Ørretfiske i Østfold

I Østfold skogen vaker ørreten

20 mai 2020. Ørret som slurper i seg fjærmygg

Lite viste jeg om dette paradis!

Jeg har i lang tid hørt at vi har mange ørretvann her i Østfold. Det jeg trudde var bortgjemte myrhull viste seg å være skatter av noen ørretvann. Jeg er ganske bortskjemt når det kommer til Ørretfiske. I nesten 15 år fisket jeg i Hemsila en av Norges desidert beste ørretelver, Hemsedalsfjella har og noen fantastiske ørretvann så jeg er vane med å plukke fisk fra meget gode områder. Må innrømme at jeg var litt skeptisk til ørretfiske her nede på flatlandet. I fjor tok jeg min første ørret tur her i Østfold og gjett om skepsisen ble vridd til det motsatte! Som perler på en snor ligger de speilblanke innover i Østfoldskogene. Store områder med villmark, hundrevis av fiskevann, et paradis. Her er litt info og et innblikk i noen av mine opplevelser Østfoldskogen har gitt.

Kattugle, ørretvak og villmark.

Tidlig en juni dag i fjor gikk turen innover i Østfoldskogen. Etter en times tid på sykkel og en halvtimes gange var jeg fremme. Det første som slo meg var følelsen av villmark. Kattugla hørtes godt på veien ut og en beverdam passeres. Myr, gamle trær og den super digge lukten av skikkelig gammel skog. Jeg vasser ut på en liten halvøy hvor jeg slår camp. Utsikten går utover en blikkstille overflate, her er det vulgata klekking på gang og med det vakende ørret. Det er nesten som jeg må klype meg i armen. Knappe halvannen times kjøring fra Hvaler er det villmark. Døgnfluer, ørretvak, rent vann og stillhet. fantastisk! Jeg måtte faktisk sette meg ned og tørke en tåre ut av øyekroken. Om vi skal definere kortreist lykke er denne å finne i de dype skogene her i Østfold.

Ørretfiske i Østfold. Det er mange muligheter for de som leter.
Stemning fra Østfoldskogen

Så hvor ligger disse ørretvannene?

Gode Ørretvann har vi rundt om i hele Østfold men jeg har konsentrert mitt fiske i tre områder. Siste tur som var nå i mai 2020 var i Trømborgfjella. Trømborgfjella er et eldorado for ørretfiskere. I området fra Marker til Rakkestad og Eidsberg er det over 50 vann som huser ørret. To andre store områder er Vestfjella i halden og Aremark kommune. Her er det 96 fiskevann hvor 45 av de huser ørret. Det siste området er Midtre Degernes. Her er det 130 vann hvor 45 huser ørret. Det er med andre ord utallige muligheter for å finne sitt helt eget ørretvann. Leter du etter overnatting i ei hytte eller en plass der du kan sette ut båten din så sjekk ut: www.fiskeland.no

Kart over vestfjella i Halden og Aremark kommune.
kart over vestfjella
Kart over området i degernes. Her er det mange vann som huser fin ørret.
Kart over midtre degernes.

Ved siden av ørret er det godt med abbor i mange vann. Abbor er en fantastisk matfisk. Har du ikke smakt abbor så har du gått glipp av noe. Stekt i smør med salt og pepper er alt som skal til, aldeles nydelig! Mitt tips er å finne ditt eget vann. De vannene som ofte er anbefalt er det folk, leter du selv vil du finne roen og tro meg du finner ørret også. Med meg på turene har jeg et par fluestenger og en haspelstang til abborfiske. Gasssbrenner, mat, sovepose, liggeunderlag og litt godteri. Jeg har og ved anledning tatt pant på jentungen sin lille robåt 🙂 Denne har jeg brukt for å komme ut på en liten øy eller for å ro ut på skjæra for å fiske. Belly boat eller annen flyteredskap er kjekt å ha men ikke nødvendig.

Ørretfiske i Østfold. Det er mange muligheter for de som leter. En liten båt er kjekk å ha i jakten etter ørret.
Disco ser skeptisk på farkosten..
Ørretfiske i Østfold. Det er mange muligheter for de som leter. En liten båt er kjekk å ha i jakten etter ørret.
Ok kanskje ikke sikkerhet i førersetet. Godt vær og god tid er stikkord.

Mitt valg av telt for turene

Jeg har to telt som jeg bytter på å bruke. Det ene teltet er et Coleman Cortes 2 telt som jeg kjøpte på XXL for knappe 900 kroner på kampanje. Det andre teltet jeg bruker er et Coleman Kobuk Valley 4 Plus. Dette kjøpte jeg også på XXL, pris ca 2800 kroner på kampanje. Dette er rimelige men meget gode telt. Som en alenepappa på stramt budsjett er det flott at man kan få tak i gode produkter til en rimelig penge. Dette er selvfølgelig ikke telt av proffklassen men de holder fett mål for en som er ute 10-30 dager i året. De er lette å sette opp, holdbare, lufter godt og er vanntette. Cortes 2 teltet veier 3,5 kilo og Kobuk 4 Plus veier 6,6 kilo. Cortes 2 teltet er av den romslige sorten til 2 manns telt å være. Fint og romslig soverom og et bra fortelt til lagring. Coleman Kobuk 4 Plus teltet bruker jeg når det ikke er så langt å gå. Dette er mitt og min datters luksustelt spesielt på holmetur. Dette er et meget romslig telt som har de de kaller for blackout teknologi. Teltet har rett og slett et helt mørkt soverom. Når jeg er på tur, fri fra mas og sjas så liker jeg å sove 🙂 Med dette mørke soverommet sover jeg som en unge så lenge som jeg vil, nydelig! Skal vise bilder av dette teltet lengre ned i artikkelen.

Her telter jeg ved et ørretvann i Østfold. nærmere bestemt vestfjella i Halden og Aremark.
Mitt Coleman Cortes 2 telt.
Coleman Cortes 2. Mitt valg av telt på tur.
Det er ikke anbefalt å fyre inne i dette teltet men jeg tar sjansen om det regner mye 😉
Her er mitt Coleman Cortes 2 telt. Mitt valg av telt på tur.
Flott her inne i skogen!
Her er mitt Coleman Cortes 2 telt. Mitt valg av telt på tur.
God plass inne og et kjekt fortelt.
Coleman Cortes 2 telt.God plass til meg og bestekompisen. Her fisker vi ørret i Østfold.
Må jo ha plass til denne kompisen også 🙂

En nøkkel 100 båter!

En nøkkel 100 båter. Et genialt tilbud for NJFF medlemmer.

Alle som er medlem i Norges Jeger- og Fiskerforbund er faktisk medeier av 150 båter rundt om i hele Norge.  Noen av båtene er plassert på sjøen, andre på fjellet eller i innlandet. NJFF har flere båter her i Østfold. Medlemmer bestiller enkelt sin egen båtnøkkel, denne passer til alle båtene. Man bestiller båten på www.minebåter.no. I tre dager kan du være kaptein på egen skute. Dette er et strålende tilbud som fortjener litt oppmerksomhet.

Her er jeg på tur i Ertevann i Trømborg.

En tur til Midtre Ertevann

Her er jeg på tur i Ertevann i Trømborg. Campen er på en liten øy.
Mitt paradis på egen øy 🙂

Når jeg skriver dette har jeg akkurat kommet inn døra etter et par dager i et vann som heter midtre Ertevann i Trømborgfjella. Dette er egentlig to vann som er delt med et lite sund i midten. Ertevann er et ganske populært vann som byr på et godt ørret og abborfiske. Den 20 de mai 2020 var det lite inntekter på vannet men det vaket allikevel godt hele dagen med en topp utover kvelden. Jeg så litt av døgnfluen vespertina men det var mest fjærmygg å se. Jeg fikk tre ørret disse dagene. Den ene tok en daddy long leg, den andre tok en klinkhammer og den siste en liten fjærmygg imitasjon. Det er en tolmodighetsprøve slike dager med lite insekter på vannet. Men lar du flua ligge uhorvelig lenge så tar ørreten før eller siden. Det som er vanskelig er å beholde konsentrasjonen på så lange driv.

Ørret fra Ertevann.
Ørret fra Ertevannet 🙂
slank type så denne fikk svømme videre.

Konge på egen øy 🙂

Med egen båt kunne jeg ro meg ut på en liten øy. Her satt jeg camp helt fri for naboer med ørreten vakende 3 meter fra telduken. Båten var kjekk å ha, tilgang til hele vannet gjør muligheten for fast fisk større. Det å bare ta seg en rotur og utforske vannet er spennende nok i seg selv. Ertevannet er et lett tilgjengelig vann som huser mye fisk. Gangavstand fra bil til båt var knappe 200 meter. Med en slik lett adkomst sto luksus camp på menyen. På denne turen kunne jeg altså dra med meg Kobuk Valley 4 Plus teltet med det mørke soverommet. Tid for å lade batterier og nyte luksus i stort telt. Sove lenge, fiske og utforske. Livet leker:) I stedet for å skrive så mye så kan jeg la bildene under fortelle mer en 1000 ord!

Ertevann og ørretfiske.
campen i fugleperspektiv
Disco lurer på hva som plasker i vannet.
Frokost!
Kaffe med utsikt over Ertevannet.
Velg din egen tomt og din egen utsikt.
Solnedgang over Ertevannet i Trømborg.
Kvelder som dette. Kattugla som høres i det fjerne og lyden av fugler som lander på vannet.
Her telter jeg ved Ertevannet for å fiske ørret.
Kortreist lykke.
En flott ørret fra Østfold.
Østfold ørret 🙂
en nøkkel 100 båter.
Prøver litt etter abboren
Mitt Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt.
Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt. Her er jeg på tur for å fiske ørret i Østfold.
Mørkt, lunt og stor plass.Luksus!
Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt. Dette teltet har et mørkt soverom.
Digg med stor plass.
Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt. Her er jeg på tur for å fiske ørret i Østfold.
Mitt Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt
Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt. Her er jeg på tur for å fiske ørret i Østfold.
Coleman Kobuk Valley 4 Plus telt. Her er jeg på tur for å fiske ørret i Østfold.
Min nøkkel til NJFF båten.
Egen båtnøkkel 🙂

Let og du vil finne ditt eget paradis

Jeg kunne fortsatt inn i evigheten, fortalt så enormt mye om disse fantastiske mulighetene. Det som slår meg er den enorme variasjonen vi har her i det tidligere fylket Østfold. Fra by til kyst men vi har også fantastisk villmark og bortgjemte ørretvann. Vil gi en stor takk til alle grunneiere, frivillige og lokale jeger og fiskerforeninger som står for stellet og kultiveringen i disse områdene. Jeg vil påpeke viktigheten av å rydde etter seg. Det er ikke noe annen som tar livet av villmarksfølelsen fortere en synet av søppel. Kjøp fiskekort! Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god tur inn i skogen. La kattugla stå for musikken og ørreten fylle magen. God tur 🙂

En flott ørret fra Østfold.
Østfold ørret på tørrflue er livet 🙂
Skroll til toppen