Fiske sjøørret om sommeren

Tips og gode råd – Fiske sjøørret om sommeren

Mye av det som fascinerer meg med sjøørretfiske er den store variasjonen gjennom årstidene. Fra en hektisk vår der jakten etter sjøørret foregår i de grunne og varme viker til forflytningen ut til skjærgården i mai og juni. Men så kommer det en periode da vadebekledningen ofte blir byttet ut med badetøy, det er sommer! Vanntemperaturen har nå bikket 17/18 grader og makrellen dominerer med sin bitevillighet.  I denne perioden kan det være vanskeligere å fange sjøørret og mange velger å avslutte fisket for å vente til høstfisket. Men ikke gjør det for sommeren byr ofte på et meget spennende fiske og en sjøørret i fantastisk kondisjon! Det å fiske sjøørret om sommeren kan gi virkelig flotte opplevelser!

Det å fiske sjøørret om sommeren kan gi virkelig flotte opplevelser!
En flott Hvaler sjøørret fanget på en sommer ettermiddag.

Nyt dagen i badebukse, fisk sjøørret morgen og kveld!

Mange har sikkert hørt at nattfiske er løsningen om du skal fiske sjøørret om sommeren. Det ligger mye sannhet i dette men det er og med stor moderasjon.  Jeg har ofte godt sjøørretfiske om morgenen og på ettermiddagen / kveldingen sånn etter kl 20 en gang.  Når solen gir sakte slipp og skumringen gir trygghet kommer sjøørreten frem, opp fra de litt dypere vannlag for å jakte sild og brisling på grunna og i strømmene.  På morgenen er de predatorer inne i strandsonen hvor de jakter bland annet tobis. Sommeren er faktisk en fest for en sjøørret. Når sjøen nærmer seg badetemperatur kommer det store mengder av sild og brisling inn til kyst og fjord. Du har sikkert sett det ved brygga, store stimer av brisling. Sjøørreten vet dette og den utnytter festen til fulle!

Brisling

Tilgangen på mat styrer atferd!

Jeg har tidligere beskrevet at adferden til en sjøørret i stor grad påvirkes av 3 faktorer, vann temperatur, tidevann og føde. Klarer man å finne ut av disse faktorene vil du og finne sjøørret. Det er denne kunnskapen som er vår forutsigbare fordel i jakten etter sjøørret.

Sjøørreten er en opportunist og den spiser stort sett det den kommer over. Men den er også smart og beveger seg dit hvor den kan få mest mulig tilbake på minst mulig energi brukt.  Om sommeren så er det sild, brisling og tobis som er hovedføde til sjøørret. Småsild og brisling er ofte å se sammen om sommeren og de har stort sett den samme adferden. Tobis er en helt annen art med en helt egen adferd. Det er altså viktig å skille mellom disse artene slik at du velger riktig plass og riktig agn!

Tobis (småsil)

Tobis er et samlebegrep for flere arter innen silfamilien

På engelsk kalles denne fisken for “sandeel” ,sandål. Dette er et dekkende navn for denne spesielle fisken som og har en fascinerende atferd. Havsil er den viktigste arten for det kommersielle fisket og som navnet tilsier er dette en havgående art. For oss sjøørretfiskere er det derimot småsil  (ikke småsild, det er en annen art) som er mest aktuell.  Småsil skiller seg i utseende ikke så mye fra storsil eller havsil, og kan være lett å forveksle.  Småsilen kan bli opptil 20 cm lang, og finnes fra grunna ned mot ca. 30 meters dyp. Når Småsilen ikke jakter på mat graver den seg ned i sanden. Et annet navn for denne raringen er  derfor sandgrevling.

Småsilen tilbringer natten nedgravd i sanden og den kommer frem på dagen. Da kan de samle seg i store stimer på grunna hvor de jakter småkreps og forskjellige typer plankton. Det er lyset som styrer småsilen sin adferd. I juni og juli mnd graver den seg ned ved 22-24 tiden og “står opp” igjen en plass mellom kl 4 og 6 på morgenen.

MO Coast Tobis. En flott sluk om du skal fiske sjøørret om sommeren

Ta med frokostkaffen og stanga ned til badestranda!

Det flotte med sommeren er at vi ofte camper i nærheten av noen langgrunne badestrender. Disse strendene som yrer av badegjester kan by på et meget godt sjøørretfiske. Men for å få  sjøørret og unngå å sette kroken i baderinger og badenymfer vil jeg råde dere til å stå opp tidlig på morgenen. I det sola står opp kommer småsilen opp fra sanden og sjøørreten trekker inn på grunna for å jakte. Her på Østlandet står solen opp ca ved 4 tiden i juli mnd. Du har da meget godt fiske fra 4-5 tiden og frem til de første håndklær blir lagt ned i sanden ved 8 -9 tiden.

Du har med andre ord et paradis helt for deg selv og kan med dette overraske familien med nystekt sjøørret til sommer frokost :). Fisker du med sluk så velg noen lange og slanke tobis imitasjoner. MO Coast Tobis er et glimrende valg. Fisk de fort med spinnstopp! Er du ute med flua så velg de litt lengre imitasjonene, naturtro farger.  Grønn er et godt valg da småsilen er har en grønn rygg.  Er det langgrunt kan du vade ut og fiske i 360 grader. Se etter aktivitet i overflaten! Er det fisk som hopper eller havet koker så er det ofte sjøørreten som er synderen.

Før solen tar knekken på morgendisen er slike områder en yndet plass for sjøørret!

På sen ettermiddag, kveld og natt er sjøørreten på sildekjøret!

Om sommeren kommer som sagt silden og brislingen inn til kysten. Begge arter er pelagiske stimfisker og brisling og småsild er ganske like. De er også ofte å finne sammen.  Brislingen kjennes igjen med at ryggfinnene sitter litt lengre bak en hos småsilden. Brislingen har og en skarpere “kjøl” og større skjell en småsilden. Brisling, sild og småsild er natt aktive fisker. Om natten vandrer ofte voksne individer av sild rundt om i vannmassene. Disse store fiskene er et attraktivt måltid for sjøørreten. Dorge på natten med store wobblere er oppskriften for å finne de virkelig store sjøørretene!

Selvfølgelig kan du få sjøørret midt på dagen også men fra land blir det nok sporadiske fangster med mange makrell i mellom hver sjøørret. PS! Mindre sjøørret er enkle å fange, de har stort sett det samme tilholdssted som tidlig vår. Dette er fisk som stort sett er under minstemål og kommer du over en slik plass så fisker du på feil sted.  Skal du fiske på dagen så er mitt tips utaskjærs med medium til store sluker som går litt dypt. Et annet tips er å dorge. Dorg med ganske store wobblere i områder som ender mot dypt vann. Grenseland mellom grunna og dypet er ofte bra. 3 til 6 meters dybde er min erfaring.

Når solen gir litt slipp kan du ta frem slukstanga eller fluestanga. Ta kveldtimene ved et strømsund eller ved noen odder. Se etter liv i havet, finner du sild og brisling som koker vil du mest sannsynlig finne sjøørret. Husk bare at når det blir helt mørkt nattfiske så ta fem de mørke imitasjonene. Om natten så er silhuetten av de mørke imitasjonene  mye mer synlige. Om natten kan du og prøve GULP, trigg luktesansen når synet er begrenset!

Skal du fiske sjøørret på dagen så kan du prøve dette tipset.

På dagtid i varmen søker ofte sjøørreten ned i vannlaget eller mot plasser der det er strøm. I strømmende vann er det mer oksygen som er kjærkomment for en sjøørret i varmt vann.  Når tidevannet er på det raskeste kan du prøve i grunne sund.  som vist på dette bildet. På denne tiden av døgnet kan sjøørreten være vanskelig å få. Den er her for å hvile, etegildet er morgen og kveld. Så i slike sund som dette må du prøve en litt annen taktikk for å trigge fisken til hugg. Jeg har god erfaring med små reker i marabou, favoritt er størrelse 10 men gjerne helt ned i str 12.

Slike plasser ut mot havet kan by på flott sommerfiske etter sjøørret.

Disse rekene beveger seg meget fristedene i strømmen. Som en kjent gjeddefisker sa en gang. Når gjedda ikke er sulten må du friste med en liten karamell 🙂

Flott sjøørret tatt midt på degen i et grunt sund på en rosareke i str 10. Midt i juli 18,5 grader i vannet og 20 i lufta.

Praktiske fisketips på ettermiddag, kveld og natt

Velg deg ut noen relativt lette sluker i størrelse 10 til maks 20 gram. Mine favoritter er 10 og 12 gram. Nå er det de naturtro fargene som gjelder du skal imitere den naturlige føden. Sølv og blå, sølv og sort, dus grønn osv. Fisk relativt hurtig men variert og med spinnstopp. Ser du en silde / brisling stim som koker så kast ved siden av stimen eller godt over. Et godt tips er å ta spinnstoppen når sluken eller flua er midt i stimen, dette trigger sjøørreten til hugg!  Husk bare at fiske etter sjøørret på sommeren kan til tider være frustrerende. Sjøørreten følger agnet men den vil ikke ta! Årsaken til dette er i hovedsak to ting.

  1. Du fisker med feil imitasjon, bytt flue eller sluk.
  2. Sjøørreten er rett og slett mett. Tilgangen på føde er enorm på denne tiden og sjøørreten har bettperioder. Vent eller bytt plass.
Dette er tidspunkter når du bør starte fiske sjøørret om sommeren!

Fiske med agn er morsomt for store og små!

Sommeren er en flott tid for å inkludere barna med på fisket! På dagen ved stranda eller på brygga kan du ta med småfolket i jakten etter brisling eller stingsild i pyttene.  Ta med en finmasket håv og legg fangsten i en bøtte så barna kan studere og ta på. Kombiner dette med krabbefisket så har dere aktiviteter som er morsomme og lærerike. Ta vare på noe av fangsten og bruk dette senere på kvelden som agn. Min datter syntes det er veldig stas å få fisk på egen fanget agn 🙂 .

Det å fiske med dupp er utrolig spennende, kanskje den beste måten man kan inkludere et barn med på fisket. Sjøørret, makrell og småsei biter villig hele sommeren. Ta med noen fisk med hjem og lag kveldsmaten av det. Når det lille krypet har sovnet er tiden inne for å rigge stang og komme seg ut. En perfekt sommerdag spør du meg 🙂

Les: Hvordan fiske sjøørret med agn

Fiske sjøørret om sommeren oppsummert

  • Fisk ved de langgrunne strender tidlig på morgenen. Bruk tobis imitasjoner.
  • Midt på dagen så bruk litt større sluker utaskjærs eller dorg med wobbler.
  • Inkluder barna på stranda i jakten etter agnfisk, de elsker dette!
  • Oppsøk områder som har brisling og sild om kvelden og natten.
  • Om natten kan du og prøve GULP, trigg luktesansen når synet er begrenset!
  • Mørke imitasjoner når det er mørkt.
  • Fisk med tempo og husk spinnstopp!

Med dette så ønsker jeg dere alle en riktig god sommer! Send meg gjerne bilder av deres sommer opplevelser og sjøørretfangst:)

Det å fiske sjøørret om sommeren kan gi virkelig flotte opplevelser!

Fiskeutstyr til sjøørret, mine anbefalinger finner du her!

Noen viktige linker og tips til sjøørret

Skroll til toppen