Sjøørretføde – Børstemark

Børstemark sverming litt lotto men fest om du treffer!

Børstemark er en viktig del av matfatet til sjøørret men også for flyndrer, torsk og andre arter som lever i fjæra. Børstemarken er og av stor betydningen for økosystemet i og rundt de grunne områdene, dette fordi de tar med seg mineraler fra sanden og ut i vannmassene. For oss som fisker sjøørret er denne svermingen ofte et tegn på at sesongen er i gang 🙂

Børstemark - Den største av de alle, kjempen Alitta virens! Dette er en virkelig stor børstemark. Dette er virkelig en munnfull for en sjøørret.
Børstemark – Den største av de alle, kjempen Alitta virens!

Tre arter som er viktige å lære seg!

For en sjøørretfisker er det i hovedsak tre arter i som er vanlig å se, Alitta virens, Nereis pelagica og Platynereis dumerilii . Den største er Alitta virens. Den kan bli opptil 30 cm lang, har en dyp grønn farge (virens betyr grønn) Denne finner du gjeme på områder med langgrunne strender med sandbunn.

Børstemark – Alitta virens. Denne fant jeg svømmende tidlig i mars på Vesterøy.

Art nummer to er Nereis pelagica som vanligvis er mellom 5 og 10 cm lang, fargen er rødbrun til brun. Ganske fargesterk. Du vil finne denne arten blant vegetasjon / alger og stein i fjæresonen.

Børstemark – Nereis pelagica

En tredje art som er verdt å nevne er, Platynereis dumerilii, opptil 10 cm lang, rødlig / oransje i fargen, ikke så fargesterk som Alitta virens og Nereis pelagica. Denne liker seg godt i områder med alger og gress, type grunne områder med mudder og sand.

Børstemark – Platynereis dumerilii,

Avhengig av hvilken art vil hoved svermingen foregå på et bestemt tidspunkt, det varer så noen få dager. Mindre sverminger kan foregå utover sesongen. Husk børstemarken kommer og ut av sanden utenom svermingen for å jakte på føde. Sjøørreten vet dette og de jakter gjerne børstemarker som stikker hode opp fra sanden. Børstemarken er en dyktig predator som lever av småkryp den finner i fjæra. Den kan ha et ganske kraftig bitt så vær oppmerksom på det 😊

Den berømte svermingen

Svermingen foregår på forskjellige tidspunkt avhengig av hvor i Norge det er. Vanntemperatur har nok en stor påvirkning på svermingen men det har også med månefase å gjøre. Forskning fra blant annet Storbritannia viser meget stor aktivitet dagen før eller på den dagen det er fullmåne. Dette virker meget logisk. Fullmåne har som regel en høyere vannstand som igjen er viktig for børstemarken sin sverming. Sør i Norge kan svermingen starte allerede i februar og så sendt som april. Min erfaring er tidlig mars, i hvert fall når det gjelder den store utgaven Alitta virens. Her en utgave jeg filmet mars 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=Y15VkT6Dc1I

Børstemark oppsummert til praktisk fiske

  • Min erfaring er en vanntemperatur på 7 – 10 grader, mars og fullmåne. Har man dette i bakhodet vil nok sjansen på å treffe en sverming stor.
  • Husk her er det lokale variasjoner og variasjoner per art. Om du kommer over en sverming så noter deg art, vanntemperatur og månefase! Med denne informasjonen kan du med ganske stor sikkerhet treffe neste år også.
  • Langs sandstrender så fisk med den lange grønne utgaven. Alitta virens,
  • Ved områder med stein og alger / tang så velg en rød til rødbrun variant, gjerne en sterk farge. Nereis pelagica.
  • I områder med mye alger, gress og mudder så kan du prøve med en litt mindre variant i fargen dus rød . Platynereis dumerili.
  • Fluefiskere har mange forskjellige mønstre å velge blant. Jeg foretrekker de som er lett dresset, svømmer godt og er lette å kaste.
  • Til bombarda og lett spinn er valget meget enkelt. Kjøp Gulp i de farger som beskrevet. Nuclear til Alitta virens, bloddy til Nereis pelagica og feks naural til Platynereis dumerilii.
  • Børstemark fiskes sakte, gjerne med stopp / spinnstopp.
Gulp-børstemark

 Vi skal ikke glemme fjæremarken

Ved siden av børstemarken så har vi en fjerde art som kan ha en betydning for oss som fisker sjøørret, det er fjæremarken. (Arenicola marina). Den kan bli mellom 15-20 cm lang, og lever i sandbunnen på ganske grunt vann. Lett å finne da de etterlater seg de klassiske haugene i sanden. Dette er faktisk avføringen til fjæremarken.  Den er i slekt men den oppfører seg på en litt annerledes måte en børstemark, den ser og litt annerledes ut.

Arenicola marina

Fjærmarken er ikke en predator som børstemarken men livnærer seg på organiske materialer i sanden. Når sjøørreten vaker så kan det i mange tilfeller være strandmarken den er ute etter. De svømmer ikke rundt som børstemarken men henger i vannfilmen. Når den ikke svermer kan du grave den opp og bruke den som et meget effektivt agn!

Dette er ikke fra børstemark men fjærmarken sitt karakteristiske kjennetegn
Fjærmarken sitt karakteristiske kjennetegn

Håper at dette har gitt en liten klarhet i børstemarken og fjærmarken sitt flotte univers. Det som er viktig er å transformere denne kunnskapen om til praktisk fiske.

Les også:

Nå er det like før folkens, ventetiden er snart over!!

Flerleddet børstemark
Skroll til toppen