Sjøørretføde – Strandreke – Palaemon adspersus

Strandreke en av de viktigste byttedyr for sjøørret

For en sjøørretfisker er det lurt med litt kunnskap om hva som står på menyen. Reker er nok favoritt føde til sjøørreten, ihvertfall den kystnære varianten her på Østlandet. Om du vet når og ikke minst hvor byttedyret befinner seg så vil du og finne sjøørret!

Strandreke – Palaemon adspersus

Beskrivelse av Sandreke

Det finnes mange arter av reker men jeg skal kort beskrive de to vanligste, begge blir kalt for strandreker.

  • Palaemon elegans: Opptil 6 cm lang. Skallet er mer eller mindre gjennomsiktig med gulbrune eller røde bånd og flekker. Beina har gule bånd/ringer. Det er ofte denne reka vi finner i pytter ved stranda og den som kiler oss på beina når vi vasser. 
  • Palaemon adspersus: Optil 7 cm lang. Adspersus har mange røde pigmentflekker, kalles også for strandreke.
Strandreke – Palaemon elegans

Levested og Biologi.

Begge artene har en fantastisk evne til å forandre farge. Om natten er de de nesten helt gjennomsiktige og om dagen kan de forandre farge etter miljøet de lever i. De lever i hovedsak på grunt vann, mindre en 2 meters dybde, helst der det er vegetasjon eller andre skjulesteder som stein tang og tare. Når det er vinter og kaldt i vannet så beveger rekene seg ned på noe dypere vann, 3 til 15 meters dybde. De stiger opp igjen så fort vannet blir litt varmere tidlig på våren. Begge artene lever av å spise døde planter og dyr. Hunnene er betydelig større en hannrekene.

Reken sin syklus og vandring.

Tidlig på sommeren / våren så vandrer store mengder reker opp fra dypere vannlag for å parre seg. I denne perioden skifter de og skall og er i så måte et enkelt bytte for sjøørreten.  På sommeren når vannet blir veldig varmt så trekker hunnreka igjen ned til de dypere vannlag. Her legger hun sine egg og trekker først tilbake på sensommeren når temperaturen har falt litt.

Her et par strandreker min datter fanget i sommer 🙂 (Palaemon adspersus)

Rekene sin forutsigbarhet er din og sjøørreten sin fordel!

Sjøørreten er en fantastisk dyktig predator, den kjenner syklusen og levesettet til disse rekene. Om du som fisker opparbeider deg litt av den samme kunnskapen så vil du bli en dyktigere sjøørretjeger. Rekene må ha gjemmesteder, det vet sjøørreten! Så la meg ta et eksempel: Du kommer til en langgrunn strand tidlig en vårdag eller sen sommer /tidlig høst. Let etter de mørke plassene og fisk av de først! Områder med vegetasjon, stein eller klaser med blåskjell.  Du kan og se etter basseng / fordypninger i bunnen. Slike plasser er ofte rene trekkplasteret for reker. Sjøørreten vet dette og den patruljerer rundt disse områdene i jakten på godsakene.  Riktig tid på riktig plass vil øke dine sjanser!

Her et kartutsnitt av en typisk go plass for reker. Legg merke til den renna / fordypningen som går inn til venstre i bildet. Slike steder er perfekte for reker og for sjøørret. Se og de mørke områdene spredt rundt om på sandbunnen. Noter deg brygga som stikker ut øverst til høyre i bildet. Det er nok fristende å gå ut på denne, ikke gjør det før du har fisket av området- dette er en hotspot!

Velg riktig agn!

Sjøørreten er sjeldent veldig selektiv men når den er på rekekjøret kan den fort bli vanskelig å få på noe annet. Når det kommer til hvilken reke imitasjon du skal bruke så har du utallige varianter å velge mellom. Det viktigste er ikke riktig reke men riktig plass til riktig tid! Jeg liker å ha litt variasjon i fargene. Rosa er en selvfølge, oransje , hvit og de litt mer brune variantene. Velg farge etter tid på døgn og vannkvalitet.

Er det mørkt så fungerer de mørke fargene best. Litt selvmotsigende da rekene er gjennomsiktige på kvelden. Forklaringen her ligger i silhuetten. Lyse agn på kvelden skaper liten silhuett mot himmelen og er vanskelig å se for sjøørreten. Er det litt grumsete og mørkt vann så gå for et litt mer fargerikt valg. I klart vann så er min erfaring litt lyse og mer naturlige farger mest effektivt. Prøv deg frem.

Varier din fiske teknikk! Ikke kast direkte på de mørke områdene men over eller på siden. Fisker du med bombarda så kast langt over  eller til siden og sveiv sakte inn over området. Fisker du med flue så kast på siden eller la flua og fortommen lande i området.  Med sluk så anbefaler jeg en lett sluk som går høyt i vannet, sett på en reke som oppheng ca 30 til 50 cm før sluken. Dette kan virkelig trigge sjøørreten til hugg. Ha en variasjon i hastigheten og pass på når agnet ligger stille, spinnstopp et killer effektivt! Tenk som en reke fisk som en reke 🙂

Syklus oppsummert:

  • Tidlig vår / forsommer ca 9 til 15 grader i vannet kommer rekene opp fra de dypere vannlag for å parre seg og bytte skall. Etegilde for en sjøørret!
  • På sommeren varmere en ca 16-20 grader så emigrerer hunnrekene tilbake til dypet. Her legger de så sine egg.
  • Når temperaturen i vannet igjen faller på sensommer tidlig høst så kommer de tilbake til de grunne områdene.

Jeg håper denne informasjonen var til nytte og inspirasjon. For meg så ligger en stor del av interessen i å forstå biologien som ligger bak. Det kommer snart flere beskrivelser av sjøørreten sine byttedyr, så følg med!

Med dette ønsker jeg dere alle et riktig spennende fiske 🙂

Bjørn Tore Kjølholt

Noen eksempler på gode fluer og agn du kan bruke.

FLUER TIL SJØØRRET-BINDEBESKRIVELSE-THE PERFECT LEO SHRIMP

FLUER TIL SJØØRRET-BINDEBESKRIVELSE-SBS DUBBINGREKE

FLUER TIL SJØØRRET-BINDEBESKRIVELSE-TANGREKE

TPE Fly Shrimp fra Savage gear

Les også:

Skroll til toppen