Test Sjøørretsluker

Den store sjøørret sluktesten!

Hvilken sluk tok den på? Dette spørsmålet er det nok mange av oss som har fått eller har stilt til andre fiskere. Fintes det en magisk sluk der ute, den ene super giftige varianten som er så mye bedre en de andre? Hvorfor er det slikt? Dette skal jeg prøve å svare på i denne testen.

Hva er en sjøørretsluk?

En sluk er en imitasjon, altså dens mål er å etterligne et byttedyr. De vanligste byttedyrene en sjøørretsluk imiterer er sild, brisling, tobis og kutling. Ikke bare skal de ligne på byttedyret, den skal og imitere bevegelsen. Bevegelse, farge og utseende er nøkkelord. Ved siden av dette bør sluken ha aerodynamiske egenskaper slik at den flyr godt i lufta. Alle disse egenskapene til sammen gir en god sjøørretsluk. Så i en jungel av farger, størrelser og fasonger, hvilken er best? Svaret er ikke en enkelt sluk men den riktige sluken servert til riktig tid på riktig plass. Nøkkelen til svaret ligger i forståelsen. Altså hvilken sluk skal jeg bruke under forskjellige forhold. For å forstå dette så må vi se litt nærmere på de enkelte variantene.

Noen av slukene som er testet

Bevegelse

Det å imitere utseende til et byttedyr er relativt enkelt, bevegelse noe helt annet. Jeg har satt sammen en kort video som viser hvordan de forskjellige variantene beveger seg i vannet. PS! Hver enkelt sluk kan bevege seg forskjellig avhengig av hastighet. I denne videoen sveiver jeg inn i den hastighet der jeg syntes den enkelte sluk beveger seg best. Det er viktig at du prøver sluken du skal fiske med. Se, observer. Finn ut hvilken hastighet som gir den fineste gangen/bevegelsen til den enkelte sluk. Dette tipset vil øke sjansen for fangst betraktelig.

Form og fasong

For å gjøre det litt enkelt skal jeg dele slukene i denne testen opp i to hovedkategorier. 1: Skjesluk 2: Kompaktsluk. Skjeslukene er rett og slett en liten plate med metall som er presset ut i en form. En side er konkav, den andre er konveks. Ofte har skjesluken farge på kun en side, den andre en blank. Den andre varianten har jeg valgt å kalle for kompaktsluk. Denne kompakte varianten er støpt i en form der begge sider er like. Skjesluken har ofte bedre bevegelse, den går høyere i vannet. De kompakte variantene kaster ofte lengre, de går dypere i vannet og bedre da man skal kaste mot vinden. De kompakte variantene er ofte i våre øyne en mer riktig imitasjon, de ser ut som en fisk. Men selv om de er en “finere” imitasjon over vann så betyr det ikke at de er en bedre imitasjon under vann. Skjeslukene sin fordel med en blank side er at de gir fra seg et vanvittig fint lys, de blinker.

Noen kompakte varianter, bilde fra begge sider.
Noen skjesluker. Konveks side har design og farge den konkave siden er blank.

Litt om de enkelte variantene

Skjesluker i testen

 • Abu Garcia Toby: Denne sluken er anderledes en veldig mange andre. Der de andre beveg seg likt når det sveives i et jevnt tempo er Toby uforutsigbar. Denne uforutsigbare gangen er ofte meget fristende for fisken. Mange nye farger av året.
 • Sølvkroken Jensen Seatrout: Flott fasong, kaster meget bra, beveger seg meget bra. Er litt mer kompakt en feks Toby, Møresilda og Viking Herring. 15 grams utgaven er 65mm lang. Mot Toby, Møresilda og Viking Herring som alle er 75mm.
 • Sølvkroken Morild Seatrout: Denne sluken er nok den som skiller seg mest ut i testen. Dette er en sluk som beveger seg meget godt, kanskje den flotteste bevegelsen av alle. Flua i enden gir sluken liv, denne fanger sjøørret.
 • Sølvkroken Torungen: Uten tvil den sluken som gikk grunnest av de alle. Dette er en flott sluk feks tidlig på året da sjøørret ofte beiter helt inne på grunna. Fin bevegelse i sakte som hurtig fart.
 • Remen Møresilda: Dette er en klassiker og det er ikke uten grunn. Møresilda kaster godt, den beveger seg godt og den kommer i et utall med forskjellige farger. Jeg er spesielt svak for den holografiske serien.
 • Viking Herring: Jeg har målt og jeg har studert. Denne er prikk lik Møresilda. her er det fargene som utgjør forskjellen. En meget god sluk. Viking Herring, Møresilda og Toby er nok de beste allroundere man kan få tak i.
Møresilda VS Viking Herring. 15 grams utgavene er begge 75mm lange, de er like tykke og like brede. 10 grams variantene er begge 60mm lange. De har den samme formen/kurvene. Eneste forskjell ved siden av fargene er at Møresilda har øyne som er stemplet inn i materialet og malt, Viking Herring har pålimt øye.
Møresilda VS Abu Garcia Toby. 15 grams utgavene er begge 75mm lange men der slutter likheten. helt forskjellig fasong.

Skjesluker i testen

 • Søvik Auren: Jeg har ikke fisket så mye med denne sluken så dette ble et hyggelig bekjentskap. Beveger seg meget godt, flotte farger. Kaster meget godt. Sluken har en form der mye av vekten ligger bak på sluken. Dette gir den meget gode egenskaper i lufta.
 • Søvik Sluken: Klassisk og god skjesluk. Denne kan man fiske meget sakte uten at den mister den fristende gangen.
 • Westin Sølvpilen: Nydelig tobis imitasjon. Slank og langtkastende. Spennende spinnstopp.
 • Lawson Slender: Enda en nydelig tobis imitasjon. Går litt grunnere en Westin Sølvpilen. Flotte farger, levende bevegelse.
Slukene blir veid, målt og fisket med 🙂

Kompaktsluker i testen

 • Sølvkroken Rogerdraget: Denne sluken er helt fantastisk. Beveger seg sykt bra til å være en kompakt variant. Den er veldig / helt lik som Abu Garcia sin Lill Zigge. Disse variantene har hvert en av mine favoritter i en årrekke.
 • Westin F360: Westin lager kvalitetsprodukter. Dette er en sluk som kaster hinsides langt, fristende bevegelse.
 • Westin Salty Jig: Enda en flott variant fra Westin. Vanvittig flotte farger, virkelig naturtro. Kaster meget bra, fin gange, spennende spinnstopp.
 • Westin Salty: Denne sluken er laget av ABS plastik og zink. En av årets mest positive overraskelser. Fantastisk bevegelse, går veldig høyt i vannet. Kan fiskes meget sakte.
 • Søvik Ørekyta: Denne har jeg hørt om men ikke testet før i år. Den kan se ut som en liten kjedelig pilk men ikke la deg lure, denne beveger seg overraskende godt. Går dypt i vannet, kaster til månen og tilbake.
 • Abu Garcia Sölv Blixx: En virkelig spennende nykommer fra ABU sin nye sjøørretserie. Ble umiddelbart litt småforelska i denne.
 • Westin Bornholmerkøl: Denne sluken er designet av sjøørretfiskere til sjøørretfiske. Går dypt i vannet, trenger å fiskes aktivt, spennende spinnstopp.

Litt om innpakning.

Noe som rett og slett gjør meg trist er når jeg finner innpakning i fjæra. De fleste har blitt flinkere men desverre så kaster så alt for mange dette fra seg der det ikke hører hjemme. Her må vi alle skjerpe oss! Nå ligger litt av annsvaret hos produsentene også. De må og bidra om vi skal nå våre bærekraftsmål. Abu Garcia har helt nye innpakninger av året. En enkel papp plate, bra ABU! Tommel opp til Søvik og en del av Westin produktene. Sølvkroken skal og nevnes de har forandringer underveis. Alle nye sluker som produseres fremover får en mye mer miljøvennlig innpakning. Møresilda og Viking Herring har papp bakside og plast front. Kan vi utfordre de til å kvitte seg med plan dekselet 😉

Har vi noen vinnere?

Jeg skulle gjerne ha utnevnt en vinner til dere men en slik test ville ikke hvert spesielt troverdig. Det handler ikke om den beste sluken men den riktige sluken til riktig tid. En slukboks bør inneholde variasjon. Du bør ha noen forskjellige skjesluker og du bør ha noen forskjellige kompaktsluker. De jeg har omtalt i denne artikkelen er de jeg personlig liker best. De har alle sine unike egenskaper. Abu Garcia sin Toby med sin uforutsigbare gange, tar den ofte frem når fisken er i det trege hjørnet. Det samme med Sølvkroken sin Morild Seatrut. Viking Herring og legendariske Møresilda, de bare funker. Lill Zigge eller Rogerdraget kan jeg ikke dra på tur uten, her har en ny favoritt meld seg med den flotte ørekyta til Søvik. Skal jeg fiske i kaldt og grunt vann så drar jeg frem Sølvkroken Torungen eller Westin Salty ABS. Nøkkelen til å bli en god sjøørretfisker ligger ikke i en testvinner men det å forstå de forskjellige egenskapene til den enkelte sluk. Ha en variasjon med skjesluker, noen tobis og noen kompakt sluker i boksen din. Ikke fest deg til en sluk bare fordi den fungerte sist gang 😉

Mine valg

Om jeg skulle designet et slukskrin til sjøørretfiske så ville det sett ca slikt ut. Et knippe med varianter jeg vet vil dekke de aller fleste forhold.

Skroll til toppen