Sjøørret fiskere tenker vi litt feil?

Frustrasjon gir løsninger! I det minste håpet om det 😉

Det er snart 30 år siden min første sjøørret på stang var et faktum og etter den fisken har det gått slag i slag. Veien gikk fra Hvaler til Hemsedal og etter 15 år som ren ørretfisker var jeg tilbake til sjøen. Har med årene opparbeidet meg en solid dose erfaring fra fjell og hav. Det er denne erfaringen som har satt igang en  prosess, noen tanker som forteller meg at noe er feil, noe jeg har glemt igjen der oppe i fjellheimen ..

IMG_20160416_171157
Nederste bildet er far Hemsedal en gang på 90 tallet. Det øverste fra Hvaler 2016. Gutten på bildet er den samme 🙂

Sjøørret og brunørret

Men før jeg forteller om mine tanker og teorier vil jeg først stadfeste et fakta. Sjøørret og ørret er den samme fisken! De fleste sjøørret fiskere vet nok dette men bruker vi kunnskapen rett? Mitt svar er nei  ihvertfall ikke jeg.

4e1f4770
En flott fisk fra Hemsila.

For noen dager siden var jeg på jakt, på jakt etter sjøørret. Hev meg i bilen litt seint på ettermiddagen. Prøvde først noen spots innenskjærs men uten å finne fisk. Knappe timen før solnedgang fant jeg jackpot! Ytterst på Spjærøy fant jeg nirvana. Mengder med sjøørret som vaket godt innenfor rekkevidde. Når jeg nærmet meg så jeg store griser som viste seg med flotte head and tail vak. Fy faen sa jeg til meg selv dette er helt sykt!!! Drømmeforhold!

12985436_10154205813011320_1553304720934867731_n
Drømmeforhold!

Men denne kvelden ble en drøm snudd til mareritt. Fra et optimistisk eventyr til en nedtur fra en annen verden. Jeg hadde muligheten, drømmesjansen men jeg mislyktes! Her er teksten jeg la ut på Facebook denne kvelden:

Åhh så fint tenker dere sikkert nå.. Solnedgang, vindstille oj han har det fint. Men jeg kan med en gang fortelle at kamelballe skinnet bedrar!For meg så har denne kvelden hvert frustrasjon og møk fra en voksen ræv! Har mest lyst til å kaste fluestanga til helve..te og tilbake! Knekke den føkkings ræv pinnen i fillebiter. Missa ikke bare på en drømmesjanse men Alle!! Alle!! En ting som er forbanna sikkert er at alle råd på den såkalte blogg skal printes ut og brukes som dasspapir!! 

Her en liten video fra aktuelle kveld.

Etter frustrasjon kommer nye drømmer!

En slik frustrasjon kan nok for en utenforstående virke litt merkelig. Er det virkelig noe å reagere så kraftig for? Men fiskere vet hva jeg snakker om. De vet alle timene vi bruker i leten etter drømmefisken. Vi vet, vi kjenner følelsen langt inn til beinet. Slike sjanser er sjeldne og da gjør det så utrolig vondt når man ikke får det til.

Men heldigvis så har vi fiskere noen spesielle egenskaper en av de er unormal optimisme. Etter nedtur kommer drømmer, etter drømmer kommer lysten og håpet snikende tilbake. Neste gang er jeg klar!

Men denne opplevelsen fikk og igang en positiv prosess. En tanke jeg har i hodet. Det mangler noe, noe jeg ikke har fått med meg, noe jeg gjør feil!! Så slo det meg, egentlig helt innlysende. Jeg fisker sjøørret med feil teknikk, utstyr og holdning!

En sjøørret som vaker er en ørret!

Når en sjøørret vaker så er den i et annet modus den bruker andre instinkter. Den er ikke en glupsk sjøørret men en selektiv ørret på jakt etter insekter.  Problemet er at jeg mangler tilpasningsevne. Hiver ut den ene sjøørret flua etter den andre. Med 7`er stang og synkeline. Reke nei det vil den ikke ha, vaskebjørn og mysis, nei fysj, Åhh loppe, loppe er riktig liten og fin tenker jeg men neida vil faen ikke ha!
Eureka! Jeg har hvert en tulling 😃  Jeg spoler tiden tilbake til Hemsedal og fiske i fjellvann. Når det vaket her dro jeg da frem 7`er stang synke line og streamere, dunka avgårde over hodet på fisken?Nei faen er du gal! Jeg fisket med finesse, små fluer og lett utstyr.  Tørrfluer, semitørre eller noen flotte nymfer. Kunne kanskje til nød bruke glassline men kun på dager det ikke vaket.

Jeg har nå tatt en tur i boden. Langt der inne i rotet har jeg funnet frem noen fluebokser jeg brukte i Hemsedal. Om jeg legger de fluene ved siden av mine sjøørret fluer så blir bildet nesten komisk 😊.

20160416_172009

Tilbake til røttene!

Så med dette har jeg altså kommet frem til følgende: Jeg er en sjøørret fisker som har glemt at sjøørret og ørret er samme fisk!

Forventninger !

Årsaken til feil innstilling er forventninger. Forventninger om stor og grov sjøørret. Havgående predator som mesker i seg sild reker og børstemark. Men på denne vei har jeg og glemt noe, glemt at denne flotte fisken har en annen side.  Jeg har og glemt finessen og gleden av å overliste denne verdige motstanderen. Ørret blir og store, meget store. De vaker og tar fluer ned i str 20! Selvfølgelig kan man fiske brunørret med streamere men det er ikke mitt poeng. Mitt poeng er når forholdene er riktige på sjøen så må vi foreta et bytte. Vi sjøørret fiskere må inn i ørret modus!

Utstyr og forventninger

Så da er vi tilbake til utstyr og valg av riktige verktøy. Jeg vil i tiden fremover dele mitt sjøørret fiske opp i 2 kategorier. Den ene klassiske med 6`er  eller 7`er stang, intermediate og rosa reker. Den andre blir min 4 eller 5 ørret stang med flyteline og 2 x stanglengde fortom og tørrflue.
Blind fiske ved kysten uten vak eller i vind så kommer jeg til å bruke det “tunge” utstyrer. Men de dagene det er stille og jeg finner sjøørret i ørret modus så forandrer jeg taktikk! Da blir det tørt eller semi tørt. Superpuppe, mygg, hareørenymfer, maur og daddy Long legs osv.

Og jeg vil starte med å skru forventningene litt ned. Ta tilbake gleden med å få en flott fisk på 5 til 8 hekto over kiloen fantastisk! Flytte innstillingen og følelsen fra fjellet og ned til kysten.

Fra nå av så er jeg ikke en lenger en sjøørret fisker men en ørret jeger. Det er tross alt den samme fisk 😊

Skroll til toppen