Fiske sjøørret med flue

Hvordan fiske sjøørret med flue

Det å fiske sjøørret med flue er utfordrende, frustrerende, tidskrevende, irriterende, vanskelig, noen ganger håpløst ineffektiv men gud bedre så morsomt! Det er ingen andre typer fiske som gir en slik tilfredsstillelse og følelse av mestring som fluefiske. I denne artikkelen skal jeg skrive om utstyret, valg av fluestang, flueliner, sneller, knuter pluss en hel del annet. Målet er å gi deg en større forståelse om dette flotte fisket. Velkommen inn i en ny verden, velkommen inn til en interesse som varer livet ut. Her presenteres fluefiske etter sjøørret!

Her er jeg ute på Hvaler for å fiske sjøørret med flue. Rosareke mannen Bjørn Tore Kjølholt.
Det å fiske sjøørret med flue er det beste jeg vet 🙂

Hvorfor fiske sjøørret med flue?

Begrenset rekkevidde, utfordrende i vind, vanskelig å kaste, komplisert med lang lærekurve. Så hvorfor i alle dager velger man da å fiske med flue? Essensen ligger vel litt i det jeg nevner over. Det er vanskelig, det tar tid å lære men når det først sitter så føler man en enorm tilfredsstillelse av mestring. Man kan godt sammenligne fluefiske med for eksempel golf. Det kreves masse trening for å få til et godt slag og enda mer trening for å klare flere gode slag etter hverandre. Fluefiske er også slikt, du må mestere en hel del elementer før du belønnes med en fisk.

Fiske sjøørret med flue på Hvaler.

Mange spør meg om fluefiske er den mest effektive fiske metoden til sjøørret, svaret på dette spørsmålet er nok et soleklart nei. Fluefiskere får ikke mer sjøørret fordi fluefiske er så effektivt, fluefiskere får mer sjøørret fordi de som regel er dyktigere fiskere. Fluefiske er som nevnt litt komplisert og har en del begrensinger som feks rekkevidde. På grunn av disse begrensingene så må en fluefisker lære seg sjøørreten sin atferd, studere hvor den lever og hva den spiser, de blir rett og slett dyktige fiskere.  Jeg kjenner flere slukfiskere som har den samme kunnskapen og skal jeg konkurrere mot de er jeg redd jeg får juling 🙂 Så tilbake til spørsmålet hvorfor fiske sjøørret med flue? Svaret er kort fordi det er så sinnssykt morsomt!

En virkelig flott sjøørret tatt på Hvaler. Det å fiske sjøørret med flue er min favoritt hobby.
Fiske sjøørret med flue på Hvaler

Fluestang til sjøørret

Det å få en fisk på en fluestang kan ikke forklares det må oppleves! Den direkte kontakten med fisken, følelsen og spenningen er noe helt for seg selv.  For en nybegynner kan jungelen av stenger og klassifiseringer virke ganske så overveldende. Jeg skal her prøve så godt jeg kan å forklare det grunnleggende. 

Her er mitt utstyr jeg bruker når jeg skal fiske sjøørret med flue.
Kjekt med alternativer 🙂 

Fluestenger kommer i forskjellige lengder, stangens aksjon / hurtighet og vektklasser. Det er tohåndsstenger, switch og enhåndsstenger, sistnevnte er det foretrukne til sjøørret i havet og det er disse stengene jeg skal snakke om her. Lengden de fleste bruker  til sjøørret er 9 til 10 fot. Når det kommer til aksjon så snakker vi om hvordan en stang bøyer seg under belastning. Her er det mange varianter hvor de tre vanligste er:  Topp / rask aksjon, Middels eller flat aksjon og hel/full aksjon.


Det snakkes mye om kasteegenskaper når det kommer til fluestenger men man må huske på at en fluestang er også en fiskestang. Jeg liker godt fluestenger som kaster godt men de må også være gode til å fiske med. Jeg er med andre ord ikke så stor fan av topp stive stenger laget for maks rekkevidde. En perfekt fluestang er en stang som har et godt kompromiss mellom kasteegenskaper og fiske-egenskaper.  Mitt valg av av aksjon er da stenger med litt dyp aksjon som medium til full aksjon.  Jeg mener at en nybegynner bør velge en stang som har en medium aksjon. Dette er en stang hvor du som ny lettere kan lære deg riktig kasteteknikk en for eksempel en toppstiv stang.

Her er mitt utstyr jeg bruker når jeg skal fiske sjøørret med flue.

Vektklassen og her får jeg mange mange spørsmål 🙂 vektklassen på en fluestang er satt etter et system som heter AFTM. (Association of Fishing Tackle Manufacturers). Dette systemet kan på en måte sammenlignes med slukvekten på en haspelstang. På en fluestang er det lina som er vekten. Skal man få fluestanga til å virke så må altså fluelina og fluestangen passe til hverandre, derav AFTM eller flueklasse som vi ofte sier. Man forkorter ofte AFTM ned til dette symbolet: #. Populære klasser til sjøørret er ofte en stang i klasse 6 eller i klasse 7, det ser altså slik ut #6 eller #7. 

Flueline til sjøørret

På fluelina er det de ytterste 30 fot / 9,14 meter av fluelinen som bestemmer hvilken AFTM klasse den tilhører.  Som vist på tabellen under er det en minste vekt, mål vekt og en maks vekt på en flueline.   

Flueliner har sin egen vektklasse. Dentte er aftm klassene.
AFTM klasser

Legg merke til hvor liten differanse det er fra en line til en annen.  Det betyr at de fleste stenger kan takle en lineklasse opp eller en lineklasse ned. Tips! Før du går til innkjøp av stang og line så snakk med en forhandler eller finn en kombinasjon som er dokumentert og som fungerer til ditt behov og fiske. 

Her har jeg fisket sjøørret med flue

Hvilken type flueline til sjøørret? Når du har funnet ut hvilken lineklasse du skal ha til stangen din så må du velge deg ut en line av riktig type eller type som passer til ditt fiske .(Ingen har sagt at fluefiske er en enkel sak 😊) Her er det igjen en del varianter å velge i mellom. Flueliner har forskjellige taperinger og synkegrader. Med tapering så mener man fluelinen sin form. Det mest vanlige å bruke er weight-forward (WF). En del sjøørretfiskere sverger til shooting head liner men er du nybegynner så er mitt råd WF.  Jeg bruker selv utelukkende WF liner. 

Flueliner til sjøørret

Så da har valget kommet til hvilken synkegrad man skal ha i en flyteline. I hovedsak er det tre forskjellige liner å velge i mellom og det er: Flyt, intermediate og hurtigsynkende. De aller fleste som fisker sjøørret velger en intermediate line. Dette er altså en line som synker relativt sakte, her er det igjen delt inn i slow intermediate og fast intermediate. Hvilken av disse du velger er egentlig hipp som happ men jeg setter en liten knapp på fast intermediate. Fabrikantene henviser gjerne synkegraden på fluelinen i IPS som står for Inches Per Second. Altså hvor dypt linen vil synke på ett sekund. Mitt valg av flueline ligger en plass på mellom 1 til maks1.8 IPS. 

Flueliner og synkegrad.
Skal du fiske sjøørret med flue må du velge riktig flueline og synkegrad.

Valg av flueline til sjøørret. Jeg har testet en hel haug av flueliner og med det har jeg plukket ut noen favoritter. Disse linene her er et sikkert valg.

Greys Platinum Extreme Intermediate
Mine favoritt flueliner til sjøørret.
Hardy Coastal Flats

Fiske sjøørret med flue -Fluesnella

Fluesnelle eller mitt valg av smykke pleier jeg å si 🙂 Her kan du velge etter hjertens lyst og budsjett! Når det er nevnt så er det selvfølgelig en forutsetning at snellen passer den linen du skal bruke. Fluesneller har og en AFTM klassifisering. Som regel går en snelle over to til tre klasser, for eksempel #6/#7/#8. Har du en klasse 7 stang så velg da en snelle som har klasse 7 i midten om den dekker tre klasser eller en #7/#8 snelle om den går over to. Det er bedre med en litt for stor en for liten snelle, du skal ha god plass til flueline og backing. Fluesneller kommer i utgaver designet for ferskvann og saltvann, jeg bruker begge. Min erfaring er at de fleste ferskvanns sneller fungerer årevis i saltvann om du bare passer på å skylle de etter bruk.

Her er jeg ute for å fiske sjøørret med flue. En fantastisk dag på Hvaler.
Her er jeg ute for å fiske sjøørret med flue. En fantastisk dag på Hvaler.

Dette er mine valg av fluesneller og de jeg bruker til vanlig. Greys utgavene er designet for ferskvann men jeg her brukt de i snart to år i saltvann og de er fremdeles som nye. Jeg skyller de etter bruk.

Her er jeg ute for å fiske sjøørret med flue. En fantastisk dag på Hvaler.
Mine fluestenger til sjøørret.

Fortommer og spiss til sjøørretfiske

For å ta dette først her er det fryktelig mange som slurver. Du kan ha den dyreste stanga og den beste flueline men uten riktig valg av fortom så vil du ikke lykkes! Flua hektes i lina, lander som en klump i enden, grisehale, knuter og løkker på fortommen. Kjenner du deg igjen ;). Med fortom så mener jeg en ferdig tapert løsning som festes på fluelina, spiss er den siste delen som er selve senen som flua er festet til. 

cast-leader
Eksempel A: Fortom for kort eller for lett, B: Fortom for lang eller for tung C: Riktig lengde og tyngde

Hva er en fortom og hva gjør den?

Fortom er en forlengelse av fluelina. Det er denne delen som transporterer energien i fluelina og ut til flua. En slik fortom er tapert noe som betyr at den er tykk i den ene delen og tynn i den andre. Den taperte delen er festet til fluelina. Spiss er den biten av sene som flua er festet i. Det er altså viktig å forstå forskjellen på en fortom og en spiss. Det er mange forskjellige løsninger der ute men jeg skal her beskrive det jeg bruker. 

tapering
Fortom til sjøørret

Det er viktig å velge en fortom som passer til din lineklasse (aftm). Dette kan virke litt forvirrende å vanskelig men heldigvis så fintes det enkle løsninger man kan bruke. Jeg bruker nesten uten unntak ferdige fortommer. Jeg vil anbefale alle nybegynnere om å gjøre det samme. I jungelen av merker og forskjellige typer har jeg falt ned på noe som heter Polyleader.

POLYLEADER er bygget opp med kjerne og coating, etter samme prinsipp som et fluesnøre.
Den fungerer som en forlengelse av fluesnøret og har ca. samme diameter som enden på fluesnøret. De ser slikt ut og du får kjøpt dette i de fleste butikker som har fiskeutstyr.

Fortom til sjøørret. Polyleader en enkel og meget bra løsning.
Poly leader

Velg riktig type fortom til sjøørret !

En slik Polyleader kommer i forskjellige lengder og i forskjellige synkegrader. Skal man fiske tørt så velger man selvfølgelig en som flyter, skal man ned så velger man synk. Enkelt å greit :). Her en liten guide:

Light Trout
Passer godt til det lette fisket. Snøreklasse 2-5. Jeg bruker denne til tørrflue etter ørret og når jeg fisker sjøørret med tørrrflue.

Trout
Allroundfortom. Slår over og strekker fint større tørrfluer, nymfer, lopper og streamere. Kommer i 5, 8 og 10 fot. Den på 8 fot er en grei start. Passer godt snøreklasse 4 til 7. Velg intermediate til sjøørret

Seatrout
Fortom til sjøørret. Laget for å tåle saltvann, UV-stråling og tøffe forhold. Denne er glimrende til sjøørret klasse 6-8. 8 og 10 fots utgave et sikkert valg. Er du fersk så velg den på 8 fot.

Salmon/Steelhead
Fortommen har en mer progressiv tapering som slår over  de større fluene meget bra. Lengde 8 fot. Et sikkert valg som fortom til sjøørret og passer godt for den ferske fluefisker og for de som ønsker å fiske med ekstra store fluer.  Passer godt til line klasse 6-8.

Polyleadere og synkegrad.

Standard løkke i løkke

Det er flere måter å feste en slik tapert fortom til ei flueline på. Den enkleste og beste løsningen for en fersk fluefisker er løkke i løkke. Noen flueliner kommer med ei løkke i enden. Da kan du bare ta en ferdig tapert fortom for så å hekte den på fluelina.

Løkke i løkke til sjøørretfiske.

Om ikke fluelina har ei løkke i enden så kan du bare sette på det vi kaller for en braided loop. den på bildet passer de fleste lineklasser. (En slik løkke følger noen ganger med i pakken der fluelinen ligger. )

braided

Fra tapert fortom til spiss!

Når du har satt på din polyleader / taperte fortom så er det på tide med spiss. Denne delen er en forbruksvare og byttes ofte ut flere ganger i løpet av en fiskedag.  Til sjøørret bruker jeg tykkelser fra 0,18 til 0,30. Kjøp kvalitets fortom! Kommer ofte i ruller på 30 til 50 meter. 

Fortom til sjøørret. Det er veldig viktig å velge riktig fortom når man skal fiske sjøørret med flue.
Mitt valg er helt klart fluorocarbon!

En erfaren fisker kan fort sette på alt fra en til to stanglengde spiss. jeg anbefaler ikke dette til en nybegynner. Sett på 1,5 til 2 meter maks! Med en slik lengde på spiss så får du bedre kontroll. Fortommen + spiss vil strekke seg helt ut. Etterhvert vil du justere lengden på spiss utifra forhold og type flue du bruker.

Polyleader er mitt valg når jeg skal fiske sjøørret med flue.

Jeg bruker ikke løkke i løkke men en løsning som heter Cast connetctor. Dette er en briljant liten plast sak som skjøter begge elementene på en genial måte! Her drar du bare fluelina inn i den ene enden og polyleaderen inn i den andre. Kjerringknute i endene og stram til. For sikkerhetskyld så tar jeg en dråpe superlim i skjøten. Har brukt disse i noen måneder nå og det kommer jeg til å fortsette med. Bra holdbarhet, glir sømløst i stangringene og de er enkle og montere. Anbefales!

Cast connector. Mitt valg når jeg skal fiske sjøørret med flue.
Slik er den ferdig montert. Utrolig flott overgang fra flueline til polyleader.

Fiske sjøørret med flue -Backing

Backing er en tynn line som går fra fluesnellen til fluelina. Min erfaring er at 50 meter er mer en nok til sjøørretfiske i sjøen. Velg en tykkelse på 20 eller 20lb. Pass på at du ikke tar på for mye backing for da får du ikke plass til fluelina. De fleste produsenter skriver på snella hvor mye backing det er plass til. 

Backing til sjøørretfiske.

Du fester backingen på snelle med en knute som heter arbor knot, den er enkel og solid. Tips! Stikk en penn eller skrutrekker inn i hullet på backing spolen. Snurr opp backingen direkte opp på fluesnella, med dette så ungår du tvinn. 

Arbor knuten. Dette er en meget enkel og god knute til fluefiske.

Neste skritt blir å feste backingen til fluelinen. Dette kan du gjøre med to forskjellige type knuter. den på bildet her bruker jeg. Om du syntes den er vanskelig så kan du bruke nåleknuten som er vist under. Av vane tar jeg en dråpe superlim på den ferdige knuten.

Nåleknuten, denne må du lære deg om du skal starte med fluefiske etter sjøørret.
Nåleknuten, denne må du lære deg om du skal starte med fluefiske etter sjøørret.

Fisketeknikker til sjøørret

Valg av fiskeplass:  Med en begrenset rekkevidde må du finne ut hvor sjøørreten holder til og fiske av det området effektivt. Les deg opp i temaene fiske sjøørret om vinteren, fiske sjøørret sommer, fiske sjøørret høst, og fiske sjøørret på våren. Det å fiske effektivt betyr at du må fiske av hele området du har bestemt deg for å teste. Sjøørreten holder ofte til på en meget liten plass. Du bør også teste samme plass ved høyvann og lavvann for å skape deg et bilde om når sjøørreten er “hjemme”. 

En fantastisk sjøørretplass på Hvaler.
Spennende plass!

Inntrekket: Inntrekket er hvordan du tar inn flua. Her er det ingen fasit men noen tommelfingerregler å forholde seg til. En fluefisker prøver med sine fluer å etterligne et bytte eller bevegelsesmønsteret. Skal du fiske med en fiskeimitasjon så er det med andre ord lurt å ha et relativt raskt inntrekk.

Fisker du med små lopper kan det ofte være lurt med noen sakte og korte inntrekk. Man imiterer altså byttet sin adferd. Dette er nok ikke løsningen til fast fisk men det er et steg i riktig retning, enda en faktor som øker din sjanse.  Ved siden av å tilpasse hastigheten ved å imitere byttedyret må du og variere hastigheten utifra sesong og vanntemperatur. I sjøørreten sin trivsels temperatur som er en sjøtemperatur som ligger på ca 8 til 14 grader kan du kline til med ganske så raske trekk. Er det veldig kald eller veldig varmt i vannet er det lurt å roe det hele litt ned. Husk bare at dette er tips, det viktigste er at du som fluefisker bruker variasjon ved fiskeplassen.

Fiske sjøørret med flue er meget spennende.
Flott sjøørret fanget på Hvaler.

Tenk kreativt når du skal fiske sjøørret med flue! Bruk elementene rundt deg til din fordel. Om det blåser mye så velger du en plass der du kan kaste medvinds eller der du får vinden inn fra høyre om du kaster med høyrehånda, motsatt om du kaster med venstrehånda. Du kan også stå med ansiktet mot land og kaste bakover. Poenget er at vind ikke er noen hindring, du må bare lære deg å utnytte den til din fordel. 

Det å kaste mot vinden går faktisk bedre en de fleste tror. Du mister en del rekkevidde men ofte så er ikke rekkevidden nøkkelen til fast fisk.  Så hva er nødvendig rekkevidde for å fiske sjøørret med flue? Dette spørsmålet får jeg ofte og svaret er kortere en du tror. Jeg har fått sjøørret på kast kortere en to meter og de fleste ligger godt innenfor 20. Klarer du med andre ord å kaste 10 til 20 meter er du godt rustet! Skal du starte med fluefiske så anbefaler jeg et kastekurs. det å lære deg den grunnleggende teknikken er av uvurderlig verdi.  

Fiske sjøørret med flue
Bjørn Tore Kjølholt fisker sjøørret med flue.

Snikfisker! Når du har lært deg å finne sjøørret, funnet din plass så må du være litt varsom. Ikke vad ut til den steinen langt der ute men fisk av området før du går. Pass på silhuetten din! Ofte står sjøørreten kloss inntil land, går du for nærme vil sjøørreten se deg og bli skremt. Bøy deg ned eller gjem deg bak en stein eller annet skjul. Du må kunne presentere din flue før fisken blir skremt, altså en snikfisker 🙂

Her er jeg ute for å fiske sjøørret med flue.
Bjørn Tore Kjølholt

Når fisken biter!

Du har lært deg å finne fisk, kastet langt nok, perfekt inntrekk, rett flue, så biter sjøørreten! Hva gjør jeg nå? Har du flaks så kroker fisken seg selv men mest sanselig vil du kjenne masse napp og en snikende frustrasjon av sjøørret som hopper, hilser på deg for så å svømme tilbake til dypet. Ordet du bør merke det er tilslag. Kjenner du et napp så gi tilslag!

Ikke vent på at det skal nappe en gang til, gi tilslag umiddelbart som en refleks. Du bør ikke kline til men du bør heller ikke løfte stanga for sakte. Et raskt, bestemt men litt mykt tilslag er nøkkelen. Når du kjenner at fisken sitter så pass på at du holder stram line. Ofte så har du en del flueline som ligger i vannet og det er fristende å få dette tilbake og inn på snella. Ikke tenkt på det fokuser heller på kontakten med fisken og kjør den med å holde linen i fingrene. Har du kontroll på fisken kan du forsiktig prøve å “vinne” lina tilbake på snella.

Det å fiske sjøørret med flue på høsten er meget bra.
Flott sjøørret i høstdrakt

La fisken få bestemme i starten, ikke kjør den for hardt. Holder du for stram line vil kroken ofte løsne. Ikke når linen er stram men på grunn av presset vil kroken lage en stor åpning i fiskekjeften som den lett slipper ut av så fort du får litt slakk eller at sjøørreten hopper. Når du kjenner at fisken er klar tar du den sakte inn, ofte legger den seg på siden eller følger etter uten å gi motstand. Ikke sveiv inn for mye line det er håpløst å lande en sjøørret som sitter ved den ytterste stangringen.

Prøver du å løfte fisken vil du mest sannsynlig miste den. Løft heller stanga slik at fisken kommer helt inn til deg, ofte må jeg ta fluestanga langt bakover før jeg får fisken så nært at jeg kan håve den. Har du ikke håv så gå litt opp på land, slep fisken forsiktig inn på grunna. 

Sjøørret fanget på Hvaler. Fisker Bjørn Tore Kjølholt.
Noen får svømme tilbake 🙂

Fluer til sjøørret

Hvilken flue tok den på? Dette er et spørsmål som mange ganger kommer i første setning, fluen blir sett på som nøkkelen til fast fisk. Ofte er det faktisk valget av plass og inntrekket som er nøkkelen ikke selve fluen. Men når det er sagt så er det noen fluer som fisker vesentlig bedre en andre og det er fluer som fungerer best på et spesielt tidspunkt. Her skal jeg nevne noen av de vanligste og et tips om når de fungerer best.

Skal du fiske sjøørret med flue så trenger du sjøørretfluer. Her er mine favoritter.
Mine sjøørretfluer 🙂

Sjøørretfluer kan i grove trekk deles inn i to hovedkategorier og det er Imitasjonsfluer og Attraksjonsfluer. De første er som ordet tilsier en imitasjon av et bytte den siste er en flue som er laget for å trigge sjøørreten til hugg.  Nå kan du også imitere bevegelsen til et bytte så da blir plutselig en attraksjonsfluer en imitasjon..Forvirrende saker? Ikke bry deg så mye om det her er det snakk om et nerdete språk 🙂 Det som er viktig er at du som sjøørretfisker velger en flue som fungerer på den plassen du fisker og at du fisker fluen riktig. Husk variasjon her er det ingen fastsatt mal!

Dansk svensk gårdshund.
Bestekompisen Disco 🙂

Imitasjonsfluer: Når vi snakker om imitasjonsfluer innen sjøørretfiske så er det ofte med en liten moderasjon. Fluen er ikke en nøyaktig imitasjon av et spesifikt byttedyr men en imitasjon som ofte tar for seg en hel serie som feks fisk eller reker. En tørrfluefisker er ofte mye mer detaljert da de skal imitere det spesifikke insekt ikke en hel familie. Uansett så setter jeg en del sjøørretfluer ned i kategorien imitasjonsfluer. 

  • Reker
  • Lopper
  • Sildefisker
  • Kutlinger

Rosareke, min favoritt reke! Min favoritt flue over alle fluer er en liten rosareke, helst i str 8 og 10. Den kan ligne en pattegris men den er laget nesten utelukkende av et materiale som heter marabou. Denne varianten er lys rosa med relativt lange materialer, beveger seg fantastisk i vannet.

Rosareke er verdens beste sjøørretflue.
Min favoritt flue til sjøørret, rosareke!

Om man skal velge ut en flue når man skal fiske sjøørret med flue så er det ofte rekeimitasjon som kommer frem. De kan ha navn som cdc reke, pattegris, tangreke,Perfect Leo shrimp osv , osv.. Størrelsen på disse fluene varierer stort men de vanligste er nok 4, 6 og 8. Pattegrisen/reker i rosa, oransje og grå er tre bombesikre valg! (Jeg har lagt inn link på bildene, skitt fiske.no)

Pattegrisen Pink # 4
Pattegrisen Grizzly # 6
CDC Reka Orange str. 4

Lopper til sjøørret! Små fluer er mange ganger løsningen spesielt når man treffer på sjøørret som er i det sære hjørnet. Jeg har laget en artikkel om dette fisket her: Loppefiske etter sjøørret. Lopper til sjøørret er egentlig en betegnelse som omfatter artene tanglopper, marfluer, mysis, reker og andre småsaker som svømmer rundt på grunna. Disse fiskes som regel sakte med korte inntrekk, gjerne på vakende fisk. Utrolig spennende! 

Lopper til sjøørret. Små fluer som imiterer byttedyrene i havet.
Lopper til sjøørret

Loppefiske oppsummert:

  • Fluestang helst i klasse #4 til #6 med flyteline. (Funger godt i klasse #7 med intermediate også)
  • Lang fortom, minst en stang lende spiss, helst 2!
  • Se etter vak og kast ved siden eller la flua lande ved vaket med ikke fluelina.
  • Fisk grundig av det området du har plukket deg ut.
  • Sakte inntrekk gjerne med lange stopp.
  • Små fluer, gjerne med litt tyngde.
  • Husk tilslaget!
Kopperbassen str. 8
KB Mysis str. 10
Tangloppen Orange # 6

Sild og brislingimitasjoner. Sild og brisling er nok hovedføden til en voksen sjøørret. Når sjøørreten er på sildekjøret så er det et ganske enkelt valg om hva man skal ha på i enden av snøret. Ser du silda koke på grunna vil du ofte se sjøørreten som jager. Her er det mange fluer å velge blant, jeg liker de som er litt lett dressa og som er så naturtro som mulig, med unntak av jiggy i rosa den er giftig! Fiskes relativt hurtig med en liten stopp. Ofte så tar sjøørreten denne flua med et voldsomt hugg etterfulgt av et stort utras. Pass på at lina di får løpe fritt om ikke så er det hadebra til den fisken 🙂 

Jiggy Hvit/Rosa str. 4
Runars Deciver Blue #4
Tobisen 2 Dark # 4

Kutlinger er en merkelig fisk som er en viktig del av en sjøørret sin diet. Kutlinger lever på grunna og kan i perioder opptre i ganske store mengder. Dette er fisker som stort sett holder til på bunnen på grunt vann. Slike imitasjoner skal fiskes sakte med litt lange seige inntrekk. Jeg har skrevet litt om disse artige fiskene her: Sjøørretføde – Kutling

Damsel Nymph #6 – Black
Speykutlingen str. 4
Polar Magnus Pink Grey # 6

Attraksjonsfluer! Da har vi tatt for oss noen spennende imitasjoner nå over til attraksjonsfluene. Dette er som nevnt fluer som ikke imiterer et spesielt byttedyr men på grunn av andre faktorer gjør de til et giftig agn.  Jeg har to favoritter verdt å nevne, den første er den meget kjente vaskebjørnen. Denne flua minner litt om en kutling samtidig som den også kan minne om en reke.

Jeg fisker den med en medium til sakte tempo, gjerne der det er mindre en 2 meter vann. En utrolig giftig sak! En annen favoritt og en flue jeg ikke kan dra ut uten er Mickey finn! Denne flua er en sjøørretfanger uten like. Bør fiskes med litt tempo. Fungerer godt hele året. Tips er å fiske den sakte om vinteren når vannet er galdere en ca 7 grader og sakte om sommeren når vannet er varmere en 17-19 grader. Ellers på året kan du ha litt hastighet på inntrekket. 


Vaskebjørn str. 4
Mickey finn!

Utstyr til en sjøørretfisker

Ved siden av stang, snelle og line er det en del praktisk utstyr en fluefisker kan ha brukt for. Skal innrømme at produsentene er kreative og om du følger alle tips vil du fort se ut som et vandrende juletre stappet med dingser og diverse utstyr. Men som sagt noe praktisk og noe er absolutt nødvendig.  Etter et langt liv som fluefisker skal jeg nevne de tingene jeg ikke klarer meg uten.

Greys ryggsekk. Flott til en sjøørret fisker.
Greys

Vadere, vadesko og vadejakke. Du kan godt klare deg vadere når du skal fiske sjøørret med flue men med vadere vil du plutselig ha et mye større område å fiske på. Jeg bruker Hodgman Aesis med ekstra isolering som jeg monterer når det er kaldt. Gode klær er for meg helt uvurderlig. Hodgman vadere, vadejakke og sko.

Ute i kulda for å fiske sjøørret med flue. Sted Hvaler. Fisker Bjørn Tore Kjølholt.
Vinteren kan by på flotte opplevelser

En god sekk, slingpack eller chestpack. På en kort fisketur så går det meste rett i lomma på vadejakke men skal jeg være ute lenger så er det veldig praktisk med en sekk. Jeg har tre varianter. Den ene er en stolsekk fra Abu Garcia, den andre en slingpack fra Orvis og den tredje som jeg bruker aller mest er en ryggsekk fra Greys som også har en chestpack.

Stolsekken fra Abu garcia er ofte med meg i båten, den rommer alt jeg trenger for en dags fiske og stolen er kjekk å ha når jeg slapper av på en holme eller et skjær, Slingpacken er en flott liten sekk når jeg er på en dagstur på land. Den rommer fiskeutstyr, drikke og mat for en dag. Det digge med en slingpack er at du kan ha den på hele tiden, en ryggsekk må du legge fra deg. Chestpacken fra Greys er nok min beste venn. den er mitt lille syskrin som rommer alle mine småsaker og fiskeutstyr. Praktisk og meget behagelig.

Mitt utstyr til sjøørret.
Utsyr er fint å ha til sjøørret fiske 🙂

En god håv er viktig! Jeg bruker to varianter. Den ene er en teleskophåv fra Abu Garcia, denne bruker jeg når jeg fisker i fra båt. Den andre en Medium håv fra Scoop håv fra Greys. Denne har integrert magnet og line som er festet på ryggen på vadejakka

Sjøørret fanget av Bjørn Tore Kjølholt. Fluefiske Hvaler.
Fisker Bjørn Tore Kjølholt.

Linekurv! Linekurven er et fantastisk verktøy. Jeg mener denne kurven er helt essensiel om du skal fiske sjøørret med flue. Med denne så kaster du lenger, du sparer fluelina for slitasje og den er kjekk som en bøtte når du skal avkroke fisken. Jeg bruker en som heter Baskette som jeg har nevnt i denne artikkelen. Linekurv – Utstyrs test. En meget god og rimelig linekurv er denne fra skitt fiske: Markedets beste Linekurv

Linekurv til sjøørret er en viktig del av utstyret.
Linekurv til sjøørret.

Småsaker som er kjekt å ha. Ved siden av det utstyret nevnt over så er det noen mindre ting du bør ha med deg på fisketuren. 

Ute for å fiske sjøørret med flue på Hvaler.
Sjøørret. Bjørn Tore Kjølholt.

Vedlikehold av utstyr

Når du skal fiske sjøørret med flue er det viktig å ta vare på utstyret ditt. Da vil det vare mye lengre og fungere optimalt over tid. Fluestengene: Skyll fluestanga di i kald vann en gang i mellom. Tørk av rundt og inne skjøtene, smuss her er ikke bra. Om skjøtene sitter veldig hardt så smør på et lite lag med voks fra stearinlys. da sitter de godt men de blir lettere å få av neste gang. Fluesneller: Skyll snellene i kaldt vann. Varmt vann vil løse opp fettet og oljene inne i snella så ikke gjør det!

Skyll godt rundt hele snella og fluelina. Smør gjerne opp med litt fett og en dråpe olje. Flueline: Skyll linene godt etter bruk. Om du venter for lenge med dette vil linen bli stivere og den vil tørke ut og krakilere. Fisker du mye så er det lurt ca hver 10 ende tur å smøre opp lina. Kjøp egen dressing og klut til dette. En ubehandlet line vil fort bli treg.. Vadere og vadesko: Saltvann tærer så skyll utstyret etter bruk, kaldt vann. Du bår ikke gjøre dette etter hver tur om du fisker ofte men skal de bli liggende noen dager så skyll de først. 

Fiske sjøørret med flue på Hvaler.
Sjøørret Bjørn Tore Kjølholt

Ikke gi opp!

Det er en del å sette seg inn i når du skal fiske sjøørret med flue men tro meg belønningen er verdt alle timer med frustrasjon! Start enkelt med å skaffe deg en bra stang, snelle og line kombinasjon. Meld deg på kastekurs eller få hjelp av noen som kan det. Tren på kastingen og les deg opp på praktisk fiske. Du bør ikke ha alt av utstyr med en gang men utvid etterhvert som kunnskapen vokser. Når den første fisken sitter er du fast ved en hobby som varer livet ut.

Bjørn Tore Kjølholt Fisker sjøørret med flue.
Bjørn Tore Kjølholt

Til vi ses igjen skitt fiske hilsen Bjørn Tore 😊

Les også disse artiklene

Skroll til toppen