Der sjøørreten lever

Jeg vet faktisk ikke om noen annen fisk som lever så variert som sjøørreten. Den har en helt unik tilpasningsevne. Sjøørreten takler ferskvann, saltvann, kulde og varme. Den kan finne føde på grunna og på dypet, den har en enormt variert diett. I denne artikkelen skal jeg beskrive favoritt områdene til denne fantastiske fisken, altså de forskjellige habitatene der sjøørret lever.

Bjørn Tore Kjølholt fisker sjøørret på Hvaler

Strender og sandbunn

Sjøørreten liker langgrunne strender. Dette er fra Hvaler.

Strender og sandbunn fra 0 til ca 4 meters dybde. Strender kan fra land ofte se litt dødt og kjedelig ut. Men her er det masse liv! Det er mange byttedyr som trives på strendene noen av de er strandreker, tanglopper, sandkutling, tobis, sandmark, børstemark og fiskeyngel. Når man skal fiske av en strand er det lurt å starte langt inn for så å fiske seg utover, sjøørreten kan gå helt inn på fjæra i sin jakt så vær varsom. Let etter variasjon som steiner, vegetasjon eller bratte dybde forandringer. Dype spor der de har for eksempel har mudret inn til en båtplass kan være en yndet sjøørretplass. Strender er et godt utgangspunkt for et flott kvelds og nattfiske om sommeren. Store langgrunne strender kan også by på en vanvittig børstemark klekking. Mitt favoritt fiske ved langgrunne strender er med flyteline der jeg bruker ei lita loppe eller reke. Det å vade ut med ultralett stanga eller bombarda er heller ikke å forakte. vadere er altså meget lurt å ha.

Sjøørret fisket av Bjørn Tore Kjølholt. Rosareke.
En flott sjøørret som jeg fikk ved en av strendene her på Hvaler.
Børstemark er favorittføde for en sulten sjøørret.
Er du heldig så kan du treffe på en sverming av denne raringen.

Fjell og klipper.

Odder er en god fiskeplass etter sjøørret. Dette bildet er fra Storesand Hvaler.

Det å søke ytterst ut på odden er fristende og i mange sammenhenger lurt. Jeg søker slike steder som dette i perioden mai til ut august. I denne tiden det ofte sild, brisling og fiskeyngel sjøørreten er på jakt etter. Ved slike odder er det ofte spesielt god fart i tidevannet, det er dette som gjør at byttedyrene trives så godt her. Som ved strendene fisk av langs land før du går helt ut på odden. Like gode områder i denne tiden er klipper som ligger rett under overflaten. I tidevannet vil vannmassene og byttedyrene bli presset over eller rundt klippen, dette vet sjøørreten. Kast gjerne litt i fra så lar du strømmen ta med seg agnet inn i området. Brisling og dupp er kjempemorsomt fiske ved slike undervanns klipper.

Her fisker jeg etter sjøørret som jakter brisling i strømmen. Har først fisket av området på innersiden.
Sjøørret fisket av Bjørn Tore Kjølholt.
Der det er stein og klipper jakter sjøørreten ofte småfisk.

I de frie vannmasser

Bjørn Tore Kjølholt fiske sjøørret.
Her er jeg ute i båten for å teste lykken i et dypt sund.

I de frie vannmassene holder ofte drømme sjøørreten til. Dette er det dype havet der sjøørreten lever pelagisk på jakt etter sild og brisling. Jeg må innrømme at jeg ikke fikser så mye her selv om premien kan være stor. Jeg vet at de store fiskene ofte jager her men for meg så er dette et fiske som ikke helt har klart å trigge min interesse. Spør man en som driver med trolling / dyprigg så vil dere nok få et helt annet svar. Effektiv bruk av ekkolodd er ofte løsningen for å lykkes med dette fisket. Man leter etter byttefisk som sild og brisling for så å senke agnet ned til denne dypden.

Bløtbunn og Ålegress

Sjøørret fisket av Bjørn Tore Kjølholt. Rosareke.
Test av Savage Gear ultralett. Utrolig morsomt på grunna.

Bløtbunn eller feske i gøra som vi ofte kaller det her nede i. Bunn som i hovedsak består av leire. Dybde fra 0 til ca 3 meter. Slike områder er spesielt gode tidlig vår eller høst. Som ved strendene er det masse liv i slike områder. Reker, lopper og kutlinger som de viktigste. Ofte vil man finne masse ålegress i områder som dette. Slike ålegress enger er fantastiske områder der byttedyrene vokser opp. Ålegress gir også skjul til sjøørreten. Det er og børstemark her men som ved strendene er dette byttedyret kun aktuelt en meget kort periode, men om du treffer på en børstemark sverming så har du et fantastisk fiske.

Sjøørret fisket av Bjørn Tore Kjølholt. Rosareke.
sjøørret inne på gjørma

Til mitt vanlige fiske er det stort sett kutlinger eller reker jeg imiterer når jeg fisker i gjørma. Ved strendene der sjøørreten ofte henger ut i og rundt variasjonene opplever jeg her en mer patruljerende sjøørret. Her i gøra kan man stå og kaste i timesvis uten tegn til liv så kan det helt uten videre ta helt av. Om sjøørreten vaker kan man observere mønsteret der den jager for så å planlegge dine kast etter dette. For at sjøørreten skal kunne holde på hele dagen her så er man avhengig av riktig vanntemperatur. Altså trivselstemperatur. Sjøørreten liker seg ikke her om det er meget kald i vannet, mindre en ca 4 grader eller varmere en ca 19. Det er dog et unntak og det er om det er dypere vann i umiddelbar nærhet. Da søker sjøørreten ned i dypet for så å ta noen korte runder opp i gjørma for å spise.

Sjøørret fisket av Bjørn Tore Kjølholt. Rosareke.
Fiske i gøra tidlig vår 2019
Kutling er noe sjøørreten jakter på.
Noen som ser hvilken kutling art dette er?

Leopardbunnen

Leopardbunn. Her finner du ofte sjøørret.
Vest på Asmaløy er det mye leopard å finne 🙂

Den berømte leopardbunnen 🙂 Fisket er spesielt godt her når temperaturen på våren overstiger 6-7 grader eller høst når tempen har falt til under 16-17 grader. Helt klart favoritt habitat når høstfisket starter! Leopardbunn er rett og slett et område med meget variert bunn. Som regel er det en flott blanding av mye stein og anen vegetasjon. Dybde ca 1 til 5 meter. Det flotte med slike områder er at sjøørreten kan være hvor som helst! Her kan sjøørreten gå med snuta i mellom stener for å jakte på reker eller kutlinger eller den ligger på lur for så å angripe alt som svømmer forbi. Om man finner et slikt område er det viktig å være effektiv, fisk av hver eneste kvadratmeter. Et lite obs! Det ofte er mange skjulesteder og mye tang i disse områdene, altså som sena kan feste seg i når sjøørreten går mot bunnen. Jeg pleier å gjøre mitt ytterste for å presse fisken mot overflaten når jeg fisker ved slike områder.

Områder med rullestein

En sjøørret fanget en plass der det er rullestein.
Rullestensområder er ofte et giftig habitat.

Rullesteinsområder er nesten alltid et sikkert kort spesielt høst og vinter. Om man skal fiske på vinteren så er slike områder som grenser mot dypt vann et meget lurt valg. Veldig mange plasser har lange belter med rullestein, her på Hvaler spesielt vest på øyene. Her går sjøørreten frem og tilbake langs dette beltet for å jage. I mylderet av skjulesteder er det masse mat til en sulten sjøørret. Det er ofte litt utfordrende å fiske av slike områder fordi dybden er så varierende. Fluefiske / bombarda eller ultralett slukfiske er å anbefale. Man bør ha et agn som går rett under overflaten.

Område med rullestein.
Dette er på Herføl ut mot havet. En fantastisk plass midt på vinteren.
Fra storesand Hvaler. En flott plass der sjøørreten svømmer.
Fantastisk natur i sjøørretens rike

Badekarfiske

Badekar fiske etter sjøørret.
Dette er fra Singløya. Et fantastisk område med masse fine badekar.

Badekarfiske er nok det mest spennende av alt sjøørretfiske! Badekarfiske er for meg småfiske i noen små viker, sund eller andre små områder. Bra vår, høst og vinter om det er dypt vann i nærheten. Du vil bli overrasket over hvor stor sjøørret som vandrer inn i slike grunna kar! Her kan du gå skikkelig ut av sjøørret nerde skapet. Ultralette sluker flue eller bombarda med superlange fortommer. Loppefiskeparadis:) Ofte er det fiske på synlig sjøørret. Som fiske etter ørret i et grunt fjellvann eller elv så må du passe på slik at du ikke skremmer sjøørreten. Her tar jeg som regel mitt første kast sittende på huk ganske langt oppe på land. Vader du ut i slike områder er ofte fisket kjørt.

Badekarfiske etter sjøørret.
Et typisk område der badekarene ligger som perler på en snor
Et lite sund er en spennende plass
Bjørn Tore Kjølholt
Denne sjøørreten tok jeg lang inne i en bitte liten vik. Kastet på synlig fisk, fantastisk 🙂

Med interesse kommer resultatet

Habitat, byttedyr, temperatur, saltholdighet, årstider, fiske teknikk og valg av agn kan ofte virke litt overveldende. Det er viktig er å erfare dette selv, stangtid som vi kaller det. Les deg opp slik at det grunnleggende sitter så går du ut for å prøve. Jo mer man fisker jo mer lærer man, Jo mer man lærer jo morsommere blir det.

Greys fluestang. Perfekt til sjøørret.

Men med kunnskap kan og frustrasjonen komme. Om jeg for eksempel kommer til en plass der alt ligger til rette med unntak av napp kan jeg til tider bli meget frustrert. Men det som er redningen er når man finner løsningen på vanskelige dager, altså knekke den berømte koden den dagen. Den følelsen er ubeskrivelig! Hemmeligheten til et givende fiske er hva du gjør det til. Jeg for min del liker spesielt godt det lille og ofte vanskelige fisket. Grunne områder og badekar med bitte små agn og lett utstyr. Utfordringen er viktigere en størrelse på fisken. Lykke til i jakten! Mitt ønske er at du finner ditt helt eget eget favoritt fiske 🙂

Sjøørretføde.
Om sjøørretfiske er dårlig så kan jeg storkose meg med å lete etter byttedyr.
Sjøørreten har en variert diett.
Fiskeyngel på matfatet

Les også:

Skroll til toppen