Fra en drøm til realitet

Jeg har lenge gått med noen planer i hodet, noen tanker og drømmer. En drøm som handler om å gi noe tilbake til naturen, en drøm som passer til slagordet skal du høste må du så. I over et år har tankene kvernet. Epostene er nå sendt, møtene er ferdige .Det er ikke lenger en drøm men en plan, en realitet som er klar for lansering. Dette er en plan som inkluderer deg som fisker, et prosjekt der vi sammen kan gjøre en positiv forskjell, en realitet der vi sammen gjør noe fantastisk for vår alles favoritt sjøørreten.

En av våre sjøørretbekker her på Hvaler.

Fremtiden til sjøørreten

Som sportsfisker, spesielt som blogger fronter jeg et uttak fra havet. Ikke bare jeg men en hel sportsfiskeindustri fronter til uttak. Fiskestenger selges, håpet om fangst skapes. Dette er bra, sportsfiske rekrutterer til friluftsliv, opplevelser og glede. Dette er bra fordi vi bor i et land der sportsfiske i stor grad er en bærekraftig hobby. Men det er også noen skjær i sjøen, utfordringer som må løses, tiltak som sikrer et godt sjøørretfiske ikke bare nå men for fremtiden. Se tilstanden på våre bekker i denne artikkelen. Dere vil her se at behovet for innsats er enorm! Sjøørretbekkene på Hvaler har en kritisk tilstand.

Innsats nytter 🙂

Så tilbake til denne drømmen, planen som har kvernet i hodet. Hva kan jeg som blogger og dere som sportsfiskere gjøre for sjøørreten? Enormt mye bra blir allerede gjort, frivillige som jobber for sjøørreten. Det er fantastisk men dessverre bekkene er for mange, de frivillige for få. Alt for mange sjøørretbekker sliter. Bekkene er ødelagte, de har grodd igjen, de er tilslammet eller forurenset, for mange allerede lagt i rør. Så jeg har lyst til å hjelpe og det på en skala vi ikke har sett før. Skape en egen stilling, en jobb der jeg kan jobbe i bekkene, hver dag, hele året i tjeneste for våre sjøørretbekker. Flytte meg fra et langt liv innen salg og markedsføring til det helt nye yrket jeg kaller for sjøørretkultivator.

Nok et strekke ryddet, klar for årets gyting

Sammen kan vi gjøre det bedre for sjøørreten

Skal jeg kunne jobbe i bekkene på fulltid må jeg ha en inntekt. Skal jeg kunne utvikle rosareke.no må jeg også tenke nytt. Slik er det bare, en realitet. Så tanken var først et abonnement. Et abonnement der dere som leser rosareke betaler for det. Problemet er at dette går i strid med mine verdier, en blogg skal ikke koste noe, kunnskap og fiskeglede skal være gratis for alle alltid.  Derfor forblir alle artikler laget frem til nå åpne for alle med eller uten medlemskap. Nye artikler blir åpnet opp til alle 8 uker etter lansering.

Her er det ikke lett for sjøørreten.

Så jeg begynte heller i den andre enden, hva kan jeg som blogger og influenser gjøre for dere? Så hva om jeg bruker min posisjon slik at du som leser ikke bare betaler men får noe tilbake. Spørsmålet blir da hva og svaret ligger i noe av det tøffeste vi fiskere vet nemlig fiskeutstyr. Jeg kan ikke gi dere fiskeutstyr men jeg kan bruke min posisjon slik at dere får rimeligere fiskeutstyr. Jeg har laget en løsning der dere betaler en 150 kroner i året, tilbake får dere 10% rabatt hos Norges råeste nettbutikk nemlig skittfiske.no og skittjakt.no. Dette kan gi meg muligheten til å jobbe med rosareke og i sjøørretbekkene på fulltid. En sum dere kan få tilbake neste gang dere skal kjøpe noen nye vadere eller en ny fiskestang. Jeg kunne selvfølgelig bare laget en avtale på bloggen som gir dere de 10 ekstra prosentene og fri tilgang til rosareke men det er ikke en ekstrainntekt jeg er på jakt etter, men en ny jobb.Mitt ønske er å gjøre en forskjell, hjelpe sjøørreten ut av knipen.

Fra planlegging til iverksetting.

En plan, en ny jobb, nye muligheter

Jeg er engasjert i miljø og klimasaken. Det er mye å lese, mye å sette seg inn i. Det er og noen klare tegn på hva som fungerer og hva som ikke fungerer. For eksempel elbil. Det å kjøpe elbil ble populært den dagen de ikke bare ble rimeligere men tøffe, raske og praktiske. Vi mennesker er skrudd sammen slikt, jeg også. Vi kan gi til miljøet men motivasjonen tennes skikkelig om vi får noe tilbake.

Så dette er altså min drøm, min plan. Gi noe nyttig tilbake til dere som ønsker å hjelpe sjøørreten. Gi dere muligheten til å få igjen pengene dere investerer i bekken. Det er ikke noe tvang om å bruke rabatten men den kan være nyttig å ha.

En erfaren fiskeforvalter kan også bli overrasket. Dette fra en liten bekk her på Hvaler

Så er det kvalifikasjonene da, alle som søker i ny jobb må legge frem sin CV, vise hva de kan. Dette burde vel også gjelde for den nye stillingen med det praktiske navnet sjøørretkultivator. Jeg har ikke noen utdannelse i dette men jeg håper en brennende interesse og erfaring kan bøte på manglende skriftlig kompetanse. Det er en ganske omfattende prosess som må gjøres før man kan starte arbeidet i en bekk. Tillatelse fra grunneiere, undersøkelse av bekkene, hvilke tiltak som må til, statusrapport, arbeidsbeskrivelse av hvert enkelt prosjekt og søknadsprosessen inn til fylkesmannen sitt kontor. Dette er kunnskap jeg har opparbeidet meg som frivillig.

Har allerede jobbet i en del bekker. Sendt søknader, snakket med grunneiere og fått tillatelser fra fylkesmannen. Jeg er medlem i fagrådet for laks og sjøørret på Østlandet. I dette fagrådet er det kompetanse som jeg kan dra nytte av om jeg lurer på noe. Jeg har også med meg Leif Roger Karlsen på laget. Tidligere fiskeforvalter i Østfold, nå pensjonert. Leif Roger har jobbet med slike bekker i en årrekke. Dette er min støttespiller og mentor. Jeg har lest alt jeg kan komme over av habitatforbedrende tiltak. I flere år jobbet med bekkene her ute på hvaler, fra teori til praksis som det heter. Jeg er interessert, motivert og har et godt team i ryggen.

Har også dette teamet med meg på laget 🙂

En levende bekk produserer sjøørret!

Hvor dette ender er det helt umulig å si, resultatet er helt avhengig av dere, hvor mange som vil engasjere seg i sjøørreten. Hvor mange av dere syntes det er verdt å bruke 150kr for å få 10% rabatt på sine kjøp, lese rosareke og hjelpe sjøørreten. Det jeg kan si med sikkerhet er at arbeidet i bekkene her ute vil fortsette uansett hvor få eller hvor mange som syntes dette er verdt en rabatt. Om mange blir med vil arbeidet kunne gi en full stilling. Om mange blir med kan jeg gå til innkjøp av utstyr som motordrevne trillebårer /tipper og kanskje en brukt minigraver. Om mange blir med kan jeg virkelig få gjort en forskjell. Når bekkene på Hvaler er ferdige kan jeg flytte prosjektet videre til Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Moss, Oslo eller Sandefjord. Utstyr og kompetanse jeg opparbeider meg skal og være til rådighet for andre lag eller foreninger. Det jeg med 100% sikkerhet kan si er at en bekk som er kultivert / habitatforbedret leverer fisk ut av en annen verden sammenlignet med det vi har i dag. Flere sjøørreter i havet er jo også en fordel for oss som liker å fiske den.

Et godt eksempel som viser før og etter

Oppsummert:

  • Betal 150kr og du vil få en rabattkode på 10%. Denne rabatten registreres i din profil på skittfiske.no. Varighet et år, du velger selv om du vil fortsette i flere år.
  • Rabatten gjelder også for SkittJakt.
  • Du kan også betale uten skittfiske konto. Du opptrer da som støttemedlem.
  • Alle bekkene jeg / vi skal jobbe med har sin egen plan. Alt blir publisert her på bloggen. Her kan alle som har lyst følge med på prosjektene.
  • Vi skal telle gytefisk og  føre statistikk på produksjon. Denne dataen sendes inn til fylkesmannen sitt kontor..
  • Nye artikler er kun tilgjengelige for medlemene. Etter 8 uker er de lesbare for alle med eller uten konto.
  • Rosareke fiskeplasser blir snart oppdatert. De blir da forbeholdt medlemene.
En stor del av arbeidet foregår her

En bærekraftig fremtid

Jeg ønsker å sende en takk til ledelsen i skittfiske. De tok meg så godt imot, tolmodige hørte de på forslaget fra denne litt eksentriske sjøørretfiskeren. De var umiddelbart positive, de forstod poenget med å gi noe tilbake. Skittfiske vet at en investering i sjøørreten er en investering for fremtiden. Skittfiske er avhengig av fisk i havet nå og i fremtiden. Jeg syntes det er så utrolig coolt at en slik bedrift tenker på bærekraft.  

Oppdatering etter lansering! Vil bruke anledningen til å takke alle dere som allerede har meldt dere på som medlemmer, fantastisk! Vil og sende en takk til ArticSilver for donasjonen på hele 6000kr! Dette beløpet er oversendt i sin helhet Hvaler jeger og fiskerforening. Pengene er øremerket til gytegrus 🙂 . Stor takk skal rettes til Jørn Erik som har brukt bursdagen sin til å samle inn kroner til dette prosjektet, hele 6000kr har kommet inn! Disse bursdagspengene pluss en gave på kr 1000 fra Johnny har blitt øremerket til en motorisert tipp. Dette verktøyet skal bli godt brukt. Mer om dette innkjøpet kommer i en senere artikkel. Så allerede nå den 3 januar 2020 kan jeg allerede si at dette prosjektet er en suksess 🙂 Arbeidet er allerede i gang! Arbeid gjort i Korhavnsbekken desember 2029.

Håper dere vil støtte dette prosjektet!

Nyhet! Fiskeplasser Kirkøy

Meld dere på her:

Skittfiske alle sammen, Hilsen Bjørn Tore Kjølholt og teamet i SkittFiske!

Les også!

Nyhet! Fiskeplasser Kirkøy

Sjøørretbekkene på Hvaler

Sjøørretbekkene trenger hjelp

Følg Rosareke på sosiale medier!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen