Kenneth Bringsdal, for mange en legende!

Da er jeg endelig tilbake med serien *ukens sjøørretfisker*. Denne gangen presenterer jeg sjøørretfiskeren og musikeren Kenneth Bringsdal. Denne karen har fisket sjøørret siden 80 tallet, en pioner. Det er altså snakk om en sjøørretfisker med meget lang erfaring. Her vil dere få en del gode råd verdt å lytte til! Jeg kjenner Kenneth fra sosiale medier, her snakker vi ofte om kultivering av sjøørretbekker, fiske og sjøørreten sin fremtid. Herr Bringsdal er en meget dyktig fisker og en som virkelig har tatt en ansvar for å ta vare på denne fantastiske fisken. Har en utrolig cool dialekt, masse kunnskap, fargerik personlighet og en stor kjærlighet for sjøørret. En av mine favoritt fiskere, en legende! Jeg tipper dere har sett denne videoen😀

Kenneth Bringsdal

Kenneth svarer på noen spørsmål

1:Bosted? Bor i Mandal og har vokst opp med elv og kyst. En fin plass for fluefiske rett og slett. 

2: Alder? 41. 

3: Flue, sluk eller dupp? Fluefiske er mitt førstevalg, men jeg har prøvd det meste og er veldig svak for fiske med makrell som agn, da enten dorget eller kaste fra land. Vært innom det meste av metoder i løpet av årene og tror man blir en bedre fisker av å mestre flere metoder. Det er hvordan man leser kysten og finner fisken som betyr mest. Uavhengig av metoden man velger. 

4:Største sjøørret og hvor? 4,0 kg tatt i Mandal 1996. Flere over 3 har det blitt men det er ikke alle forunt å få en 5 plusser i løpet av livet. En dag…

Slike øyeblikk!

5: Favoritt utstyr. stang, snelle og line?10 fots klasse 7 er min fav på kysten, denne takler alt jeg foretar meg. Favoritt-merker har jeg vel egentlig ikke da man har vært innom veldig mange stenger fra man startet. Snøret er vel så viktig og varierer fra hele wf liner til skyteklumper.Er mye å velge mellom og det nesten umulig å tryne skikkelig.Klasse 5-6 er aldri dumt men det blåser mye på Sørlandet og jeg trenger ha stenger som kan jobbe i vind.Syntes stenger er en vanesak og det er veldig mye å hente i å prøve ulike snører også! . Snellene er lite viktig for meg. Det er viktig at de ikke slipper snøret mellom hus og spole. Da blir man bare lei. Gjerne legg litt penger i snella så varer den lenger også. Syntes ellers de moderne kyst-wf linene er litt for korte i belly-delen.Fortommen og lengden på den er veldig viktig for min kasting. Foretrekker en lengde på 15-20 fot. Spissen min er sjelden under 0,35. Fisker ofte med ren 0,50 ….

Sjekk den padleåra!

6: Beste tid å fiske sjøørret?Beste tida på året for sjøørret må sies å være vinter og vår/forsommer. Vinter er loppefiske i soloppvarma steiner på klare stille dager, det er mørkefiske på milde våte kvelder og så kommer våren med tobisfisket på ren sandbunn. Dette tobisfisket betyr svært mye for oss her i sør. Hele sommeren gjennom er det bra og man bør fiske sen kveld og tidlig morgen. Er det regn og lummert får man ikke bedre forhold. Høsten har en periode jeg liker også men motivasjonen min er noe svakere etter 3 mnd i elva. Så begynner det igjen i desember!

7: Hvor lenge har du fisket?Har fisket siden 1989. En dag var det bare det artigste jeg kunne tenke meg. Slik er det fremdeles !

Her en flott sjøørret som lot seg friste av flua med det kreative navnet superflua😀

8: Favoritt agn/flue/sluk? Fluene jeg liker er enkle og jeg er mindre og mindre opptatt fluene. Har noen jeg liker. Min egen tubeflue, superflue er et must for meg. Rosa og orange lopper/reker av dubbing eller marabou samt nattfluer som zonker wolly bugger og stripefluer. Jeg fisker endel riffling hitch med superflua. Striper den i en veldig fart over dønningene på strender. Det er svært artig og effektivt. Gjerne stripe i mørket også. Jeg tenker ikke så veldig mye på imitasjonsbiten. Tenker heller størrelse og farger. Enten kamuflasje eller trigger. Duse fluer eller hotte farger. I mørket er alle katter grå. Men svart er aldri en dum farge og i regnvær liker jeg også på dagtid fiske med en Sunray shadow variant på tube.Ellers er det lite som slår makrell som agn. Særlig utover våren og sommeren er det effektivt.

Berulfsen viser hvordan man binder Kenneth sin favorittflue.

9: Ditt tips til en nybegynner? Nybegynnere må fiske så ofte de kan! Lære mest mulig om arten og lære seg å bevege seg mye. Ørreten tar om den vil. Finn fisk heller enn å tro den dukker opp av seg selv. Fluekastet er viktig og gjerne lære speykastet for å kunne lure ut flua uansett hvor trangt det er bak!Fluevalg betyr lite og ikke fisk med for tynn spiss. Finn 4-5 fluer du liker og fisk med 0,35-0,40. Bygg fortommen selv og ikke kortere enn 12-13 fot. Ørret er IKKE redd for fortommen. Snik deg inn på standplass og kast perfekt på første forsøk ! 

10: Fang og slipp? Ja, det er en selvfølge idag. Men ikke bli en som dyrker det! Ha respekt for ørreten også som mer enn en «ego-booster». Det er ikke så interessant for andre hva du gjør med fangsten. Jeg setter ut fisk uten å tenke over det. Men jeg lager ikke noe nummer ut av fang og slipp delen. Det er hugget og totalopplevelsen jeg er mest opptatt av. En fin blank fisk med hjem er aldri feil heller!

Stolt fisker med flott fangst

11: Hvor mange fiskedager? Siden jeg begynte for ca 30 år siden har antallet turer blitt svært mange. Nesten fanatisk. Hele året er jeg ute og selv om jeg ikke er ute like ofte som tidligere blir det fort 3-4 turer uka i perioder. Er slappere fra oktober-desember. Mest fokus på bekkearbeid da. Her sør har vi milde vintre og for oss er sesongen på sjøørret 12 mnd. Det kan være lurt å ha en neoprenebukse på lur til den kjølige perioden. Jeg fisker mye i mørket på vinter og sitter faktisk på huk og da er det ok å ikke pådra seg prostatitt. Som jeg flere år fikk av lekke vadere og timesvis ute i null grader. Så sterkt var suget i særlig 20 årene. Jeg kaller sjøørreten for gøy for «20 årenes» fisk. Da er det mange som klikker totalt og man tenker ikke på så mye annet. 

12: Hva fisker du annet en sjøørret? Jeg er en ivrig laksefisker og er heldig å bo slik at laksefisket blir en hverdagslig opplevelse. I Mandal svømmer laksen gjennom byen og det er flere andre svært bra elver innenfor 30 min. Kysten er jo også havabbor ! Den er helt klart en av de jeg setter høyt. Ellers fisker jeg abbor og røye i innsjøer. Torsk og annen sjøfisk er også interessant syntes jeg. 

Flott havabbor fisket av Kenneth. Liker stilen, fantastisks sykkel 🙂

13: Hvor handler du utsyr? Handler lokalt om jeg finner det jeg er ute etter. Ellers blir det ulike nettsteder. Særlig på fluebinding er jeg helt avhengig av netthandel. 

14: Noen ord til slutt, noe du brenner for engasjerer deg innen fiske? Brenner for å opplyse om viktigheten av å ta vare på og reparere lokal natur!I disse tider er det lett å kikke på store globale problemer og overse det vi har rett foran oss. Bekker og små elver har jeg lenge jobbet med og det er veldig flott å se det er økende engasjement på dette området. 

Kenneth sitt tips til vinterfisket!

Ellers er jeg veldig glad i mørket på vinteren. Når mange tenker det er umulig å fiske den lærte jeg som liten gutt av de voksne at man fisket sjøørret på natta!Dette har vært en disiplin helt siden starten og leser man litteraturen fra 70-80 tallet Så finner man jo fort ut at sjøørreten var kjent som en art man jaktet etter mørkets frembrudd. Det er dog mye mindre snakk om dette i saltvann vinterstid!Det bør du prøve! Dagene er korte og mange tenker det er umulig å liten vits i å stikke ut etter jobb. Det er jo bare mørkt og trist ute !!Men sjøørreten tenker ikke sånn, den er på jakt den. Finn steder med gjerne litt brakkere vann og fisk stille. Ha troa. Prøv deg frem. Bli fortrolig med mørket og ikke tenk fisken ikke ser flua! Det gjør den garantert. Dette er de topptrent til nemlig; å jakte i ly av mørket. Mange arter gjør det, også mennesker. 

Sjøørretklubben i Mandal har mye av æren for dette byggverket. f.v: Kenneth Bringsdal,
Frank Spetland og Råmund Steinsvåg.

Fluevalg natt: Svart zonker med litt flash i kroppen. Wolly bugger. Skumfluer som får sveve uten å synke i bunnen. Snøre: Gjerne intermediate. Også fått bra på synk 3. Det er jo varmere vann litt lenger ned. Dette har med tidevannet å gjøre. Men det kan jeg ikke gå inn på her! Jeg fisker svært sakte og ørreten trenger av og til suge i seg flua. Det er en glede og tidvis svært effektivt. Flere av mine beste fangster er nettopp i mørket på vinteren.Det er nesten så man klyper seg i armen når man ser sjøørret vake og rulle Klokken 21.32 en senjanuarkveld i 0 grader. Været har mye å si. Fisk ikke på kalde klare netter hvor man opplever veldig temperaturdropp. Jeg har ikke tall på antallet bomturer i slikt vær. Får du mildt vær hvor det kanskje og aller helst regner lett, da må du prøve. Det er slike kvelder jeg bare må ut.

Kenneth er også vokalist i bandet the violent years

Sjekk ut! The violent years

Tusen takk Kenneth for bilder, gode svar på spørsmål og ikke minst flotte råd servert fra en meget erfaren fisker! Svarene, rådene vitner om en meget reflektert fisker. Rosareke er fan av dette fargerike sjøørret hue fra Mandal 😀

Les også!

-Fiske sjøørret om vinteren-Del 1

-Fiske sjøørret om vinteren-Del 2

Bli rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten og gi din støtte til mitt arbeid her på bloggen. Samtidig kan du spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.