Fiske sjøørret om vinteren-Del 1

Fiske sjøørret om vinteren. Her er flott sjøørret jeg fikk romjulen.

Hvordan fiske sjøørret om vinteren del 1.

Det er nå snart 3 år siden jeg la ut den første guiden med navnet hvordan fiske sjøørret. I etterkant har jeg delt dette opp i årstid med artikler som fiske sjøørret på sommeren og fiske sjøørret om høsten. Nå presenteres altså vinterens muligheter og utfordringer. Fiskeplasser, teknikker, agn og bekleding. Det å fiske sjøørret på vinteren er en meget flott opplevelse. Du har fjorden for deg selv og du får oppleve en tid da havet er på det vakreste.

Fiske sjøørret om vinteren er utfordrende og spennende.
Mine slukstenger til sjøørret.

Winter is coming! Når starter vinterfisket?

Når jeg skal fiske sjøørret om vinteren så starter sesongen når hav temperaturen kryper under  5/6 grader. Sjøørreten er en skikkelig dyktig opportunist og har et stort vandringsmønster. Den har egne standplasser der tilgangen på føde er størst. Det er denne vandringen som gjør sjøørreten litt forutsigbar. Om sommeren er den natt aktiv ved strender og oppsøker strømsund dagtid, på våren er den ofte å finne inne i de varme kilene eller rett utenfor og på høsten liker de seg godt ved grunne områder vendt ut mot dypt vann. Vinteren skiller seg ut fra de andre årstidene. Nå er det ikke bare føde sjøørreten leter etter men varmere vann eller vann med et lavere saltnivå. Så istedet for å lete etter de plasser der sjøørreten finner maten sin må du på vinteren finne fiskeplasser som oppfyller to ekstra kriterier. Dette gjør vinterfisket litt mer vrient men desto mer morsomt!

Her skal jeg fiske sjøørret om vinteren. Søndre sandøy, Hvaler.
Dette bildet er tatt i februar 2017. Typisk plass for sjøørretjakt vinterstid. Oppvaskhansker blir forklart lengre ned i artikkelen.

Hvor er sjøørreten?

Skal du fiske sjøørret om vinteren må du lete etter fiskeplasser som har flere elementer i seg.

 1. Tilgang på føde.
 2. Høyere vanntemperatur en omgivelsene.
 3. Lavere saltinnhold. (brakkvann)

Sjøørret i meget kald vann: Om det er veldig kald det vil si hav temperatur på under 4 grader så vil du finne sjøørret i områder med kun en eller to av disse tre elementer. Lavere saltnivå eller et område med litt høyere temperatur en omgivelsene, helst begge. Da søker ofte sjøørreten hit for å kvitte seg meg salt i en prosess som kalles for osmose. Bakdelen med slike plasser er ofte småfallen sjøørret. Det er nemlig de mindre eksemplarene som sliter mest når temperaturen kommer under 4 grader. Jeg har opplevd å finne masse sjøørret ved slike plasser og de er alle små og ofte under minstemål. Selv om de er mange er de vanskelige å få. Det jeg har lært er at de ikke spiser men oppholder seg her for å overleve. Jeg har og opplevd stor dødelighet med de få jeg har fått.

Fiske sjøørret om vinteren kan fort by på utfordringer for sjøørreten.
Det å fiske sjøørret om vinteren kan fort by på utfordringer for sjøørreten.

Klok av skade styrer jeg unna de grunneste områdene når temperaturen er under 4 grader. Finner jeg stimer med småfisk så går jeg videre til en annen plass. Her en film jeg tok ved en slik plass, alle fisk var under minstemål og jeg fant 3 døde fisk dagen etter. Det var denne opplevelsen som gjorde meg nysgjerrig for å finne ut av denne adferden. Legg merke til at det nærmest koker av fisk. Så fort lina lander på vannet blir de stresset. Igjen styr unna dette fisket. Jeg har lært etter denne opplevelsen.

De gode sjøørretplassene på vinteren

Så lenge det er isfritt kan du fiske sjøørret. Ofte er det faktisk meget bra rett etter at isen har gått eller ved iskanten. I all hovedsak har du to valg. utaskjærs på jakt etter de virkelig store eksemplarene som overspringere (gjelfisk, fisk som ikke gyter) eller innenskjærs på leting etter de som er ferdige med gyting.  Jeg foretrekker det siste da det ofte er mer komfortabelt og byr på et mer spennende fiske. Innenskjærs kan by på vakende sjøørret allerede i januar, kjempemorsomt og spennende, særlig  på lett utstyr.

Fiske sjøørret om vinteren er utfordrende men meget morsomt!
Typisk fin vinterfisk. Tatt i slutten av februar Kirkøy.

Når jeg jakter sjøørret innaskjærs om vinteren så leter jeg etter plasser som små viker, grunne kiler eller steder med litt ferskere vann. På grunn av Glomma er det her på Hvaler ofte godt fiske på nord og østsiden av øyene.  Ferskvannet går ut på de sidene og sola får tak i de vikene som vender litt østlig. Små viker eller viker som har et basseng er meget bra, jeg kaller denne formen for snikfiske. Det er små plasser og du må opptre varsomt for ikke å skremme. Ofte står jeg på knærne og har en god avstand til vannet før jeg tar første kast. Jeg starter nesten alltid fiske innerst i vika for så å jobbe meg utover. Det blir ikke mange fisk på en slik vik men om vinteren er all fisk en flott bonus.

Skal du fiske sjøørret om vinteren er slike plasser som dette et godt valg.
Vrangbenet Kirkøy. 
Skal du fiske sjøørret om vinteren så er dette en meget god plass.
Fiske sjøørret om vinteren, valg av fiskeplass.

Bildene over viser noen fine plasser jeg ofte besøker vinterstid, det vi si så lenge det er isfritt. Her er det masse flotte små viker som perler på en snor. Det blir ikke mange kastene i vær vik men det er mange av de så her kan jeg holde på en hel dag. Ofte tar fisket seg opp sånn litt utover dagen, særlig om det er litt sol. Om det kommer regn etter en kuldeperiode er jeg og på plass ved steder som dette. Ps! sjøørreten kan gå meget grunt helt inn i gøra som vi sier her nede.

Om det er en fordypning inne på grunna feks en plass de har mudret så kan du ta deg f på at den kulpen (badekaret) eller renna skjuler et par fine sjøørreter. Tips!  Fisker du med flue så ta i bruk de litt små fluene, gjerne lopper eller små mysis og bruk lang fortom. la kun fluen og fortommen lande i fordypningen. Fisker du med sluk så gå for en meget lett variant, gjerne ned i 3 til 7 gram. Kast over fordypningen ikke i. 

Fiske sjøørret om vinteren er utfordrende men meget morsomt. Her fra en tur rett før jul. Hvaler
Sjøørretfiske på vinteren

Isløsning = meget godt fiske!

( ihvertfall noen ganger)

Isen kan komme å gå mange ganger i løpet av en vinter. Jeg drar ofte til mine faste plasser bare for å sjekke om isen er på vei bort eller om det nærmer seg. Isen sitt frafall betyr en økning av temperaturen og det er et tegn i riktig retning. På videoen nedenfor er jeg på befaring ved en av mine faste vinter plasser. Her har det vært kulde etterfulgt av noen milde dager og isen slipper endelig sitt grep. Her ble det aktivitet og godt fiske dagen etter 🙂

Rune Rudberg ut mot havet!

Jeg tror nok ikke sangen til Rudberg handlet om sjøørretfiske men tittelen er viktig. Når det er skikkelig kaldt og isen ligger de fleste steder så søk ut mot havet. Her er det ofte isfritt og du har en mulighet for de sølvblanke puddingene. Det kan fort bli en kald opplevelse og du bør ha en god dose tålmodighet. men er du fiskesyk og tester kan du og få en veldig fin belønning.  Områder med rullesten og varierende dybder er bra, typisk leopardbunn.

Fiske sjøørret om vinteren.
En flott sjøørret jeg fikk utaskjærs i romjulen.

Her på Hvaler er det områdene vendt mot vest som har de beste områdene. Vist på bildet under er fra Spjærøy og områdene rundt Herregårdsdammen. Legg merke til rullesten markert i blått og en flott “pool” markert i grønt. Slike områder har vi vest på alle de store øyene som vesterøy, spjærøy, Asmaløy og Kirkøy. Fisker jeg med flue eller bombarda  bruker jeg helst fluer som pattegrisen i str 4 eller 6 i farge oransje eller rosa.  Går jeg med sluken så velger jeg ofte de litt fargerike variantene med litt gult eller oransje, vekt ca 15 til 20 gram.

Fiske sjøørret om vinteren, valg av fiskeplass.
Fiske sjøørret om vinteren, valg av fiskeplass.

Utstyrs valg vinterstid

Fiske sjøørret om vinteren – Fluefiske: Som nevnt ovenfor så fisker jeg enten utaskjærs eller innaskjærs om vinteren og jeg tilpasser utstyret deretter. Går jeg innenskjærs er valget ofte en fluestang i klasse 5, gjerne med en flyteline eller slow intermediate. Små lopper, reker eller andre litt fargerike varianter. Her skal det fiskes i små områder og presentasjon er viktig for ikke å skremme sjøørreten. Jeg tar frem 7 er stanga om jeg beveger meg utaskjærs, intermediate eller fast intermediate line.  Setter gjerne på noen klassiske streamere eller noen store reker.

Fiske sjøørret om vinteren mitt valg av fluestenger.

Fiske sjøørret om vinteren – Slukfiske: Utaskjærs en 10 fots slukstang  med en anbefalt slukvekt på ca 10 til 30 gram . Denne bruker jeg til de litt større slukene, satser på rekkevidde fremfor presisjon. Innaskjærs bruker jeg ofte en mye lettere stang. 7 til 8 fot med en slukvekt på maks 10 gram.  Her bytter jeg ut rekkevidde med presisjon og følsomhet.  Slukvalget er fargerike varianter. Helst varianter som har god bevegelse i sakte fart.

Fiske sjøørret om vinteren . Mitt valg av stenger og sjøørretsluker.

Fiske sjøørret om vinteren – Bombarda Det å fiske med bombarda vinterstid er nok den mest effektive metoden for å fange sjøørret. Variasjonen du har med duppene, det enorme utvalget i agn og sinnssyk rekkevidde gir deg muligheter i nesten alle situasjoner. Jeg bruker flyt dupper eller slow intermediate på grunna og fast intermediate på dypet utaskjærs. Fluene varierer jeg som ved fluefiske, små innaskjærs og store ut mot havet. Tips! Skal du fiske etter sky fisk på grunna så gå for en lett dupp som du monterer en polyleader på. Dette er en tapert fortom som fluefiskere ofte bruker. Denne gjør det mulig å strekke ut en lang spiss. Kast ut og stopp duppen forsiktig slik at hele fortomen retter seg ut. Dette er litt spesialteknikk men effektivt under spesielle forhold.

Bombarda er meget effektivt om du skal fiske sjøørret om vinteren.

Fiske sjøørret om vinteren – Kle deg godt!

Om du skal trives ute på denne tiden så kle deg godt! Jeg bruker noe som heter core ins på mine Hodgman vadere. Dette er en “boble bukse” jeg knepper på innersiden av vadebuksene. Ekstra varme sokker og flere lag under jakka. Jeg har nesten alltid med meg sekk og det av flere grunner. Her har jeg med meg varm drikke og en plass til å legge skiftet.

Gode hansker og varm drikke gjør turen til en hyggelig opplevelse.

Blir det varmere utover dagen kan jeg ta av noen lag under jakka blir det kaldt har jeg på meg en ekstra genser. Husk mye av varmetapet går ut fra hodet så en god og varm lue er lurt. Angående hanskene så bruker jeg to forskjellige utgaver. Er det fra et par varmegrader til et par minus så har ABU garcia noen flotte fingerløse hansker i neopren. Er det virkelig kaldt bruker jeg fleece hansker med tynne oppvaskhansker på yttersiden. Oppvaskhanskene gjør det vanntett og de gir et godt grep på fluelina. 

Kle deg godt om du skal fiske sjøørret om vinteren.
For på innersiden av vadebuksene er meget komfortabelt vinterstid.

Tips triks og gode verktøy!

 • Planlegg fisket før du drar ut, sjekk vær og vind. Ta en avgjørelse om du vil dra ut mot havet eller fiske innaskjærs i noen lune isfrie viker.  Fralandsvind utaskjærs er ofte mer behagelig om vinteren.
 • Ta med deg en temperaturmåler, skaff deg en liten oversikt slik at du kan finne de litt varmere vannlag.
 • Det er ofte godt fiske om det kommer regn eller noen dager med varmere vær.
 • Er det kaldere en 2-3 grader  i vannet vil sjøørreten ofte søke mot dypere vann.
 • Fisk lite og konsentrert innaskjærs og med større agn utaskjærs.

Lowrance heat mapping

Skal du fiske sjøørret om vinteren er det en fordel å ha kontroll på temperaturen. Jeg bruker noen som heter heat map på min Lowrance enhet. Denne lager et spor på kartet som lager en  farget følgestrek avhengig av vanntemperatur. Så fort jeg treffer varmere vann forandrer streken seg fra grønn, gult, oransje til rød. Slik kan jeg kartlegge et stort område i jakten etter de varmere vannlag.

Nyttig vanndata

  Diverse meget bra sluker. Kjøp noen lette i feks 7 til 10 gram og noen større i 18 til 25 gram

  Diverse gode fluer

  Her en liten video fra fisket nå i slutten av november. Test av ny leke 🙂

  Les også:

  Skroll til toppen