Mysis er vårens hemmelige våpen!
Mysis, Mysider eller pungreke, kjært barn har mange navn. Nå som vinteren banker på døren starter planleggingen til våren. I denne kalde tiden vil jeg anbefale alle å binde seg noen slike raringer. Når sjøørreten vaker eller er i det sære hjørnet på våren eller tidlig sommer er det ofte mysis den jakter på!
Bevegelse , størrelse og tidspunkt er viktig
Det å fiske med mysis er ofte meget effektivt og for meg har det gitt mangt en god fangst. Det å fiske med bitte små sjøørretfluer kan redde en ellers blank dag. Det er en forskjell på mysis, små reker og lopper men de fiskes stort sett på samme måte. Vaker sjøørreten men den viker for tørt og vått gå for smått! Sjansen er stor at den beiter på mysis. Fisk da lett gjerne med flyteline, små nykk med fluen rett under overflaten. Du kan også fiske disse meget sakte og med nappindikator, spennede! Jeg liker at disse små fluene er litt tunge og jeg bruker ganske lang og “tynn” fortom, 0,18 er passende. Fisk gjerne med 2 fluer samtidig med ca 30 cm imellom.
Beskrivelse av de vanligste artene
Når det kommer til fluene så er det viktigste bevegelse og riktig størrelse. Jeg har varianter fra lys rosa til favoritt sølv / blanke. Størrelse fra 10 helt ned i 14. Lengde maks 2,5 cm. Flua på bildet under har reddet meg fra å blanke mange , mange ganger!
Mysidene har i motsetning til rekene ikke fem par gangbein, men åtte par to-grenede lemmer på forkroppen. Arter som lever på grunna kan skifte farge avhengig av bakgrunnen og tiden på døgnet. De gyter på våren og kan opptre i store stimer,
Tangmysis, Praunus flexuosus
Tangmysis kan bli opptil 25 mm lang. Fargen varierer mye og tilpasses omgivelsene. Den holder ofte til blant tang, ålegress eller tare.
Elveosmysis , Neomysis integer
Ca 17 mm lang. Elveosmysisen er svært tolerant for varierende saltholdighet i vannet, men er først og fremst en brakkvannsart. Den er den vanligste mysiden og opptrer i store stimer. Den svømmer som regel rett over bunnen. Elveosmysis er viktig føde for blant annet sandkutling, leirkutling, havabbor, kantnål og sandreker. Med andre ord denne opptrer meget ofte der sjøørreten er!
Hemimysis lamornae
Denne mysiden er lysrød til oransje og kan bli opptil 13 mm lang. Arten forekommer ofte på hardbunn. Den er meget lyssky og skjuler seg i hulrom når det ikke er helt mørkt. Har du en litt mørkere utgave av mysis vil jeg anbefale å prøve denne ved feks områder med rullestein.
Her er en flott bindebeskrivelse presentert av Eivind Berulfsen.
Og en annen spennende variant, presentert av Morten Pettersen
Les også: