Regler som gjelder fra Moss til Halden

I denne artikkelen vil jeg beskrive regelverket for fiske etter sjøørret i sjøen fra Moss til Halden. I 2018 kom det en ny forskrift som er gjeldende i disse områdene. Ved siden av det ordinære regelverket som bla omhandler fredningssoner ved utløpet av bekkene er det i dette området vedtatt ekstra utvidede fredningssoner. Forskriften heter : Forskrift om fiske etter innlandsfisk i vassdrag med anadrome laksefisk (laks og sjøørret), samt fredningssoner ved utløpet av slike vassdrag, med unntak av Enningdalselva, Østfold. Jeg skal i denne artikkelen sortere ut informasjonen slik at det blir litt lettere for deg som skal fiske sjøørret. Dette gjelder da for de som ønsker å fiske sjøørret i kommunene Moss, Rygge, Råde, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden og Hvaler.

Røde prikker er de nye fredningsområdene som er vedtatt under den “nye” forskriften. Ved siden av dette er det også mange bekker som har en fredninssone ved utløpet. Hvaler ble ikke med i denne gang men det jobbes det med. Orange prikker er 100 meters grenser på hvaler. Alt dette blir beskrevet i detaljer lenger ned i artikkelen.

Fredningssoner Moss kommune

Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Fredningssoner Rygge kommune

Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Fredningssone Råde kommune

Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Fredningssoner Fredrikstad kommune

Sjøørretbekker med 100 meters regel.
Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Fredningssoner Sarpsborg kommune

Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Fredningssone Halden Kommune

Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Liste over bekker som er berørt av 100 meters regelen.

Fredningssoner Hvaler

Hvaler er som nevnt over ikke med i forskriften fra 2018. Men jeg vil allikevel vise dere hvor fredningssonene ved vår sjøørretbekker er. Her er det altså et forbud om å fiske nærmere en 100 meter fra utløpet.

Sjøørretbekker med 100 meters regel.

Regler for sjøørretfiske

(Lånte dette bildet fra nettet. Kunne ikke finne forfatter. Om forfatter motsetter seg bruk så ta bare kontakt så fjerner jeg bildet.)

Noen ord på tampen

Sjøørreten er en sårbar ressurs. Det er mange som vil fiske etter den, det er mange bekker som er ødelagt. De siste årene har så alt for mange fiskere inkludert meg selv merket en vesentlig tilbakegang. Produksjonen i bekkene er altså mindre en hva som blir tatt ut. Vi er inne i en periode som kan kalles for et negativt regnskap. Fortsetter denne trenden vil sjøørreten havne i en skikkelig krise. Så mitt råd til alle dere som fisker etter sjøørret er å følge med på regelverket. Si gjerne i fra på en høflig måte, informer de som fisker ulovlig. Det er veldig mange som alltid har fisket i disse kilene. Disse områdene er en yndet fiskeplass. Alt for mange har ikke fått meg seg dette relativt nye lovverket. Det er en grunn til denne ekstra fredningen. Uttaket i disse kilene er til tider enormt spesielt tidig på våren. Sett ut tynn fisk, respekter minstemålet. Jeg for min del setter konsekvent tilbake all fisk over kiloen. Stor gytefisk er en mangelvare. Det er mange regler og råd, er klar over det. Men husk at regelverket er her for en grunn, den skal beskytte denne fisken vi alle er så glad i. Vi har altså fått et kollektivt ansvar om å forvalte sjøørreten. Sist men ikke minst kos dere med sjøørretfisket 🙂 Skitt fiske hilsen Bjørn Tore

Du kan nå hjelpe sjøørreten og gi din støtte til vårt arbeid her på bloggen. Samtidig kan du spare penger på fiskeutstyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

En hærlig hunnfisk tidlig 2021. Denne var for tynn og over kiloen. Dama fikk svømme videre.

Les mer om dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen