Hvordan fiske med bombarda dupp – Guide

Bombarda dupp / Ørretbombe etter sjøørret!

Det å fiske med bombarda dupp / Ørretbombe  er spennende, utfordrende og sinnssykt effektivt!!

INNO bombarda dupp. Denne duppen fungerer meget bra til fiske etter sjøørret. Kommer i mange forskjellige utgaver.
Mitt bombarda utstyr 🙂

Video presentasjon av bombarda dupp

Nye innlegg :

Etter 13 år som fluefisker i Hemsedal blir det noen ganger vanskelig å legge fra seg fluestanga. Men som sportsfisker må man hele tiden tilpasse seg og det samme gjelder for utstyret. Nå bor jeg på Hvaler og har byttet ut ørret med sjøørret. Mange ganger er fluetangen det overlegne verktøy men det har sine begrensinger med tanke på plass, vind og rekkevidde.  Er ikke en fan av begrensinger..Jeg har fisket en del med sluk, wobbler og agn men for meg er flue favoritt, så hva gjør man da?

Det er her bombarda dupp kommer inn. Her kan jeg fiske med rekkevidden som en slukfisker med effektiviteten og følsomheten til en fluefisker. Hærlig! Men for å få dette til så er det et par ting dere må tenke på og det skal jeg forklare nå.

PS!Denne guiden er i hovedsak laget for fiske etter sjøørret. Men denne teknikken kan og brukes til andre type fiske feks etter ørret i vann og elv. Burde og være meget godt egnet til harr. Jeg har mange års erfaring med fluefiske etter brun ørret.  En ting som er 100% sikkert er at dette utstyret fra nå blir en del av standard pakken på fjellet! Den overlegne kastelengden og mulighet med lang fortom blir en garantert killer etter ørret! Ha på noen fine nymfer eller streaking caddis.

Mitt bombarda skrin til sjøørret 🙂

Slik rigger du bombarda dupp!

Først stangen: Du kan godt bruke din “vanlige” 9-10 fots slukstang men om du virkelig vil få dette til så går du til innkjøp av en stang som er minst 10 fot beste lengde er rundt 11 fot.  Slukvekt 5 til maks  30-40 gram. Altså en meget lett stang med tanke på lengden.  Med en slik stang kan du bruke lang fortom som igjen er hele hemmeligheten.

Så snellen:  Jeg bruker en ganske liten haspelsnelle. På denne har jeg ca 150m med 0,15 multisene. (Multifilament) Fordelen med denne type sene er høy bruddstyrke som gjør at du kan velge en tynn sene, tynn sene = laaange kast. En annen ting er at multisene er ei død sene (strekker seg ikke) som egner seg godt til denne type fiske.  Når man kaster med denne type dupp så er det en fordel å stoppe duppen før den lander i vannet. da får man strekt ut fortommen. Man får en mye bedre stopp med multi og dermed en bedre presentasjon av agnet.

Tips:Multi sene kommer som regel i 2 utgaver 110/120 meter og 270 meters spoler  Et tips er å gå for 270 meter, da får du fylt snella helt opp. Jeg vet at mange velger 110 meter utgaven. De må da fylle opp med mono eller tape i bunnen av spolen. Jeg bruker heller samme line hele veien så snur jeg bare lina etter endt sesong. Det som ligger innerst er som nytt. Da har du faktisk sena dobbelt så lenge.

Så er det bombarda duppene: Her er det utrolig mye å velge i og de har alle forskjellige  egenskaper. Jeg var veldig glad i Abu og spesielt INNO bombarda dupp.

Inno bombarda
INNO Bombarda

Du klarer deg langt med de jeg har vist på bildet over. Flyt på 15 gr, synk 20 gr og den jeg bruker aller mest intermediate 15 /16 gram blank.Tyngden på duppen kan du varierer slik du tilpasser deg feks vind eller type agn. Blåser det mye så kan jeg gå helt opp i 25gr. Små fluer og stille vann ned i 10 gram dupp.

Hemmeligheten ligger i riggingen!  Avhengig av dupp så kan du gjøre dette på forskjellige måter. På bildet under så kan dere se hvordan jeg rigger min ABU dupp.  Jeg bruker ca 20-40 cm nylon / fluor i tykkelse 0.30 til 0,40. Svivel i hver ende. PS! Bruk en gummiperle som vist på bildet, denne beskytter knuten din ved kast. Kan godt ha en slik perle i begge ender. Jeg gjør dette slik at jeg kan bytte dupp på en raskere måte. Det er viktig at duppen har litt line å “gli” på slik at du kjenner napp.

Bruk ca 20-40 cm nylon i tykkelse 0.30 til 0,40. Svivel i hver ende. PS! Bruk en gummiperle som vist på bildet, denne beskytter knuten din ved kast.

En helt vanelig måte å rigge en standard dupp er å la hovedlina gå igjennom duppen, fest på en gummiperle, svivel og fortom. Som vist på dette bildet

En helt vanelig måte å rigge en standard dupp

INNO duppen fungerer på en litt annen måte. Her skal pinnen peke mot agnet ikke mot stangen som de “vanlige” bombarda duppene. På Inno duppen så fester du hovedlina ved hodet og fortommen på den lengste delen av pinnen. Enkelt og greit.

Rigging av INNO dupp

Total lengde på fortommen avhenger av utstyret du fisker med. En fin tommelfingerregel er like lang fortom som stang. Jeg bruker ca 1/2 meter lengre en stanga .Med lang fortom får du presentere agnet pent. Du oppnår også meget lange kast. vi snakker om 50-70m!I enden så fester du på en passende flue, agn, gulp eller en liten wobbler i str 2 til 5 gr. Her har du mulighet til utrolig variasjon.For meg så har dette fisket virkelig fått feste!Killer effektivt!!

Tips! For å eliminere at fortommen henger seg opp så kast med god høyde, en fin bue. Viktig å se på duppen hele tiden. Rett før den treffer vannet så stopper du linen, da strekker fortommen seg helt ut.

Fluer til L.rigg. Disse fluene er spesielt designet for å brukes sammen med det innovative L-Rig systemet av Jens Bursel. Jeg har omtalt dette systemet her: Bombarda dupp og L-rigg

Bombardadupp. Bruk søkefeltet på bloggen og skriv INNO. Jeg har ved flere anledninger kommentert denne flotte duppen. Rask og proff levering. Bombardashop har og det dere trenger av utstyr til L-rigg. Denne duppen er essentiell i mitt bombardafiske! Kjøp feks dupp i intermediate 15 og 25/30 gr, da har du til de fleste forhold. PS! Det er fort gjort å kaste bort en dupp.

Inno Bombarda

Bombardastenger til sjøørret

Bombarda stenger er litt lengre en den vanlige slukstanga men ellers like. Min anbefalte lengde er rundt 11 til 12 fot. Da har dere en stang som er perfekt til bombarda men som og fungerer godt til vanlig slukfiske. Alle disse alternativene er strålende til bombardafiske etter sjøørret.

En stille og kald vinterdag, da er bombarda spesielt giftig!

Fenwick Aetos 11′ 16-54g

Nok en strålende stang fra Fenwik. Stengene har et moderne håndtak, Fuji Skeletor-snellefeste og titanstangringer. Dette gjør det til en av de letteste stengene på markedet. Med karbon-detaljer og den mørke blå klingen, har den også et moderne og stilrent utseende. Alle modellene leveres i corduratube. 4 delt som er et meget stort pluss, flott slukvekt! Pris ca 2500,-

Berkley Lightning HT 11′ 5-30g

Meget bra stang for en rimelig krone. Jeg har kastet masse med denne og gir den to tomler opp! Flott slukvekt som gjør den følsom og lett til å være 11 fot. En flott stang til bombarda og slukfiske. Et meget godt alternativ til de som ønsker å prøve bombarda uten å tømme lommeboka. Pris ca 1200,-

Westin W3 Spin 11,3′ M 7-30g

Danskene er gode på bombarda og de har her laget en stang spesialtilpasset til fiske etter sjøørret. Gode stenger med en meget god kvalitet. 4 delt klinge. Snellefeste: SKS+KDPS (screw down), Stangringer: LTS ring guides, Premium grader korkhåndtak / EVA-håndtak. Pris ca 1500,-

Lawson Explorer G3 11′ 12-35g

Jeg må nesten ta med en stang til for denne har overrasket meg meget positivt. 4 delt stang med en perfekt slukvekt. Stangen har flere ganger blitt kåret til testvinner hvor den har danket ut langt dyrere stenger. Jeg sier meg enig. Pris ca 900,-

Fin pakke: Ron Thompson Seatrout Stick 11’2

Dette er en knall pakke til en meget fin pris. En bra stang og en helt ok snelle. Fungerer godt til bombarda og slukfiske. Pris ca 1500,-

Haspelsneller til sjøørret

Jeg har brukt denne snella i et par år og jeg har kun gode ting å si. Flott balanse, god kvalitet så ser den jo super sprek ut 🙂 7 kulelager pluss ett glidelager. Carbon Matrix™-bremsesystem, Rocket Line Management System, Kropp av C6-karbon og girhus av X-Crãftic. Jeg bruker den i størrelse 20 til vanlig slukfiske og bombarda og størrelse 10 til ultralett. Et meget godt alternativ om du skal gå et hakk opp er den fantastiske Revo 2 STX!. Pris ca 1500,-

Revo 2 i størrelse 10. Perfekt til det lette fisket.

Abu Garcia Revo 2. Str 20 eller 10

Fisketips til sjøørret!

Ang fisketeknikk så er nok dette nærmere fluefiske en sluk. Tidlig i sesongen når sjøørreten går grunt fisker jeg meget sakte, dvs med flyt eller intermediate dupp, 10-15 gr. Sveiver inn sakte, kun et par runder på snella. Stopper opp og vipper pent meg stangtuppen. Prøver å få flua til å bevege seg i et spennende mønster. Ofte så kommer hugget når flua ligger stille, husk tilslag!! Senere i sesongen eller på høsten så fisker jeg med mer tempo, særlig om jeg har på en streamer eller lign..

Da sveiver jeg ganske raskt men har ofte spinn stopp.4-8 raske tørn på snella og stopp..Beveger stanga til hver side slik at flua går i et S mønster. Med reke, børstemark imitasjoner så fisker jeg den saktere med mange små bevegelser. Bruker mest av det siste. Pattegris og vaskebjørn som favoritt. PS! Lær deg rappala knuten, den er helt genial! da går flua mye friere i vannet!

Om fisken vaker så ikke kast i selve vaket! Tommelfingerregel er i klart vann kast godt over og ved siden av vaket, i grumsete vann kast godt over.  Varier tempoet på flua. Noen ganger trigger sjøørreten på rolige bevegelser andre ganger så er det tempo som gjelder. 

Les også

Sånn da er det bare å komme seg ut!

Lykke til og skitt fiske 🙂

Skroll til toppen