Sjøørret tips – Forsommeren byr på flott fiske

Med stigende temperatur må du flytte på deg!

Nå som temperaturen i vannet stiger så flytter sjøørreten på seg. Fra tidlig vår hvor den jaktet på reker og lopper i strømsund i de grunne områder er den nå lengre ut, rundt holmæne, odder eller utaskjærs.  En annen ting som skjer ved 8 til 12 grader og oppover er tilgangen på føde. Nå er det mer sild, tobis og ikke minst yngel fra diverse fisk. Sjøørreten er lur og den flytter seg til der hvor sjansen for føde er størst. Jeg skal her beskrive noen sjøørret tips jeg har brukt nå i mai og tidlig juni.

Et lite utvalg av fisker fanget i mai.

Sjøørret tips – Bruk kart og tidevann effektivt.

Som nevnt i tidligere post har jeg nevnt betydningen og hvor viktig tidevannet er i jakten etter sjøørret. Jeg skal her gi et konkret tips slik at dere kan finne slike plasser selv. Dette tipset fungerer godt frem til temperaturen i sjøen blir en 17-18 grader.  Hele poenget er å finne plasser der hvor føden er! Tidlig i mai med en vanntemperatur på 8- 12 grader og oppover så er det yngelen som dominerer. Nå er det masse yngel og de har sine favoritt plasser, men for å finne yngel må vi et skritt lengre ned i næringskjeden.

Sjøørret tips. Ta med deg en finmasket håv når du er ute for å fiske sjøørret. se hva du finner i fjæra og imiter det du finner.
Disse småtassene var det store mengder av nå i mai.

Yngel lever av plankton og noen plasser har mer plankton en andre. Finner du slike plasser vil du mest sannsynlig finne mye yngel og mye yngel er en god plass for en sulten sjøørret. Områder hvor havet danner en stor dam for så å bli “strupet” inn til mindre områder skaper mer strøm i vannet. Mer strøm jo mer næring passerer forbi. Jeg har tatt et kartutsnitt av et slikt område og med en holme midt i, Dette er et eksempel på en typisk hotspot på denne tiden!

Sjøørret tips. Bruk kart effektivt i jakten etter en hotspot. Planlegg din reise før du drar ut på sjøørret jakt.
Sjøørret tips. Bruk kart effektivt i jakten etter en hotspot.

Sjøørret tips – Fisk riktig og på riktig plass

For å dra nytte av en slik plass så må du planlegge litt i forveien. Det er som regel best på den siden av holmen / sundet der vannet treffer. Altså sørvest siden av denne holmen når det går mot flo og nordøst siden når det flør. Jeg har brukt hele dager ved slike holmer nå i år og jeg har notert meg noen interessante fakta.  Om vi tar holmen som vist på bildet over så er den absolutt best mot fjære. Dette kan jo ha noe med konsentrasjonen av næring å gjøre, den ligger midt i trakten for å si det på den måten. Andre holmer jeg har besøkt har jeg notert meg samme atferd men motsatt retning, altså mot flo. Dette er områder hvor trakt effekten er motsatt en vist på bildet.

Her er noen fine sjøørret fanget på Hvaler nå i mai måned.
Det her godt med sjøørret så lenge du finner riktig plass!

Yngel er dårlige svømmere

Når jeg har brukt hele dager ved en holme så får man etterhvert en oversikt på hva som skjer. Det første jeg ser etter er vak, det vaker godt rundt slike næringsrike holmer og sund. Tips! I vind så er det vanskeligere å se vak men de er der, bruk litt tid så vil du se det. Det som er litt irriterende er at selv om den vaker så vil den ofte ikke ta! Tro meg jeg har vært frustrert og jeg har prøvd alt. Du får en og annen men om du smører deg med litt tålmodighet så tar det av.

Når strømmen er på det raskeste så tar bettet seg betraktelig opp! Min teori er at yngel er dårlige svømmere og dette utnytter sjøørreten, det kan godt hende at yngelen er fokusert med å spise også. Uansett så er det gulltid 2 timer før høyvann og tiden før vannet er på det laveste. Denne regelen har jeg nevnt før men ved slike plasser som dette helt essensielt!

Sjøørret tips. Let etter føden og du vil finne sjøørret.
Annen type yngel ved en liten holme,

Som alltid velg riktig agn!

Når sjøørreten er på bettet så tar den nesten alt men noe fungerer bedre en det andre. Ved holmæne har jeg merket meg at små fiske imitasjoner på størrelse med yngelen fungerer mye bedre en alt annet. Med flue så fisker de ganske sakte i strømmen og noen ganger lar jeg de nesten drive med, husk stram line og tilslag ved det minste napp! Feks små baitfish på 3 til 5 cm. Med sluk så gå for de mindre utgavene. Toby i 7 og 10 gram har fungert godt for meg.

En typisk sjøørret fra Hvaler. Tatt på sluk en fin dag i mai.
Litt større sluk fungerer men de mindre utgavene bedre!
Sjøørret fanget på Hvaler. her har jeg brukt en liten toby på 7 gram.
Blå Toby i størrelse 7 og 10 gram fungerte absolutt best.

Bruk informasjonen for å øke dine sjanser

Det jeg har nevnt over er på ingen måte en fiskegaranti men en måte for å øke dine sjanser. Det er et bilde i hvordan jeg tenker i jakten etter sjøørret. Det er plassene jeg bruker tid på, søken etter nye plasser og hva som definerer en god plass. Hvilke biologiske egenskaper er det som skaper en hotspot er en fascinerende del av fisket. Ha med en finmasket barnehåv, fang byttedyr og imiter det som er der. Jeg setter tilbake de fleste fisk jeg fanger men noen ganger så havner noen i gryta. serlig på denne tiden så har en sjøørret fantastisk kondisjon og det er på denne tiden jeg syntes de smaker best. De største svømmer uten unntak videre. Følg med det kommer flere sjøørret tips i tiden fremover.

En flott sjøørret fanget på Hvaler nå i mai. Med riktig teknikk og plass kan du få mange slike her ute.
En flott sjøørret som svømmer videre men et par til stekepanna bak 🙂

Oppsummert

  • Velg en plass der vannet strømmer som mest. Trakt effekt
  • Best fiske er som regel der vannet treffer
  • Bruk kart for å finne din hotspot
  • Velg riktig imitasjon
  • Bruk tidevannstabel

Ikke glem strømsund, de kan også levere på denne tiden

Med dette så ønsker jeg dere et riktig god sommer og skitt fiske!

Les også:

Skroll til toppen