Mine beste sluker til sjøørret!
Hva er den beste sjøørretsluk? Om jeg hadde tatt en 10 er for dette spørsmålet kunne jeg fylt opp mangt en slukboks. Det fines dessverre ikke den perfekte sluk men det fines sjøørretsluker som fungerer sinnssykt bra under de rette forhold. Her presenteres slukene jeg bruker i mitt daglige fiske og en forklaring om når og hvorfor jeg bruker de.
Farger, bevegelse, kasteegenskaper og spinnstopp
En sjøørretsluk er som regel designet til et spesielt formål og med det en særegen egenskap. Om man kombinerer denne egenskapen til rett tid så har man den perfekte sjøørretsluk. Men først la meg sette sjøørretslukene inn i et tre enkle kategorier.
- Skjesluk. Sluker som er tynne i godset, svømmer meget bra i lav og høy hastighet.
- Kystwobbler. En blanding av en wobbler og en sluk. Tykke ofte laget i epoxy.
- kastesluk. Kompakte litt tunge sluker til de virkelig lange kastene eller god fiske dybde.
Sjøørretsluk – den klassiske skjesluken
Skjesluken er nok den mest brukte og det har jeg en stor forståelse for. De er ofte relativt rimelige, god tilgang i butikker og de fisker godt. Utvalget er enormt men det er nok to typer som skiller seg ut og det er Mørsilda fra Remen slukfabrikk og ABU sin Toby. Jeg har prøvd masse forskjellige sluker i dette segmentet men jeg vender nesten alltid tilbake til disse to. Om jeg skal ta med et tredje alternativ vil jeg trekke frem Søvik Auren.
Skjesluken har et stort bruksområde og du kan klare deg godt med kun slike i slukboksen. Jeg har de i forskjellige farger med vekt fra 7 gram til maks 18, favoritt er de på 10 til 12 gram. Et kjennetegn for disse slukene er god bevegelse uansett hastighet du sveiver de inn. De fungerer meget godt på spinnstopp der de på en måte flagrer sakte ned mot bunnen. Om jeg skal nevne en ulempe med disse så er det kasteegenskaper. De er tynne, lette og fanger mye vind. På en vanlig fiskedag byr ikke dette på problemer men i vind velger jeg ofte en annen sluk. Skal man ha en allrounder så sats på disse!
Fiske tips skjesluk: Som sagt så er dette en sluk som kan brukes litt overalt men jeg har noen favoritt områder. Skal jeg fiske meget grunt så velger jeg ofte en variant på feks 7 gram. De synker sakte og jeg kan sveiv fort slik at de ikke setter seg fast. Jeg liker også disse når jeg fisker rundt odder med strøm og i strømsund. Da kaster jeg på tvers av stømmen litt nedstrøms. Jeg sveiver sakte inn og sluken danser perfekt i strømmen. Om jeg fisker i stille vann så pleier jeg å variere hastigheten fra sakte til meget fort gjerne i ett og samme kast, varier med ett og annet spinnstopp.
Kystwobbler – en moderne spesialist!
Kystwobbler er i de fleste tilfeller mitt valg av sluk. Dette er en sjøørretsluk som har en form som minner om en fisk. De er tykkere i godset, ofte laget i epoxy eller lignende materiale. Mange varianter er transparente som gir et fantastisk lys i vannet. Det man skal være litt obs på når det kommer til kystwobblere er sweet spot i hastighet. Mange av disse slukene fungerer best når du sveiver inn med riktig hastighet. Kast ut og følg med på sluken før du fisker med den. Prøv med forskjellige hastigheter, du vil fort se i hvilken hastighet hvor den beveger seg som best.
Dette er ofte sakte synkende varianter og noen ligger nesten nøytralt i vannet. Tross litt klumpete design kaster de meget bra! En ting du skal huske på er at dette er sluker som tåler litt mindre juling en de som er laget i metall. Jeg har ødelagt en god del av disse ved å treffe svaberg og stein. Så kast varsomt.
Fisketips kystwobbler: Kystwobblere sin evne til å imitere et byttedyr gir deg en mulighet til å fiske litt sakte (husk sweet spot). Jeg har meget god erfaring med å fiske disse i et jevnt tempo etterfulgt med spinnstopp. Den lokkende gangen er meget fristende for en sulten sjøørret. En annen positiv egenskap er hvordan disse oppfører seg under spinnstopp, de synker sakte med en meget god bevegelse. Mine favoritter i dette segmentet er MO coast, MO coast slim og Lawson Gnome.
Kastesluk – Når du fisker i vind eller må ned i dypet!
Kastesluker er små kompakte og relativt tunge saker. Om vi sammenligner en slik som dette med en skjesluk i samme str vil denne ofte veie det dobbelte eller mer. En sjøørretsluk som dette vil kaste meget langt! Et flott alternativ om det blåser mye, om du vil litt ned i vannlaget eller om du har et behov for å kaste helt ut til den fisken du ikke når med de andre alternativene. Den på bildet nedenfor heter ABU lil zigge og er på 14 gram. Den er faktisk like liten som ABU Toby på 7 gram.
Fisketips kastesluk: Som nevnt fungerer disse kulene bra i vind og om du skal litt ned i vannlaget. Om sommeren når sjøørreten kan gå litt dypt er dette et meget godt valg. Finn deg et område med litt dybde, kast ut og la den synke noen meter. Sveiv inn med litt pilkete bevegelser. Mine favoritter her er ABU Lill Zigge og Sebile fast cast
Den fantastiske tobisen!
De jeg har vist frem over imiterer i all hovedsak sild, brisling eller fiskeyngel. Typiske fiskearter som holder til ved nesten alle typiske sjøørret plasser som områder med rullesten, i sund rundt odder eller skjær. Men skal du prøve deg langs strendene vil jeg anbefale deg å teste en tobis! Denne type sluk og kystwobbler er meget populært i våre naboland men her til land er den nok litt i skyggen av de jeg har nevnt over.
Jeg har to klare favoritter når det kommer til tobis og det er ABU MO Coast toby og Lawson Slender. Begge slukene er designet i Danmark av 2 meget kjente og dyktige sjøørretfiskere. Slender er designet av Jan sørensen, samme person har også designet Lawson Gnome. MO coast serien fra ABU er designet av den meget dyktige fiskeren Mogens Olesen. Det betyr i korte trekk at disse slukene er spesialtilpasset det skandinaviske fisket. Slender er en lang skjesluk og MO coast tobis er en kystwobbler. De har nesten den samme gangen men du kan fiske litt saktere og grunnere med MO tobis.
Fisketips tobis: Tobis er en litt merkelig og langstrakt fisk. Den forekommer i flere forskjellige arter men den som er av interesse for oss som fisker sjøørret er den kystnære varianten. De holder i all hovedsak til ved sandstrender. Noe du bør merke deg er at tobisen graver seg ned i sanden på dagen og den kommer frem så fort solen går ned. Da samler den seg ofte i store stimer. Du kan fiske med tobis hele året men jeg har best erfaring tidlig morgen eller sen kveld på våren eller sommeren. Tobisen er en meget rask fisk. Kast ut og ta noen meget raske tørn på snella di, følg opp med et stopp. Da imiterer du best tobisen sin væremåte og sjansen for å få en sjøørret er stor!
“Nyhet” & dødelig effektiv Line Thru sluker!
Relativt nytt på markedet er line thru sluker. Dette er sluker hvor linen går igjennom kroppen. Den positive effekten ved dette er at sluken vil gli fritt på lina noe som gjør at sjøørreten ikke kan bruke vekten til å løsne sluken. Dere har sikkert sett at en sjøørret ofte vifter hardt på hodet for å kvitte seg med agnet. Du vil oppleve flere fisk i håven om du kombinerer denne sluken med en mindre treblekrok. Jeg har fisket litt med disse og jeg skal komme tilbake med mer erfaringer utover våren. Så langt er jeg veldig positiv! To meget gode alternativer er MO coast innline og Lawson Kriller
Noen siste tips og gode råd
Som dere har fått med dere så har jakten etter den perfekte sjøørretsluk gitt meg en velfylt slukboks :). Det viktigste er ikke å lete etter den optimale sjøørretsluken men å fiske med den optimale sluken på den riktige måten på riktig plass. Om du tilpasser agn og teknikk vil du lykkes som sjøørretjeger! Sluker koster ikke all verden men om du skal ha en del forskjellige utgaver blir det fort en relativt stor utgift. Start med de naturlige fargene og et par i vær kategori, fyll opp underveis.
- Fisk med riktig sluk på riktig plass.
- Finn sweet spoten der sluken har den beste bevegelsen.
- Husk spinnstopp!
- Ikke kast alt for hardt, det er alltid kjedelig å se sluken fly avgårde uten feste 🙂
- Bytt ut den originale treblekroken med en i str 10 eller 12. Da dobler du antall fisk i håven!
- Bruk hemper og kroker av god kvalitet!
Fiskeutstyr til sjøørret, mine anbefalinger finner du her!
Les også
Hvordan fiske sjøørret med sluk