Nå er det like før det smeller!
Jeg har nevnt det før og jeg kan godt si det igjen, høstfisket etter sjøørret er en fest! På sensommeren og høsten trekker sjøørreten inn, på vei tilbake til sin gytebekk. På våren trekker de ut på jakten etter føde, de er sultne og bitevillige men ofte slanke og i mindre bra kondisjon. Men ikke på høsten, da er sjøørreten i kjempe kondisjon! Her en liten teaser fra dagen fiske 🙂
Noen gode tips før det hele starter
Høstfisket starter som regel i september en gang. Når temperaturen kryper ned til ca 17 grader siger sjøørreten inn fra beiteområdene. Sjøørreten er igjen å treffe innerst i kilene, langs land og ved strendene. Jeg kommer snart med en guide angående dette fisket. Nå på sensommeren, grenselandet da badegjestene reiser hjem er det også muligheter. Vannet har en temperatur på ca 18 til nesten 20 grader, særlig sent på dagen. Så hvordan og hvor fisker man nå?
Svaret er enkelt. Som nevnt over trekker sjøørreten inn men på grunn av varmen i havet går den ikke helt inn i kilene. I sin vandring tilbake til gytebekken finner den nå plasser ved land som ofte har en nær tilknytning til åpen hav eller dypere vann. Typiske områder er sandstrender og den berømte leopardbunnen. På denne tiden kan du godt finne sjøørret ved strømsund eller odder men det er på grunna det smeller! Her opptrer de i stimer og får du en så er sjansen meget stor for flere!
Får du makrell fisker du for dypt!
Mange jeg snakker med på denne tiden rapporterer mye makrell men lite sjøørret. Årsaken til dette er enkel, du fisker for dypt! Finn deg en fin strand, grunn vik eller andre områder som har sand, vegetasjon, blåskjell banker eller klaser med stein og fisk grunt! Med grunt så mener jeg fra ca en og en halv meter meter helt inn til 30 cm vann. Planlegg ditt fiske og fisk av de mørke områdene først. Sjøørreten patruljerer disse områdene. Her finner de næring og skjul. Her er et par bilder og eksempler på slike hot spots. Vær varsom i ditt fiske, se og planlegg området før du starter!
Den berømte følgefisken!
I slike grunne områder er det viktig å holde hodet lavt og øynene på vid gap. Pass på at du ikke skremmer fisken. En annen ting du må følge med på er følgefisk. Når sluken eller flua nærmer seg så tar du det med ro og ser nøye etter følgefisk. Om den følger men ikke tar så gjør du en av to ting. Prøv først med en variasjon av hastighet, sakte, fort spinnstopp osv. Om dette ikke fungerer så bytter du agn! Gjør dette helt til sjøørreten hugger. I dag prøvde jeg først ei rosa reke, så ei brun reke, deretter en baitfish men det sjøørreten ville ha var en vaskebjørn. I morgen kan det forandre seg så prøv deg frem.
Min planlegging før det starter
Høstfisket varer fra ca september til ut oktober, en kort og hektisk periode. Den tiden vi er i nå bruker jeg til planlegging. Ser meg ut gamle og nye fiskeplasser ved å bruke sjøkart og satellittbilder. Holder godt øye med hav temperaturen og drar dit jeg mener sjansen er størst. Utstyret sjekkes, sneller smøres, liner behandles sluker og fluer sorteres til den store gullmedaljen. Her tar vi ingen sjanser eller satser på tilfeldighetene 🙂
Kom deg ut nå er det bett!
Med dette ønsker jeg alle en riktig godt sensommer og jeg krysser fingrene for en varm, regntung og en høst uten alt for mye vind! Om jeg kan komme med en liten oppfordring så er det å vise litt måtehold. Ta gjerne med en fisk eller 2 med hjem men sett tilbake de trill runde hunnfiskene, særlig de store. Dette er fisker våre sjøørret bekker trenger!
Neste innlegg blir tips og råd til høstfisket!