Min nye fluestang i klasse 5 bør ha prestasjonsangst!

9 fot #5 fluestang er det jeg har fisket aller mest medt.  Snart 25 år har gått siden jeg fikk min første 5 er og siden da har det gått kast i kast. Hardy, Sage, Orvis , G-loomis og nå en smekker sak fra Greys. Tusen vis av timer fordelt på flotte opplevelser,  kastetrening, frustrasjon og gleder.   Jeg skal på ingen måte skryte på meg noen eminente kasteegenskaper men jeg vet hva som skiller en god og en mindre god fiskestang, serlig i dette segmentet. Jeg bruker ordet fiskestang for her er det mye mer en kasteegenskapene jeg er på jakt etter!

Greys GR 70 fluestang. Denne stanga er på 9 fot og i klasse 5. Perfekt til tørrflue etter ørret og til det lette fisket etter sjøørret.

Presentasjon – Løft – Kasteegenskaper – Fiske følelse

Når jeg skal ha meg en ny stang til sjøørret så er det klasse 7 som er min favoritt. Her er jeg på jakt etter en stang som kaster godt og nesten utelukkende det. En stang som kan skyte lina mi langt og i all slags vær, den skal altså ha kraft i overflod. Her er det ikke snakk om flott presentasjon men mest mulig lengde ved å bruke så lite energi som mulig. Klasse 5 er saken noe helt annet! Her bruker jeg heller ord som følelse og presentasjon. Denne fluestanga skal brukes til lett sjøørret fiske og tørrfluefiske etter ørret.

Kasteegenskaper

Denne stanga skal altså inneha mange kvaliteter og det er akkurat dette som er så vanskelig å finne. Selvfølgelig er det fint om fluestanga har gode kasteegenskaper,  jeg snakker da ikke om kastelengde men om fluestanga er god å kaste med.  Men en fluestang må spille på lag med en riktig flueline for å finne sitt rette potensial. Jeg har valg Greys Platinum Extreme i flyt (12 gram) og en Platinum Extreme intermediate line. Snella er en Greys GTS 800 5/6. Denne kombinasjonen fungerer meget godt.  Stanga får en fin balanse med denne snella. Linene skal få skryt, fantastiske!

Greys GR 70 er en flott fluestang som har alle de egenskapene jeg leter etter!

Presentasjon og løft

En god fluestang skal ha egenskaper som gjør at den presenterer flua på en fin måte. Dette er litt vanskelig å forklare men jeg skal prøve. Typiske raske stenger med toppaksjon kaster som regel langt men jeg syntes de er vanskelige på medium og korte distanser, altså vanskelige i det området som er viktigst som er fiskbar avstand med tørrflue. Stanga presenterer altså ikke flua godt på fiskbar avstand. Stenger som er for myke / vage i klingen mangler krefter og gjør at jeg ikke klarer å opparbeide riktig linehastighet / linekontroll.  Det er med andre ord riktig kombinasjonen av de forskjellige egenskapene som gjør at en stang presenterer fluelina på en god måte.

En fluestang og særlig en tørrfluestang må også ha egenskaper som gjør at den kan løfte fluelina opp fra vannet. Alle stenger gjør selvfølgelig dette men her er det igjen den riktige variasjonen jeg er på jakt etter. Er stanga for myk må jeg bruke masse krefter og får derfor mindre kontroll på bakslengen, er stanga for stiv så går det for fort og det blir et for aggressivt løft.

Utrolig bra kvalitet og flotte detaljer!

Fluestang & Fiske følelse!

Fiske følelse ja hva i alle dager er det? Det er så utrolig mange som snakker om kasteegenskaper  (lengde)men de glemmer faktisk at vi snakker om en fiskestang. Ja den skal være god å kaste med, den skal ha et godt løft og stanga bør ha en bra kvalitet men den må og være god til å fiske med. Stive stenger med toppaksjon kaster kanskje langt men spør du meg så er de ubrukelige som fiskestenger. De stive klingene ødelegger den gode følelsen. Jeg liker at stanga bøyer seg godt, nesten ned til korken om en stor ørret biter på. Stanga skal ha en god bøy og ha krefter til å trette ut fisken, stanga skal jobbe!

Det er summen av de forskjellige egenskapene jeg leter etter

Med det jeg har sagt over så har dere nå fått et lite innblikk i hva jeg leter etter i en fluestang til lett sjøørret og tørrflue etter ørret. Det er altså en  komplisert oppskrift med egenskaper som alle må spille på lag. Kompromisser må man alltid regne med men det er totalinntrykket som er gjeldene.

Så da kommer vi endelig frem til en slags konklusjon. Hvor bra syntes jeg Greys GR70 #5 er?

Rod ID line up marks

Full pott! 6 er på terningen- wow!- grande!

Dette er uten tvil den beste stanga jeg noen sinne har hatt i denne klassen. Allerede første dag når jeg testen stanga nede på gresset så kjente jeg det, oj denne er god, denne er meget god! Nå har jeg brukt denne stanga jevnt og trutt  ( da mener jeg nesten hver dag) i noen måneder. Fisket med tørrflue, med intermediate på stille dager, i varmen, i kulda og i vind. Stanga har fått kjørt seg og har noen fine fisker på samvittigheten.

For en fluefisker så er en ny stang noe helt spesielt, man har store forhåpninger og mange ønsker som skal innfris. Den kan virke god de første timene / dagene men etterhvert som tiden går så dukker det som regel opp ett eller annet man skulle ønske var anderledes.  Jeg har ikke fått noen slike ønsker og jeg tviler de vil komme.

Greys GTS 800 og Greys GR 70 fluestang.
Greys GTS 800

Greys GR70 #5 er i mine øyne den perfekte fluestang! Nå skal det nevnes at dette er full pott for meg. En fluestang er et delikat verktøy med mange personlige preferanser. Denne passer altså til min kastestil og til mitt fiske.

Når det er sagt så kan jeg nevne at denne stanga har en dyp aksjon, men selv om den er dyp så har den krefter i massevis! Om jeg fisker på medium avstand så fungerer den prikkfritt. Med relativt lite line ute er den delikat og følsom, opptrer som en 1/2 aksjons stang. Når jeg mater på for å få ut så mye line som mulig så bøyer den seg helt ned til 1/1 helaksjon og våkner til nytt liv. Uansett hvor mye jeg pøser på så vil den ikke gi seg! Fluelina plukkes enkelt opp av vannet for nytt kast. Med sine 93 gram er den lett og elegant. Designet er nøkternt men flott, kvaliteten er gjennomført god. Rett og slett ei fantastisk god stang!

Bloggær!

Som blogger så har jeg en utstyr avtale. En slik avtale gjør det mulig for meg å kunne velge det utstyret jeg selv ønsker. Det er jo slikt at når man får noe så vil man også gi noe tilbake. Men jeg har også et annet hensyn å ta og det er ovenfor dere lesere. jeg vil ikke anbefale noe som jeg ikke kan stå inne for. Hadde denne stanga hvert sånn midt på treet så hadde jeg heller latt være å skrive om den. Men når jeg treffer på et produkt som dette så må jeg si i fra! Når jeg etter så mange år som fluefisker har funnet min drømmestang er det lov å vise sin takknemlighet. Greys dere får med dette begge mine tomler opp 🙂

Les også:

Følg Rosareke på Facebook og YouTube

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen