Inline, gjennomløper, line thru, sluk med rør
Kjent produkt med mange navn. Jeg foretrekker betegnelsen inline. En inline sluk er rett og slett en sluk som er hul i midten. Her trer man sena igjennom senter av sluken for så å feste kroken til sist. Til sjøørretfiske er inline spesielt effektivt og ikke minst meget variert og spennende!
Inline sluk, sjøørretens fiende!
Fordelen med inline sluk er mange men det viktigste er at sluken beveger seg fritt på sena. Ved hugg vil sluken flytte seg opp slik at kroken sitter fritt i fiskekjeften, altså en glidende sluk. Hvem har vel ikke opplevd at sluken løsner i det sjøørreten hopper og risker på hodet. Dette skjer ofte fordi vekten på sluken gjør at kroken løsner når fisken kaster på hodet. En “vanlig” sluk kan og virke som en brekkstang. En treble eller enkelkrok sikker mye bedre uten ekstra vekt!
Egenskapene til en inline sluk
Det som er litt spesielt med en inline sluk er at den dyttes igjennom vannet, motsatt av en vanlig sluk som dras. Dette gjør at en inline sluk beveger seg på en annen måte. Siden sena går igjennom sluken så vil ikke kroken gi noe motstand i vannet, dette gjør at et inline sluk letter vil rotere rundt sin egen akse. Som ved vanlig sluk kommer vil du finne inline sluk i enormt mange variasjoner og farger. For å gjøre dette litt oversiktlig vil jeg dele disse inn i noen få hovedkategorier, her noen eksempler. 1: Skjesluk. 2: Klassisk inline sluk. 3: kystwobbler varianter.
Skjesluken har en meget spennende bevegelse, min favoritt til det lette fisket. Standard varianten kaster hinsides godt! he ligger mye av vekten bak på sluken og den flyr da som et prosjektil i luften. Kyswobbleren kan fiskes sakte. En meget spesiell egenskap man skal merke seg er hvordan en inline sluk oppfører seg under spinnstopp, her er den helt unik. En inline sluk er at den ofte synker horisontalt i vannet under spinnstopp. Mange varianter spinner også rundt i det den faller horisontalt ned i vannlaget. Denne egenskapen er spesielt giftig for de som fisker etter sjøørret.
Mine inline favoritter!
Jeg har testet en god del varianter og har med det endt opp med noen personlige favoritter. Det er nok utgavene 10 og 6 gram jeg bruker mest, forklaring kommer lenger ned.
- Savage Gear 3D Line Thru Sandeel
- Savage Gear LT Seeker ISP 75
- Savage Gear LT Stickle Blade 42
- Savage Gear LT Stickle Blade 52 10g
Rigge en inline sluk
Det er ikke noe hokus pokus å rigge en inline sluk men som mye annet det bør gjøres rett. I pakken følger det med det du trenger for å komme i gang.
På bildet under har jeg tatt frem litt av det jeg har tilgjengelig i inline slukboksen min. Diverse perler, myke og harde, diverse kroker i forskjellig størrelse, splittringer, helringer, duppstoppere og noen små fluer. Du kan gjerne bruke multiline hele veien men jeg anbefaler at du bruker ca en meter med mono fortom, tykkelse 0,23 til 0,30 er ofte godt nok.
Du starter altså med å tre sena igjennom sluken, pass på at sluken vender riktig vei, deretter trer du på en perle så til sist kroken. Perla sin funksjon er viktig, den beskytter knuten. Det er ofte en fordel, spesielt ved de litt store slukene å få kroen litt bort fra sluken, dette gjør du ved å feste på en splittring og en helring på kroken. Jeg vil ikke anbefale å knyte sena rett på en splittring, de skarpe kantene der gjør kort prosess på sena.
Prøv deg frem vær kreativ!
Noe av det jeg liker aller best ved dette fisket er de store variasjonene inline slukfiske kan by på. På bildet under har jeg rigget 3 forskjellige løsninger. Til venstre har jeg byttet ut enkel kroken med en liten sjøørretflue. I midten på tobisen har jeg satt på en ekstra treblekrok i front, denne kan bare henge løst på sena. Til høyre har jeg rigget en liten 10 grams med enkelkrok.
Ultralett fiske er helt magisk!
Jeg må nok innrømme at det blir lengre og lengre imellom slaga der jeg fisker med vanlig sjøørretsluk. Skal jeg ut med sluk i dag så er det dette fisket som frister mest og da helst med en slukvekt på maks 10 gram. Det å gå med en ultralett stang og vadere er et helt magisk fiske! Kontakten til sjøørreten og følelsen med fisken er så nære fluefiske man kan komme med sluk. Den store variasjonen av sluktyper og måter man kan rigge dette på trigger meg stort. På bildet under vil dere se hva jeg vanligvis har med meg på tur. Slukboksen med sluker fra 5 til 10 gram, inline sluker fra 6 til 10 gram, flueboksen med lopper.
Les! Test Savage Gear 1DFR Ultra Light
Noen tips til slutt
Prøv gjerne dette fisket med en flue i enden, spesielt effektivt i kald vann. Savage gear stickle blade i 10 gram fisker hinsides godt og et aldeles utmerket valg nå på vinteren og tidlig vår. Kjøp gjerne inn noen små kroker i str 12 og 14. Tilpass krokstørrelse etter størrelse på sluk. Jeg liker godt perler/ beads av gummi, syntes de beskytter kroken bedre en de harde som følger med i pakken, duppstopper funger også meget godt som alternativ til en perle. her har jeg listet opp noen av produktene jeg bruker.
- Milo Gummikule 4mm
- Inova Flexi-Beads UV Pink 5mm
- Inova Flexi-Beads UV Green 5 mm
- Duppstopper silicone str. M
- Owner ST-36 BC Needle Point str. 10
- Owner ST-36 BC Needle Point str. 12