Bombarda dupp / Ørretbombe etter sjøørret!

Det å fiske med bombarda dupp / Ørretbombe  er spennende, utfordrende og sinnssykt effektivt!!

INNO bombarda dupp. Denne duppen fungerer meget bra til fiske etter sjøørret. Kommer i mange forskjellige utgaver.
Mitt bombarda utstyr 🙂

Bli Rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten. Du kan støtte mitt arbeid her på bloggen og samtidig spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota 10% rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Video presentasjon av bombarda dupp

Nye innlegg :

Etter 13 år som fluefisker i Hemsedal blir det noen ganger vanskelig å legge fra seg fluestanga. Men som sportsfisker må man hele tiden tilpasse seg og det samme gjelder for utstyret. Nå bor jeg på Hvaler og har byttet ut ørret med sjøørret. Mange ganger er fluetangen det overlegne verktøy men det har sine begrensinger med tanke på plass, vind og rekkevidde.  Er ikke en fan av begrensinger..Jeg har fisket en del med sluk, wobbler og agn men for meg er flue favoritt, så hva gjør man da?

Det er her bombarda dupp kommer inn. Her kan jeg fiske med rekkevidden som en slukfisker med effektiviteten og følsomheten til en fluefisker. Hærlig! Men for å få dette til så er det et par ting dere må tenke på og det skal jeg forklare nå.

PS!Denne guiden er i hovedsak laget for fiske etter sjøørret. Men denne teknikken kan og brukes til andre type fiske feks etter ørret i vann og elv. Burde og være meget godt egnet til harr. Jeg har mange års erfaring med fluefiske etter brun ørret.  En ting som er 100% sikkert er at dette utstyret fra nå blir en del av standard pakken på fjellet! Den overlegne kastelengden og mulighet med lang fortom blir en garantert killer etter ørret! Ha på noen fine nymfer eller streaking caddis.

Mitt bombarda skrin til sjøørret 🙂

Slik rigger du bombarda dupp!

Først stangen: Du kan godt bruke din “vanlige” 9-10 fots slukstang men om du virkelig vil få dette til så går du til innkjøp av en stang som er minst 10 fot beste lengde er rundt 11 fot.  Slukvekt 5 til maks  30-40 gram. Altså en meget lett stang med tanke på lengden.  Med en slik stang kan du bruke lang fortom som igjen er hele hemmeligheten.

Så snellen:  Jeg bruker en ganske liten haspelsnelle. På denne har jeg ca 150m med 0,15 multisene. (Multifilament) Fordelen med denne type sene er høy bruddstyrke som gjør at du kan velge en tynn sene, tynn sene = laaange kast. En annen ting er at multisene er ei død sene (strekker seg ikke) som egner seg godt til denne type fiske.  Når man kaster med denne type dupp så er det en fordel å stoppe duppen før den lander i vannet. da får man strekt ut fortommen. Man får en mye bedre stopp med multi og dermed en bedre presentasjon av agnet.

Tips:Multi sene kommer som regel i 2 utgaver 110/120 meter og 270 meters spoler  Et tips er å gå for 270 meter, da får du fylt snella helt opp. Jeg vet at mange velger 110 meter utgaven. De må da fylle opp med mono eller tape i bunnen av spolen. Jeg bruker heller samme line hele veien så snur jeg bare lina etter endt sesong. Det som ligger innerst er som nytt. Da har du faktisk sena dobbelt så lenge.

Så er det bombarda duppene: Her er det utrolig mye å velge i og de har alle forskjellige  egenskaper. Jeg var veldig glad i Abu og spesielt INNO bombarda dupp.

Inno bombarda
INNO Bombarda

Du klarer deg langt med de jeg har vist på bildet over. Flyt på 15 gr, synk 20 gr og den jeg bruker aller mest intermediate 15 /16 gram blank.Tyngden på duppen kan du varierer slik du tilpasser deg feks vind eller type agn. Blåser det mye så kan jeg gå helt opp i 25gr. Små fluer og stille vann ned i 10 gram dupp.

Hemmeligheten ligger i riggingen!  Avhengig av dupp så kan du gjøre dette på forskjellige måter. På bildet under så kan dere se hvordan jeg rigger min ABU dupp.  Jeg bruker ca 20-40 cm nylon / fluor i tykkelse 0.30 til 0,40. Svivel i hver ende. PS! Bruk en gummiperle som vist på bildet, denne beskytter knuten din ved kast. Kan godt ha en slik perle i begge ender. Jeg gjør dette slik at jeg kan bytte dupp på en raskere måte. Det er viktig at duppen har litt line å “gli” på slik at du kjenner napp.

Bruk ca 20-40 cm nylon i tykkelse 0.30 til 0,40. Svivel i hver ende. PS! Bruk en gummiperle som vist på bildet, denne beskytter knuten din ved kast.

En helt vanelig måte å rigge en standard dupp er å la hovedlina gå igjennom duppen, fest på en gummiperle, svivel og fortom. Som vist på dette bildet

En helt vanelig måte å rigge en standard dupp

INNO duppen fungerer på en litt annen måte. Her skal pinnen peke mot agnet ikke mot stangen som de “vanlige” bombarda duppene. På Inno duppen så fester du hovedlina ved hodet og fortommen på den lengste delen av pinnen. Enkelt og greit.

Rigging av INNO dupp

Total lengde på fortommen avhenger av utstyret du fisker med. En fin tommelfingerregel er like lang fortom som stang. Jeg bruker ca 1/2 meter lengre en stanga .Med lang fortom får du presentere agnet pent. Du oppnår også meget lange kast. vi snakker om 50-70m!I enden så fester du på en passende flue, agn, gulp eller en liten wobbler i str 2 til 5 gr. Her har du mulighet til utrolig variasjon.For meg så har dette fisket virkelig fått feste!Killer effektivt!!

Tips! For å eliminere at fortommen henger seg opp så kast med god høyde, en fin bue. Viktig å se på duppen hele tiden. Rett før den treffer vannet så stopper du linen, da strekker fortommen seg helt ut.

Fluer til L.rigg. Disse fluene er spesielt designet for å brukes sammen med det innovative L-Rig systemet av Jens Bursel. Jeg har omtalt dette systemet her: Bombarda dupp og L-rigg

Bombardadupp. Bruk søkefeltet på bloggen og skriv INNO. Jeg har ved flere anledninger kommentert denne flotte duppen. Rask og proff levering. Bombardashop har og det dere trenger av utstyr til L-rigg. Denne duppen er essentiell i mitt bombardafiske! Kjøp feks dupp i intermediate 15 og 25/30 gr, da har du til de fleste forhold. PS! Det er fort gjort å kaste bort en dupp.

Inno Bombarda

Bombardastenger til sjøørret

Bombarda stenger er litt lengre en den vanlige slukstanga men ellers like. Min anbefalte lengde er rundt 11 til 12 fot. Da har dere en stang som er perfekt til bombarda men som og fungerer godt til vanlig slukfiske. Alle disse alternativene er strålende til bombardafiske etter sjøørret.

En stille og kald vinterdag, da er bombarda spesielt giftig!

Fenwick Aetos 11′ 16-54g

Nok en strålende stang fra Fenwik. Stengene har et moderne håndtak, Fuji Skeletor-snellefeste og titanstangringer. Dette gjør det til en av de letteste stengene på markedet. Med karbon-detaljer og den mørke blå klingen, har den også et moderne og stilrent utseende. Alle modellene leveres i corduratube. 4 delt som er et meget stort pluss, flott slukvekt! Pris ca 2500,-

Berkley Lightning HT 11′ 5-30g

Meget bra stang for en rimelig krone. Jeg har kastet masse med denne og gir den to tomler opp! Flott slukvekt som gjør den følsom og lett til å være 11 fot. En flott stang til bombarda og slukfiske. Et meget godt alternativ til de som ønsker å prøve bombarda uten å tømme lommeboka. Pris ca 1200,-

Westin W3 Spin 11,3′ M 7-30g

Danskene er gode på bombarda og de har her laget en stang spesialtilpasset til fiske etter sjøørret. Gode stenger med en meget god kvalitet. 4 delt klinge. Snellefeste: SKS+KDPS (screw down), Stangringer: LTS ring guides, Premium grader korkhåndtak / EVA-håndtak. Pris ca 1500,-

Lawson Explorer G3 11′ 12-35g

Jeg må nesten ta med en stang til for denne har overrasket meg meget positivt. 4 delt stang med en perfekt slukvekt. Stangen har flere ganger blitt kåret til testvinner hvor den har danket ut langt dyrere stenger. Jeg sier meg enig. Pris ca 900,-

Fin pakke: Ron Thompson Seatrout Stick 11’2

Dette er en knall pakke til en meget fin pris. En bra stang og en helt ok snelle. Fungerer godt til bombarda og slukfiske. Pris ca 1500,-

Haspelsneller til sjøørret

Jeg har brukt denne snella i et par år og jeg har kun gode ting å si. Flott balanse, god kvalitet så ser den jo super sprek ut 🙂 7 kulelager pluss ett glidelager. Carbon Matrix™-bremsesystem, Rocket Line Management System, Kropp av C6-karbon og girhus av X-Crãftic. Jeg bruker den i størrelse 20 til vanlig slukfiske og bombarda og størrelse 10 til ultralett. Et meget godt alternativ om du skal gå et hakk opp er den fantastiske Revo 2 STX!. Pris ca 1500,-

Revo 2 i størrelse 10. Perfekt til det lette fisket.

Abu Garcia Revo 2. Str 20 eller 10

Fisketips til sjøørret!

Ang fisketeknikk så er nok dette nærmere fluefiske en sluk. Tidlig i sesongen når sjøørreten går grunt fisker jeg meget sakte, dvs med flyt eller intermediate dupp, 10-15 gr. Sveiver inn sakte, kun et par runder på snella. Stopper opp og vipper pent meg stangtuppen. Prøver å få flua til å bevege seg i et spennende mønster. Ofte så kommer hugget når flua ligger stille, husk tilslag!! Senere i sesongen eller på høsten så fisker jeg med mer tempo, særlig om jeg har på en streamer eller lign..

Da sveiver jeg ganske raskt men har ofte spinn stopp.4-8 raske tørn på snella og stopp..Beveger stanga til hver side slik at flua går i et S mønster. Med reke, børstemark imitasjoner så fisker jeg den saktere med mange små bevegelser. Bruker mest av det siste. Pattegris og vaskebjørn som favoritt. PS! Lær deg rappala knuten, den er helt genial! da går flua mye friere i vannet!

Om fisken vaker så ikke kast i selve vaket! Tommelfingerregel er i klart vann kast godt over og ved siden av vaket, i grumsete vann kast godt over.  Varier tempoet på flua. Noen ganger trigger sjøørreten på rolige bevegelser andre ganger så er det tempo som gjelder. 

Les også

Sånn da er det bare å komme seg ut!

Lykke til og skitt fiske 🙂

Fiskeutstyr til sjøørret, mine anbefalinger finner du her!

Nye innlegg 2017

Bli Rosareke medlem!

Du kan nå hjelpe sjøørreten. Du kan støtte mitt arbeid her på bloggen og samtidig spare penger på fiskeutsyr! Meld deg inn som rosareke medlem og mota 10% rabatt på dine kjøp hos SkittFiske!

Følg Rosareke på Facebook og YouTube

25 hendelser på “Hvordan fiske med bombarda dupp – Guide”

  1. Hei Bjørn Tore.
    Veldig interesant artikkel som jeg kunne tenke meg å prøve. Har imidlertid noen nybegynner spørsmål. Du fester løkken på tapred fortom til “bunnen” av bombarda duppen og en knute i andre enden. Kan du forklare hvordan du fester fortommet til den knuten på tapred fortommen?
    Fisker du bombarda og flue som vanlig sluk med spinnstopp ?

    1. Bjørn Tore Kjølholt

      Hei Henrik,
      Jeg har oppdatert innlegget med et bilde som forklarer den med knuten. Her kan du selvfølgelig og bruke løkke i løkke løsning, men jeg foretrekker denne.
      Ang selve fisket så fisker jeg nok litt annerledes en sluk..mer som en fluefisker og avhengig av type flue jeg har i enden og hva slags fisk jeg er på jakt etter. Feks tidlig i sesongen når sjøørreten går grunt fisker jeg meget sakte, dvs med flyte dupp, 15 gr. Sveiver inn sakte, kun et par runder på snella. Stopper opp og vipper pent meg stangtuppen. Prøver å få flua til å bevege seg i et spennende mønster. Ofte så kommer hugget når flua ligger stille, husk tilslag!! Senere i sesongen eller på høsten så fisker jeg med mer tempo, særlig om jeg har på en streamer eller lign.. Da sveiver jeg ganske raskt men har som du sier ofte spinn stopp.4-8 raske tørn og stopp..Beveger stanga og til hver side slik at flua går i et S mønster. Med reke, børstemark imitasjoner så fisker jeg den saktere med mange små bevegelser. Bruker mest av det siste. Pattegris og vaskebjørn som favoritt. PS! Lør deg rappala knuten, den er helt genial! da går flua mye friere i vannet!
      Lykke til og si gjerne ifra når din første bombarda ørret sitter 🙂
      Sjekk forøvrig ut denne siden: https://www.rosareke.no/?p=86

  2. Tilbakeping: Fiske sjøørret – Tips – Guide – Gode råd | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!

  3. Tilbakeping: Inno Bombarda – Nyvinning og nytenking! | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!

  4. Tilbakeping: Dagens test – INNO Bombarda. | Bjørn Tore Kjølholt, Realitybløgger!

  5. Hei! Interessant artikkel og godt skrevet. Dette må prøves. Westinstangen du anbefaler, er den egnet som en generell sjøørretstang? Til sluk også? Det står mellom den og Berkley Lightning HT 13′, evt en noe kortere som allroundstang. Tips mottas med takk.
    Hilsen Rune

    1. Bjørn Tore Kjølholt

      Hei Rune!
      Takk for tilbakemelding 🙂 Ja den stanga er glimrende til slukfiske. Du er inne på noe! Jeg hadde også gått ned til 12 fot for en mer allround stang. Kanskje og et lignende produkt på 11 fot..Denne ser meget bra ut! Lightning HT 1103ML, 11′, 5-30g.

  6. Tilbakeping: Hvordan fiske Sjøørret med sluk | RosaReke.no – Sjøørret blogg – Bjørn Tore Kjølholt

  7. Tilbakeping: Bombarda fiske / Ørretbombe - Fiskeavisen.no

  8. Stein Ove Brattbakk Røv

    Hei Bjørn Tore;-)

    Har nå bestilt en dunge med Inno dupper i div str. og synkegrader. Lurte bare på om du hadde testet ut bombarda i elv? Planen min var å bruke disse på laksefiske i tilegg til fiske etter SØ i sjøen. Nice blogg:-)

    1. Bjørn Tore Kjølholt

      Hei Stein Ove,
      Beklager for sent svar. Svaret er kort og greit ja! Jeg har ikke testet det i elv etter laks men etter ørret så fungerer det aldeles utmerket. Vet at flere faktisk fisker med tørrflue og bombarda i elv så her er mulighetene dine store. Etter laks så bør du vel ha dupper i minst 25gr og oppover vil jeg tro. I grunne strie elver ville jeg brukt slow intermediate dupp eller flyt. I de større vassdrag intermediate eller synk. Når du har mulighet til å feste på flue, mark, wobbler og små lette sluker så er jo mulighetene enorme 🙂 Flott om du kommer med en tilbakemelding om hvordan dette har fungert. Spennende ! 🙂 Skitt fiske 🙂

  9. Hei hei har enda ikke lyktes med og lure på SØ i tromsø området. fisker med inno duppen som jeg er veldig fornøyd med siden den er lett og sette opp. bruker ca 3 meter fortom fluorcarbon og rappala knuten. fisker mest med pattegris men har testet andre fluer også. fisk tar det på alle sammen om det er fluer beregnet i ferskvann eller salvvann, men ingen SØ enda. jeg varierer mye på insveivingen med noen sveiv fra 2-7 så stop men ikke så lange stopp. Håper jeg kan knekke denne koden. vet det skal finnes SØ på de plassan jeg ar vært men ikke sikkert de har vært der når jeg fisker hehe. lurer på om jeg bruker feil flue. Hvor kjøper du dine fluer og vilke farger bruker du . har du link til noen av dine favoritt reker ? hadde vært veldig fint med noen killer tips til en som drømmer om og knekke SØ koden 🙂 ps fisker med en Berkley Skeletor XCD 10; 8-32g helt ok stang vill jeg tru men liker ikke at den er 2 delt er et herk og få med seg i bil 🙁 så hadde jeg vist det jeg vet nu hadde jeg gått for minimun 11 fot og 3 eller 4 delt stang og det skal jeg ha 🙂 flott flogg og fine tips skitt fiske 🙂

    1. Bjørn Tore Kjølholt

      Hei Steffan,
      Jeg er faktisk ikke så kresen på fluene jeg bruker. Går stort sett med noen rosa reker, pattegriser, vaskebjørn og en eller annen streamer. Sjøørreten er skjeldent veldig selektiv, blir maten presentert rett så tar den! Men selvfølgelig så fungerer noen fluer bedre en andre når det er riktige forhold. Et tips er duse farger i klart vann og skarpe farger i grumsete vann. Kjenner jeg Troms rett så er det somregel glass klart vann. Prøv med pattegriser eller reker i duse farger og vaskebjørn. Sistnevnte er en killer uten sidestykke. Jeg kjøper stort sett mine fluer på gmax, xxl eller ei lokal sjappe som heter m&m i Sarpsborg. Men som sagt fluene er ikke så viktig. Viktig at du følger med og ser om det er følgefisk! Om den følger og ikke tar så må du opp med tempoet eler friste med stopp.. Tar den ikke da så skift flue. Mitt beste tips er bevegelighet,fisk over store områder. Treffer du fisk så marker eller husk spot, det er nok flere der 😉 flott stang men enig 11 fot passer nok bedre der oppe. Lange kast omgang fortom er effektivt i klart vann. Jeg gjør det samme som deg sveiver med spinnstopp.. Jeg beveger og stangen til høyre og venstre slik at agnet går litt slalåm. Kast i vifte slik du dekker hele området. En klassisk og meget god flue er Mickey finn! Den er undervurdert men tro meg den fungerer 🙂 skitt fiske snart så løsner det!

  10. Hei! Når jeg fisker med bombardia og har agn/sild på kroken : skal jeg la duppen ligge å flyte hvor den vil, med agnet hengende passivt, eller sveive inn med stopper underveis?? Mvh. Stig Halvorsen

    1. Hei Stig! Et fornuftig spørsmål og svaret kan bli anderledes ut i fra hvilken fisk du er etter. Jeg tar utgangspunkt her etter sjøørret. For å beskrive min fiskemetode med dupp så er den som en saktere utgave av flue eller slukfiske. Jeg leter etter gode fiskeplasser og fisker aktivt over området. Kaster dupp ut venter litt og drar den inn et par tre meter, venter på nytt og gjentar prosessen. Kaster i vifte for å dekke hele området. Er det fisk som viser seg/vaker så pleier jeg og kaste noen meter over vaket for så å sveive sakte tilbake til der jeg så fisken. En annen effektiv metode er å bruke tidevannet! Kast duppen oppstrøms og la den drive over fiskeplassen. Meget effektivt 🙂 Så fisk aktivt det er min anbefaling. Skitt fiske og lykke til!

  11. Tilbakeping: Inno Bombarda – Nyvinning og nytenking!

  12. Tilbakeping: Dagens test – INNO Bombarda.

  13. Tilbakeping: Sjøørrettips til en nybegynner – Rosareke

  14. Tilbakeping: Bombarda dupp og L-rigg – Rosareke

  15. Tilbakeping: L-Rigg - Bombarda - video demonstrasjon – Rosareke

  16. Lars Børve

    Hei.
    Takk for en flott søndag masse nyttigt stoff, det ga mersmak.

    Hilsen
    Lars Børve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen