig å få til uten dere medlemmer!

En merkelig men riktig plass for en sjøørretfisker.

Riktig verktøy er halve jobben!

Dette er ikke aktuelt enda men jeg er i fasen der jeg undersøker priser / sende ut anbud. Mye av arbeidet i bekkene er manuelt men det er og en hel del arbeid der man har behov for feks en minigraver. Det å leie inn slike maskiner blir fort alt for dyrt så her blir det innkjøp av eget. Tanken er en minigraver og et en motordreven tipp. Ved siden av egne midler fra dette prosjekter det muligheter for sponsing, søkte midler eller en kombinasjon av begge. Brukt eller nytt utstyret skal på plass.

En slik pakke med utsyr kan mange ha nytte av!

Alle skal få!

En ting som er sikkert er at utstyret jeg klarer å få tak i skal være til fri bruk for alle som har nytte av det. Når graver, tipp og annet utsyr ikke er i bruk her på Hvaler og når bekkene her ute er ferdige skal dette komme til nytte andre plasser. Jeg ser for men en kalender der andre lag og foreninger setter seg opp på en liste. Her bestiller de utstyret til en gitt tid. Minigraver og tipp får plass på en og samme henger. Totalvekt på denne blir ca 1,5 til maks 2 tonn.

Så da har vi en grovskisse

1: Til nå har jeg altså startet og snart ferdig med kartleggingen av samtlige kjente og ukjente sjøørretbekker her på Hvaler.

2: Har bestemt meg for å ta studie NATF240 Fiskeforvaltning. ved Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet.

3: Jobber med planen som skal overleveres til kommunen og kommunestyret slik at kantsonene får sitt vern for fremtiden.

4: Har funnet frem til riktig firmaform.

5: Jobber med en løsning som innebærer en anskaffelse av minigraver, tipp og annet utstyr.

Alt dette er takket være dere!

Dette hadde ikke hvert mulig uten dere medlemmer! Med en inntekt fra bloggen får jeg tid og mulighet. Tid og mulighet som igjen gir håp om en total restaurering av samtlige sjøørretbekker her på Hvaler. Denne planen med utdannelse og utstyr åpner også opp for meget interessant arbeide og bidrag langt utenfor egen kommune. Vi har per i dag ca 200 medlemmer. Behovet er mange fler men jeg har trua, dette får vi til 🙂

Bli rosareke medlem

Du kan nå hjelpe sjøørreten og gi din støtte til mitt arbeid her på bloggen. Samtidig kan du spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen