Kun 20% av bestanden er i godt hold

Nå er det altså bevist! I dag lanserte vitenskapelig råd for lakse forvaltning en meget viktig rapport. les den her: Sjøørreten sliter. Nå vet vi hvorfor.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har altså målt tilstanden for 430 norske sjøørretbestander. Resultatet her er rett og slett trist. Bare 20 % av bestandene ble vurdert til å være i god eller svært god tilstand. Årsaker til denne kollapsen er Lakselus, vannkraftregulering, landbruk og veibygging som krymper oppvekstområdene til sjøørreten. Her på østlandet er det i all hovedsak landbruk, utbygging, forurensing og en mangel på vedlikehold som er årsaken.

Tilstanden er mye verre en dette!

Denne undersøkelsen har et utganspunkt i vassdrag der det også er laks. Alle små elver og bekker uten laks er altså utelatt i denne raporten. Vi må huske på at vassdrag som har laks har en mye større komersiell verdi en for eksempel bekker eller småelver der det kun er sjøørret. I en lakseelv har grunneiere og kommuner en interesse. Det selges fiskekort og det tilbys overnatting, elven har med det en stor verdi. En lakseelv blir altså tatt vare på i mye større grad en de små bekkene der det kun er sjøørret.

Typisk Hvaler bekk.. Tørr og full av gjørme..

Så hva sier denne rapporten om tilstanden her på Østlandet?

Først og meget viktig! Denne rapporten er helt fantastisk, arbeidet lagt ned er av uvurderlig betydning! Det jeg påpeker er et tillegg, altså refleksjoner rundt dette temaet. Så hva sier da denne rapporten om tilstanden her på Østlandet? Svaret er en hel del men dessverre så alt for lite. Vi har nesten ikke lakseelver her nede rundt Oslofjorden. Sjøørretbestandene kommer i all hovedsak fra mange små og store bekker ikke lakseelver. Om vi syntes 20% høres forferdelig ut så kan jeg fortelle at tilstanden i våre sjøørretbekker er mye, mye verre! Her er nok tallet med bekker i kategorien god bestand / tilstand nede i ca 5%. Altså 95% prosent av våre sjøørretbekker er i dårlig eller kritisk stand!

Til venstre en frisk sjøørret bekk i Trondheim. Til Høyre en bekk fra Hvaler..

La meg ta et eksempel

Her i Østfold har vi ca 50 registrerte sjøørretbekker. I rapporten er datagrunnlaget tatt med et utgangspunkt i kun 2. Altså de to vassdragene vi har som huser både laks og sjøørret. Så rapporten sier altså mye om disse to vassdragene men ingenting om de over 50 som er utelatt, dette er viktig å få med seg. Det er ikke dermed sagt at denne rapporten ikke er viktig, tvert imot! Jeg har full forståelse for dette. I en slik prosess må man prioritere og her syntes jeg vitenskapelig råd for lakse forvaltning har gjort det riktige. De viktigste vassdragene må prioriteres først.

Men vi må ikke glemme fakta!

Om sjøørreten sliter i et vassdrag der det er kommersielle interesser så kan nok de fleste tenke seg tilstanden det er i en liten bekk svert få vet om og enda færre bryr seg om.. Vi må ikke glemme at veldig mange sjøørrebekker her i Østfold og resten av landet allerede er ødelagte for alltid. De er lagt i rør eller ødelagt av utbygging eller forurensing. Vi har altså ca 50 bekker igjen her i Østfold, tallet har hvert mange mange fler! Av de 50 vi har igjen er det svært få som er i god stand. Her på Hvaler har vi mange sjøørretbekker, samtlige har det vanskelig nesten alle på vei til å dø ut. Jeg har en foreløpig rapport som viser tilstanden her: Sjøørretbekkene på Hvaler

Arbeidet er enormt!

Nå er altså katta ute av sekken! Undersøkelsen til vitenskapelig råd for lakse forvaltning viser en soleklar trend, sjøørreten taper. 430 norske sjøørretbestander har blitt klassifisert kun 20% er i kategorien god eller bedre. Vi har og har hatt et fantastisk sjøørretfiske her i Østfold og på Østlandet. Jeg bør ikke være en spåmann når jeg forteller dere at dette er på vei til å endre seg. Om vi ikke tar grep nå så vil sjøørretbestanden i mer eller mindre grad kollapse. Vi kan ikke vente på at stat og kommune skal rydde opp i dette, arbeidet er så alt for stort. Jeg har truen på at denne rapporten vil bidra til en økt bevisstgjøring og med det mer midler men det vil i all hovedsak dreie seg om disse vassdragene som inneholder laks, altså to i tallet her i Østfold. De små bekkene altså de som er i tallet 50+ er ikke prioritert og jeg tror nok ikke de blir det med det første heller. Skal noe bli gjort her så må vi gjøre det selv!

Dette viser Langekilbekken. På grunn av utbygging er nå området 2,3 og 4 dødt..

Kanskje flere forstår nå?

Jeg har et håp om at denne raporten er med på å bevistgjøre mitt prosjekt om å bli en privatfinansiert sjøørretkultivator her på Hvaler og på Østlandet. Håper dere nå ser behovet i like stor grad som det jeg gjør. Vi har ikke lenger noen fiskeforvalter i Østfold. Nå er alt sentralisert igjennom viken. Med tanke på utviklingen sjøørreten viser er dette for meg komplett uforståelig. Det er nå stat, fylke og kommune skulle satset ikke kuttet. Så derfor vil jeg ta saken i egne hender, få hjelp av de som elsker å fiske sjøørret. Utdanne meg til fiskeforvalter. Jobbe for å redde sjøørreten!

Les mer om prosjektet her

Støtt Rosareke i arbeidet for sjøørreten

Nå er vi i gang!

Rosareke lanserer en nyhet.

Bli rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten og gi din støtte til mitt arbeid her på bloggen. Samtidig kan du spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.