Nyhet på Rosareke.no! Intervju av dyktige fiskere. Asgeir Alvestad

Hver uke fremover vil jeg legge ut en artikkel som har fått navnet Ukens Sjøørret fisker.  Her vil erfarne fiskere svare på noen enkle spørsmål, dele noe gode råd og erfaringer.  Først ut er en av Norges mest dyktige og profilerte sportsfiskere. Asgeir Alvestad, 47 år fra Lillesand.

IMG_0922

Asgeir Alvestad svarer på noen enkle spørsmål.

Flue, sluk eller dupp?

Ja takk alle deler. Jeg er først og fremst interessert i hva som skjer i enden av snøret, og hva som trigger sjøørreten til å ta, og ikke hvilken metode jeg bruker. Jeg er helt sikker på at alle metoder er overtruffen de andre i visse situasjoner. Derfor liker jeg ofte å bruke det jeg tror er best i forhold til fiskeplass, årstid og situasjon. Jeg fisker gjerne like mye med alle varianter, på den måten får jeg holdt det vedlike og utviklet meg selv også på nye og gamle teknikker.

Største sjøørret og hvor?

Den var vel på rundt 3,5 kg tatt på flue ved Lyngør, hvis jeg ikke tar feil ble det hele festet på film her:

Favoritt utstyr. stang, snelle og line /snøre?

Jeg bruker vel et 20 talls stenger (minst) når jeg fisker sjøørret, avhengig av hva som skal testes og hva slags teknikk jeg tror er best. Skulle jeg kjøpe meg et flueutstyr og holdt meg til det, ville det blitt en Hardy Zephrus SW 9 fot # 7 stang med en Hardy Ultralite CA DD6000 snelle. Det utstyret ville jeg heller ikke vært redd for å ta med i en lakseelv eller på tropisk fiske etter bonefish. Vanligvis bruker jeg Intermediet eller flyteline i vanlig WF, men tyr til synk en gang i blant midvinters.

Av haspelutstyr finnes det mye bra, men ville soleklart valgt en av de nye Abu Revo 2 hasplene i størrelse 20 eller 30 som jeg nå har testfisket i snart et år, de overgår det meste. Som stang ville jeg selvfølgelig variert lengde noe i forhold til teknikk, men som en allround stang tar jeg vanligvis med meg en Abu Veritas 9,2 fot 9-28 gram eller den nye Berkley Pulse XCD. Jeg bruker alltid FireLine eller Nanofil som hovedline, også det litt avhengig av situasjon, men gjerne rundt 0,17 mm med Trilene Fluorocarbon som fortom.

Beste tid å fiske sjøørret?  Sesong.

Jeg fisker sjøørret hele året men pga av fokus på mange andre arter fisker jeg mest sjøørret fra januar til mai.

Hvor lenge har du fisket?

Jeg har fisket siden jeg var 4 år, men sjøørret bare i 30 år…..

IMG_2105

Favoritt agn/flue/sluk?

Gulp børstemark, dognobler flue (men varierer my på fluer—mest reke/fiske imitasjoner), Abu Zigge sluk

Ditt tips til en nybegynner?

Jeg har mange foredrag og kurs om sjøørretfiske hvert år, og det jeg prøver å fokusere på er at det er flere faktorer som må på plass for å lykkes som sjøørretfisker. Jeg har skrevet artikler kompendier og delvis en bok om emnet. Kort fortalt handler det om å finne riktig fiskeplass i forhold til årstid (sjøørreten flytter på seg). Presentasjon og teknikk  i form av riktig hastighet, bevegelse, spinnstopp, også dette i forhold til vanntemperatur og tid på året. Til slutt valg av riktig lokkemiddel, hva foretrekker sjøørreten. Alt sammen går på erfaringer og det å forstå hva som skjer under vann. Tenk som en fisk, er vel beste tipset jeg kan gi.

Fang og slipp?

Selvfølgelig, skulle jeg spist det jeg fanger hadde det enten blitt lite fiske, eller ekstreme overvekts problemer.

Hvor mange fiskedager?

150-200 i året.

Hva fisker du annet en sjøørret?

Ja absolutt alt, har fanget 125 forskjellig arter i Norge, og liker alt like godt.

Hvor kjøper du utstyr?

Jeg ordner det meste gjennom min arbeidsgiver Pure Fishing som er verdens største fiskeutstyrsprodusent, sjelden jeg trenger noe mer enn det. Det hender selvfølgelig at jeg bruker noen av spesialbutikken i Agder og Rogaland på ting jeg trenger som forbruksmateriell utover dette.

Noen ord til slutt,  noe du brenner for engasjerer deg innen fiske?

Jeg brenner for så mye, og for så mye forskjellig innenfor fiske, det er mitt liv. Skulle jeg si noe i tilknytning til sjøørreten er det at vi nå MÅ SLUTTE Å KJØPE OG SPISE OPPDRETTSLAKS. Lakseoppdrett og alt som følger med av lus, gift, sykdom og rømning har nærmest utryddet sjøørreten i store deler av Vestlandet. Oppdrettsnæringen er uten tvil den største trusselen for sjøørreten, og denne produksjonen må inn i lukkede anlegg slik at det blir kontroll på forurensningen

IMG_4581

Besøk gjerne hans blogg og les Asgeir sine artikler om sjøørret. Jeg har lært masse av denne karen!

asgeir

Med dette vil jeg si tusen takk til Asgeir for flotte svar og gode råd 🙂

Bjørn Tore Kjølholt

Neste fisker ut er sjøørretjegeren fra  Halden Jon Terje Vaglen.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.